Review TP-Link Deco M5 v2: Un sistem mesh WiFi frumos, pentru întreaga casă!

Review TP-Link Deco M5 v2: Un sistem mesh WiFi frumos, pentru întreaga casă!
Rating

TP-Link este o companie faimoasă pentru produsele sale de rețelistică cu prețuri accesibile. Aceasta nu produce doar routere wireless ci și sisteme mesh WiFi. Cel mai popular produs al lor din această nișă este Deco M5, lansat de curând în varianta v2, care aduce îmbunătățiri la nivelul calității experienței de utilizare. Ne-a plăcut să testăm TP-Link Deco M5 v1 și am fost curioși să vedem dacă v2 este un model și mai bun. Citește recenzia noastră și află ce părere avem despre TP-Link Deco M5:

Reclamă

Acest sistem mesh WiFi pentru întreaga casă, este o alegere potrivită pentru:

 • Casele unde designul interior este o prioritate și este nevoie de echipamente elegante și discrete
 • Rețele flexibile, unde este nevoie să adaugi sau să muți zone de acoperire și dispozitive de rețea
 • Utilizatorii care doresc să-și controleze de la distanță rețeaua mesh WiFi, dintr-o aplicație mobilă
 • Case inteligente cu securitate la zi, care include protecție anti-malware și un sistem pentru prevenția intruziunilor cibernetice
 • Părinții care-și doresc o soluție de control parental eficientă, pentru a-și proteja copiii atunci când navighează pe internet
 • Utilizatorii de dispozitive Amazon Alexa care doresc să-și controleze rețeaua wireless prin comenzi vocale

Pro și contra

TP-Link Deco M5 are următoarele puncte forte:

 • Viteză excelentă pe banda wireless de 2.4 GHz
 • Preț competitiv în această nișă
 • Un design plăcut, care combină eleganța cu simplitatea
 • Este ușor de configurat și instalat, folosind aplicația mobilă TP-Link Deco
 • Protecție antivirus de calitate
 • Controale parentale utile și ușor de configurat
 • Este integrat cu Amazon Alexa și IFTTT (If This Then That)

Există și puncte slabe de luat în considerare:

 • După trei ani de utilizare, trebuie să plătești pentru antivirus
 • Nu poate folosi la maxim conexiuni internet de 1 Gbps
 • Nu oferă o interfață web pentru administrare
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

TP-Link Deco M5 este un sistem mesh WiFi echilibrat. Arată foarte bine și oferă performanțe excelente pe banda wireless de 2.4 GHz. Design-ul dispozitivelor care formează sistemul este elegant și minimalist, iar prețul competitiv, în comparație cu alte sisteme din această nișă. De asemenea, TP-Link Deco M5 include securitate de top și controale parentale eficiente și simplu de configurat. Versiunea a doua a TP-Link Deco M5 reprezintă unul dintre cele mai bune sisteme mesh WiFi de pe piață și îl recomandăm tuturor utilizatorilor care-și doresc o soluție mesh WiFi de calitate, la un preț moderat.

TP-Link Deco M5 este vândut în pachete de o stație, două sau trei stații. Noi am primit în teste versiunea cu trei stații. Sistemul vine într-o cutie frumoasă, care folosește predominant culorile alb și verde. Pe partea de sus, avem o poză cu dispozitivele din sistem și mențiuni ale celor mai importante facilități.

TP-Link Deco M5: kit-ul cu două stații
TP-Link Deco M5: kit-ul cu două stații

Atunci când desfaci cutia vezi mai întâi o altă cutie albă. În ea, sunt dispozitivele din care este compus sistemul mesh TP-Link Deco M5.

Despachetarea TP-Link Deco M5
Despachetarea TP-Link Deco M5

Sub stații se găsesc toate accesoriile, frumos împachetate.

Despachetarea accesoriilor din cutia în care vine TP-Link Deco M5
Despachetarea accesoriilor din cutia în care vine TP-Link Deco M5

Atunci când termini de despachetat totul, găsești următoarele: stațiile Deco M5, alimentatoarele, un cablu Ethernet, garanția, licența pentru firmware și ghidul pentru configurarea rapidă.

Tot ce găsești în cutia în care vine TP-Link Deco M5
Tot ce găsești în cutia în care vine TP-Link Deco M5

Experiența de despachetare oferită de TP-Link Deco M5 este demnă de un dispozitiv premium. Totul arată foarte bine și despachetarea este un proces foarte plăcut.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Diferențele între versiunea 2 și versiunea 1 a TP-Link Deco M5 sunt aproape insesizabile: folosesc un conector diferit pentru alimentare (USB Type C la v1 și o mufă de alimentare tradițională la v2), iar v2 are un firmware mai bine finisat, care oferă o zonă de acoperire mai mare (510 metri pătrați la v2 vs. 418 metri pătrați la v1). Asta-i tot. Ambele versiuni arată la fel și au același hardware. În fiecare TP-Link Deco M5 avem un procesor cu patru nuclee Qualcomm IPQ4019, la frecvența de 638 MHz, 32 MO spațiu de stocare pentru firmware și 256 MO de RAM. Fiecare Deco M5 are un diametru de 120 mm și o înălțime de 38 mm. Sunt patru antene internet pentru fiecare unitate, două porturi Ethernet la 1 Gbps și mufa de alimentare.

Două stații TP-Link Deco M5
Două stații TP-Link Deco M5

TP-Link Deco M5 oferă suport pentru toate standardele moderne de rețelistică, inclusiv cel mai nou 802.11ac Wave 2. De asemenea, vine cu o implementare 2x2 MU-MIMO și oferă o lățime de bandă maximă teoretică de 400 Mbps pentru frecvența de 2.4 GHz și 867 Mbps pentru cea de 5 GHz. Pentru a se conecta la smartphone și alte dispozitive mobile, TP-Link Deco M5 folosește un cip Bluetooth 4.2.
Pe partea de jos a fiecărui Deco M5, găsești mufa pentru Reset, găurile pentru sistemul de ventilație și patru picioare de cauciuc, pentru amplasarea stațiilor pe suprafețe orizontale. Din păcate, stațiile nu pot fi montate pe pereți.

Partea de jos a unei stații TP-Link Deco M5
Partea de jos a unei stații TP-Link Deco M5

Ne place designul stațiilor Deco M5. Aspectul lor este discret și elegant. Le poți amplasa în orice sufragerie și vor arăta bine, iar aspectul lor va fi apreciat de oaspeți.

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină pe saitul oficial: TP-Link Deco Caracteristici.

Instalarea și administrarea sistemului mesh TP-Link Deco M5 este realizată doar folosind aplicația mobilă TP-Link Deco pentru Android și iOS. De asemenea, îți poți crea un cont TP-Link Cloud din aplicație ori aici. Singurul aspect mai puțin grozav este lipsa autentificării în doi pași, care ar crește nivelul de securitate al contului creat. Sperăm că TP-Link va adăuga această opțiune în viitor. După ce-ți creezi ori te autentifici cu un cont TP-Link Cloud, poți să începi procesul de configurare. Acesta este ușor de parcurs și începe prin a alege modelul Deco pe care-l ai.

Aplicația mobilă TP-Link Deco
Aplicația mobilă TP-Link Deco

După aceea îți sunt oferite instrucțiunile necesare pentru configurare și ți se cer următoarele: locația stației Deco M5 pe care o configurezi, detaliile conexiunii la internet, numele și parola rețelei wireless care urmează a fi emise de sistem.

Reclamă

TP-Link Deco M5 funcționează cu următoarele tipuri de conexiuni la internet: IP dinamic, IP static și PPPoE (folosit de Digi).

Setarea locației unei stații TP-Link Deco M5
Setarea locației unei stații TP-Link Deco M5

După ce prima stație este configurată, le poți adăuga pe celelalte. Tot ce trebuie să faci este să alegi amplasamentul lor. Aplicația te ajută prin copierea automată a setărilor tale, de la primul dispozitiv configurat. Un aspect important de reținut este că descoperirea stațiile Deco M5 se face prin Bluetooth. Drept urmare trebuie să păstrezi cipul Bluetooth pornit pe smartphone-ul ori tableta ta. Altfel, procesul de instalare nu va funcționa.

Finalizarea configurării inițiale pentru TP-Link Deco M5
Finalizarea configurării inițiale pentru TP-Link Deco M5

Atunci când ai terminat de setat sistemul mesh WiFi TP-Link Deco M5, aplicația mobilă verifică dacă există actualizări de firmware disponibile. Dacă este găsită o versiune nouă de firmware, îți cere să o descarci și să o instalezi. Este o idee bună să faci actualizarea, deoarece versiunile noi de firmware tind să rezolve probleme de stabilitate și de securitate. Actualizarea de firmware durează ceva vreme și implică o repornire a tuturor stațiilor din sistemul mesh.

Actualizări de firmware pentru TP-Link Deco M5
Actualizări de firmware pentru TP-Link Deco M5

După aceea, poți utiliza aplicația mobilă TP-Link Deco pentru a vedea și configura toate setările disponibile. Pe ecranul principal al aplicației, vezi o listă cu dispozitivele conectate la rețea. De asemenea ai la dispoziție și câteva scurtături și meniuri. În colțul dreapta jos este un buton galben cu patru pătrate albe în mijloc.

Ecranul principal al aplicației TP-Link Deco
Ecranul principal al aplicației TP-Link Deco

Atunci când apeși pe el, ai acces la secțiunile cu setări și facilitățile principale. Nu sunt disponibile multe setări avansate și totul poate fi configurat repede. Ai acces la caracteristici și unelte cum ar fi port forwarding, DDNS, controlul ledurilor, notificări, WPS, QoS, Control Parental, Antivirus și modul de operare.

Setările oferite de aplicația TP-Link Deco
Setările oferite de aplicația TP-Link Deco

Toate setările sunt explicate bine și nu ar trebui să ai probleme în a seta sistemul TP-Link Deco M5. Deși aplicația mobilă este disponibilă în mai multe limbi, din păcate încă nu este disponibilă și în limba română. Dar, o poți folosi în engleză, spaniolă, germană, italiană sau franceză, în funcție de ceea ce preferi.

Noi am conectat la rețea aproximativ douăzeci de dispozitive și ne-am bucurat de un semnal stabil și viteze bune în toate camerele. Am conectat la rețea calculatoare desktop, laptopuri, tablete, smartphone-uri, prize inteligente, becuri inteligente, o consolă Xbox One și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat la WiFi fără probleme. De asemenea, am partajat conținut în rețea cu ușurință.

La începutul fiecărei luni, aplicația mobilă TP-Link Deco oferă un raport. Acesta include statistici utile precum dispozitivele din rețea care petrec cel mai mult timp online, viteza maximă atinsă pentru conexiunea la internet, numărul de nou dispozitive conectate la rețea, un sumar al atacurilor blocate și istoricul navigărilor pe internet ale copilului (copiilor), dacă controlul parental este activ.

Raportul lunar al aplicației TP-Link Deco
Raportul lunar al aplicației TP-Link Deco

Un neajuns care nu va fi apreciat de utilizatorii avansați este că TP-Link nu oferă acces la o interfață de administrare web, așa cum fac alte sisteme mesh. Asta înseamnă că primești acces doar la opțiunile de bază din aplicația mobilă.

Atunci când am transferat date prin rețea, ne-am uitat și la variabilitatea transferurilor wireless. Mai jos poți vedea cum se face un transfer prin rețea pe banda wireless de 5 GHz, pe un laptop, într-o cameră separată de stația centrală Deco M5 printr-un perete. Am obținut o viteză medie foarte bună și o variabilitate ușor mai ridicată decât în cazul altor sisteme mesh.

TP-Link Deco M5 - transfer wireless pe frecvența de 5 GHz
TP-Link Deco M5 - transfer wireless pe frecvența de 5 GHz

Ne-am mutat într-o altă cameră, separată de stația principală prin doi pereți. De această dată viteza medie a scăzut iar variabilitatea a crescut puțin. Totuși viteza nu a ajuns niciodată aproape de zero, îndeplinind așteptările pe care le aveam de la acest sistem mesh WiFi.

TP-Link Deco M5 - transfer wireless pe frecvența de 5 GHz
TP-Link Deco M5 - transfer wireless pe frecvența de 5 GHz

Trenduri similare au fost observate și pe rețeaua wireless pe frecvența de 2.4 GHz.

Per total, suntem mulțumiți de TP-Link Deco M5 și ceea ce ne oferă. Ne-a plăcut cât de ușor este de instalat, cât de bine a mers, cum arată și ce unelte ne oferă prin aplicația sa mobilă. Sunt și câteva aspecte mai puțin pozitive dar acestea nu vor deranja pe majoritatea utilizatorilor. Singurul aspect care ridică niște semne de întrebare este faptul că antivirusul inclus expiră după 3 ani de utilizare și va trebui să plătești un abonament pentru el. De asemenea, nu este clar cât va costa acest serviciu la data expirării sale.

Dacă vrei să afli mai multe despre TP-Link Deco M5 v2 și ce viteze oferă, ce caracteristici suplimentare include, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless