Review Linksys EA7500 v2 AC1900: Hardware excelent și firmware nefinisat

Review Linksys EA7500 v2 AC1900: Hardware excelent și firmware nefinisat
Rating

Nu am testat routere wireless Linksys de ceva vreme și am fost bucuroși să evaluăm Linksys EA7500 v2 AC1900. Este un router wireless AC1900, cu caracteristici promițătoare, care se laudă că oferă o rețea WiFi excelentă pentru streaming video în rezoluții 4K. Dacă vrei să afli cât de bine merge și dacă este o alegere bună pentru tine, citește această recenzie:

Reclamă

Linksys EA7500 Max-Stream AC1900: Pentru cine este o alegere bună?

Linksys EA7500 v2 este o alegere potrivită pentru:

 • Casele de dimensiuni medii care au nevoie de o rețea WiFi rapidă pe banda de 5 GHz
 • Persoanele care vor un router ce poate fi controlat de oriunde de pe internet
 • Utilizatorii care au nevoie de un port USB 3.0 foarte rapid, pe routerul lor, pentru a conecta dispozitive USB la rețea

NOTĂ: Am primit routerul Linksys EA7500 v2 în teste, de la magazinul Gearbest.com. Este un magazin online din China, care oferă prețuri foarte bune și transport internațional gratuit. Poți cumpăra acest router la un preț bun, de aici.

Pro și contra

Linksys EA7500 v2 are multe aspecte pozitive:

 • Oferă o viteză excelentă pe banda de 5 GHz
 • Spre deosebire de alte routere, Linksys EA7500 v2 oferă viteze foarte bune atât la descărcarea datelor cât și la încărcarea lor
 • Portul său USB 3.0 este foarte rapid
 • Aplicația mobilă Linksys arată bine și merge la fel de bine
 • Poți să controlezi la distanță routerul tău de oriunde de pe internet, cât timp ai un cont Linksys Smart Wi-Fi
 • Interfața de administrare este disponibilă în 22 de limbi
 • Poate fi montat pe perete

Există și câteva neajunsuri de luat în considerare:

 • Când folosești dispozitive USB, acest router nu acceptă sistemele de fișiere exFAT sau ext4
 • Dacă încerci să încarci interfața de administrare prin HTTPS, navigatoarele web intră în alertă, pentru că folosește un certificat invalid
 • Lipsesc uneltele de securitate oferite de alte routere la prețuri similare
Notă produs 4/5

Verdict

Linksys EA7500 v2 AC1900 vrea să cucerească piața aglomerată a routerelor din segmentul mediu-premium, promițând conexiuni WiFi rapide, numai bune pentru streaming la rezoluții 4K și Full HD. Pe hârtie, este un router grozav, cu un hardware de top. Ne-a impresionat cu viteza foarte bună a rețelei wireless pe frecvența de 5 GHz și cu viteza portului său USB 3.0. Ne-a plăcut mult și aplicația mobilă Linksys și cât de bine merge aceasta pentru a-ți administra routerul de la distanță, de oriunde de pe internet. Firmware-ul său are câteva probleme care trebuie rezolvate, cum ar fi certificatul HTTPS invalid pe care-l folosește ori faptul că are nevoie de Adobe Flash Player pentru a executa teste de viteză. De asemenea, nu oferă facilitățile de securitate pe care le găsești pe alte routere AC1900 cu prețuri similare. Dacă pui accentul mai mult pe viteza rețelei WiFi și pe administrarea de pe mobil a routerului, decât pe securitate și unelte avansate, atunci Linksys EA7500 v2 AC1900 poate fi una dintre cele mai bune alegeri.

Despachetarea routerului wireless Linksys EA7500 Max-Stream AC1900

Linksys EA7500 v2 vine într-o cutie mare de carton, cu o poză a routerului pe partea frontală. Tot acolo sunt tipărite și câteva dintre caracteristicile sale esențiale. Pe spatele său și pe laterale poți vedea tipărite toate caracteristicile hardware ale acestui router, precum și descrieri detaliate ale facilităților oferite.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Când scoți totul din cutie, găsești următoarele elemente: routerul, trei antene externe, alimentarea, un cablu Ethernet, ghidul pentru pornirea rapidă, un disc cu documentația produsului, garanția și alte câteva pliante.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Un aspect foarte plăcut este faptul că Linksys a inclus în pachet adaptoare pentru toate tipurile de prize. Astfel, poți cumpăra un router Linksys de oriunde din lume și să-l folosești liniștit într-o țară diferită.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Linksys EA7500 v2 ne oferă o experiență de despachetare plăcută și rapidă. În pachet ai toate accesoriile de care ai nevoie pentru a configura și utiliza routerul, plus adaptoare pentru toate prizele din lume.

Caracteristici hardware și design

Linksys EA7500 v2 vine cu un procesor cu două nuclee Qualcomm Atheros IPQ8064 la frecvența de 1,4 GHz, 256 MO de RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware. Este un router dual-band cu suport pentru standardul 802.11ac Wave 2 și transferuri 3x3 MU-MIMO. Lățimea de bandă maximă teoretică este de 600 Mbps pentru banda de 2,4 GHz și de 1300 Mbps pentru cea de 5 GHz, însumând un total de 1900 Mbps.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Antenele sunt detașabile și pot fi montate în ce poziție dorești. Partea de sus a routerului are o zonă lucioasă cu logo-ul Linksys pe ea. Arată bine dar este și un magnet pentru amprente. O diferență față de alte routere este faptul că nu are leduri care semnalează dacă funcționează rețeaua WiFi sau alte detalii. Are doar logoul Linksys aprins. Din fericire, acesta poate fi oprit dacă nu vrei nicio lumină aprinsă pe router. Pe spatele routerului sunt sloturi pentru montarea pe perete. Unii utilizatori le vor găsi foarte utile.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Pe partea din spate, sunt următoarele: un port USB 3.0, un port USB 2.0, butonul WPS, butonul Reset, un port Ethernet pentru conectarea routerului la internet, patru porturi Ethernet pentru rețeaua locală (la 1 Gbps), mufa de alimentare și butonul pentru pornirea și oprirea routerului.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

În ceea ce privește mărimea, Linksys EA7500 v2 are 257 x 184 x 56 mm lungime x lățime x înălțime, fiind un router de dimensiuni medii. Greutatea sa este de 558 de grame fără antene.

Reclamă

Dacă vrei să citești toate caracteristicile oficiale ale acestui router, vizitează această pagină: Linksys EA7500 Max-Stream AC1900.

Configurarea și utilizarea routerului Linksys EA7500 Max-Stream AC1900

Pentru a configura routerul, ai nevoie să folosești expertul de instalare într-un navigator web. Când îl încarci, trebuie mai întâi să accepți termenii de licențiere Linksys. Apoi, expertul pentru instalare detectează tipul conexiunii la internet și-ți cere detaliile de conectare necesare.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

După ce Linksys EA7500 v2 este conectat la internet, expertul pentru instalare caută cele mai noi actualizări de firmware și instalează automat cea mai nouă versiune. Trebuie să te înarmezi cu răbdare și să aștepți să termine. Deși implică așteptare, este un aspect pozitiv și o abordare proactivă din partea Linksys.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

După ce firmware-ul este actualizat, poți configura rețeaua wireless emisă de router. Ni s-a părut ciudat că am putut schimba numele rețelei pe banda de 2,4 GHz dar nu și cel al rețelei pe banda de 5 GHz. De asemenea, nu am putut avea două parole separate pentru cele două frecvențe wireless. Această abordare nu ne bucură și reprezintă o alegere neinspirată în ceea ce privește securitatea.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Pentru pasul următor, ești rugat(ă) să introduci parola pentru administrarea routerului, dar nu poți alege și numele contului de administrator. Din nou, este o abordare nefericită în ceea ce privește securitatea. La următorul pas este afișat un sumar al setărilor efectuate. După ce apeși Next (Următorul), ești rugat(ă) să-ți creezi un cont Linksys Smart Wi-Fi. Acesta este un cont online Linksys, care-ți permite să administrezi routerul de la distanță, precum și alte dispozitive Linksys.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Îți poți crea un cont, poți să te autentifici dacă ai deja unul ori poți sări acest pas. După aceea, poți vedea interfața de administrare a acestui router, care este similară cu cea de pe alte routere Linksys. Așa cum se vede mai jos, interfața de administrare arată bine și-ți oferă acces la mai multe secțiuni cu setări. Pe pagina principală, sunt câteva widget-uri pe care le poți muta, activa sau dezactiva, în funcție de ceea ce vrei să vezi. Dă clic pe secțiunea unde vrei să navighezi și toate setările sale sunt încărcate și împărțite în mai multe file.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Majoritatea setărilor sunt ușor de înțeles dar setările mai tehnice nu sunt explicate direct în interfața de administrare. Trebuie să citești documentația oferită, pentru a le înțelege. Din fericire există un buton de Ajutor (Help) în bara de sus. Documentația este bine făcută și explică ceea ce ai nevoie să știi, fără a fi prea greu de înțeles.

Un bug pe care l-am observat este faptul că, atunci când configurezi interfața de utilizare să se încarce folosind protocolul HTTPS, toate navigatoarele web se plâng de faptul că folosește un certificat invalid și nu te lasă să o încarci. Linksys ar trebui să rezolve această problemă dacă vor să promoveze realizarea de conexiuni sigure.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Un alt aspect negativ este faptul că, dacă vrei să folosești caracteristica Speed Test din firmware, trebuie să ai instalat Adobe Flash Player. Linksys ar trebuie să-și actualizeze firmware-ul astfel încât acesta să nu mai folosească o tehnologie veche și nesigură precum Flash Player.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Există și câteva aspecte pozitive, precum suportul lingvistic excelent. Interfața de administrare este disponibilă în 22 de limbi, dar limba română nu este printre ele.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Durează câteva zile până te obișnuiești cu interfața de administrare, dar după aceea nu vei avea probleme în a găsi orice setare dorești. Ne-a plăcut faptul că Linksys caută în mod automat după actualizări de firmware și te informează când sunt disponibile noi versiuni.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Există și câteva aspecte care nu vor încânta pe toată lumea. De exemplu, unele schimbări necesită un restart al routerului, ceea ce înseamnă o așteptare de aproximativ două minute până devin active schimbările realizate. De asemenea, poți activa două rețele wireless pentru oaspeți, câte una pentru fiecare bandă, dar nu poți avea două parole diferite pentru ele. Ambele trebuie să aibă aceeași parolă. Un alt aspect important este faptul că, atunci când conectezi dispozitive USB la router, acesta acceptă doar câteva sisteme de fișiere: NTFS, FAT32, FAT (cine îl mai folosește astăzi?) și HFS+. Nu acceptă exFAT sau sisteme de fișiere din ecosistemul Linux, precum ext4. Unii utilizatori nu vor aprecia asta.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

După ce am învățat să configurăm tot ce am dorit la routerul Linksys EA7500 v2, am început să conectăm dispozitivele noastre la rețea. Am conectat aproximativ 15 dispozitive, inclusiv PC-uri desktop, laptopuri, tablete, smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent și o consolă Xbox One.

Linksys EA7500 v2
Linksys EA7500 v2

Ne-am bucurat de viteze foarte bune, de un semnal puternic și conexiuni WiFi stabile. După două zile de utilizare, eram impresionați de performanța oferită de Linksys EA7500 v2. La un moment dat, consola Xbox One a încetat să se mai conecteze la rețeaua wireless. La fel s-a întâmplat și cu două dispozitive smart home. Nu conta ce încercam să facem, ele refuzau să se mai conecteze la rețea. Această problemă a fost întâlnită de mai multă lume (vezi această discuție: Xbox one suddenly won't connect to ea7500). În zilele următoare, Linksys a lansat o nouă versiune de firmware care rezolvă această problemă. Drept urmare, am instalat firmware-ul cu versiunea 2.0.5.186189 și consola Xbox One și celelalte dispozitive s-au putut conecta din nou la rețeaua wireless. După aceea, totul a mers bine și ne-am bucurat de jocuri online pe Xbox One, precum și streaming stabil în rezoluție Full-HD.

O îmbunătățire pe care o recomandăm companiei Linksys este să ofere legături de descărcare pentru toate versiunile de firmware. Astfel, dacă un bug afectează o parte din utilizatori, aceștia pot instala orice versiune mai veche doresc, pentru a scăpa de problemă.

Hardware-ul de pe Linksys EA7500 v2 ne-a impresionat cu viteza și performanța sa. Din păcate, firmware-ul Linksys are câteva probleme care scad din calitatea experienței de utilizare. De asemenea, acesta nu include uneltele de securitate care se găsesc pe alte routere AC1900.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest router și ce viteze oferă, dar și ce caracteristici suplimentare include, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless