Review Synology RT2600ac: Securitate, confidențialitate și flexibilitate!

Review Synology RT2600ac: Securitate, confidențialitate și flexibilitate!
Rating

Synology este o companie taiwaneză specializată în realizarea de produse de stocare pentru rețea, faimoase pentru calitatea lor. Compania a fost fondată de doi foști angajați Microsoft care au început prin a dezvolta un sistem de operare. Astăzi, Synology creează și routere wireless pentru case și companii, compania având câteva modele atractive. Cel mai premium model de router wireless este Synology RT2600ac. Acesta este un dispozitiv solid, cu hardware modern și software de foarte bună calitate. Dacă vrei să știi mai multe despre Synology RT2600ac și dacă va fi următorul tău router favorit, citește review-ul nostru:

Reclamă

Synology RT2600ac: Pentru cine este o alegere potrivită?

Vezi prețul:

Synology RT2600ac este un router wireless excelent pentru următoarele tipuri de utilizatori:

 • Persoanele care-și doresc cea mai bună securitate pentru casa lor inteligentă (smart home)
 • Utilizatorii care vor să-și controleze de la distanță routerul, printr-o aplicație mobilă
 • Părinții care-și doresc controale parentale de calitate, pentru a-și proteja copiii
 • Persoanele care prețuiesc confidențialitatea lor și a ceea ce se desfășoară în rețeaua lor
 • Utilizatorii care doresc un firmware avansat care oferă control complet și multe unelte
 • Persoanele care folosesc dispozitive USB 3.0 conectate la router și vor să-și transforme routerul într-un serviciu de stocare în cloud sau într-un media center

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune la routerul wireless Synology RT2600ac:

 • Oferă o aplicație mobilă foarte ușor de folosit
 • Synology are cea mai bună abordare proactivă din industrie în ceea ce privește actualizările de firmware
 • Multe opțiuni avansate și unelte care-ți permit să-ți personalizezi routerul în detaliu
 • Routerul poate fi controlat de la distanță de oriunde de pe internet
 • Poate fi montat pe pereți
 • Are hardware modern care poate gestiona mulți clienți de rețea și conexiuni simultane
 • Oferă un port USB 3.0 foarte rapid
 • Documentație de Ajutor foarte bine realizată
 • Synology folosește verificarea în doi pași pentru a proteja conturile și dispozitivele tale
 • Unelte de securitate și controale parentale de top

Există și câteva neajunsuri de luat în considerare:

 • Aria de acoperire pentru rețeaua wireless este ușor mai mică decât la alte routere AC2600
 • Synology Router Manager (SRM) este disponibil doar în limba engleză
 • Routerul pornește și repornește foarte lent
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Am testat multe routere wireless și foarte puține ne-au impresionat asemeni Synology RT2600ac. Atuul principal al acestui router este platforma software pe care o are la dispoziție. Primești o aplicație mobilă care-ți respectă intimitatea, utilă și ușor de folosit. De asemenea, primești și Synology Router Manager. Este o versiune personalizată de Linux, care administrează modul în care funcționează routerul. Este un sistem de operare puternic, de încredere și foarte personalizabil. Utilizatorii mai tehnici vor iubi lista lunga de facilități avansate și uneltele incluse. Dar asta nu înseamnă că un începător nu-l va putea folosi. Dimpotrivă, totul este foarte bine explicat, organizat și documentat. Oricine poate să instaleze și să configureze acest router. Recomandăm Synology RT2600ac pentru toți utilizatorii care-și doresc un router wireless puternic, cu securitate și controale parentale de top, care se poate transforma oricând într-un serviciu de cloud personal ori într-un media center. Synology RT2600ac este unul dintre acele puține routere wireless care oferă o experiență de utilizare spectaculoasă.

Despachetarea routerului wireless Synology RT2600ac

Pachetul în care vine routerul wireless Synology RT2600ac este unul spartan și plictisitor. Primești o cutie simplă de carton, cu un abțibild în colțul dreapta-sus. Nu este nimic strălucitor, nu este o cutie plină de mesaje de marketing. Tot ce primești este o descriere sumară a routerului pe care l-ai cumpărat.

Cutia în care vine Synology RT2600ac
Cutia în care vine Synology RT2600ac

În pachet găsești următoarele elemente: routerul în sine, patru antene detașabile, alimentarea, un cablu Ethernet, ghidul pentru instalarea rapidă și garanția.

Despachetarea routerului wireless Synology RT2600ac
Despachetarea routerului wireless Synology RT2600ac

Pachetul în care vine routerul Synology RT2600a este surprinzător de plictisitor. În pachet ai toate accesoriile de care ai nevoie pentru a-l configura și folosi.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Synology RT2600ac este un router robust și destul de greu, cu patru antene detașabile omnidirecționale. Nu este frumos, dar aspectul său inspiră forță. Routerul are mai multe grile de ventilație care-l ajută să răcească hardware-ul dinăuntru. Pe partea de sus sunt câteva leduri discrete care-ți arată starea de funcționare a routerului.

Routerul wireless Synology RT2600ac
Routerul wireless Synology RT2600ac

Synology RT2600ac are un procesor cu două nuclee Qualcomm Krait IPQ8065, la frecvența de 1,7 GHz, 512 MO de RAM DDR3 și 4 GO spațiu de stocare eMMC pentru firmware și aplicații. Este un router wireless cu suport pentru standardul 802.11ac Wave 2, capabil să ofere transferuri wireless 4x4 MU-MIMO. Lățimea de bandă teoretică maximă totală este împărțită astfel: 800 Mbps pentru frecvența wireless de 2,4 GHz și 1733 Mbps pentru cea de 5 GHz.

Synology RT2600ac - informații despre sistem
Synology RT2600ac - informații despre sistem

Pe spatele routerului sunt următoarele: butonul pentru Pornit/Oprit, mufa de alimentare, butonul Reset, un port USB 2.0, portul WAN și patru porturi Ethernet LAN. Unul dintre ele poate fi folosit și pentru o configurație Dual WAN, astfel încât să te poți bucura de o lățime de bandă maximă de 2 Gbps pentru rețeaua ta.

Porturile de pe spatele Synology RT2600ac
Porturile de pe spatele Synology RT2600ac

Pe partea din stânga, găsești butonul WPS și încă unul pentru Wi-Fi. Pe partea dreaptă, găsești un port USB 3.0 și un buton Eject care poate fi folosit pentru a preveni pierderile accidentale de date atunci când lucrezi cu dispozitive de stocare atașate la router. Acestea sunt mascate în mod discret, fără a fi dificil de accesat.

Pe fundul routerului Synology RT2600ac sunt mai multe grile de ventilație și două găuri pentru montarea pe pereți sau alte suprafețe.

Partea de jos a routerului Synology RT2600ac
Partea de jos a routerului Synology RT2600ac

Synology RT2600ac este destul de mare, cu o mărime de 77 x 280 x 169 mm în înălțime x lungime x lățime. De asemenea, acesta cântărește 0,7 kg.

Poți găsi toate caracteristicile acestui router, pe această pagină: Synology Router RT2600ac Specs.

Configurarea și utilizarea routerului Synology RT2600ac

Poți configura routerul wireless Synology RT2600ac folosind un navigator web pe un PC conectat la router sau prin aplicația mobilă DS Router pentru Android și iOS. Procesul prin care treci este similar altor routere WiFi. Mai întâi setezi un cont de utilizator pentru administrarea routerului și parola sa. Puterea parolei alese de tine este evaluată automat - o precauție de securitate binevenită.

Configurarea contului de administrator pentru Synology RT2600ac
Configurarea contului de administrator pentru Synology RT2600ac

Dai apoi un nume rețelei wireless care va fi emisă de router, introduci parola sa și alegi locația unde te afli. După aceea, alegi modul de operare pentru router și introduci detaliile conexiunii la internet. După ce toate setările tale sunt aplicate, rețeaua începe să funcționeze și poți conecta dispozitivele tale la rețea. Când se termină configurarea inițială, ești bine venit(ă) la Synology Router Manager (SRM) - sistemul de operare care gestionează modul în care funcționează routerul.

Bine ai venit la Synology Router Manager
Bine ai venit la Synology Router Manager

Synology Router Manager nu este un firmware obișnuit, ci o versiune personalizată de Linux, creată pentru a fi un sistem de operare foarte personalizabil, cu securitate de top și un nivel de control ridicat. Ne place foarte mult abordarea sa modulară. Sistemul SRM vine cu toate uneltele de bază necesare funcționării routerului și rețelei. Nu sunt unelte suplimentare active în mod implicit iar asta asigură un consum de resurse optim și cea mai bună performanță posibilă.

Dacă vrei unelte precum un VPN server, un DNS server, securitate și control parental, instalezi pachete (aplicații) adiționale care sunt actualizate și distribuite separat de sistemul de operare.

