Recenzie ASUS Lyra Trio: Un sistem mesh WiFi frumos și ușor de utilizat

Recenzie ASUS Lyra Trio: Un sistem mesh WiFi frumos și ușor de utilizat
Rating

ASUS Lyra Trio este cel mai nou sistem WiFi de tip mesh (plasă), pentru toată casa. Este un kit arătos, cu hardware modern și facilități de securitate care nu expiră după o perioadă de timp. Dacă vrei o acoperire wireless potrivită pentru case cu etaj ori apartamente de mari dimensiuni, ASUS Lyra Trio s-ar putea să-ți fi captat deja interesul. Vrei să afli dacă ți se potrivește? Citește review-ul nostru detaliat:

Reclamă

ASUS Lyra Trio: pentru cine este o alegere potrivită?

Acest sistem whole-home mesh WiFi este o alegere potrivită pentru:

 • Persoanele care au nevoie de semnal wireless constant într-o zonă de acoperire mai mare decât cea a unui router tradițional
 • Rețele casnice flexibile, în care se adaugă/dispar multe dispozitive
 • Utilizatorii care apreciază și își doresc echipamente cu un aspect elegant
 • Rețelele casnice inteligente care-și doresc securitate și protecție împotriva intruziunilor

Pro și contra

ASUS Lyra Trio are următoarele aspecte pozitive:

 • Este ușor de utilizat și configurat folosind aplicația mobilă ASUS Lyra
 • Poate fi controlat de la distanță de oriunde de pe internet
 • Poate fi administrat dintr-un browser web (nu multe sisteme de tip mesh oferă acest lucru)
 • Vine cu protecție antivirus și controale parentale care nu expiră
 • Oferă o putere constantă a semnalului în aria sa de acoperire
 • Are un design plăcut, elegant și simplu

Există și câteva minusuri de luat în considerare:

 • Viteza pe WiFi oferită de ASUS Lyra Trio ar putea fi mai rapidă
 • Prețul la lansare este destul de piperat
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS Lyra Trio este un frumos sistem de tip mesh WiFi, pentru toată casa. Instalarea sa nu este complicată, configurarea este rapidă, oferă protecție antivirus și controale parentale de foarte bună calitate și poate fi controlat de la distanță, de oriunde de pe internet. Nu este cel mai rapid sistem de tip mesh WiFi, dar oferă o acoperire wireless cu un semnal constant și puternic. Dacă-ți permiți prețul de achiziție, ASUS Lyra Trio poate fi o alegere potrivită pentru casa ta.

Despachetarea ASUS Lyra Trio AC1750

Sistemul mesh WiFi ASUS Lyra Trio vine într-o arătoasă cutie albastră. Pe partea de de sus, vezi o poză cu dispozitivele care compun sistemul mesh.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Pe partea din spate a cutiei, vezi informații despre aplicația mobilă creată pentru acest sistem mesh, precum și detalii despre cele mai importante caracteristici ale sale. Atunci când deschizi cutia, vezi imediat cele trei stații care compun ASUS Lyra Trio.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

După ce le scoți din cutie, pe fundul acesteia găsești alimentatoarele pentru fiecare stație, un cablu Ethernet, garanția și ghidul pentru configurarea rapidă.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Experiența de despachetare este una plăcută și rapidă. ASUS Lyra Trio vine într-un pachet frumos, cu toate accesoriile necesare instalării și utilizării.

Caracteristici hardware și design

În fiecare hub ASUS Lyra Trio, este un SoC (System on a Chip) Qualcomm Atheros QCA9563 la frecvența de 750 MHz, 128 MO de RAM DDR3 și 32 MO spațiu de stocare pentru firmware. Hardware-ul său oferă suport pentru cele mai noi standarde wireless, inclusiv 802.11ac Wave 2 și transferuri 3x3 MU-MIMO. Fiecare stație ASUS Lyra Trio are trei antene wireless interne, care oferă o lățime de bandă maximă teoretică de 450 Mbps pentru frecvența wireless de 2.4 GHz și de 1300 Mbps pentru cea de 5 GHz.

Stațiile ASUS Lyra Trio arată foarte bine. Nouă ne place aspectul lor mai mult decât al ASUS Lyra. Mărimea lor este destul de redusă, la 135,1 x 123,2 x 77,9 mm în lungime x lățime x înălțime, fără ramă. Sunt și ușoare, având 439 de grame fiecare.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Pe fiecare Lyra Trio, sunt două porturi Ethernet, cu o viteză de 1 Gbps. Pe stația principală, un port Ethernet este folosit pentru a conecta sistemul mesh la internet. Pe celălalt port Ethernet, poți conecta un calculator, sau o altă stație Lyra Trio, pentru a maximiza viteza oferită de sistemul mesh WiFi.

Pe fundul fiecărei stații, sunt trei piciorușe de plastic, pentru a le așeza pe suprafețe plate astfel încât să nu alunece. De asemenea, există și un buton pentru împerecherea prin WPS și o mufă de resetare.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Atunci când bagi în priză o stație ASUS Lyra Trio, acesta începe să pornească. Pe fiecare stație există trei LED-uri care se colorează diferit, în funcție de ceea ce se întâmplă:

 • Turcoaz - înseamnă că totul este în regulă
 • Roșu - semnalează că stația respectivă nu este conectată la cea principală
 • Galben - semnalează că nu funcționează conexiunea la internet
 • Alb - înseamnă că stația este pregătită pentru configurare
ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Dacă vrei să afli caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: ASUS Lyra Trio Specificații.

Reclamă

Configurarea și utilizarea ASUS Lyra Trio

Configurarea ASUS Lyra Trio se poate realiza folosind aplicația ASUS Lyra pentru Android și iOS, ori de pe un PC, utilizând un navigator web. Am încercat ambele metode și-au mers bine. Dar, ne-a plăcut mai mult procesul de instalare și configurare atunci când am utilizat aplicația mobilă. Oferă o configurare mai rapidă, cu mai multe opțiuni de personalizare. Dacă urmezi instrucțiunile, nu vei avea probleme în a seta sistemul mesh. Dar, trebuie să rezervi 10 - 15 minute pentru a te asigura că ai timp să termini totul.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Un aspect pozitiv la aplicația mobilă ASUS Lyra este faptul că este configurată astfel încât să caute automat cele mai noi actualizări de firmware pentru Lyra Trio. Dacă găsește o versiune nouă de firmware, te notifică și, imediat ce are aprobarea ta, realizează actualizarea în mod automat. Un aspect important de reținut este faptul că este obligatoriu să ai aceeași versiune de firmware pe toate stațiile ASUS Lyra Trio. Dacă una dintre ele are firmware mai vechi, sunt șanse ca ea să nu se poată conecta corect la celelalte stații.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Aplicația ASUS Lyra este prietenoasă și ușor de folosit. Pe ecranul principal, vezi o hartă a rețelei tale, traficul în timp real și informații despre securitatea rețelei.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Deschide meniul burger (cele trei linii paralele) din colțul stânga-sus, pentru a accesa toate caracteristicile și opțiunile de configurare disponibile în această aplicație. Poți configura lucruri precum managerul de trafic (sau QoS), accesul oaspeților la rețea, să administrezi membrii familiei și dispozitivele lor, caracteristici pentru casele inteligente, modul de operare și setările ASUS Lyra Trio. Documentația de ajutor este și ea accesibilă din același meniu.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Începătorii nu vor avea probleme în a găsi ceea ce-i interesează prin aplicație. Un aspect pozitiv este și faptul că ASUS a introdus managementul la distanță. Drept urmare, poți folosi aplicația mobilă să-ți controlezi ASUS Lyra Trio de oriunde de pe internet.

Utilizatorii cu experiență și cunoștințe tehnice, vor aprecia faptul că pot accesa firmware-ul ASUS Lyra Trio dintr-un navigator web. Acesta este disponibil în 18 limbi, printre care se numără și limba română. În contrast, aplicația mobilă este disponibilă doar în engleză. De asemenea, firmware-ul oferă control complet asupra tuturor caracteristicilor oferite de ASUS Lyra Trio.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Atunci când ai terminat de configurat totul, începe să-ți conectezi dispozitivele la rețea. Atunci când folosești un sistem de tip mesh WiFi, dispozitivele tale vor vedea doar o rețea emisă. Laptopurile și smartphone-urile cu suport pentru standardul 802.11ac se vor conecta la rețea folosind frecvența de 5 GHz. Dispozitivele mai ieftine ori mai vechi, se vor conecta folosind standardul 802.11n și frecvența mai lentă de 2,4 GHz.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

ASUS Lyra Trio a funcționat bine, deși am conectat multe dispozitive la rețea: PC-uri desktop, laptopuri, tablete, smartphone-uri, o consolă Xbox One, câteva prize inteligente, un bec inteligent și o imprimantă wireless. Nu am avut probleme în a partaja conținut prin rețea, iar acoperirea wireless a fost stabilă. Atunci când am măsurat stabilitatea transferurilor prin rețea, am avut rezultate bune, mai ales pe frecvența wireless de 5 GHz. În graficul de mai jos, se observă evoluția unui transfer prin rețea. Nu au fost căderi bruște, iar viteza nu a variat mult, ceea ce este foarte bine.

ASUS Lyra Trio
ASUS Lyra Trio

Ne-a plăcut cât de ușor este să instalezi și să configurezi ASUS Lyra Trio. Oferă acoperire stabilă pe arii mai mari decât un router wireless, iar stațiile din kit arată foarte bine. Experiența de rețelistică pe care o primești este satisfăcătoare. Unii utilizatori vor aprecia faptul că pot folosi cabluri Ethernet pentru a conecta stațiile Lyra Trio între ele, pentru viteză și acoperire la potențial maxim.

Dacă vrei să afli detalii despre performanța wireless oferită de ASUS Lyra Trio, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless