Recenzie ASUS Lyra AC2200 - Primul sistem Wi-Fi pentru toată casa, de la ASUS

Rating:
4 out of 5 stars

Rețelele wireless de tip mesh (plasă) denumite și sisteme WiFi pentru toată casa (whole-home) sunt cea mai mare noutate în lumea rețelelor pentru casele inteligente. Acestea au o abordare diferită de rețelele wireless tradiționale care implică folosirea unui router și a unor repeatere sau range extendere. ASUS a intrat această arenă cu un sistem numit Lyra. Dacă vrei să știi ce oferă în ceea ce privește viteza, mărimea zonei de acoperire, caracteristicile esențiale și avantajele acestui sistem, citește acest review:

Ce este o rețea wireless de tip mesh ori un sistem WiFi pentru toată casa?

Înainte de a citi această recenzie și a evalua corect ASUS Lyra și alte sisteme similare, ar trebui să știi ce este o rețea de tip mesh: “un sistem de stații wireless care lucrează împreună pentru a oferi o rețea wireless într-o anumită zonă. Stațiile comunică între ele pentru a stabili cea mai bună cale pentru a trimite date între clienții conectați la rețea. Te poți gândi la o rețea Peer-to-Peer (P2P) în care fiecare stație/hub este conectat la celelalte și la internet.”

Îți recomandăm să citești acest articol pentru a înțelege în totalitate conceptul, avantajele și dezavantajele sale: Ce este o rețea wireless mesh ori un sistem whole-home WiFi?.

Dacă vei compara ASUS Lyra cu un router tradițional, nu vei înțelege toată povestea. Rețelele de tip mesh sunt foarte diferite și au avantaje față de routerele wireless tradiționale, dar si dezavantaje importante, care trebuie înțelese.

Despachetarea ASUS Lyra AC2200 Home Wi-Fi System

Cutia în care vine ASUS Lyra este foarte diferită de alte produse de rețelistică marca ASUS. Aceasta folosește mult alb și bleu iar pe partea de sus avem o poză cu cele trei dispozitive care compun sistemul ASUS Lyra.

Pe spate și pe laterale vei găsi informații despre cum funcționează ASUS Lyra și caracteristicile esențiale ale acestui sistem de rețelistică. Înăuntrul cutiei vei găsi următoarele elemente: trei dispozitive ASUS Lyra, alimentatoarele pentru fiecare, un cablu de rețea, un ghid pentru configurarea rapidă, garanția și informații despre serviciul de suport tehnic.

Experiența de despachetare este plăcută, potrivită unui dispozitiv premium. De asemenea, vei aprecia cât de elegante sunt cele trei ASUS Lyra care compun sistemul pe care urmează să îl instalezi.

Caracteristici hardware și design

ASUS Lyra este un sistem WiFi cu trei benzi, compus din trei dispozitive. Fiecare dintre aceste dispozitive are un System on a Chip (SoC) cu patru nuclee Qualcomm IPQ4019, la frecvența de 717 MHz, care se ocupă de două benzi wireless: una de 2.4 GHz și alta de 5 GHz. Acestea au și un SoC secundar Qualcomm QCA9886 pentru o a treia bandă wireless, la 5 GHz. Una dintre cele două benzi de 5 GHz este folosită exclusiv pentru comunicarea între dispozitivele ASUS Lyra, astfel încât acestea să ofere cea mai bună conexiune wireless posibilă, la o viteză foarte bună. Drept urmare, din cele trei benzi disponibile, clienții wireless vor folosi doar două: una de 2.4 GHz și alta de 5 GHz.

Pe fiecare stație ASUS Lyra sunt 256 MO de RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware. ASUS spune că fiecare Lyra are șapte antene interne, patru dintre ele fiind “inteligente” și folosite pentru frecvența de 5 GHz. Aceste antene inteligente sunt folosite pentru a detecta calitatea semnalului celorlalte dispozitive Lyra din sistem iar două dintre ele rămân rezervate pentru conexiunea de bază între toate dispozitivele Lyra. Drept urmare, pentru clienții din rețea, ASUS Lyra oferă două antene inteligente și trei antene WiFi normale.

ASUS se laudă cu o lățime de bandă maximă teoretică de 2200 Mbps care este împărțită astfel: 400 Mbps pentru frecvența de 2.4 GHz și câte 867 Mbps pentru fiecare frecvență de 5 GHz. Din moment ce una dintre frecvențele de 5 GHz este rezervată pentru comunicarea dintre stațiile ASUS Lyra, dispozitivele client au la dispoziție 400 Mbps pentru frecvența de 2.4 GHz și 867 Mbps pentru cea de 5 GHz. O lățime de bandă totală mai realistă ar fi de 1267 Mbps.

Dar, toate aceste numerele sunt teoretice și măsurate în laboratoare high-tech cu echipamente foarte avansate. Nu spun prea multe despre performanța în lumea reală. De asta ne ocupăm noi în această recenzie.

ASUS Lyra oferă conexiuni wireless 2x2 MU-MIMO, ceea ce este o alegere potrivită pentru multe dispozitive wireless. Sistemul oferă suport pentru standardele wireless 802.11n și 802.11ac Wave 2.

Pe fiecare Lyra, sunt două porturi Ethernet de 1 Gbps. Pe stația principală, un port trebuie folosit pentru conexiunea la internet a întregului sistem.

Pe laterală este un buton Pairing (Împerechere) pentru conexiunea stațiilor între ele, folosind WPS.

Pe partea dorsală a fiecărei Lyra sunt cinci piciorușe de cauciuc care țin dispozitivul stabil pe orice suprafață, inclusiv pe sticlă. De asemenea, sunt și găuri de prindere pentru montarea pe pereți. Astfel, este ușor să găsești un loc potrivit pentru fiecare Lyra, astfel încât să nu te încurce. Pe partea dorsală este și un buton Reset pentru restaurarea valorilor implicite de configurare.

Un dezavantaj al ASUS Lyra este că nu oferă un port USB pentru conectarea de hard disk-uri externe ori de imprimante. Astfel de dispozitive trebuie conectate la rețea prin alte mijloace.

În ceea ce privește mărimea lor, fiecare Lyra are 13,99 x 13,99 x 0,98 cm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, fiecare stație cântărește 719 grame.

Dacă vrei să citești specificațiile oficiale ale acestui sistem, mergi la această pagină: Specificații ASUS Lyra.

Caracteristicile hardware ale ASUS Lyra sunt impresionante, cel puțin pe hârtie. Dar, pentru a înțelege cu adevărat sistemul, trebuie să “citești printre rânduri”, pentru a avea o perspectivă mai realistă a ceea ce oferă ca lățime de bandă maximă totală și numărul de frecvențe disponibile pentru clienții din rețea.

Configurarea și utilizarea ASUS Lyra AC2200

Instalarea sistemului ASUS Lyra se face cu ajutorul smartphone-ului. Dacă ai un smartphone cu Android, deschide Magazinul Play și descarcă aplicația ASUS Lyra. Pe un iPhone, găsești aplicația aici: ASUS Lyra. Când deschizi aplicația pentru prima dată, aceasta îți spune de ce ai nevoie pentru a configura tot sistemul. Urmează instrucțiunile și vei configura stația principală în aproximativ un minut după ce pornește.

ASUS Lyra poate funcționa cu următoarele tipuri de conexiuni la internet: DHCP (dacă îți conectezi sistemul la modemul sau routerul dat de compania care-ți oferă internet), PPPoE, IP Static, PPTP și L2TP. Pe parcursul configurării, aplicația ASUS Lyra te întreabă detaliile necesare conectării, în funcție de tipul conexiunii tale. Apoi, introduci numele și parole rețelei wireless emise de ASUS Lyra. Reține faptul că acest sistem emite rețeaua wireless sub un singur nume, care este folosit atât pentru frecvența de 2.4 GHz cât și pentru cea de 5 GHz. După ce configurezi prima stație Lyra, trebuie să alegi locația sa în casă.

Stația principală Lyra se conectează la internet și începe să emită rețeaua wireless dată de tine. Aplicația mobilă te roagă să adaugi încă o stație Lyra. A doua și a treia stație sunt adăugate mult mai rapid deoarece clonează în mod automat setările făcute de tine pentru prima stație. Este o abordare mai prietenoasă și mai rapidă decât a instala un router și două repeatere sau range extendere.

După ce ai configurat toate cele trei stații ASUS Lyra, poți vedea cum sunt conectate între ele în aplicația mobilă.

De acum înainte, vei folosi aplicația ASUS Lyra pentru a configura celelalte caracteristici ale acestui sistem WiFi. După cum vezi, în meniul principal nu sunt foarte multe lucruri de configurat.

Fiecare caracteristică din aplicația mobilă este ușor accesibilă și, de obicei, include o listă scurtă de setări care pot fi schimbate. Profesioniștii IT și utilizatorii cunoscători vor dori mai mult control în timp ce utilizatorii începători se vor bucura că nu au nimic complicat de configurat.

Un dezavantaj al aplicației este faptul că poate fi folosită doar când ești conectat(ă) la rețeaua de acasă. Am folosit-o pentru a configura fiecare setare oferită și nimic nu a fost greu. Din păcate, nu poate fi folosită pentru administrarea la distanță, când nu ești acasă iar interfața de utilizare este disponibilă doar în engleză. Un aspect care nu-ți va plăcea prea mult este faptul că, atunci când schimbi setările rețelei wireless, se face o repornire completă a sistemului, care poate lua două-trei minute până la finalizare, deoarece se repornesc trei dispozitive, nu doar unul.

Spuneam mai devreme că începătorii vor fi bucuroși de simplitatea aplicației mobile. Din fericire, ASUS oferă și opțiuni de configurare avansate dar compania nu comunică asta în materialele de promovare ale produsului. Dacă știi adresa IP a stației principale ASUS Lyra, vei putea să o introduci într-un browser web și să configurezi firmware-ul ASUS. Dacă ai folosit routere ASUS în trecut, te vei simți ca acasă în acest mediu de administrare.

Acum poți configura totul despre ASUS Lyra și poți porni facilități ascunse precum serverul VPN sau poți utiliza uneltele de depanare, atunci când ai probleme.

Un lucru care lipsește din această interfață este secțiunea de setări despre wireless: nu poți schimba canalul folosit, puterea de transmisie și alte setări care guvernează modul în care este emis semnalul emis de ASUS Lyra. Sistemul se ocupă de toate acestea în mod automat și nu poți schimba nimic altceva decât parola de acces la rețea (din aplicația mobilă).

Un alt aspect care lipsește din interfața de administrare este facilitatea de Control Parental. Aceasta poate fi personalizată doar din aplicația mobilă. Dar, în interfața web, poți accesa modulul AiProtection și schimba modul în care te protejează.

Deși ASUS oferă un suport lingvistic excelent în routerele lor wireless, nu este cazul și pentru ASUS Lyra. Cel puțin la momentul în care am testat acest sistem, interfața de utilizare este disponibilă doar în engleză.

O facilitate foarte utilă este sistemul de ajutor: dacă nu înțelegi ce face o setare, mută cursorul pe numele ei și, când vezi un semn al întrebării afișat, dă clic pe el. Se afișează apoi informații care explică ce face setarea respectivă.

Când ai terminat de configurat totul, conectează-ți dispozitivele la rețea. Un aspect diferit la rețelele de tip mesh, este faptul că vezi fiind emis doar un nume de rețea. Smartphone-urile și laptop-urile moderne, cu suport pentru standardul 802.11ac vor vedea rețeaua pe frecvența de 5 GHz și se vor conecta la ea. Dispozitivele mai ieftine ori mai vechi, cu suport pentru standardul 802.11n vor vedea doar frecvența de 2.4 GHz și se vor conecta la aceasta. În teorie, acest scenariu sună foarte bine. Dar, uneori, am avut probleme cu conectarea la rețea a unui Surface Pro și a unui Nexus 6P. Acestea erau conectate la frecvența de 2.4 GHz în loc de cea de 5 GHz. Asta a însemnat că aceste dispozitive aveau de o conexiune mai lentă. Pentru a rezolva problema, a trebuit să le deconectăm de la rețea si apoi să le conectăm din nou. Apoi, acestea s-au conectat la rețea folosind frecvența mai rapidă, de 5 GHz.

Design-ul ASUS Lyra este reușit. Dacă ți se par deranjante ledurile de pe partea superioară a fiecărei stații, acestea pot fi oprite din aplicația mobilă. Mulți utilizatori vor aprecia aspectul lor discret și faptul că pot fi folosite oriunde: pe birou și orice formă de mobilier dar și pe pereți. Dacă ai nevoie să poziționezi o stație Lyra într-un loc în care să nu te deranjeze, poți face asta cu ușurință.

În ceea ce privește performanțele, suntem mulțumiți de ASUS Lyra, dar mai ales de aria de acoperire oferită pentru rețeaua wireless. Este grozav când vezi că nu mai există “puncte moarte” în casă, în ceea ce privește acoperirea wireless. De asemenea, mulți utilizatori vor aprecia și design-ul discret al stațiilor care formează acest sistem și opțiunile flexibile de montare.

Dacă vrei să afli performanțele reale oferite de ASUS Lyra și verdictul nostru final, mergi la următoarea pagină din acest review. Avem multe măsurători de împărtășit.