Centrul de pachete Synology
Centrul de pachete Synology

Fiecare modul al routerului are propria scurtătură. Dă clic pe ea și vezi setările sale și informațiile disponibile. Toate setările sunt bine explicate și oricine își poate configura routerul. Utilizatorii mai tehnici vor aprecia foarte mult controlul detaliat oferit de SRM. Navigarea este rapidă și totul este organizat în secțiuni logice. Dacă ai nevoie de ajutor, este un modul SRM Help (Ajutor) pe care îl poți acces. Acesta include documentație de foarte bună calitate despre toate caracteristicile și uneltele routerului Synology RT2600ac.

Documentația de ajutor Synology SRM
Documentația de ajutor Synology SRM

Singurul neajuns al Synology Router Manager este faptul că este disponibil doar în limba engleză. Nu vine în mai multe limbi precum firmware-ul de pe alte routere. Ca aspect pozitiv, Synology oferă ghiduri de instalare și configurare separate, în douăzeci de limbi, în Download Center. Limba română totuși nu este printre cele douăzeci.

Reclamă

Un aspect pe care-l apreciem la Synology este abordarea proactivă în ceea ce privește actualizările de firmware. Nu contează dacă-ți administrezi routerul de pe smartphone, cu aplicația DS Router sau din navigatorul web, poți seta SRM-ul nu doar să verifice automat cele mai noi actualizări de firmware ci și să le instaleze pentru tine, la o anumită oră, fără intervenția ta. Pentru ca totul să fie și mai grozav, SRM poate fi configurat să instaleze automat doar actualizările importante, care rezolvă probleme de securitate și nu adaugă noile unelte și facilități până când acestea sunt dovedite ca fiind stabile. Este cea mai bună abordare posibilă pentru actualizările de firmware și sperăm că și alți producători o vor emula. Există și un mic neajuns: procedura de pornire a routerului este foarte lentă, durând câteva minute până când Synology RT2600a repornește și aplică noua versiune de firmware. Alte routere wireless pornesc mai repede. Dar, acestea tind să aibă și un firmware mai puțin avansat.

Administrarea actualizărilor de firmware în aplicația DS Router
Administrarea actualizărilor de firmware în aplicația DS Router

Un alt aspect foarte bun la Synology îl reprezintă faptul că folosește autentificarea în doi pași pentru a proteja conturile de utilizator și dispozitivele acestora. Dacă activezi administrarea la distanță a routerului tău, este bine să folosești autentificarea în doi pași, pentru a te asigura că persoane sau entități neautorizate nu au acces la contul tău și rețeaua ta. Alți producători de routere ar trebui să copieze abordarea Synology.

După ce am terminat de configurat routerul Synology RT2600ac, am conectat mai multe dispozitive la rețea: două PC-uri desktop, două laptopuri, o tabletă, mai multe smartphone-uri, o consolă Xbox One, mai multe prize inteligente, un bec inteligent și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat cu ușurință la rețea și nu am avut probleme în a partaja conținut și fișiere prin rețea.

Atunci când am transferat date prin rețea, ne-am uitat și la variabilitatea transferurilor. Mai jos este un grafic cu un transfer prin rețea, realizat pe banda de 5 GHz, pe un laptop, într-o cameră separată printr-un perete, de router. Am avut o viteză medie rapidă și ceva variabilitate, puțin mai mare decât la alte routere.

Synology RT2600ac - transfer wireless pe banda de 5 GHz
Synology RT2600ac - transfer wireless pe banda de 5 GHz

După aceea, ne-am mutat într-o altă cameră, separată prin doi pereți de router. Viteza medie a scăzut iar variabilitatea a crescut. Așa cum ne așteptam, viteza nu a ajuns niciodată aproape de zero.

Synology RT2600ac - transfer wireless pe banda de 5 GHz
Synology RT2600ac - transfer wireless pe banda de 5 GHz

Trenduri similare am observat și atunci când am folosit rețeaua WiFi pe banda de 2,4 GHz. Singurul neajuns notabil pe care l-am observat este că aria de acoperire wireless oferită de Synology RT2600ac este ușor mai mică decât în cazul altor routere similare. Mai multe detalii despre aceasta pe următoarea pagină a acestei recenzii.

Experiența de utilizare oferită de routerul Synology RT2600ac este una demnă de un dispozitiv premium. Utilizatorii primesc toate facilitățile de care au nevoie iar nivelul de performanță este cel la care te aștepți. Abordarea Synology în ceea ce privește actualizările de firmware este cea mai bună din industrie și alte companii ar trebui să o aplice.

Dacă vrei să afli detalii despre viteza rețelei wireless emise de acest router și alți parametri de performanță, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless