Recenzie Toshiba Encore 2 cu Windows 8.1 - Este o tabletă bună?

Recenzie Toshiba Encore 2 cu Windows 8.1 - Este o tabletă bună?
Rating

Toshiba au anunțat recent o nouă generație de dispozitive cu Windows 8.1 și unele dintre ele sunt cel puțin interesante la nivel de specificații și design. Primul dispozitiv care a fost lansat din această generație este noul Toshiba Encore 2. Această tabletă arată foarte bine și eram curioși să o testăm. Ea vine în două variante: una de 10 inci și cealaltă de 8. Noi am primit în teste versiunea de 10" și am folosit-o 10 zile. Citiți acest review pentru a afla mai multe despre această tabletă și ce are ea de oferit.

Reclamă

Despachetarea Toshiba Encore 2

Din păcate nu este nimic special la pachetul în care vine Toshiba Encore 2. Este o cutie destul de plictisitoare care nu prea oferă detalii despre dispozitivul cumpărat. În ea veți găsi următoarele: tableta, un cablu micro-USB, încărcătorul, manualele, garanția produsului și cheia de activare pentru abonamentul de Office 365 Personal, valabil pentru un an.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

Dacă doriți să aflați mai multe despre experiența de despachetare și conținutul cutiei, vizionați clipul de mai jos.

Ținând cont de prețul foarte accesibil, pachetul nu include un stand sau o copertă cu tastatură încorporată.

Specificații hardware

Noi am testat modelul de Toshiba Encore 2 cu ecran de 10 inci, cu panou IPS și o rezoluție de 1280x800 pixeli. Ecranul are unghiuri de vizualizare destul de bune și culorile sunt reprezentante destul de bine. Toshiba oferă și o versiune de 8 inci, cu aceleași specificații hardware și software.

Tableta cântărește în jur de 500 de grame și are o baterie Li-Ion ce promite să ofere o autonomie de maxim 11 ore. Toshiba Encore 2 are un procesor cu patru nuclee Intel Atom Z3735G dotat cu un procesor grafic Intel HD Graphics, 2GO de memorie RAM de tip LPDDR3 (Low Power DDR3) tactată la 1333MHz și spațiu de stocare de tip eMMC de 32GO. Există și versiuni cu 1 GO de memorie RAM așa că vă sfătuim să fiți atenți la acest detaliu atunci când o cumpărăți deoarece memoria afectează destul de mult performanțele oferite.

În ceea ce privește conectivitatea, Toshiba Encore 2 oferă un port micro HDMI, un port micro-USB și un slot microSD. Aare și o cameră web de 1.2 megapixeli pe partea frontală și una de 5 megapixeli pe partea dorsală.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

Cel mai mare inconvenient de la primul Toshiba Encore este prezent și aici: nu are un port USB, ci unul micro-USB. Veți avea nevoie de un cablu special pentru a conecta memorii flash USB sau orice alte dispozitive USB. În plus, acest port nu poate fi folosit pentru a conecta alte dispozitive în timp ce tableta este pusă la încărcat.

Toshiba Encore 2 nu oferă conectivitate wireless folosind noul standard 802.11ac ci doar folosind standardul 802.11n.

În ceea ce privește partea audio, tableta are două boxe încorporate și un slot pentru căști.

Toshiba Encore vine cu Windows 8.1 cu Bing pe 32-biți. Acesta este un aspect pozitiv, deoarece veți avea acces la aplicațiile desktop, deși utilizarea lor nu este foarte grozavă pe o tabletă. Dar, veți avea mai multe aplicații la dispoziție comparativ cu Windows RT. Singurul dezavantaj al Windows 8.1 cu Bing este faptul că necesită ceva mai multe resurse pentru a rula rapid și fluent, în comparație cu Windows RT.

Puteți găsi lista completă de specificații aici: ENCORE 2 WT10-A. Dacă sunteți interesați de versiunea pe 8", îi veți găsi specificațiile aici: ENCORE 2 WT8-B.

Utilizarea Toshiba Encore 2

Trebuie să recunoaștem că Toshiba Encore 2 arată foarte bine. Nu pare nicidecum o tabletă ieftină iar calitatea construcției este peste medie.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

Ne-a plăcut foarte mult și cât de subțire este, mai ales dacă o comparăm cu prima generație de Toshiba Encore.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

Este puțin mai grea decât prima versiune, cântărind 500 de grame dar nu este greu de cărat și utilizat. Coperta de pe spatele tabletei, deși arată bine, nu mai are o textură în relief, precum cea de pe prima versiune de Encore și cam atrage amprentele. Din fericire, asta nu face ca Toshiba Encore 2 să fie alunecoasă. Veți avea o priză destul de bună atunci când o țineți în mână.

În ceea ce privește butoanele - acestea sunt poziționate pe partea de sus a tabletei, atunci când o țineți în modul peisaj. Am simțit lipsa butonului Windows poziționat pe partea din față a tabletei, cum era la modelul anterior, deoarece navigarea prin Windows 8.1 a fost puțin mai greoaie. De asemenea, și realizarea de capturi de ecran a fost mai greoaie din această cauză.

Toshiba Encore 2 a funcționat destul de bine pe parcursul testelor noastre și nu are probleme importante. Dar, ca de obicei, există câteva mici neajunsuri.

Reclamă

De exemplu, există momente când Toshiba Encore 2 merge foarte încet pentru câteva secunde, atunci când lucrați cu mai multe aplicații simultan. Este ca și cum nu are resursele necesare pentru a mai deschide încă o aplicație ori pentru a trece la o altă fereastră. Dacă lucrați cu 2 până la 4 aplicații deschise simultan, nu veți avea probleme. Dar, cum treceți de 5 aplicații deschise și adăugăți și aplicații desktop în mix, veți întâmpina astfel de probleme de performanță.

Toshiba a optimizat și aplicațiile proprii pentru utilizarea în mod portret, acestea fiind afișate corect acum, spre deosebire de modelul precedent. De asemenea și Windows 8.1 merge mai bine decât Windows 8 în acest mod.

În timp ce foloseam Toshiba Encore 2, am descoperit că își pierde conexiunea wireless la intervale aleatoare de timp, deși era în aceeași cameră cu ruterul. Din această cauză nu am putut realiza testele noastre obișnuite care ne arată cât ține bateria atunci când navigați pe internet. Sperăm că această problemă va fi rezolvată într-o viitoare versiune de firmware.

Mergând mai departe, la fel ca în cazul primului model Encore, cablul de alimentare este cam scurt și utilizarea tabletei în timp ce se încarcă devine incomodă. Încărcarea bateriei a durat mai puțin decât dura la modelul precedent, bateria încărcându-se în aproximativ 2-3 ore, în funcție de cât de consumată este bateria când o puneți la încărcat și dacă țineți tableta pornită sau nu pe durata încărcării.

Camera frontală are 1.2 megapixeli iar cea dorsală are 5 megapixeli. Ele sunt bune pentru realizarea de videoconferințe ori pentru a face o poze rapide. Dar, nu vă așteptați la o calitate deosebită a imaginilor. Camerele de pe Toshiba Encore 2 sunt OK pentru un selfie dar nu și pentru a face fotografie de calitate.

Ca și la modelul precedent, Toshiba Encore 2 are un cablu de încărcare destul de scurt și nu puteți folosi confortabil tableta în timp ce se încarcă. Dar, din fericire, timpul de încărcare a scăzut de la 5 ore pe primul model la 3 ore, ceea ce este foarte bine.

În ceea ce privește bateria și autonomia oferită, am fost mulțumiți de rezultate. Toshiba promite o autonomie de până la 11 ore dar asta este posibil doar dacă nu faceți mare lucru cu tableta. În utilizarea noastră am obținut între 5 și 6 ore atunci când am utilizat-o pentru: navigare pe internet, email, aplicații tactile, vizionarea de clipuri video și rularea de jocuri pentru tabletă.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

Deoarece Toshiba Encore 2 nu include un stand și o tastatură, poate fi folosită doar ca o tabletă. Asta înseamnă că nu va fi un dispozitiv care vă ajută să fiți productivi cât timp nu sunteți dispuși să investiți în accesorii suplimentare cum ar fi un maus și o tastatură Bluetooh, precum și o copertă ce poate fi folosită și ca un stand pentru tabletă.

Experiența de tabletă este în general bună pe Toshiba Encore 2. Dispozitivul este ușor de cărat, de ținut în mână și de utilizat. Windows 8.1 este și el un sistem de operare mai bun pentru tablete decât a fost Windows 8. Singurul dezavantaj important este că ecosistemul de aplicații tactile pentru Windows este inferior celui oferit de competiție. Dar, cu singuranță lucrurile vor continua să se îmbunătățească în viitor.

Aplicațiile instalate pe Toshiba Encore 2

Pe această tabletă veți găsi aproape același software ca pe primul model Toshiba Encore.

Veți găsi Spotify (un serviciu ce nu merge în România), Toshiba Manuals, Toshiba Service Station și alte utilități, Symbaloo (o scurtătură către un portal web pe care îl puteți seta ca pagina implicită a navigatorului de Internet), un abonament Office 365 Personal (trebuie activat folosind licența din cutia tabletei), Google Drive și McAfee Livesafe - Internet Security. Din păcate, soluțiile McAfee au primit recenzii proaste inclusiv din partea echipei noastre și sunt dificil de folosit, mai ales pe o tabletă. În plus, măresc timpul de pornire al sistemului de operare. Recomandarea noastră este să-l dezinstalați și să folosiți o altă soluție de securitate.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

Veți găsi și câteva aplicații moderne instalate pe Toshiba Encore, ce merg bine pe un ecran tactil: Toshiba Places, SkyScanner, WildTangent Games, Amazon Kindle, Amazon și Toshiba. Aplicația Toshiba Places vă învață cum să folosiți această tabletă și cum puteți primi suport tehnic dacă aveți nevoie iar SkyScanner vă permite să căutați bilete de avion pentru diverse destinații.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

Aplicația WildTangent Games este una ușor ironică. Deși este făcută să meargă pe tablete, aceasta nu recomandă instalarea de jocuri pentru acestea ci pentru PC-uri, jocuri ce necesită un maus și o tastatură. Noi vă recomandăm să o dezinstalați.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

Credem că veți aprecia multe dintre aceste aplicații, precum abonamentul Office 365 Personal, utilitățile Toshiba, Amazon Kindle, și SkyScanner. Vă recomandăm să testați rapid fiecare aplicație preinstalată și să le dezinstalați pe cele de care nu aveți nevoie. Cu siguranță se va îmbunătăți performanța oferită de către Toshiba Encore 2.

Performanțe în teste sintetice

Acum vom compara Toshiba Encore 2 cu primul model Toshiba Encore, Asus Transformer Book T100 și T200. Am rulat câteva teste sintetice și am comparat rezultatele obținute de aceste dispozitive.

Prima dată am măsurat cât de repede pornește acest dispozitiv folosind BootRacer. Tableta a pornit, în medie, în 34 de secunde, chiar dacă are câteva programe preinstalate care pornesc odată cu sistemul de operare. Este un rezultat puțin mai slab decât al primului model, care pornea în 28 de secunde, dar un rezultat mai bun decât cel oferit de Asus Transformer Book T100 și T200.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

De asemenea, am folosit aplicația de testare 3DMark din Magazinul Windows, pentru a măsura performanța în jocuri. În testul Ice Storm Unlimited (cel mai detaliat test disponibil), Toshiba Encore 2 a avut un scor de 14436 de puncte. Acest rezultat este cu 6% mai slab decât al primului model, care a avut un scor de 15386 de puncte.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

Puteți vedea mai jos un grafic comparativ între Toshiba Encore 2 și tabletele competitoare. După cum puteți vedea, Asus Transformer T200 a fost cel mai performant în acest test.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

Din moment ce scorul general 3DMark nu oferă foarte multe detalii, haideți să aruncăm o privire asupra cadrelor pe secundă care au fost obținute în fiecare test.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante

Pentru a evalua durata de viață a bateriei, de obicei folosim Peacekeeper pentru a afla cât ține bateria în timp ce navigăm pe internet. Din cauza problemelor de conectivitate pe care le-am avut, nu am putut folosi acest test. În schimb, am folosit Powermark. În testul echilibrat care efectuează activități de navigare pe internet, procesare de text, redare de videoclipuri și jocuri ușoare, bateria tabletei Toshiba Encore 2 a ținut exact 5 ore - un rezultat bun din punctul nostru de vedere.

Am menționat mai devreme că Toshiba Encore 2 a avut nevoie de aproape 3 ore pentru a se încărca. Puteți vedea mai jos o comparație a timpilor de încărcare. După cum puteți observa, se descurcă foarte bine.

Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Toshiba, Encore 2, tableta, Windows 8.1, review, performante
Notă produs 4/5

Verdict

Toshiba Encore 2 este o tabletă care arată bine, cu o bună calitate a construcției, performanțe decente și un preț accesibil. Funcționează foarte bine pentru utilizatorii care nu au nevoie să o folosească drept un dispozitiv de productivitate, ci doar ca un instrument pentru consumul de conținut. Dacă tot ce doriți de la o tabletă este să navigați pe Internet, să stați pe Facebook, YouTube, să vedeți câteva filme și să jucați jocuri nesolicitante din punct de vedere grafic, atunci Toshiba Encore 2 este o alegere excelentă. Dacă doriți să faceți mai multe și să o folosiți și ca un dispozitiv de productivitate, atunci ar trebui să luați în considerare achiziționarea unor accesorii adiționale ori să cumpărați un dispozitiv hibrid cu Windows 8.1, mai performant și la un preț mai mare.

Descoperă: Productivitate Recenzii Windows