Ai nevoie de o un router wireless foarte rapid care costă până în 800 de lei? Vrei o rețea wireless modernă, la 5 GHz, care folosește standardul 802.11ac? Vrei un router cu un aspect elegant, fără multe luminițe enervante, care poate fi montat pe pereți? TP-LINK Archer AC2600 este unul din cele mai noi routere din portofoliul TP-LINK și promite să fie răspunsul la toate aceste întrebări. L-am testat timp de două săptămâni, în fiecare zi, și acum vrem să împărtășim cu voi ce am aflat despre acest router. Citiți acest review pentru a afla dacă merită cumpărat sau nu:
Despachetarea TP-LINK Archer C2600 AC2600 Wireless Dual Band Gigabit Router
Cutia în care vine TP-LINK Archer AC2600 este similară cu a celorlalte routere din portofoliul TP-LINK. Folosește un verde liniștitor și, pe partea din față a cutiei, avem o poză cu dispozitivul precum și detalii despre caracteristicile sale cele mai importante.
Pe partea din spate se află o comparație cu alte routere din portfolofiul TP-LINK. Potrivit companiei, Archer C2600 este succesorul lui Archer C9 și ar trebui să fie superior în aproape toate privințele.
În cutie vei găsi routerul, patru antene detașabile, un cablu de rețea, alimentatorul, un ghid pentru instalarea rapidă, ceva informații pentru suport tehnic și garanția.
Experiența de despachetare pentru routerul TP-LINK Archer AC2600 este foarte similară cu cea oferită de alte routere TP-LINK, inclusiv modele mai convenabile la preț.
Caracteristici hardware
TP-LINK Archer AC2600 vine cu un procesor cu două nuclee Qualcomm IPQ8064 la frecvența de 1,4 GHz, 512 MO de memorie RAM și 32 MO spațiu de stocare. Are patru antene detașabile performanțe care-i permit să ofere o lățime de bandă maximă teoretică de 800 Mbps pe frecvența de 2,4 GHz și 1733 Mbps pe frecvența de 5 GHz, ceea ce înseamnă un maxim de 2533 Mbps. În mod evident, acest router oferă suport pentru toate standardele moderne pentru rețeaua wireless, inclusiv 802.11ac.
Pe partea din spate vei găsi patru porturi de rețea, un port pentru a conecta routerul la internet, mufa de alimentare și un buton pentru oprirea și pornirea routerului.
Pe partea din dreapta a routerului sunt două porturi USB 3.0, un buton pentru pornirea sau oprirea rețelelor wireless emise de router, un buton pentru WPS și unul pentru resetarea routerului.
Pe partea de sus a routerului sunt câteva LED-uri care indică starea de funcționare a routerului. TP-LINK Archer AC2600 este destul de mare dar nu mai mare decât alte routere cu specificații similare. Are o mărime de 263,8 x 197,8 x 37,3 mm și o greutate de 1914 grame.
Poți găsi lista specificațiilor și carcteristicilor sale oficiale, aici: Specificații tehnice TP-LINK Archer C2600.
Configurarea și utilizarea routerului wireless TP-LINK Archer C2600 AC2600
Atunci când configurezi routerul wireless TP-LINK Archer AC2600 pentru prima dată, expertul pentru configurarea rapidă începe prin a te ruga să schimbi contul de utilizator și parola implicite. Este o precauție de securitate foarte bună.
Apoi, ești rugat să selectezi regiunea și fusul orar în care te afli. Ghidul pentru configurarea rapidă continuă, permițându-ți să selectezi ce tip de conexiune la internet ai. De asemenea, îi poți cere să-ți detecteze în mod automat tipul conexiunii la internet.
La pasul următor, ești rugat să introduci detaliile conexiunii la internet. După ce le introduci, poți configura cele două rețele wireless emise de router.
La finalul expertul pentru configurarea rapidă, este afișat un sumar al setărilor tale și conexiunea la internet este testată, pentru a confirma că funcționeză corect.
Odată finalizată configurarea inițială, se încarcă interfața de administrare a routerului și poți configura mai multe lucruri în detaliu. După cum poți vedea, interfața cu utilizatorul arată bine și este minimalistă. Unul din puținele sale neajunsuri este faptul că este disponibilă doar în limba engleză. Nu există suport pentru limba română ori alte limbi în afară de engleză. Credem că TP-LINK trebuie să îmbunătățească acest aspect și să ofere un suport lingvistic comparabil cu cel al concurenței.
În mod implicit, se încarcă doar fila Basic a interfeței de administrare, care conține doar setările de bază pentru TP-LINK Archer C2600. Acestea sunt puține la număr, ușor de înțeles și configurat. Utilizatorii vor aprecia și faptul că documentația de Ajutor este disponibilă cu un clic pe semnul întrebării afișat în colțul din dreapta sus. Dacă dai clic pe el, sunt afișate informații și descrieri despre setările încărcate pe ecran în secțiunea curentă.
Când dai clic pe fila Advanced (Avansat) din interfața de administrare primești acces la toate opțiunile de configurare disponibile. După cum vezi mai jos, aici ai date foarte multe despre modul în care funcționează routerul și poți configura absolut orice îți dorești.
Atât utilizatorii avansați cât și cei începători vor aprecia abordarea TP-LINK în ceea ce privește împărțirea setărilor în două file cu audiențe diferite. Utilizatorii începători pot naviga doar în lista de setări de bază iar cei avansați dau un clic suplimentar și au acces la tot ce își doresc.
Odată terminată configurarea routerului, am început să conectăm la rețea toate dispozitivele din casă: PC-uri, tablete, smartphone-uri, console și o imprimantă wireless. Nu am avut probleme în a realiza conexiunile necesare și totul a mers bine, fără probleme de stabilitate ori performanță.
Pe parcursul utilizării acestui router, am remarcat următoarele aspecte practice:
- Routerul TP-LINK Archer AC2600 are un aspect foarte elegant dar suprafața sa lucioasă îl face un magnet pentru praf și pentru amprente.
- LED-urile care indică starea funcționării routerului sunt discrete și nu te vor enerva, nici măcar noaptea. Dar, dacă totuși nu-ți plac, le poți dezactiva foarte ușor.
- TP-LINK Archer AC2600 poate fi montat pe pereți deoarece vine cu slot-urile necesare pentru a face asta.
Ne-a plăcut cât de ușor este să configurezi routerul wireless TP-LINK Archer AC2600 și cât control oferă utilizatorilor săi. Interfața de utilizare arată foarte bine, este ușor de folosit și oferă multe opțiuni de configurare, dacă mergi la fila Advanced (Avansat). Utilizatorii începători vor aprecia faptul că fila implicită - Basic - oferă doar setările de bază într-un limbaj ușor de înțeles. Astfel, nu se vor simți depășiți de situație în procesul de configurare al routerului. TP-LINK Archer AC2600 a mers bine în testele noastre și nu am avut probleme de stabilitate ori performanță.
Mergi la pagina a doua a acestei recenzii pentru a afla detalii despre performanțele oferite de acest router.