Ce sunt adresele IP și măștile de subrețea, în termeni simpli?

Ce sunt adresele IP și măștile de subrețea, în termeni simpli?

Adresele IP și măștile de subrețele stau la baza rețelelor de calculatoare folosite astăzi. Nu sunt concepte ușor de înțeles, în special pentru persoanele care nu au cunoștințe tehnice. Însă, cu puțin ajutor, oricine poate înțelege aspectele esențiale legate de adresele IP și măștile de subrețele, la ce sunt folosite și de ce sunt utile. Dacă vrei să știi ce este o adresă IP, care este scopul unei adrese de protocol internet, sau ce este o mască de subrețea, citește în continuare. Îți explicăm totul în termeni cât mai simpli cu putință:

Reclamă

Ce este o adresă IP? Care este scopul unei adrese de Protocol Internet?

Pentru a te ajuta să înțelegi ce sunt adresele IP, vom face o descriere a adresei IP folosind o analogie cu o situație din viața de zi cu zi:

Vrei să îi trimiți o scrisoare unui prieten. Ai scris scrisoarea și vrei s-o pui la poștă. Pentru ca scrisoarea să ajungă la destinație, trebuie să știi care este adresa prietenului tău - numele străzii, numărul și codul poștal - ca să le scrii pe plic. Altfel, serviciul poștal nu știe unde să îți expedieze scrisoarea.

O scrisoare are nevoie de un destinatar, la fel și datele transmise prin rețea
O scrisoare are nevoie de un destinatar, la fel și datele transmise prin rețea

Imaginează-ți o adresă IP ca adresa unui calculator sau dispozitiv din interiorul unei rețele. Adresele IP sunt identificatori unici ai dispozitivelor aflate în rețea, folosiți pentru a stabili canale de comunicare, pentru a trimite și primi date către și de la calculatoare sau dispozitive aflate în aceeași rețea sau pe internet.

În prezent, există două standarde relevante pentru adresele IP (Internet Protocol): IP versiunea 4 (IPv4) și IP versiunea 6 (IPv6). Vom explica ce înseamnă fiecare dintre aceste două standarde în secțiunile următoare ale acestui ghid, așa că rezistă încă puțin. 🙂

De asemenea, ar trebui să știi că o adresă IP poate fi statică sau dinamică. O adresă IP statică este una pe care trebuie să o configurezi manual prin intermediul setărilor de rețea din Windows. O adresă dinamică este alocată de către Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP), de obicei pentru o perioadă de timp limitată. DHCP este un serviciu care oferit de servere dedicate din rețea sau de dispozitive speciale destinate rețelelor, cum ar fi routerele wireless. Adresele IP dinamice sunt cele mai folosite, deoarece adresele statice pot cauza probleme în rețea dacă sunt utilizate neatent. Adresele IP statice sunt și mai dificil de gestionat, întrucât necesită intervenție manuală pentru a fi create și administrate, mai ales în rețelele mari precum cele din companii sau instituții.

Drept urmare, într-o rețea tipică de acasă sau într-o o rețea de companie mică, adresele IP sunt, de obicei, alocate și gestionate automat de către un router prin DHCP.

Ce este o adresă Internet Protocol Versiunea 4 (IPv4)?

IP versiunea 4 (IPv4) este cel mai folosit standard în prezent. Adresele IPv4 utilizează adrese pe 32 de biți, ceea ce limitează spațiul de adresare la 4.294.967.296 (2^32) de adrese unice posibile. Pentru a fi înțelese de toată lumea, adresele IPv4 sunt reprezentate prin patru numere zecimale, separate prin puncte. Fiecare dintre aceste patru numere conțin între una și trei cifre, iar fiecare număr poate avea o valoare între 0 și 255. De exemplu, o adresă IPv4 ar putea să arate astfel: 172.217.3.100.

Windows, adresa IP
Windows, adresa IP

Adresele IPv4 sunt împărțite în trei categorii, numite clase. După cum poți vedea în tabelul de mai jos, diferența principală dintre clase o reprezintă numărul de biți alocați pentru identificarea rețelei și a stației de lucru. De asemenea, clasa din care face parte o adresă IPv4 poate fi identificată conform primilor biți din scrierea binară a primului număr din notația zecimală. De exemplu, adresa IP din imaginea de mai sus este o adresă de clasă B deoarece primii biți din forma binară a lui 172 (10101100) sunt 10.

Windows, adresa IP
Windows, adresa IP

De asemenea, mai există și alte adrese folosite pentru întrebuințări speciale. După cum poți vedea în tabelul de mai jos, adresele IPv4 din clasa D sunt folosite pentru adresarea multicast. Multicasting se referă la comunicarea în grup, unde informația este adresată mai multor dispozitive în același timp. De exemplu, adresarea multicast este folosită în televiziunea pe internet (Internet TV) sau în videoconferințe. Adresele IPv4 din clasa E nu pot fi folosite în viața de zi cu zi, deoarece sunt rezervate pentru scopuri experimentale.

Windows, adresa IP
Windows, adresa IP

Însă, standardul IPv4 devine rapid unul învechit, din cauza epuizării adreselor IP disponibile. Drept pentru care, pentru a putea fi adăugate mai multe dispozitive, trebuie să trecem la standardul IPv6, care ne permite să utilizăm mult mai multe adrese IP.

Reclamă

Ce este o adresă Internet Protocol Versiunea 6 (IPv6)?

Internet Protocol versiunea 6 sau IPv6 a fost creat în 1995, cu scopul de a înlocui adresele IPv4. IP version 6 (IPv6) este un standard nou care nu este încă foarte răspândit, dar va fi de îndată ce adresele IPv4 vor fi utilizate în întregime. Adresele IPv6 sunt compuse din opt grupuri de caractere separate prin două puncte (:). Spre deosebire de adresele IPv4, acestea pot conține și litere de la a la f, așa că o adresă IPv6 poate foarte bine să arate așa: 2a00:1450:400d:0802:0000:0000:0000:200e. În comparație cu IPv4, acest standard poate gestiona 2^128 adrese. Numărul maxim de adrese este uriaș, cu 39 de cifre, ce ar trebui să asigure cu ușurință necesarul de adrese pentru următoarele câteva decenii.

Windows, adresa IP
Windows, adresa IP

După cum poți vedea în imaginea de mai sus, adresele IPv6 sunt destul de greu de gestionat, așa că există câteva reguli care simplifică modul în care scrii aceste adrese. Dacă unul sau mai multe grupuri sunt "0000", zerourile pot fi omise și înlocuite cu două puncte dublate (::), iar zerourile de la începutul unui grup pot fi, de asemenea, omise. În plus, față de IPv4, adresele IPv6 nu sunt împărțite în clase.

NOTĂ: Dacă vrei să afli care este adresa IP a calculatorului sau dispozitivului tău ori să înveți cum să o schimbi, citește:

Ce este o mască de subrețea? Pentru ce este folosită o mască de subrețea?

O mască de subrețea este o metodă de a împărți o rețea IP. Gândește-te la ea ca la prefixul numărului tău de telefon. În termeni simpli, măștile de subrețea sunt utilizate pentru a împărți rețelele în două sau mai multe subrețele, făcându-le mai ușor de gestionat. În rețelele de acasă sau din companiile mici, toate calculatoarele și dispozitivele se află, de obicei, în aceeași subrețea, așa că toate au aceeași mască de subrețea.

Reclamă

Ca să devenim puțin mai tehnici, o masca de subrețea este un număr pe 32 biți care maschează o adresă IP și divide adresa IP în adresa de rețea și adresa de stație. Masca de subrețea este alcătuită setând toți biții pentru rețea la valoarea "1", iar pe cei pentru stație la "0".

Masca de subrețea poate fi reprezentată în două moduri: în zecimal, la fel ca o adresă IP, sau folosind notația CIDR.

O mască de subrețea reprezentată în notația zecimală
O mască de subrețea reprezentată în notația zecimală

În notația CIDR, o mască de subrețea este specificată prin scrierea primei adrese IP din rețea, urmată de caracterul slash (/) și de lungimea prefixului subrețelei. De exemplu, în loc să scriem adresa IP sub forma 192.168.1.0 și masca de subrețea 255.255.255.0, putem să scriem doar adresa IP urmată de slash și lungimea prefixului, lungime ce reprezintă, de fapt, numărul de biți "1" din forma binară a măștii de rețea: 192.168.1.0/24. Din păcate, nu este ușor să calculezi lungimea prefixului subrețelei, așa că dacă trebuie să o faci, îți recomandăm să folosești instrumente precum acest Calculator IP Subrețea online.

A subnet mask represented in CIDR notation (subnet prefix length)
A subnet mask represented in CIDR notation (subnet prefix length)

Masca de subrețea este folosită în procesul de subnetare, ce implică împărțirea unei rețele în porțiuni mai mici numite subrețele. După cum știi, o adresă IP este divizată în două părți, una pentru identificarea rețelei și una pentru identificarea stației de lucru. Folosind masca de rețea, rețeaua principală este împărțită în două sau mai multe subrețele. Acest lucru de realizează prin operația ȘI (AND) între adresa IP și masca de rețea. În termeni simpli, asta înseamnă că o parte din biții pentru identificarea stației de lucru sunt folosiți pentru identificarea subrețelei.

Windows, adresa IP
Windows, adresa IP

Dacă vrei să știi mai multe despre cum să schimbi masca de subrețea pe PC-urile cu Windows 10, precum și pentru toate calculatoarele și dispozitivele din rețeaua ta de acasă, citește acest ghid: 4 metode de a schimba Masca de subrețea în Windows 10.

Ce înseamnă DNS, Gateway, WINS?

Ne dăm seama că acest subiect este ceva mai tehnic, deși încercăm să folosim termeni simpli cât de mult cu putință, așa că iată și varianta scurtă și ușor de înțeles a acestor noțiuni complementare. Este bine să ai idee ce înseamnă și ele, deoarece pentru a înțelege cum funcționează o adresă IP, trebuie să înțelegi și aceste noțiuni suplimentare. Toate acestea lucrează împreună pentru a stabili comunicarea între calculatoarele și dispozitivele conectate într-o rețea.

Iată o scurtă descriere:

  • Gateway implicit - un gateway (uneori numit și pasarelă) este, de regulă, un router situat în rețea, care funcționează ca și punct de acces către alte rețele și către internet. De exemplu, furnizorul de internet are unul sau mai multe astfel de gateway-uri prin care calculatoarele din rețea se conectează la internet. În rețelele mari din cadrul companiilor, gateway-urile sunt folosite pentru a conecta și diferite subrețele din cadrul companiei.
  • Server DNS - vine de la Domain Name System (Sistem de nume de domeniu) și este un sistem de numire al calculatoarelor conectate la internet care practic asociază adrese ușor de memorat, cum ar fi www.digitalcitizen.ro cu adresele lor IP. Dacă serverul DNS nu funcționează, nu vei putea naviga pe internet folosind adresele obișnuite. Serverul DNS este de regulă furnizat de către furnizorul de internet. Poți găsi o explicație mai detaliată a acestui concept, aici: Ce este DNS? Cum este util?. Totuși, poți să schimbi serverele DNS și singur. Află mai multe detalii în 3 metode de a schimba setările DNS în Windows 10 și Ce este un server DNS din terță parte? 8 motive pentru a folosi DNS-uri publice.
  • Server WINS - vine de la Windows Internet Name Service și este un sistem învechit de numire care a fost folosit pe calculatoare și sisteme de operare Microsoft mai vechi, precum Windows 98 sau Windows 2000. Se folosea pentru a asocia în mod dinamic adresele IP cu numele calculatoarelor. Astăzi se folosesc serverele DNS pentru acest proces, acestea fiind mai eficiente.

Ai și alte întrebări despre adresele IP sau măștile de subrețele?

Acum că ai dobândit o serie de noțiuni de bază despre ce sunt adresele IP și măștile de subrețea, ar trebui să poți să-ți configurezi corect setările de rețea de pe dispozitivele tale cu Windows, relativ ușor. Ai și alte întrebări despre adresele IP și măștile de subrețele? Întreabă în comentariile de mai jos și vom face tot posibilul să te ajutăm.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Rețea și Internet Windows Wireless