Review ASUS Turbo GeForce RTX 3070: Performanțe excelente în jocuri

Review ASUS Turbo GeForce RTX 3070: Performanțe excelente în jocuri
Rating

În ultimele câteva săptămâni, am avut șansa să testăm și să ne jucăm cu una din cele mai greu de găsit componente din aceste zile: o placă video Nvidia GeForce RTX 3070. Am primit-o într-un calculator desktop “Powered by ASUS” vândut de Altex, deoarece aceasta este una dintre puținele metode de a o achiziționa acum, cel puțin la un preț rezonabil. După cum îți poți imagina, am vrut imediat să vedem cât de rapidă este ASUS Turbo GeForce RTX 3070 cu adevărat, în special în jocurile cu ray tracing și DLSS activat. Așa că, după ce am rulat câteva benchmark-uri și ne-am făcut o idee, acum suntem gata să îți spunem ce am aflat despre acest GPU:

Reclamă

ASUS Turbo GeForce RTX 3070: Pentru cine este o alegere potrivită?

Această placă video este o alegere excelentă pentru gamerii care vor:

 • Să se poată juca orice joc la rezoluții ridicate, precum 1440p sau chiar și 4K, la setări de calitate ultra
 • Ray tracing și DLSS pentru aspect vizual și performanță de top
 • Una dintre cele mai bune plăci video pe care (nu) le poți găsi în magazine în zilele noastre

Pro și contra

Avem multe lucruri bune de spus despre ASUS Turbo GeForce RTX 3070:

Vezi prețul:
 • Performanțele sale au fost excelente în fiecare joc și în fiecare benchmark pe care l-am rulat
 • Suportă ray tracing și DLSS
 • Are 8 GB de RAM GDDR6, destul pentru orice joc
 • Placa video nu se încălzește mult, deși sistemul său de răcire nu este mare
 • Consumul de curent electric este în limite rezonabile

Ca puncte slabe, singurul pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că este dificil să găsești placa video în magazine la prețul recomandat.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS Turbo GeForce RTX 3070 este cea mai echilibrată placă video din seria Nvidia RTX 3000. Oferă performanțe și viteză de top, chiar și cu ray tracing activat și la rezoluții 1440p. De asemenea, are nevoie doar de o cantitate decentă de energie și nici nu se încălzește tare. Dacă o poți găsi la prețul recomandat de aproximativ 500 de euro, nu ezita și cumpără-ți una. Așa cum stau lucrurile în prezent însă, probabil nu o vei găsi decât într-un calculator “prefabricat” precum Myria V38Win de la Altex, care să includă ASUS Turbo GeForce RTX 3070 în specificațiile sale.

Design și specificații hardware

Placa video Nvidia GeForce RTX 3070 își dorește să devină cea mai bună alegere pentru toți cei ce își doresc performanțe superbe la un preț rezonabil. Nu este atât de puternică precum GeForce RTX 3080 sau modelul high-end RTX 3090, dar poate să concureze cu ușurință cu modelele premium mai vechi precum GeForce 2080 Ti.

Perspectivă asupra ASUS Turbo GeForce RTX 3070

Perspectivă asupra ASUS Turbo GeForce RTX 3070

Cel mai bun lucru la RTX 3070 este faptul că audiența sa țintă o reprezintă gamerii care vor atât ray tracing, cât și DLSS. Ray tracing este o tehnologie care permite motorului GPU să redea mai realist efectele de lumină, umbrele și reflexiile, replicând modul în care lumina este refractată de obiecte în lumea reală. Acest lucru face ca jocurile să arate mult mai frumos, dar are un impact uriaș asupra performanțelor plăcii video, de obicei scăzând numărul de cadre pe secundă foarte mult. Aici intervine cealaltă tehnologie - DLSS. DLSS, abrevierea pentru Deep Learning Super Sampling, este o tehnologie Nvidia RTX, care profită de avantajele oferite de AI (Artificial Intelligence) pentru a crește numărul de cadre pe secundă în jocuri. Aceasta redă cadrele la rezoluții mai mici, astfel încât să obții o rată de cadre mai bună, dar fiecare cadru primește o serie de efecte ce îl fac să arate mai bine și comparabil cu modul în care ar fi arătat dacă ar fi fost creat la o rezoluție mai mare. DLSS este alimentat de procesoare AI numite Tensor Cores, pe care le găsești numai pe plăcile video RTX.

Placa video ASUS Turbo GeForce RTX 3070 montată în MYRIA Vision V38WIN

Placa video ASUS Turbo GeForce RTX 3070 montată în MYRIA Vision V38WIN

Per total, GeForce RTX 3070 se adresează gamingului la setări vizuale înalte sau ultra, la rezoluții 1440p și 4K care, până acum, erau greu de atins de către cei fără bugete extrem de generoase. Din păcate, aceasta este doar teorie. În realitate, Nvidia are probleme cu lanțurile de aprovizionare, ceea ce înseamnă că este foarte greu să găsești plăcile video GeForce RTX 3070 în magazine, cel puțin în prezent. Iar dacă se întâmplă să găsești una, prețul său este, de obicei, mult mai mare decât cel recomandat. Din câte ne dăm noi seama, cea mai bună opțiune de a face rost de o placă video GeForce RTX 3070, în acest moment, este să cumperi un calculator “prefabricat”.

Reclamă

Placa video ASUS Turbo GeForce RTX 3070 are aproape aceleași specificații ca o placă Nvidia RTX 3070 standard. Este alimentată de un GPU Ampere GA 104 cu 5888 nuclee CUDA pe 46 de Streaming Multiprocessors (SM), 8 GB de GDDR6 RAM pe o lățime de bandă de 256 de biți, iar motorul său rulează la o viteză de bază de 1500 MHz și 1725 MHz în modul gaming. În mod overclocking, placa video poate să urce încă puțin frecvența, până la 1755 MHz.

Cu alte cuvinte, această placă video ar trebui să poată să ruleze toate jocurile din ultimii ani, la setări de calitate ultra și rezoluție 1440p. De asemenea, ar trebui să poată să ruleze orice joc în 4K, deși în acest caz, s-ar putea să fie necesar să mai scazi din nivelurile setărilor vizuale.

ASUS Turbo GeForce RTX 3070: Detalii în GPU-Z

ASUS Turbo GeForce RTX 3070: Detalii în GPU-Z

ASUS Turbo GeForce RTX 3070 suportă o rezoluție maximă de 7680 x 4320 pixeli pe trei porturi DisplayPort (1.4a) și un HDMI (2.1), oferind suport pentru un total de patru ecrane.

Porturile de pe ASUS Turbo GeForce RTX 3070

Porturile de pe ASUS Turbo GeForce RTX 3070

Comparat cu alte implementări ale motorului grafic RTX 3070, pentru acest model, ASUS a ales să utilizeze un sistem de răcire bazat pe un ventilator de tip blower. Compania spune că a creat această placă video pentru carcasele cu spațiu limitat. Ventilatorul de pe această placă este destul de mare și se rotește pe rulmenți cu bile duale. Ar trebui să fie capabil să miște volume mari de aer și să păstreze placa rece permanent.

Ventilatorul blower folosit de ASUS Turbo GeForce RTX 3070

Ventilatorul blower folosit de ASUS Turbo GeForce RTX 3070

ASUS Turbo GeForce RTX 3070 nu are o placă metalică pe spate, așa că circuitele sale sunt la vedere. Deși nu suntem fani ai acestei alegeri, mesajul transmis este destul de clar: ASUS încearcă să facă placa să fie cât mai accesibilă cu putință.

ASUS Turbo GeForce RTX 3070 nu are o placă de protecție pe spate

ASUS Turbo GeForce RTX 3070 nu are o placă de protecție pe spate

Un alt lucru bun la această placă video este faptul că folosește doi conectori cu 8 pini pentru a-și lua energia electrică de la sursa de alimentare. Conform ASUS, o sursă de 750 wați ar trebui să fie îndeajuns pentru placă. De asemenea, merită menționat că nu suportă Nvidia NVLink sau AMD Crossfire.

Din punct de vedere al dimensiunilor, ASUS Turbo GeForce RTX 3070 este relativ mare: 26.9 x 11.2 x 4 cm.

Perspectivă ASUS Turbo GeForce RTX 3070

Perspectivă ASUS Turbo GeForce RTX 3070

Dacă vrei să vezi mai multe detalii despre specificațiile hardware și caracteristicile sale, vizitează această pagină web: ASUS TURBO-RTX3070-8G Specifications.

Performanțe în jocuri și benchmarkuri

Pentru a înțelege ce poate face placa video ASUS Turbo GeForce RTX 3070 în realitate, am jucat câteva jocuri. Trebuie, de asemenea, menționat că am testat placa pe un calculator desktop Myria “Powered by ASUS”, disponibil prin Altex, ce avea următoarele componente hardware și software:

 • Procesor: Intel Core i9-10850K (3,6/5,2 GHz, zece nuclee, 20 procesoare logice)
 • Placă de bază: ASUS Prime Z-490-V
 • Memorie: ADATA 16GB DDR4 (2666 MHz)
 • Stocare: SSD Kingston A400 480G
 • Sistem de operare: Windows 10 Pro x64 cu October 2020 Update

Am testat toate jocurile de mai jos folosind cele mai înalte setări grafice posibile. De asemenea, am repetat benchmarkurile cu ray tracing activat și dezactivat, precum și cu DLSS pornit și oprit. La fel ca noi, credem că și tu ești curios să vezi cum influențează aceste două tehnologii performanțele plăcii video GeForce RTX 3070.

Reclamă

Primul joc pe care l-am testat cu placa video ASUS Turbo GeForce RTX 3070 a fost Shadow of the Tomb Raider, un joc care nouă ni se pare extraordinar de frumos. Însă, calitatea video are costul său, adică ai nevoie de un calculator destul de puternic pentru a putea juca acest joc la setări video maxime. După cum poți vedea în captura de ecran de mai jos, jocul cu ray tracing dezactivat oferă un număr de cadre pe secundă ce depășește bariera de 100 fps, atât în 1080p, cât și în 1440p, ceea ce este impresionant. Chiar și cu ray tracing activ și DLSS oprit, tot avem peste 60 fps în 1440p și 100 fps în 1080p. DLSS oferă un plus de 9% mai multe fps în 1080p și cu 18% mai multe fps în 1440p.

Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider

Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider

Metro Exodus este unul din jocurile recente cu cele mai mari cerințe din punct de vedere al resurselor hardware, cel puțin dacă vrei să îl joci la cea mai înaltă calitate grafică posibilă. De asemenea, este și jocul care a redat cele mai puține cadre pe secundă în testele noastre. Totuși, RTX 3070 a reușit să redea peste 60 de cadre pe secundă în toate testele și la ambele rezoluții. În 1080p, am obținut 101 fps fără tracing sau DLSS, în timp ce activarea lor a oferit 86 de cadre pe secundă. În 1440p, activarea DLSS a dus la o creștere a ratei de cadre pe secundă de 12,5%!

Rezultate benchmark în Metro Exodus

Rezultate benchmark în Metro Exodus

De asemenea, am testat ASUS Turbo GeForce RTX 3070 și în Fortnite, popular printre gamerii online. Nu este un joc cu cerințe deosebite grafice dacă nu vrei ray tracing. Însă, activarea și setarea ray tracing la calitatea maximă face chiar și cea mai puternică placă video să îngenuncheze. După cum poți vedea în următorul grafic, placa noastră RTX 3070 a scăzut de la 222 la 37 fps în 1080p și de la 141 la 22 fps în 1440p. Activarea DLSS, tot pe modul de calitate, a însemnat o creștere de 67% în fps pe 1080p și puțin peste 60 de cadre pe secundă, ceea ce este excelent. În 1440p, DLSS aproape că a dublat numărul de cadre pe secundă, dar 42 tot este sub limita a ceea ce considerăm “jucabil”.

Rezultate benchmark în Fortnite

Rezultate benchmark în Fortnite

Cyberpunk 2077 este un alt joc superb care necesită plăci video puternice pentru a rula bine la setări vizuale maxime. Jocul arată uimitor chiar și fără ray tracing, iar RTX 3070 reușește să ofere aproape 100 fps în 1080p și 61 fps în 1440p! Cu ray tracing activat, numărul de cadre pe secundă scade semnificativ, până la 30 fps (37 de cadre pe secundă în 1080p, 28 de cadre pe secundă în 1440p). Aici, activarea DLSS îmbunătățește mult lucrurile, dublând efectiv numărul de cadre pe secundă la aproximativ 60.

Rezultate benchmark în Cyberpunk 2077

Rezultate benchmark în Cyberpunk 2077

De asemenea, am inclus și Death Stranding în lista noastră de jocuri testate. Deși acest joc nu vine cu ray tracing, este un joc foarte frumos și suportă tehnologia Nvidia DLSS. Cu DLSS dezactivat, am măsurat 162 fps în 1080p și 130 fps în 1440p. Ambele rezultate sunt excelente, arătând că RTX 3070 este într-adevăr o placă video foarte capabilă. În plus, activarea DLSS duce la o rată de cadre și mai mare, în special în 1440p, unde am obținut cu 27% mai multe cadre pe secundă.

Rezultate benchmark în Death Stranding

Rezultate benchmark în Death Stranding

3DMark Port Royale este un benchmark specializat pentru ray tracing. Folosind placa video GeForce RTX 3070, fără DLSS, am avut 61 fps în 1080p și 37 fps în 1440p. Activarea DLSS a dus la o creștere foarte mare a ratei de cadre pe secundă: 63% în 1080p și 75% în 1440p!

Rezultate benchmark în 3DMark Port Royale

Rezultate benchmark în 3DMark Port Royale

Benchmarkul 3DMark Time Spy a evaluat ASUS Turbo GeForce RTX 3070 cu 13327 puncte. Este un rezultat foarte bun, conform aplicației, și unul care confirmă că această placă video poate să ruleze orice joc la setări vizuale ultra sau înalte.

Rezultate benchmark în 3DMark Time Spy

Rezultate benchmark în 3DMark Time Spy

În timp ce rulam benchmarkurile, am aflat și că placa video ASUS Turbo GeForce RTX 3070 are nevoie de aproximativ 200 wați pentru a funcționa. Și, în final, un alt element important este căldura emanată de placa video. Pentru a vedea cât de mult se încinge, am rulat Furmark timp de aproximativ o oră, monitorizând placa. Am aflat că ASUS Turbo GeForce RTX 3070 nu depășește 66 grade Celsius. Cu alte cuvinte, este o placă video cu răcire bună.

Temperatura maximă înregistrată în Furmark

Temperatura maximă înregistrată în Furmark

ASUS Turbo GeForce RTX 3070 este una dintre cele mai bune plăci video de clasă medie spre înaltă. Poate să ruleze orice joc la calitate ridicată sau ultra, la mai mult de 60 fps, cu ray tracing activat, atât în 1440p, cât și în 1080p.

Ce părere ai despre ASUS Turbo GeForce RTX 3070?

Acestea sunt impresiile și opiniile noastre despre placa video ASUS Turbo GeForce RTX 3070. Este una din cele mai bune plăci video din clasa medie, din prezent. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce crezi și tu despre ASUS Turbo GeForce RTX 3070 într-un comentariu, mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows