Review ASUS ExpertWiFi EBA63: Wi-Fi 6 scalabil pentru afaceri!

Review ASUS ExpertWiFi EBA63: Wi-Fi 6 scalabil pentru afaceri!
Rating

Dacă organizația ta se confruntă cu probleme cu rețeaua wireless, poate ar fi bine iei în calcul crearea unei noi rețele folosind echipamente moderne, care să ofere conectivitate Wi-Fi 6. Dacă te interesează să folosești dispozitive de rețea ASUS ExpertWiFi, iar locația firmei tale este mare și se întinde pe mai multe etaje, va trebui să folosești puncte de acces pe lângă routere și switch-uri. În acest scenariu, ar trebui să arunci o privire la ASUS ExpertWiFi EBA63, un dispozitiv elegant care funcționează ca un punct de acces. Acesta asigură conexiuni Wi-Fi stabile și este ușor de configurat. Pentru mai multe detalii despre ExpertWiFi EBA63 și despre ce poate face pentru afacerea ta, citește această recenzie:

Reclamă

ASUS ExpertWiFi EBA63: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest punct de acces este o alegere potrivită pentru:

  • Locații mai mari care necesită o infrastructură de rețea complexă
  • Conexiuni la internet de până la 1 Gbps
  • Întreprinderile de dimensiuni medii care au nevoie de soluții de rețea ușor de folosit
  • IMM-uri care își gestionează rețeaua folosind dispozitive de rețelistică ExpertWiFi

Pro și contra

Iată lucrurile care-mi plac la ASUS ExpertWiFi EBA63:

Vezi prețul:
  • Poate fi montat pe perete, pe tavan și în alte locații
  • Este bine integrat în ecosistemul ASUS ExpertWiFi
  • Instrumente adaptabile pentru crearea mai multor SSID-uri pentru nevoi specifice
  • Aspect elegant și calitate bună de construcție

Cât despre dezavantaje:

  • Deși poate funcționa cu routere de la alte mărci, nu vei avea parte de cea mai bună experiență

Notă produs 4/5

Verdict

ASUS ExpertWiFi EBA63 este primul punct de acces din noua gamă ExpertWiFi. Acesta are un design plăcut și este ușor de instalat și configurat. Cu toate acestea, nu este un dispozitiv revoluționar în ceea ce privește performanța și specificațiile hardware. Deși poate funcționa cu orice rețea existentă, gestionată de un router de la o altă marcă, acest punct de acces strălucește doar atunci când este folosit împreună cu alte echipamente de rețea ASUS ExpertWiFi. Consider că este o alegere bună pentru întreprinderile mici și mijlocii care au locații ce se întind pe o suprafață mare sau pe mai multe etaje, unde trebuie să ofere o conectivitate sigură prin Wi-Fi 6. Suportul său PoE este, de asemenea, util atunci când ai nevoie să reduci numărul de cabluri necesare pentru configurarea rețelei tale de business.

Despachetarea lui ASUS ExpertWiFi EBA63

Ambalajul punctului de acces ASUS ExpertWiFi EBA63 este confecționat din carton provenit din zone silvice certificate FSC, pentru a reduce impactul asupra mediului. Cutia albă include o imagine a punctului de acces, numele produsului și cele mai importante caracteristici ale sale.

Ambalajul lui ASUS ExpertWiFi EBA63

Ambalajul lui ASUS ExpertWiFi EBA63

Pe lateralele cutiei, găsești detalii despre hardware-ul din ASUS ExpertWiFi EBA63. Pe spatele cutiei, compania descrie mai detaliat unele dintre caracteristicile sale, precum posibilitatea de a conecta acest punct de acces la un switch PoE și de a limita numărul de cabluri de care ai nevoie pentru a-ți configura rețeaua.

După ce despachetezi totul, găsești următoarele elemente: punctul de acces, adaptorul de alimentare cu ștechere de alimentare pentru UE și Marea Britanie, un cablu de rețea, un kit de montare cu toate șuruburile necesare, ghidul de pornire rapidă, o broșură cu informații de conectare locală, certificatul de garanție și un ghid de depanare, care este util atunci când întâmpini probleme de conectivitate.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

Experiența de despachetare pentru ASUS ExpertWiFi EBA63 este rapidă și plăcută. Apreciez că ASUS oferă cu generozitate o mulțime de informații despre produs și accesoriile de care ai putea avea nevoie pentru a instala acest punct de acces Wi-Fi 6.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Când am căutat informații tehnice despre ASUS ExpertWiFi EBA63, am observat că unele persoane se refereau la acesta ca la un router. Din păcate, afirmația este greșită, deoarece acest produs este doar un punct de acces, care are nevoie de un router ca să funcționeze și să ofere toate serviciile pentru care a fost creat. După cum poți vedea în imaginea de mai jos, ASUS ExpertWiFi EBA63 are un design elegant, care își propune să fie cât mai discret posibil și îi permite să nu fie remarcat într-un mediu de afaceri. Jumătatea superioară este realizată din materiale care respectă standardul de inflamabilitate a materialelor plastice UL94 5VB. Pe ea, se vede doar logoul companiei, numele mărcii ExpertWiFi și un led care se aprinde pentru a semnala starea de funcționare a punctului de acces.

ASUS ExpertWiFi EBA63

ASUS ExpertWiFi EBA63

În partea de sus, găsești doar o încuietoare Kensington pentru a proteja punctul de acces. ASUS ExpertWiFi EBA63 are o formă pătrată și o dimensiune de 160 x 160 x 42 mm. Cântărește 426 de grame.

În partea de sus, găsești o încuietoare Kensington

În partea de sus, găsești o încuietoare Kensington

Pe partea inferioară, poți vedea două găuri pentru montarea lui ExpertWiFi EBA63 pe perete și pe tavan, un abțibild pe care sunt imprimate informațiile de conectare și SSID-ul implicit al punctului de acces.

Găurile pentru montarea pe perete

Găurile pentru montarea pe perete

Aici găsești și butonul de resetare, portul PoE IN pentru conectarea punctului de acces la un router sau switch cu viteze de până la 1 Gbps, precum ExpertWiFi EBP15 pe care l-am analizat recent, și portul de alimentare.

Porturile de pe ASUS ExpertWiFi EBA63

Porturile de pe ASUS ExpertWiFi EBA63

ASUS ExpertWiFi EBA63 este un punct de acces dual-band, care oferă conectivitate Wi-Fi 6. Acesta este alimentat de un chipset Broadcom BCM6756 cu patru nuclee care rulează la 1,7 GHz, 512 MB de RAM și 256 MB de spațiu de stocare pentru firmware. Potrivit ASUS, acest punct de acces poate gestiona până la 100 de dispozitive active, ceea ce este destul de mult.

Lățimea sa de bandă maximă teoretică este împărțită după cum urmează: 2402 Mbps pentru banda de 5 GHz și 574 Mbps pentru banda de 2,4 GHz. ExpertWiFi EBA63 are patru antene interne, asigurând transferuri 2x2 MU-MIMO pe ambele benzi, criptare prin parolă WPA3 și un canal de 160 MHz pe frecvența de bandă de 5 GHz.

Este disponibilă criptarea WPA3

Este disponibilă criptarea WPA3

Portul PoE IN este compatibil cu standardul 802.2af pentru furnizarea de energie electrică. Totuși, dacă nu ai la dispoziție o conexiune PoE, poți folosi întotdeauna adaptorul de alimentare inclus în cutie.🙂

ASUS ExpertWiFi EBA63 oferă compatibilitate PoE

ASUS ExpertWiFi EBA63 oferă compatibilitate PoE

Dacă vrei să afli mai multe informații tehnice despre acest punct de acces și despre caracteristicile sale, consultă pagina oficială a acestuia: ASUS ExpertWiFi EBA63.

Dacă nu, reține că specificațiile tehnice ale modelului ASUS ExpertWiFi EBA63 sunt destul de bune și ar trebui să-i permită să funcționeze bine în majoritatea situațiilor. Dacă-ți dorești să știi mai multe despre caracteristicile sale software și despre performanțele sale în viața reală, continuă să citești această recenzie.

Configurarea și utilizarea lui ASUS ExpertWiFi EBA63

Înainte de a-l configura, trebuie să plasezi ASUS ExpertWiFi EBA63 în locația dorită. Acest punct de acces a fost construit pentru a fi montat în mai multe moduri pe suprafețe precum pereți, tavane sau panouri în T, care sunt folosite pe scară largă în spațiile de birouri moderne. Din fericire, punctul de acces vine la pachet cu toate accesoriile necesare pentru a-l plasa acolo unde vrei tu.

ASUS ExpertWiFi EBA63 poate fi montat și pe tavan

ASUS ExpertWiFi EBA63 poate fi montat și pe tavan

ASUS ExpertWiFi EBA63 poate fi folosit într-o rețea fără un router ASUS ExpertWiFi. Într-o astfel de rețea, te conectezi la WiFi-ul său de pe un laptop și accesezi expertul său de configurare rapidă într-un browser web.

Poți configura ASUS ExpertWiFi EBA63 independent

Poți configura ASUS ExpertWiFi EBA63 independent

Apoi, poți seta lucruri precum numele de utilizator și parola administratorului local, modul în care punctul de acces își obține adresa IP, precum și numele și parola pentru rețeaua Wi-Fi emisă de punctul de acces.

Setarea detaliilor de conectare

Setarea detaliilor de conectare

Apoi, poți să citești și să accepți termenii și condițiile impuse de ASUS pentru utilizarea acestui dispozitiv și să actualizezi firmware-ul la cea mai recentă versiune, ceea ce îți recomand insistent să faci. În cele din urmă, vei vedea un rezumat al setărilor tale, iar rețeaua ta Wi-Fi va fi funcțională.

Este o idee bună să actualizezi firmware-ul

Este o idee bună să actualizezi firmware-ul

Însă, dacă vrei să beneficiezi de cea mai bună experiență pe care o poate oferi ASUS ExpertWiFi EBA63, este preferabil să-l folosești împreună cu alte echipamente de rețelistică ExpertWiFi, inclusiv un router precum ASUS ExpertWiFi EBG19P pe care l-am testat recent. În această situație, instalarea punctului de acces este mai ușoară și mai rapidă, deoarece nu trebuie decât să te conectezi la routerul ASUS ExpertWiFi, să accesezi secțiunea AiMesh și să adaugi punctul de acces ExpertWiFi EBA63 în rețeaua ta. Expertul de configurare îl detectează în câteva secunde și îl adaugă la rețea imediat ce apeși pe

Connect (Conectare).

Conectarea lui ASUS ExpertWiFi EBA63 la rețeaua ta

Conectarea lui ASUS ExpertWiFi EBA63 la rețeaua ta

Apoi, configurează tot ceea ce vrei în legătură cu rețeaua ta folosind panoul de control oferit de routerul ExpertWiFi pe care-l folosești. Toate setările tale sunt aplicate automat în întreaga ta rețea, nu doar pentru punctul de acces ExpertWiFi EBA63.

Arhitectura rețelei pe care am folosit-o

Arhitectura rețelei pe care am folosit-o

Pentru a beneficia de cea mai bună experiență în rețea, trebuie să setezi cu atenție conexiunea backhaul folosită pentru ExpertWiFi EBA63. Ar fi ideal dacă l-ai conecta cu ajutorul cablurilor de rețea la un alt router ExpertWiFi sau la un switch PoE, precum ASUS ExpertWiFi EBP15, dar îl poți seta, de asemenea, să folosească un backhaul wireless dedicat sau unul partajat.

Este necesară configurarea unui backhaul

Este necesară configurarea unui backhaul

ASUS ExpertWiFi EBA63 nu are caracteristici exclusive, ci mai degrabă o colecție de funcții software disponibile pentru întregul ecosistem ExpertWiFi. Însă, ASUS ExpertWiFi EBA63 se remarcă atunci când vine vorba de funcțiile sale de rețelistică wireless. Cea mai bună caracteristică a sa este Rețeaua auto-definită (SDN), care le permite IMM-urilor să creeze cu doar câteva clicuri diferite rețele Wi-Fi personalizate automat pentru fiecare scenariu de utilizare: Wi-Fi pentru angajați, oaspeți, dispozitive IoT etc.

Este ușor să creezi mai multe rețele Wi-Fi

Este ușor să creezi mai multe rețele Wi-Fi

Companiile interesate de marketing digital vor aprecia, de asemenea, posibilitatea de a crea un Portal vizitator care folosește brandingul companiei și poate promova diferite adrese online, precum site-ul web al companiei, magazinul sau canalele de social media.

Reclamă

ASUS ExpertWiFi EBA63 poate fi administrat și din aplicația mobilă ExpertWiFi, care poate fi folosită de oriunde din lume, atât timp cât îți asociezi dispozitivele ExpertWiFi la contul tău ASUS.

Gestionarea punctului de acces din aplicația ExpertWiFi

Gestionarea punctului de acces din aplicația ExpertWiFi

Nu am întâmpinat probleme de performanță în timpul testării lui ASUS ExpertWiFi EBA63. Conexiunile mele wireless au fost stabile, iar vitezele obținute au fost destul de bune. Când am rulat instrumentul IPERF încorporat, care produce o măsurătoare standardizată a performanței rețelei, acesta a raportat o viteză de 942 Mbps.

Viteza raportată de IPERF

Viteza raportată de IPERF

Instalarea și utilizarea lui ASUS ExpertWiFi EBA63 nu este foarte complicată. Iar dacă rețeaua companiei tale folosește echipamente de rețea ExpertWiFi, punctul de acces EBA63 se va integra foarte bine, iar configurarea va fi floare la ureche. În continuare, să vedem cât de rapid este acest punct de acces atunci când este utilizat în condiții reale.

Performanța wireless

Nu am la dispoziție o structură business veritabilă pentru a testa punctul de acces ASUS ExpertWiFi EBA63, așa că efectuez toate testele acasă, în apartamentul meu. Poți vedea cum este configurat în diagrama de mai jos. Am plasat punctul de acces ASUS ExpertWiFi EBA63 într-o poziție centrală, lângă router, pentru a asigura o acoperire bună pe o suprafață cât mai mare.

Apartamentul în care am testat ASUS ExpertWiFi EBA63

Apartamentul în care am testat ASUS ExpertWiFi EBA63

Am evaluat calitatea rețelei wireless gestionate de acest punct de acces prin măsurători efectuate în trei locuri diferite:

  • Camera routerului - înregistrez vitezele maxime atunci când nu există pereți care să absoarbă semnalul wireless, în camera unde este amplasat routerul.
  • Camera 1 - este separată de punctul de acces printr-un perete, deci semnalul wireless și viteza Wi-Fi obținute ar trebui să fie mai mici aici.
  • Camera 2 - este separată de punctul de acces prin doi pereți, care absorb semnalul wireless. De asemenea, peretele dintre Camera 1 și Camera 2 este de două ori mai gros decât cel dintre Camera routerului și Camera 1. Prin urmare, Camera 2 poate fi o provocare.

Am făcut toate măsurătorile pe un laptop, care poate funcționa cu rețele Wi-Fi 6, folosind Windows 11 și cele mai recente drivere și actualizări ale sistemului de operare.

Pentru a înțelege mai bine cum se comportă ASUS ExpertWiFi EBA63, l-am comparat cu routerul wireless ASUS ExpertWiFi EBR63, care are caracteristici, firmware și hardware similare.

Performanța lui ASUS ExpertWiFi EBA63 pe banda de 2,4 GHz

Am măsurat mai întâi intensitatea semnalului folosind NetSpot atunci când a fost conectat la banda de 2,4 GHz pe standardul Wi-Fi 6 (802.11ax). Puterea semnalului oferit de ASUS ExpertWiFi EBA63 a fost foarte asemănătoare cu cea oferită de ExpertWiFi EBR63.

Puterea semnalului pe banda de 2,4 GHz

Puterea semnalului pe banda de 2,4 GHz

Am continuat cu aplicația SpeedTest și am măsurat viteza maximă obținută la transferul de date către și de pe internet pe banda de 2,4 GHz folosind Wi-Fi 6. Viteza de descărcare oferită de punctul de acces a fost bună, dar nu la fel de bună ca cea a routerului wireless ExpertWiFi EBR63.

SpeedTest - măsurarea vitezei de descărcare pe banda de 2,4 GHz

SpeedTest - măsurarea vitezei de descărcare pe banda de 2,4 GHz

Mai jos, poți vedea viteza de upload, care are o tendință similară celei de download măsurate anterior.

SpeedTest - măsurarea vitezei de upload pe banda de 2,4 GHz

SpeedTest - măsurarea vitezei de upload pe banda de 2,4 GHz

Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Din nou, am început cu banda de 2,4 GHz, folosind standardul Wi-Fi 6. ExpertWiFi EBA63 a oferit viteze de descărcare rapide, dar a fost depășit de routerul wireless ExpertWiFi EBR63.

Viteza de descărcare pe banda de 2,4 GHz

Viteza de descărcare pe banda de 2,4 GHz

Viteza de încărcare a urmat un model similar.

Viteza de upload pe banda de 2,4 GHz

Viteza de upload pe banda de 2,4 GHz

Testele mele au arătat că ASUS ExpertWiFi EBA63 se comportă rezonabil de bine pe banda de 2,4 GHz, fără a bate vreun record de viteză.🙂

Reclamă

Performanța lui ASUS ExpertWiFi EBA63 pe banda de 5 GHz

Am trecut la banda de 5 GHz și am repetat aceleași măsurători folosind standardul Wi-Fi 6. Am pornit NetSpot pentru a analiza puterea semnalului și am observat că ASUS ExpertWiFi EBA63 oferă o intensitate a semnalului mai mică decât routerul wireless ExpertWiFi EBR63.

Puterea semnalului pe banda de 5 GHz

Puterea semnalului pe banda de 5 GHz

Am folosit aplicația SpeedTest pentru a testa viteza de conectare la internet folosind standardul Wi-Fi 6. După cum poți vedea mai jos, ASUS ExpertWiFi EBA63 s-a comportat foarte bine și a oferit descărcări rapide peste tot în apartamentul meu.

SpeedTest - măsurarea vitezei de descărcare pe banda de 5 GHz

SpeedTest - măsurarea vitezei de descărcare pe banda de 5 GHz

Același lucru a fost valabil și pentru vitezele de upload măsurate. 🙂

SpeedTest - măsurarea vitezei de upload pe banda de 5 GHz

SpeedTest - măsurarea vitezei de upload pe banda de 5 GHz

La final, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Acest benchmark îmi arată viteza medie obținută atunci când transferi date doar în interiorul rețelei și nu pe internet. ExpertWiFi EBA63 a oferit descărcări rapide peste tot în apartamentul meu, dar nu a fost la fel de rapid ca routerul wireless EBR63.

Viteza de descărcare pe banda de 5 GHz

Viteza de descărcare pe banda de 5 GHz

Și uploadurile au fost rapide. 🙂

Viteza de upload pe banda de 5 GHz

Viteza de upload pe banda de 5 GHz

Atunci când am testat ASUS ExpertWiFi EBA63 pe banda de 5 GHz, am observat că oferă performanțe satisfăcătoare fără a fi un campion al vitezei.

Ce părere ai despre ASUS ExpertWiFi EBA63?

Asta este tot ce am aflat despre punctul de acces ASUS ExpertWiFi EBA63 în timpul testelor mele. Sper că recenzia mea a răspuns tuturor întrebărilor tale și că știi suficient de multe pentru a decide dacă să-l cumperi sau nu pentru compania ta. Înainte de a închide acest articol, vreau să aflu părerea ta despre acest produs: îți place ceea ce are de oferit?

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless