ASUS Blue Cave este un router wireless care arată diferit față de majoritatea dispozitivelor similare de pe piață. În plus, vine cu un procesor Intel, în loc de Broadcom, Qualcomm sau MediaTek, cum obișnuiești să vezi la alte routere. Caracteristicile sale tehnice sunt promițătoare și, în plus, este integrat cu asistentul vocal Alexa (creat de Amazon) și serviciul de automatizare IFTT (If This, Then That). Suntem printre primele persoane din lume care au testat acest produs și, în acest review, îți putem spune ce performanțe oferă și te ajutăm să înțelegi dacă este o alegere bună pentru tine:
Cui i se adresează ASUS Blue Cave AC2600?
ASUS Blue Cave este o alegere excelentă pentru:
- Persoanele care doresc un dispozitiv de rețelistică care arată altfel decât un router tradițional cu antene externe
- Utilizatorii care vor cea mai bună securitate posibilă în rețeaua din casa lor
- Persoanele care vor o rețea WiFi de mare viteză
- Utilizatorii care vor un firmware avansat care oferă control complet asupra routerului
- Persoanele care vor o aplicație mobilă avansată, prin care pot personaliza aproape tot ce are de oferit routerul lor
- Utilizatorii care vor automatizarea sarcinilor, pe routerul lor wireless, folosind IFTT
- Utilizatorii care vor control asupra rețelei lor de acasă, folosind asistentul vocal Alexa, de la Amazon
Pro și contra
Iată ce ne-a plăcut cel mai mult la ASUS Blue Cave:
- Performanță foarte bună pe ambele frecvențe wireless emise de router
- Unelte de securitate excelente, pentru a-ți proteja rețeaua
- Hardware modern, capabil să gestioneze mulți clienți și conexiuni simultane
- O aplicație mobilă avansată, pentru administrarea routerului
- Suport lingvistic excelent, inclusiv o interfață de administrare în limba română, precum și documentație de Ajutor la îndemână
- O ofertă foarte bună prin care-ți poți proteja cu antivirus de la Trend Micro, până la 4 dispozitive, gratuit, timp de un an
Există și câteva mici neajunsuri:
- Rețeaua WiFi pornește cu două minute întârziere, după ce pornește routerul
- Nu este foarte clar faptul că poți folosi aplicația mobilă pentru a administra routerul de oriunde de pe internet. Trebuie să-i verifici cu atenție setările, pentru a face asta
- Nu-l poți monta pe perete
Verdict
ASUS Blue Cave AC2600 este unul dintre primele routere WiFi care au procesorul și cipul wireless fabricat de Intel. Unii utilizatori vor presupune că nu va merge prea bine deoarece Intel nu are multă experiență în ecosistemul smart home. Din fericire, această presupunere este falsă. ASUS Blue Cave ne-a impresionat cu design-ul său neobișnuit, potențialul său excelent de viteză pe rețeaua WiFi, portul său USB 3.0 foarte rapid și uneltele avansate incluse în firmware. ASUS oferă securitate eficientă, controale parentale foarte utile și integrare cu Amazon Alexa și IFTT. Dacă vrei un router wireless modern și capabil, ar trebui să iei în considerare ASUS Blue Cave AC2600. Este un router pe care-l recomandăm tuturor cititorilor noștri.
Despachetarea routerului wireless ASUS Blue Cave AC2600
Cutia în care vine routerul ASUS Blue Cave este diferită de cele pe care le întâlnești la alte routere ale acestei mărci. Routerul vine într-o cutie pătrată, care are un spațiu prin care poți vedea centrul acestui dispozitiv. Pe laterale sunt fotografii cu acest router și multe date despre caracteristicile sale și configurația sa hardware.
Când deschizi cutia, găsești înăuntru alte două cutii mai mici. Una dintre ele conține routerul, iar cealaltă are documentația de produs și toate accesoriile.
În pachet sunt următoarele elemente: routerul wireless Blue Cave, un cablu de rețea, alimentarea, garanția, ghidul pentru configurare rapidă și un pliant cu o ofertă de la Trend Micro care îți permite să primești protecție antivirus gratuită, pentru un an de zile, pe patru dispozitive (Windows, iOS și Android).
Experiența de despachetare a ASUS Blue Cave este foarte plăcută și demnă de un dispozitiv premium. ASUS a inclus și o surpriză plăcută: o ofertă pentru a îți proteja gratuit cu antivirus, până la patru dispozitive, folosind soluții Trend Micro, pentru un an de zile.
Caracteristici hardware și design
Conform ASUS, Blue Cave folosește un procesor cu mai multe nuclee Intel Lantiq PXB4395EL (GRX350), la frecvența de 1.2 GHz, 512 MO de RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware. Când verifici firmware-ul acestui router, acesta îți raportează că sunt trei nuclee, în timp ce saitul ASUS vorbește despre două nuclee. Am făcut puțină cercetare și se pare că două nuclee sunt folosite pentru WiFi, în timp ce al treilea este folosit pentru alte servicii precum IPTV.
ASUS Blue Cave oferă suport pentru toate standardele moderne de rețelistică, inclusiv 802.11ac Wave 2 și oferă conexiuni wireless prin 4x4 MU-MIMO. Pentru a oferi asta, are patru antene. Lățimea de bandă teoretică maximă este de 800 Mbps pentru frecvența wireless de 2,4 GHz și de 1734 Mbps pentru cea de 5 GHz. Asta duce la un total de 2534 Mbps, puțin sub cei 2600 Mbps promiși în numele produsului.
Toate butoanele și porturile sunt pe partea din spate a dispozitivului, împreună cu găurile din sistemul de răcire. Găsești următoarele: butonul de Pornire/Oprire, mufa de alimentare, butonul Reset, un port USB 3.0, patru porturi Ethernet la o viteză de 1 Gbps, un port pentru conexiunea la internet și butonul pentru funcția WPS.
Design-ul său este diferit, discret și plăcut, deși unele persoane mai răutăcioase îl pot compara cu o mașină de spălat în miniatură ori cu un subwoofer. Un mic neajuns este faptul că ASUS Blue Cave este gândit să fie folosit pe mobilierul din casă. Nu are un sistem pentru prinderea pe perete.
În ceea ce privește dimensiunile, acesta are 160 x 160 x 80 mm în lungime, lățime și grosime. Greutatea sa este de aproximativ 800 de grame.
Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui dispozitiv, mergi la pagina sa oficială: Specificații ASUS Blue Cave.
Configurarea și utilizarea ASUS Blue Cave AC2600
Configurarea unui ASUS Blue Cave este foarte asemănătoare altor routere. După ce-l alimentezi cu curent, îl conectezi la internet și la un calculator, după care poți să-l configurezi dintr-un browser web. Expertul de configurare arată diferit de cel al altor routere ASUS dar merge la fel.
Introdu parola și contul pe care vrei să le folosești pentru a administra routerul (o precauție de securitate foarte bună) și routerul detectează apoi tipul conexiunii la internet pe care o ai la dispoziție și îți cere detaliile de conectare. Odată realizată conectarea, poți să dai un nume rețelelor wireless emise de ASUS Blue Cave. Un pas nou este faptul că ASUS Blue Cave face o verificare automată după firmware nou și-l instalează, înainte de a închide expertul pentru configurarea rapidă. Dacă se găsesc noi versiuni, firmware-ul nou este instalat automat.
După ce s-a făcut actualizarea de firmware, ASUS Blue Cave repornește și îți arată un sumar al setărilor sale. Acum este momentul să încarci interfața de administrare. Este la fel ca pe alte routere ASUS, ceea ce înseamnă că este bine organizată, ușor de folosit și disponibilă în 19 limbi, printre care se numără și limba română. Puțini producători oferă un suport lingvistic la fel de bun. Un aspect util este faptul că poți seta strălucirea ledului din mijlocul ASUS Blue Cave, direct din pagina Acasă.
Toate setările sunt împărțite în secțiuni logice și este ușor să găsești ceea ce cauți. Poți configura, în detaliu, orice contează despre routerul tău, iar utilizatorii avansați vor aprecia acest lucru. Un truc util este faptul că poți să muți cursorul peste o setare pe care nu o înțelegi, iar un semn de întrebare este afișat. Dă clic pe acest semn și se afișează o explicație a setării respective.
Un aspect mai puțin pozitiv, care merită menționat, este faptul că unele setări necesită o repornire atunci când le schimbi. În timp ce ASUS Blue Cave necesită aproximativ două minute să repornească, rețeaua wireless nu repornește imediat ce routerul a pornit. Mai trebuie să aștepți încă un minut sau două, până când aceasta este emisă din nou. În tot acest timp, firmware-ul afișează mesajul "Wireless is setting…" Considerăm că această problemă poate fi rezolvată cu ușurință în viitoarele actualizări de firmware.
Routerele wireless moderne tind să aibă aplicații mobile pentru a le controla de la distanță cu ușurință. ASUS are o astfel de aplicație pentru acest router dar și pentru celelalte din portofoliul său. Aceasta se conectează rapid la Blue Cave și poate fi folosită pentru a schimba orice dorești. Datorită unor actualizări recente, aplicația merge acum de oriunde de pe internet, folosind serviciul DDNS sau un server releu pentru intermedierea conexiunii, în funcție de unde ești pe internet. Din păcate, această facilitate nu este evidentă și nici comunicată foarte bine, iar ASUS are aici o abordare diferită de alți producători.
Am conectat la rețea aproximativ cincisprezece dispozitive, inclusiv PC-uri desktop, laptopuri, tablete, smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent și o consolă Xbox One. Ne-am bucurat de viteze mari, o putere bună a semnalului, partajare facilă de fișiere și conexiuni stabile.
ASUS Blue Cave oferă o experiență de rețelistică wireless demnă de brandul ASUS și alte routere foarte bune create de această companie.
Dacă vrei să afli mai multe despre acest router și ce viteze oferă, dar și ce caracteristici suplimentare include, mergi la următoarea pagină a acestui review.