Recenzie Router Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N+

Recenzie Router Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N+
Rating

Personal sunt un fan al routerelor Belkin și am fost posesorul a câteva modele bune. Am avut norocul să utilizez și un router Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N+ care, cel puțin în teorie, include imbunătățiri tehnologice și niște caracteristici destul de interesante. Am fost foarte curios să văd dacă este un router bun și dacă merită să îl utilizez pentru rețeaua mea de acasă. Haideți să vedem ce am descoperit.

Reclamă

Specificații Hardware

Am testat un router cu codul #F9K1102 V1, care pare să facă parte din seria cea mai recentă disponibilă pe piață, la data acestei recenzii. Specificațiile hardware complete le puteți găsi aici: DB wireless N600 Dual-Band N+ Router. Detaliile care am considerat că merită evidențiate sunt următoarele:

 • Acesta oferă conexiune radio în bandă dublă, simultan, la frecvențele 2,4GHz și 5GHz. Prin urmare, puteți avea în același timp două rețele fără fir: în frecvența de 2,4 GHz sunt disponibile standardele 802.11n și 802.11g sau 802.11b, în timp ce în cea de 5 GHz standardele 802.11n sau 802.11a. Acest lucru înseamnă că rețeaua fără fir care lucrează pe 5GHz pot fi utilizată numai de dispozitivele moderne, care suportă aceste standarde și viteze mari oferite.
 • Router-ul poate fi utilizat pentru conectarea a maxim patru dispozitive prin intermediul cablurilor de rețea. De asemenea, oferă și o intrare USB, la care puteți conecta o imprimantă sau o unitate de disc externă.
 • Suportă următoarele protocoale pentru conexiunea la ISP (Furnizor de Servicii Internet): Dinamic, Static, PPOE și Telstra BigPond.
 • Router-ul permite un număr maxim de 16 conexiuni fără fir.

Ce găsim în cutia router-lui Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N+

Nu veți găsi nimic spectaculos în cutia acestui router. Sunt incluse doar obiectele uzuale: router-ul în sine, sursa de alimentare, un CD de instalare, inclusiv cu Manualul de utilizare și un cablu de rețea scurt. De asemenea, veți găsi și o broșură cu detalii despre denumirile și parolele preconfigurate pentru router. Acestea sunt utilizate în configurația inițială și pot fi folosite și mai târziu dacă nu schimbați configurația implicită.

recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router
recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router

Cablul de rețea este un pic prea scurt. Este util doar pentru conectarea dispozitivelor care sunt plasate aproape de router. Dacă aveți un desktop sub birou și router-ul pe birou, atunci cablul nu poate fi utilizat pentru a efectua conexiunea între cele două. Router-ul arată bine. Îmi place forma si designul în ansamblu. Cu toate acestea, materialul plastic utilizat de Belkin pare ieftin și de slabă calitate. De asemenea, nu există nici un sistem de ventilație vizibil și, în zilele mai calde, router-ul se încălzește destul de mult.

Instalarea router-ului

Configurarea este destul de lungă, dar nu este greu făcut. Software-ul de instalare de pe CD ghidează utilizatorul prin pașii necesari pentru realizarea conexiunilor fizice necesare, între router, furnizorul de Internet și calculatoarele din rețea.

recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router
recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router

Urmează detectarea protocolului folosit de ISP. Mi-a plăcut că l-a identificat în mod corect de la prima încercare. Apoi, vă va cere detalii de autentificare (dacă acestea există). Din moment ce ISP-ul meu folosește protocolul PPOE, am introdus datele contului meu. Apoi, va trebui să introduceți detaliile de conectare pe care le găsiți în broșura inclusă în cutia router-ului. Dacă nu o mai aveți, uitați-vă pe partea de jos a router-ului. Aceste date se găsesc și acolo. O dată ce acestea au fost introduse și s-au instalat toate aplicațiile Belkin de care are nevoie, configurarea ar trebui să fie gata. În timp ce unii vor aprecia faptul că router-ul are denumiri și parole predefinite pentru conexiunile fără fir, eu am vrut să le schimb și să-mi creez propria configurație. Sunt sigur că și alți utilizatori vor face același lucru. Și aici încep problemele.

recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router
recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router

Să parcurgi toate meniurile de configurare router-ului este o experiență lentă și dureroasă. Orice modificare ați face, durează mult până când va fi aplicată: între 30 și 40 de secunde pentru cele mai multe dintre ele. Nu puteți face modificări multiple, și apoi să le aplicați pe toate cu un singur clic. Trebuie să implementați fiecare schimbare pe rând, după care să o aplicați imediat, și abia după aceea puteți trece la meniul următor. Dacă luați în considerare și faptul că trebuie, de asemenea, să actualizați firmware-ul, va trebui să așteptați destul de mult până veți obține configurarea dorită.

Reclamă

Performanța

Deși nu am reușit să fac măsurători foarte exacte, trebuie să spun că nu am fost impresionat de performanța router-ului Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N+. Înainte de acesta, am folosit tot un router wireless Belkin N+, timp de câțiva ani. Am fost și sunt încă foarte mulțumit de vitezele lui de transfer și am fost foarte dezamăgit să văd că noul router Belkin nu se ridică la același nivel de performanță. Belkin N600 DB are viteze medii de transfer de aproximativ 7 MO/s la conexiunile fără fir, în ambele frecvențe de 2,4 GHz și 5 GHz. În ultima frecvență, viteza de transfer este ceva mai mare, dar nu cu mai mult de câteva sute de KO/s. Cu vechiul meu Belkin N+, vitezele de transfer pe wireless erau, de cele mai multe ori, apropiate de 9 MO/s. Un alt aspect dezamăgitor este raza de acțiune a noului model. L-am folosit într-un apartament rezonabil de mare - o suprafață de aproximativ 90 de metri pătrați. A fost capabil să acopere toate camerele, dar puterea semnalului a fost mai slabă decât cea a vechiului model. În colțurile mai îndepărtate ale apartamentului a avut un semnal de numai 25-30%, în timp ce semnalul modelului mai vechi era de 30-35%. Am fost foarte surprins remarc acest lucru, având în vedere modul în care Belkin vorbește de noua lor tehnologie wireless MultiBeam ca fiind mult mai bună ca cea veche. Același lucru este valabil pentru conexiunile prin cablu. Cu router-ul meu anterior, dar și cu altele pe care le-am testat, am reușit să transfer fișiere cu o viteză de 10MO/s, chiar și atunci când descărcam de pe Internet. Nu este cazul și cu Belkin N600 DB. Maxima viteză a variat între la 8 și 9 MO/s, dar niciodată nu a ajuns la 10. Am văzut viteze mai bune cu alte routere și pot spune că router-ul Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N+ oferă distanțe și viteze de transfer medii.

Detaliile care fac diferența

Lăsând deoparte performanța medie oferită, router-ul Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N+ are și unele caracteristici foarte interesante. În primul rând, m-a încântat foarte mult implementarea Quality of Service (QoS), care vă permite să gestionați traficul din rețea și să oferiți prioritate clipurilor video, jocurilor sau comunicațiilor audio-video pe Internet.

recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router
recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router

Mi-a plăcut, de asemenea, Modul ECO ce permite dezactivarea rețelei fără fir în zilele și intervalele de timp specificate. Dacă știți că nu veți folosi conexiunea fără fir, puteți alege să o dezactivați, făcând astfel economie de energie. În plus, nu va mai exista riscul oaspeților nedoriți care să vă folosească rețeaua fără fir.

recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router
recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router

O altă caracteristică foarte bună este posibilitatea de a programa activități de mentenanță automate. Cel puțin în teorie, acest lucru ar trebui să contribuie la o mai bună funcționare a router-ului.

recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router
recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router

Probleme

În cele trei săptămâni în care l-am testat, m-am întâlnit cu patru probleme cu adevărat enervante:

 • Nu puteți rezerva adrese IP pe baza adresei MAC - multe alte routere, inclusiv modele Belkin mai vechi oferă această caracteristică foarte utilă. Belkin N600 DB nu! Prin urmare, dacă reinstalați Windows pe un laptop sau dacă resetați setările pentru conexiunea fără fir, veți primi un IP diferit. Acest lucru este deosebit de enervant pentru unii utilizatori, care, în anumite situații, au nevoie să folosească adresele IP, în loc de numele calculatoarelor. Sper că această opțiune va fi activată într-o actualizare viitoare al firmware-ului.
 • recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router
  recenzie, dispozitiv, belkin, n600 db wireless n, router
 • Calculatoarele se deconectează o dată sau de două ori pe zi - acest lucru s-a întâmplat mai ales desktop-ului meu, conectat printr-un cablu pentru LAN. Cablul era OK, pe când router-ul nu. Invariabil, calculatorul meu și-a pierdut conexiunea la Internet o dată sau de două ori în fiecare zi. Nu s-a deconectat pentru mult timp - în general în jur de un minut. Și NU, nu picase Internetul! Alte dispozitive și alte calculatoare conectate prin intermediul rețelei fără fir puteau naviga pe web. Acest lucru pare să se întâmple în special atunci când mai multe calculatoare și dispozitive sunt conectate la rețea, de exemplu seara: 3 calculatoare, plus 2 smartphone-uri și o imprimantă fără fir au fost conectate în același timp.
 • Router-ul pierde conexiunea o dată la câteva zile - acest lucru nu s-a întâmplat la fel de des ca problema precedentă, dar a avut loc. Au fost momente când niciun dispozitiv nu avea acces la Internet și nu puteam accesa nici măcar pagina de configurare a router-ului. Pur și simplu nu se încărca. Singura soluție a fost resetarea manuală a router-ului. După resetare, totul revenea la normal.
 • Caracteristica Grup de domiciliu din Windows nu funcționa între calculatoare conectate la rețea prin mijloace diferite - de exemplu, aveți posibilitatea să utilizați caracteristica Grup de domiciliu între calculatoare conectate prin cabluri de rețea. În acest caz nu sunt probleme! Este OK, de asemenea, să o folosiți între calculatoarele conectate la aceeași rețea fără fir. Dar dacă doriți să folosiți mai multe metode de conectare, nu veți putea avea toate calculatoarele în același Grup de domiciliu. Dacă aveți un desktop conectat prin cablu și un laptop prin wireless, nu veți putea să le alăturați aceluiași Grup de domiciliu. Căutând pe Google, am descoperit că și alte persoane au avut aceleași probleme. Dat fiind faptul că partajarea de fișiere în rețea nu poate fi realizată ușor și în siguranță, această problemă reprezintă un mare minus.
Notă produs 3/5

Verdict

Router-ul Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N+ este un router care se încadrează în medie. Arată bine, chiar dacă nu este construit cu materiale de calitate. Performanța pe care o oferă este decentă dar nu va sparge nici un record. De asemenea, include câteva caracteristici foarte bune dar, în același timp, are și ceva probleme care ar trebui rezolvate prin actualizări de firmware. Achiziționați-l de la un magazin care vă permite returnarea produselor, în cazul în care nu va fi ceea ce vă doriți. Ar trebui să-l testați și să vedeți dacă sunteți mulțumit de el mai întâi, și abia după aceea să vă hotărâți dacă îl achiziționați sau nu.
Descoperă: Smarthome Recenzii Wireless