Review ASUS ROG Crosshair VIII Impact: O inimă puternică pentru mini PC-ul tău de gaming!

Review ASUS ROG Crosshair VIII Impact: O inimă puternică pentru mini PC-ul tău de gaming!
Rating

Placa de bază ASUS ROG Crosshair VIII Impact are un format special numit mini-DTX și se laudă cu niște specificații impresionante, dar și cu un design frumos. Dacă îți cauți o placă de bază de mici dimensiuni, pe care să îți construiești un mic monstru de gaming și vrei să ai la dispoziție toate bunătățile din lumea procesoarelor AMD Ryzen din a treia generație, citește această recenzie. S-ar putea să fi găsit placa de bază pe care o căutai:

Reclamă

ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Pentru cine este o alegere potrivită?

Placa de bază ASUS ROG Crosshair VIII Impact ar trebui să se afle pe lista ta de achiziții, dacă:

 • Aspiri să construiești un mini-PC puternic, cu factor mini-DTX
 • Ești un gamer și îți place să te joci ultimele jocuri apărute
 • Vrei o placă de bază optimizată pentru lucrul cu procesoarele AMD din a treia generație
 • Vrei să ai opțiuni serioase pentru overclocking

Pro și contra

Sunt multe aspecte pozitive la placa de bază ASUS ROG Crosshair VIII Impact:

Vezi prețul:
 • Arată fantastic și organizarea ei este bine gândită
 • Face față și celor mai rapide procesoare AMD Ryzen din a treia generație
 • Suportă frecvențe foarte ridicate pentru RAM
 • Permite montarea a două SSD-uri M.2
 • Are o mulțime de porturi rapide USB 3.2 Gen 2
 • Are headere RGB LED și suportă sistemul de iluminare Aura de la ASUS
 • Sistemul de răcire face o treabă foarte bună și este silențios

Singurul neajuns al acestei plăci de bază este prețul său, care poate fi prea mare pentru mulți utilizatori.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Ne-am îndrăgostit de mica dar puternica placă de bază ASUS ROG Crosshair VIII Impact. Are un design frumos, este puternică și generoasă în ceea ce privește numărul de porturi și opțiuni pe care le oferă. Poate face față chiar și celor mai rapide procesoare Ryzen 3000, suportă frecvențe foarte înalte pentru modulele de memorii, iar metoda prin care îți permite montarea a două SSD-uri pe o placă specială verticală este ingenioasă. Dacă prețul său mare nu este problemă pentru tine, ar trebui să ai în vedere achiziția ASUS ROG Crosshair VIII Impact. Este o placă de bază excelentă pentru următorul tău PC "mini-monstru" de gaming.

Despachetarea plăcii de bază ASUS ROG Crosshair VIII Impact

ROG Crosshair VIII Impact este o placă de bază lansată de ASUS sub brandul lor premium de gaming numit Republic of Gamers. Drept urmare, și ambalajul ei este unul premium. Vine într-o cutie de dimensiuni medii, realizată din carton tare, colorată în roșul și negrul caracteristice ROG și cu linii fine inspirate din cultura maya.

ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Cutia
ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Cutia

Pe spatele cutiei, găsești o mulțime de detalii despre specificațiile și caracteristicile plăcii de bază, plus destul de multe imagini cu ea și componentele sale principale. Când deschizi cutia, vezi toate lucrurile pentru care ai plătit: placa de bază, manualul de utilizare, 4 cabluri SATA 6Gb/s, un DVD cu drivere și software, un abțibild mare ROG, două kituri de șuruburi M.2, o antenă Wi-Fi, un cablu de extensie pentru benzi RGB cu o lungime de 80 de cm, un cablu de extensie pentru RGB Adresabil, un cablu pentru panoul frontal, un suport de pahare ROG, un card de bun venit din partea ROG, o placă ROG SO-DIMM.2 cu radiatoare și niște benzi adezive din cauciuc.

ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Conținutul cutiei
ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Conținutul cutiei

Despachetarea plăcii de bază ASUS ROG Crosshair VIII Impact este o experiență plăcută și demnă de un dispozitiv premium. Placa de bază arată extraordinar de la prima vedere, iar numărul de accesorii incluse este generos.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Formatul lui ASUS ROG Crosshair VIII Impact este mini-DTX, acesta fiind un format mai degrabă neconvențional. Este puțin mai mare decât mini-ITX, care este cel mai comun format pentru carcasele mici de calculatoare. Ce înseamnă asta pentru tine ca utilizator? Ei bine, înseamnă că, înainte de a cumpăra această placă de bază, ar trebui să verifici dacă îți încape în carcasa mică pe care o deții. ASUS ROG Crosshair VIII Impact are 20,3 x 17 cm.

Perspectiva asupra ASUS ROG Crosshair VIII Impact
Perspectiva asupra ASUS ROG Crosshair VIII Impact

Placa de bază este bazată pe cel mai nou chipset X570 de la AMD și suportă procesoarele AMD Ryzen din a doua și a treia generație, precum și procesoarele AMD Ryzen cu Radeon Vega Graphics din a doua și din prima generație. Evident, placa folosește specificația Socket AM4. Dacă vrei să verifici lista completă de procesoare suportate oficial, o poți face aici: ASUS ROG Crosshair VIII Impact - CPU Support.

ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Socket AM4 și VRM
ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Socket AM4 și VRM

De asemenea, ASUS ROG Crosshair VIII Impact poate acomoda două module RAM DIMM cu o capacitate totală de 64 GO și o frecvență maximă de 4800 MHz în modul overclocking, împreună cu un procesor Ryzen din generația a treia. Cu un procesor AMD Ryzen din a doua generație, viteza maximă a memoriei RAM este de 3600 MHz.

ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Oferă două sloturi DIMM
ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Oferă două sloturi DIMM

Deoarece factorul mini-DTX este mai mare, oferă mai mult spațiu decât mini-ITX. ASUS ROG Crosshair VIII Impact profită de această specificație, oferind destul spațiu pentru a putea monta o placă video pe două sloturi PCIe 4.0 x16. Un mic detaliu pe care nu ne-am putut abține să nu-l observăm este faptul că designerii ASUS au fost inspirați și au ales să ranforseze slotul GPU cu metal, pentru a rezista chiar și celor mai grele plăci video.

ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Slotul GPU este ranforsat cu metal
ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Slotul GPU este ranforsat cu metal

Imediat sub slotul video, se află un alt slot PCIe 4.0 x4 M.2, dar acesta este deja folosit de codecul audio hardware de pe placa de bază. Chipset-ul audio este unul dintre cele de top de la ASUS: un codec audio SupremeFX S1220A HD cu DAC ESS ES9023P.

Chipset-ul audio SupremeFX
Chipset-ul audio SupremeFX

Deasupra slotului pentru placa video, ASUS a ales să facă un lucru interesant: a montat un modul riser dual M.2, cunoscut și ca slot SO-DIMM.2. Dacă te întrebi ce este, trebuie să știi că este vorba de o mică placă pe care poți pune două SSD-uri PCIe 4.0 x4 M.2, această placă intrând în slotul ei în poziție verticală și economisind astfel spațiu pe placa de bază.

Slotul SO-DIMM.2 poate susține două SSD-uri M.2
Slotul SO-DIMM.2 poate susține două SSD-uri M.2

O altă alegere interesantă din punct de vedere al designului este felul în care ASUS a ales să creeze sistemul de răcire. Deasupra panoul de intrări/ieșiri, sunt două ventilatoare care preiau căldura disipată de VRM-urile procesorului și de chipset-ul X570 și o scot afară din carcasă. Sistemul de răcire nu doar că arată bine, dar este și eficient.

Sistemul de răcire activ are două ventilatoare silențioase
Sistemul de răcire activ are două ventilatoare silențioase

Pentru a ajuta la disiparea căldurii, placa de bază are și o placă mare de metal pe spate. Pe lângă factorul de utilitate, ea vine și cu un design frumos, după cum poți vedea în imaginea de mai jos.

Pe spatele plăcii de bază se află o placă mare de metal
Pe spatele plăcii de bază se află o placă mare de metal

Și, pentru că am ajuns la panoul de intrări/ieșiri, ar trebui să trecem în revistă și porturile și opțiunile de conectivitate disponibile pe această placă de bază. Nu poți să nu fii mulțumit atunci când primești atât de multe opțiuni de la o placă de bază așa de mică: Intel 802.11ax Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, Gigabit Ethernet, șase porturi USB 3.2 Gen 2 (unul dintre ele este Type-C), patru porturi SATA 6 Gbps, precum și cele două sloturi M.2 SSD pe care le-am menționat mai devreme (pe placa lor specială verticală).

Reclamă

Pe panoul de intrări/ieșiri, placa de bază vine și cu afișaj pentru codurile BIOS, un buton pentru resetarea CMOS, un buton USB BIOS Flashback și unul pentru resetare. Suplimentar, direct pe placă, ai butoane pentru pornire, reîncercare pornire și încărcare setări de siguranță pentru BIOS.

ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Panoul de intrări/ieșiri
ASUS ROG Crosshair VIII Impact: Panoul de intrări/ieșiri

ASUS ROG Crosshair VIII Impact arată premium și calitatea construcției sale este excelentă. Am fost impresionați nu doar de cât de frumoasă este, ci și de specificațiile sale premium și de numărul generos de porturi, opțiunile de conectivitate și toate celelalte caracteristici ale sale.

Pe pagina următoare a acestui review, poți vedea rezultatele pe care le-am obținut cu ASUS ROG Crosshair VIII Impact în benchmark-uri.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Windows