Review TP-Link Deco M9 Plus: mesh WiFi prieten cu casele inteligente!

Review TP-Link Deco M9 Plus: mesh WiFi prieten cu casele inteligente!
Rating

TP-Link creează sisteme mesh WiFi interesante, care oferă un echilibru bun între preț, performanțe și facilitățile incluse. Recent, am testat cel mai scump sistem mesh WiFi al companiei: TP-Link Deco M9 Plus. Vine cu hardware modern și oferă integrare cu dispozitivele inteligente pe care le ai în casă: prize, becuri, senzori, termostat, inclusiv de la alte branduri decât TP-Link. Dacă acest aspect ți-a atras atenția, atunci trebuie să citești recenzia noastră și să vezi ce primești de la TP-Link Deco M9 Plus:

Reclamă

Acest sistem mesh Wi-Fi pentru întreaga casă este o alegere bună pentru:

 • Casele inteligente cu dispozitive IoT pe care utilizatorii vor să le administreze dintr-o singură aplicație mobilă
 • Utilizatorii care apreciază un design plăcut și au nevoie de echipamente de rețelistică discrete
 • Persoanele care vor să controleze de la distanță sistemul lor mesh WiFi, printr-o aplicație mobilă
 • Case inteligente cu securitate la zi, care doresc protecție anti-malware și un sistem pentru prevenția intruziunilor cibernetice
 • Părinții care-și doresc o soluție de control parental eficientă, pentru a-și proteja copiii atunci când navighează pe internet
 • Rețele flexibile, unde este nevoie să adaugi sau să muți zone de acoperire și dispozitive de rețea
 • Utilizatorii de dispozitive Amazon Alexa care doresc să-și controleze rețeaua wireless prin comenzi vocale

Pro și contra

TP-Link Deco M9 Plus are următoarele aspecte pozitive:

 • Viteză excelentă, mai ales pe banda wireless de 5 GHz
 • Poate fi integrat cu dispozitive inteligente precum becuri, prize, senzori, termostate și altele
 • Are un design plăcut și simplu
 • Ușor de configurat prin aplicația mobilă TP-Link Deco
 • Protecție antivirus de top
 • Integrat cu Amazon Alexa și IFTTT (If This Then That)

Există și câteva puncte slabe:

 • Portul USB nu poate fi folosit deocamdată. TP-Link ar trebui să-l deblocheze din firmware, în viitoare versiuni
 • După trei ani de utilizare trebuie să plătești pentru serviciul de antivirus
 • Variabilitatea benzii wireless de 2.4 GHz merită ușoare îmbunătățiri, mai ales atunci când semnalul trebuie să treacă prin câteva uși ori pereți
 • Nu oferă o interfață web pentru administrare
Notă produs 4/5

Verdict

TP-Link Deco M9 Plus este un produs promițător care oferă o performanță bună în toată casa. Are hardware modern și un "backhaul WiFi" dedicat, care poate gestiona un număr ridicat de clienți în rețeaua wireless. De asemenea, oferă și funcții pe care nu le vezi des în ecosistemul de dispozitive mesh WiFi: integrare cu alte dispozitive pentru smart home, de la alte branduri, nu doar cu cele create de TP-Link. Deși mai există unele aspecte care ar putea fi îmbunătățite, TP-Link Deco M9 Plus este un sistem mesh WiFi de top, care merită luat în considerare de cei ce-și doresc viteze ridicate pentru WiFi în întreaga casă.

Pachetul în care vine TP-Link Deco M9 Plus este unul arătos. Folosește culorile alb și turcoaz într-un mod foarte plăcut. Pe coperta de sus vezi o poză cu dispozitivele din kit și o listă cu cele mai importante caracteristici ale acestora.

Pachetul în care vine TP-Link Deco M9 Plus
Pachetul în care vine TP-Link Deco M9 Plus

TP-Link Deco M9 Plus este vândut în trei variante: cu trei stații, cu două ori cu una. Noi am primit în teste varianta cu trei stații. Despachetarea lor este o experiență plăcută, demnă de un produs premium. Totul este împachetat frumos, în cutii separate și plăcut semnalizate. În cutie găsești stațiile Deco M9 Plus, alimentatoarele pentru acestea, un cablu Ethernet, un ghid pentru instalarea rapidă, informații despre licență și garanție.

TP-Link Deco M9 Plus - elementele din pachet
TP-Link Deco M9 Plus - elementele din pachet

Atât pachetul cât și experiența de despachetare oferite de TP-Link Deco M9 Plus sunt foarte plăcute. În pachet găsești tot ce îți este necesar pentru a configura și folosi sistemul.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

TP-Link Deco M9 Plus este un sistem mesh WiFi cu trei benzi wireless, care are o lățime de bandă teoretică maximă împărțită astfel: 867 Mbps pentru fiecare frecvență de 5 GHz (sunt două astfel de frecvențe) și 400 Mbps pentru frecvența de 2.4 GHz. Conform TP-Link, una dintre cele două benzi este folosită ca un WiFi backhaul, rezervat pentru transferul exclusiv de date între stațiile Deco M9 Plus, astfel încât să ofere viteză și acoperire wireless de încredere. Acest backhaul (racord) este dinamic, ceea ce înseamnă că poate folosi și o porțiune din celelalte două benzi wireless care rămân libere, atunci când încărcarea rețelei este ridicată. TP-Link Deco M9 Plus oferă suport pentru standardul 802.11ac Wave 2 (Wi-Fi 5), transferuri 2x2 MU-MIMO, precum și mai vechile standarde 802.11b/g/n.

Stațiile sistemului mesh WiFi TP-Link Deco M9 Plus
Stațiile sistemului mesh WiFi TP-Link Deco M9 Plus

Fiecare stație TP-Link Deco M9 Plus are un procesor cu patru nuclee Qualcomm IPQ4019, la frecvența de 717 MHz, 512 MO de RAM și 4 GO spațiu de stocare pentru firmware. În fiecare Deco M9 Plus sunt șase antene wireless, o antenă pentru Bluetooth 4.2 și una pentru ZigBee HA1.2 - un protocol folosit de dispozitive inteligente de tip IoT (Internet of Things) pentru a transmite date și a comunica. În ceea ce privește dispozitivele inteligente, o facilitate deosebită la TP-Link Deco M9 Plus este abilitatea sa de a se integra cu dispozitive precum becuri inteligente, prize, senzori, încuietoare inteligente pentru uși sau termostate. Atunci când conectezi astfel de dispozitive la rețea, Deco M9 Plus îți permite să controlezi dispozitivele respective din aplicația Deco, făra a fi nevoie de un hub. Poți consulta lista de dispozitive compatibile aici: Deco M9 Plus Smart Home Device Compatible List.

Porturile de pe TP-Link Deco M9 Plus
Porturile de pe TP-Link Deco M9 Plus

Pe fiecare TP-Link Deco M9 Plus sunt două porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps, o mufă pentru alimentare și un port USB 2.0 care, cel puțin deocamdată, nu poate fi folosit, până când TP-Link nu-l deblochează prin actualizări de firmware viitoare.

Pe fundul fiecărui Deco M9 Plus, avem o mufă Reset, grilele pentru ventilație și patru picioare pentru așezarea sa pe suprafețe plate. Din păcate, nu sunt disponibile găuri pentru montarea pe pereți.

Partea dorsală a unei stații TP-Link Deco M9 Plus
Partea dorsală a unei stații TP-Link Deco M9 Plus

TP-Link Deco M9 Plus arată discret și elegant. Poți amplasa stațiile în orice sufragerie și acestea vor avea un aspect discret care completează orice casă. De asemenea, mărimea lor le face ușor de ascuns, dacă ai nevoie să faci asta. Fiecare Deco M9 Plus are un diametru de 144 mm și o înălțime de 46 mm.

Dacă vrei să afli toate caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: TP-Link Deco M9 Plus Specificații.

Configurarea sistemului Deco M9 Plus se face folosind aplicația mobilă TP-Link Deco pentru Android și iOS. De asemenea, ai nevoie de un cont TP-Link Cloud pe care-l poți crea direct din aplicație ori pe un PC. Un neajuns este faptul că lipsește autentificarea în doi pași, pentru un plus de securitate al contului respectiv. Sperăm că TP-Link vor adăuga și această măsură de securitate în viitor. După ce te autentifici folosind contul TP-Link Cloud, poți începe configurarea propriu-zisă. Expertul de configurare pentru Deco este ușor de folosit și începe prin alegerea modelului pe care-l ai.

Instalarea TP-Link Deco M9 Plus prin aplicația Deco
Instalarea TP-Link Deco M9 Plus prin aplicația Deco

După aceea, treci prin toți pașii necesari și ți se cer următoarele: locația stației Deco M9 Plus pe care o instalezi, detaliile conexiunii la internet, numele și parola care vor fi utilizate pentru emiterea rețelei wireless. După ce ai configurat prima stație Deco M9 Plus, le poți adăuga pe următoarele. Tot ce trebuie să faci este să alegi unde sunt amplasate fiecare, în casa ta. Aplicația te ajută copiind setările pe care le-ai făcut pentru primul Deco. Pe tot parcursul configurării, este nevoie să păstrezi Bluetooth activat pe telefonul sau tableta de unde faci configurarea, altfel procesul de descoperire al stațiilor Deco nu va funcționa.

Adaugă stații Deco M9 Plus la sistemul mesh WiFi
Adaugă stații Deco M9 Plus la sistemul mesh WiFi

Atunci când ai terminat de configurat sistemul mesh TP-Link Deco M9 Plus, aplicația verifică automat dacă sunt disponibile actualizări de firmware și, dacă sunt, îți recomandă să le descarci și să le instalezi. Îți recomandăm și noi asta, deoarece versiunile noi de firmware sunt disponibile ca să rezolve probleme și să îmbunătățească performanța oferită. Procesul de actualizare a firmware-ului durează câteva minute și implică o repornire a tuturor stațiilor Deco M9 Plus.

Reclamă

Apoi, poți folosi aplicația mobilă TP-Link Deco pentru a administra și configura toate setările. Pe ecranul principal al aplicației, găsești o listă cu toate dispozitivele conectate la rețea. De asemenea, ai la dispoziție câteva butoane și meniuri. Cu această aplicație poți configura doar setările de bază: numele și parola rețelei wireless, să testezi cât de rapidă este conexiunea la internet, să faci o listă neagră cu dispozitive blocate, să actualizezi firmware-ul, să activezi sau să dezactivezi funcția WPS și să configurezi câteva setări mai avansate.

Setările disponibile pentru TP-Link Deco M9 Plus
Setările disponibile pentru TP-Link Deco M9 Plus

Nu ai la dispoziție multe setări avansate și, drept rezultat, totul se configurează rapid. Poți ajusta funcții precum port forwarding, activarea suportului pentru adrese IPv6, DDNS, controlul ledurilor și al notificărilor pe care le primești. Uneltele de securitate incluse pe TP-Link Deco M9 Plus pot fi folosite din secțiunea Homecare. Poți afla mai multe detalii despre acestea în pagina următoare a acestei recenzii.

Toate setările disponibile sunt explicate simplu și nu ar trebui să ai probleme în configurarea TP-Link Deco M9 Plus. La începutul fiecărei luni, aplicația TP-Link Deco oferă un raport. Include statistici utile despre dispozitivele conectate la rețea și timpul petrecut de acestea online, viteza maximă atinsă pe internet, numărul de dispozitive conectate la rețea, atacurile blocate și istoricul navigării pe internet al copilului tău, dacă ai activat funcția de control parental.

Rapoartele lunare oferite de TP-Link Deco M9 Plus
Rapoartele lunare oferite de TP-Link Deco M9 Plus

Un neajuns care nu va fi apreciat de utilizatorii avansați este faptul că TP-Link nu oferă o interfață web pentru administrarea sistemului, așa cum este cazul cu sistemele similare ale altor branduri. Asta înseamnă că poți folosi doar aplicația mobilă și setările disponibile în aceasta.

Noi am conectat aproximativ douăzeci de dispozitive la rețea: PC-uri desktop, laptopuri, tablete, mai multe smartphone-uri, două prize inteligente, un bec inteligent, o consolă Xbox One și o imprimantă wireless.

Atunci când am transferat date prin rețeaua WiFi, ne-am uitat la variabilitatea transferurilor. Pe banda de 5 GHz, transferurile au fost rapide și stabile în majoritatea cazurilor. A fost ceva variabilitate în câteva camere, dar nimic în afara zonei de confort.

TP-Link Deco M9 Plus - un transfer wireless pe banda de 5 GHz
TP-Link Deco M9 Plus - un transfer wireless pe banda de 5 GHz

Pe banda de 2.4 GHz, variabilitatea poate crește semnificativ, atunci când Deco M9 Plus are de gestionat pereți și uși care absorb semnalul wireless. Pentru un exemplu, vezi transferul de mai jos, realizat într-o cameră separată prin doi pereți de stația principală Deco M9 Plus. Se observă câteva scăderi mari de viteză, care merită investigate și îmbunătățite. Variabilitatea nu a fost dramatică dar totuși observabilă, pe frecvența wireless de 2.4 GHz, iar îmbunătățiri la nivel de firmware se pot face în versiuni viitoare.

TP-Link Deco M9 Plus - un transfer wireless pe banda de 2.4 GHz
TP-Link Deco M9 Plus - un transfer wireless pe banda de 2.4 GHz

Ne place ceea ce oferă TP-Link Deco M9 Plus: este ușor de instalat, merge bine, arată bine și oferă facilități interesante. Sunt câteva neajunsuri care vor ridica sprâncenele unor utilizatori, precum faptul că nu poți folosi portul USB inclus și că, după trei ani de utilizare, trebuie să plătești un abonament pentru serviciul antivirus inclus. Nu este clar cât va costa acest abonament.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele reale ale sistemului mesh WiFi TP-Link Deco M9 Plus, inclusiv o comparație cu alte sisteme similare, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless