Review ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI): O placă de bază Z490 excelentă!

Review ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI): O placă de bază Z490 excelentă!
Rating

Generația a 10-a de procesoare Intel a fost lansată anul acesta, necesitând un tip de soclu diferit față de procesoarele anterioare. De asemenea, procesoarele respective lucrează pe chipseturi noi, Z490 fiind cel mai bun dintre ele. Din păcate, multe plăci de bază cu acest chipset au prețuri mari, pe care nu și le permite oricine. Vestea bună este că apar și plăci de bază mai accesibile, una dintre ele fiind ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI). Pentru un preț din clasa medie, promite să ofere performanță de top și o calitate a construcției excelentă. Am testat-o, ne-am făcut o părere despre ea și acum suntem gata să îți spunem ce am aflat. Dacă ești curios și vrei să știi mai multe despre placa de bază ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI), citește această recenzie:

Reclamă

ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI): Pentru cine este o alegere potrivită?

Această placă de bază este o alegere foarte bună pentru tine dacă:

 • Ești gamer și vrei să-ți construiești un PC bazat pe un procesor Intel din generația 10
 • Vrei o placă de bază Z490 puternică, pe care să poți face overclocking
 • Vrei să plătești un preț rezonabil pentru o placă de bază care îți oferă tot ce îți trebuie
Vezi prețul:

Pro și contra

Iată cele mai bune aspecte ale ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI):

 • Este una dintre plăcile de bază cu chipset Z490 cu preț ceva mai accesibil
 • Design frumos și bine gândit
 • Module de reglare a voltajelor (VRMuri) și radiatoare mari
 • Conectori (headere) multe pentru ventilatoare
 • Conectori RGB pentru ventilatoare sau benzi de leduri
 • Vine cu porturi USB 3.2 Gen2 și Gen, precum și cu conectori suplimentari pe placa de baza
 • Conectivitate wireless cu standardul ultrarapid Wi-Fi 6

De cealaltă parte a lucrurilor:

 • Procesoarele Intel din zecea generație care merg pe chipsetul Intel Z490 nu suportă PCI Express 4.0, ci doar PCIe 3
 • Placa de bază are mai puține porturi USB decât altele și are doar două sloturi M.2 pentru unități SSD (plăcile de bază mai scumpe au mai multe porturi USB și trei sloturi M.2)
Notă produs 5/5

Verdict

ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) este una dintre cele mai bune plăci de bază din clasa medie, bazate pe chipsetul Intel Z490. Primești radiatoare mari care răcesc foarte bine placa, VRM-uri (Module de reglare a voltajelor) care-ți permit să-ți supratactezi procesorul Intel din generația 10, mulți conectori pentru ventilatoare și coolere, și chiar și conectori RGB pentru componentele hardware cu iluminare. Această placă de bază oferă performanțe de top, iar benchmark-urile pe care le-am rulat ne-au arătat că este excelentă pentru gaming, dacă ai și un procesor Intel rapid. În afara cazului în care ai nevoie de foarte multe porturi USB sau mai mult de două SSD-uri M.2, ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) este o alegere excelentă.

Reclamă

Specificații hardware și design

ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) este o placă de bază ATX cu dimensiuni de 30,5 x 24,4 cm. Arată plăcut și are un design bun. Spre deosebire de plăcile de bază ieftine sau chiar și multe din cele cu preț mediu, aceasta nu își expune toate circuitele integrate și toți condensatorii. În schimb, ASUS folosește destul de multe plăcuțe metalice și radiatoare poziționate peste anumite zone ale plăcii, precum VRM-urile procesorului, secțiunea de porturi, chipsetul și slotul M.2 folosit de unul din SSD-urile pe care le poți monta.

Placa de bază ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI)
Placa de bază ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI)

ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) este o placă de bază creată pentru procesoarele Intel din generația 10. Drept urmare, folosește un soclu LGA 1200 și chipsetul de top Z490. Acest chipset este cel mai bun disponibil pentru procesoarele Intel din generația 10 și este și cel pe care ar trebui să îl cauți dacă intenționezi să îți supratactezi procesorul.

Soclul LGA 1200 de pe ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI)
Soclul LGA 1200 de pe ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI)

Că tot vorbim de overclocking, VRM-urile (Modulele de reglare a voltajelor) și radiatoarele lor mari ar trebui să îți ofere destul de mult spațiu de manevră pentru creșterea frecvenței și voltajelor procesorului tău. Energia electrică necesară procesorului și restului plăcii de bază este transferată prin intermediul a doi conectori EPS.

Reclamă

Ai un conector ATX cu 24 de pini în dreapta plăcii de bază și încă un conector cu 4/8 pini în colțul din stânga sus. Conform ASUS, cel din urmă este o versiune îmbunătățită a mufei EATX cu 8 pini și este cu 25% mai bun decât una tradițională. Ei o numesc soclu ProCool și spun că poate să transfere până la 480 de wați în loc de cei 384 wați oferiți de mufele cu 8 pini normale.

VRM-urile și radiatoarele mari de lângă soclul procesorului
VRM-urile și radiatoarele mari de lângă soclul procesorului

ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) are patru sloturi DIMM DDR4 ce suportă un maxim de 128 GB. Viteza maximă a RAM-ului poate atinge 4800 MHz în modul overclocking, dar, nativ, procesoarele Intel din generația 10 compatibile pot folosi doar RAM cu o frecvență maximă de 2933 MHz.

ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) are 4 sloturi DIMM DDR4
ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) are 4 sloturi DIMM DDR4

Pe această placă de bază, ai toate lucrurile esențiale în prezent: un slot PCIe 3.0 x16 ranforsat cu plăcuțe metalice, pentru conectarea unei plăci video dedicate, un slot PCIe 3.0 x4 și trei sloturi PCIe 3.0 x1 pentru alte plăci pe care le-ai putea monta. Pe lângă acestea, placa de bază vine și cu șase porturi SATA 6 Gbps și două sloturi M.2 pentru unități SSD PCI Express 3.0. Ambele suportă factorii de formă 2242/2260/2280, iar unul dintre ele poate acomoda inclusiv unități de stocare cu factor de formă 22110.

În ceea ce privește plăcile video dedicate, avem vești bune, dar și mai puțin bune: placa de bază oferă suport pentru tehnologia AMD 2-Way CrossFireX, dar nu suportă NVIDIA 2-Way SLI.

Slotul PCI Express 3.0 x16 folosit pentru placa video
Slotul PCI Express 3.0 x16 folosit pentru placa video

Din punct de vedere al conectivității, placa de bază ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) are și un cip pentru conexiunile cu fir, și unul pentru conexiunile wireless, iar ambele sunt excelente. Partea de Ethernet este gestionată de un chipset Intel I219-V 1Gb, iar partea Wi-Fi de un chipset Intel Wi-Fi 6 AX201. Cel din urmă vine cu 2x2 MIMO, suport pentru toate standardele Wi-Fi, inclusiv Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.1.

Partea audio este oferită de un codec high definition Realtek ALC S1200A cu sunet surround 7.1 ce suportă redarea audio la un maxim de 24-Bit/192kHz.

Pe plăcuța cu porturile de intrare/ieșire, găsești cinci porturi USB 3.2 Type-A (1 x Gen 2 și 4 x Gen 1), precum și un port USB 3.2 Gen 2 Type-C. În partea frontală a carcasei calculatorului tău, poți conecta încă un port USB 3.2 Gen 2 Type-C, două porturi USB 3.2 Gen 1 Type-A și trei porturi USB 2.0 Type-A.

Ca opțiuni de răcire a sistemului, placa de bază are porturi atât pentru ventilatoare pe aer, cât și pentru sisteme de răcire cu lichid: un conector pentru ventilatorul procesorului, un conector CPU OPT (ventilator opțional pentru procesor), trei conectori pentru ventilatoare de carcasă și un conector AIO_PUMP. În plus, dacă ești fan al iluminării RGB, primești și doi conectori Aura RGB și încă un conector adresabil Gen 2.

Pentru toate caracteristicile tehnice ale acestei plăci de bază, poți vizita pagina sa oficială, aici: Specificații ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI).

ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) este o placă de bază care suportă ultima generație de procesoare Intel (Gen 10), folosind excelentul chipset Z490. Arată foarte bine și ar trebui să ofere performanțe de top.

Pe pagina următoare a acestui review, poți vedea care au fost rezultatele pe care le-am obținut în benchmark-uri cu placa de bază ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI).

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii