Review ASUS VivoWatch 5 AERO: Micuță și ușoară!

Review ASUS VivoWatch 5 AERO: Micuță și ușoară!
Rating

O nouă modă în rândul dispozitivelor de fitness este să ai disponibile la încheietura mâinii măsurătorile ECG și ale tensiunii arteriale. Însă aceste funcții sunt disponibile, de obicei, pe smartwatch-urile de mari dimensiuni sau pe ceasurile de fitness cu baterii generoase, nu pe brățările de fitness. Asta până când a apărut pe piață ASUS VivoWatch 5 AERO: o brățară de fitness mică și ușoară, care reunește toate aceste caracteristici. Dacă ești curios în legătură cu acest dispozitiv și ceea ce poate face, citește această recenzie:

Reclamă

ASUS VivoWatch 5 AERO: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS VivoWatch 5 AERO este o alegere excelentă pentru:

 • Persoanele care abia încep să-și monitorizeze sănătatea și condiția fizică
 • Utilizatorii care-și doresc o brățară de fitness mică și ușoară
 • Persoanele cu hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate cardiovasculară

Pro și contra

Iată aspectele care-mi plac la ASUS VivoWatch 5 AERO:

 • Este ușor, mic și comod de purtat
 • Prima brățară de fitness care dispune de măsurători ECG și de tensiune arterială
 • Adună o mulțime de date utile despre sănătate

Există și câteva dezavantaje de luat în considerare:

 • Măsurătorile ECG și ale tensiunii arteriale sunt disponibile doar în câteva regiuni
 • Luminozitatea ecranului ar putea fi îmbunătățită
 • Poate monitoriza un număr limitat de activități sportive
Notă produs 3.5/5

Verdict

ASUS VivoWatch 5 AERO este o brățară de fitness ambițioasă, cu funcții avansate de monitorizare a sănătății. Totuși, măsurătorile sale ECG și de tensiune arterială sunt disponibile doar pe câteva piețe, unde ASUS a primit certificările medicale corespunzătoare. Din păcate, acestea nu sunt disponibile în România. De asemenea, ASUS VivoWatch 5 AERO este similar cu multe alte brățări de fitness. Însă platforma sa software nu oferă atât de multe funcții de monitorizare a activităților sportive și include mai puține opțiuni de personalizare decât concurența. Prin urmare, consider că se potrivește foarte bine doar persoanelor cu hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate cardiovasculară, care vor beneficia de funcțiile de monitorizare a sănătății ale acestui produs. Alți utilizatori, mai pasionați de sport, vor beneficia mai degrabă de alte produse.

Despachetarea lui ASUS VivoWatch 5 AERO

ASUS VivoWatch 5 AERO sosește într-o frumoasă cutie albă de carton, cu logoul ASUS pe partea din față. Pe partea superioară, este imprimată denumirea produsului, alături de un desen cu brățara inteligentă. Nu există alte informații despre produs, cu excepția unui abțibild pe partea de jos a cutiei, cu numărul de serie și detalii despre locul de fabricație, precum și un cod QR pentru instalarea aplicației HealthConnect, necesară pentru a utiliza acest produs.

ASUS VivoWatch 5 AERO sosește într-o cutie albă, de carton

ASUS VivoWatch 5 AERO sosește într-o cutie albă, de carton

În cutie, se află brățara inteligentă, suportul său de încărcare, o perie pentru curățarea brățării inteligente, câteva capace de cauciuc pentru protejarea conectorilor de încărcare, manualul de utilizare și cardul de garanție.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

Despachetarea brățării inteligente ASUS VivoWatch 5 AERO este o experiență simplă. În interiorul cutiei, găsești toate accesoriile necesare pentru a începe s-o folosești. Înainte de a face asta, este o idee bună să încarci brățara inteligentă și să citești manualul de utilizare.

Reclamă

Design și caracteristici hardware

ASUS VivoWatch 5 AERO are un design clasic de brățară de fitness. Ecranul său tactil OLED, de 0,96 inci, cu matrice pasivă, este mai gros și mai puțin elegant decât cel de pe brățările de fitness concurente. Poți vedea pe el un mic inel cu senzori ECG și PPG. Dispozitivul folosește curele din silicon, cu lățimea de 15 mm. La lansare, acestea sunt disponibile doar în culoarea de mai jos. Însă compania susține că această culoare se poate schimba pe diferite piețe.

ASUS VivoWatch 5 AERO este mic și ușor

ASUS VivoWatch 5 AERO este mic și ușor

Dimensiunea brățării (fără curea) este de 4,5 x 1,6 x 1,1 cm în înălțime, lățime și grosime. ASUS VivoWatch 5 AERO este, de asemenea, foarte ușoară, cântărind doar 15 grame fără curea și 28 de grame cu ea montată. Pe partea din spate a brățării, ai conectorii de încărcare și aceiași senzori ECG și PPG ca în partea din față. Aceștia sunt acolo pentru a asigura o monitorizare continuă. Totuși, senzorii din față fac, de obicei, măsurători mai precise, așa că este recomandat să faci o citire manuală din când în când, folosindu-ți degetul. Potrivit companiei, ASUS VivoWatch 5 AERO are o certificare de dispozitiv medical de la agenția Food & Drug Administration din Taiwan (TFDA), pentru că oferă ECG-uri Lead 1 precise. Asta înseamnă că brățara poate înregistra cu precizie diferențele electrice dintre electrozii de la brațul stâng și cel drept.

Senzorii de pe spate

Senzorii de pe spate

Bateria lui ASUS VivoWatch 5 AERO are o capacitate de 140 mAh, iar compania promite o autonomie de până la opt zile atunci când folosești modul de economisire a energiei. De asemenea, primești un cip GPS încorporat (ceea ce este excelent) și conectivitate Bluetooth 4.2 pentru sincronizarea brățării cu telefonul tău.

ASUS VivoWatch 5 AERO este rezistentă la apă, până la 5 ATM, și la 50 de metri adâncime. Deși poate fi purtată în timp ce înoți într-o piscină sau în apă mică, nu ar trebui s-o porți atunci când faci un duș fierbinte, în saune sau când faci scufundări. Lista sa de senzori încorporați include:

 • Senzor de electrocardiogramă (ECG)
 • Senzor de fotopletismografie(PPG)
 • Senzor de puls O2
 • G-Sensor sau accelerometru

ASUS VivoWatch 5 AERO are senzori și în față

ASUS VivoWatch 5 AERO are senzori și în față

NOTĂ: Dacă vrei să vezi specificațiile oficiale ale acestei brățări inteligente, accesează pagina: ASUS VivoWatch 5 AERO (HC-C05).

ASUS VivoWatch 5 AERO este subțire, ușor și comod de purtat. Designul său este mai conservator și este posibil ca versiunea cromatică în care este disponibilă să nu fie pe placul tuturor. Totuși, aceasta este prima brățară inteligentă din lume cu senzori microelectrici (pentru ECG) și optici (pentru PPG) încorporați, ceea ce o face un dispozitiv de sănătate interesant.

Reclamă

Configurarea și utilizarea lui ASUS VivoWatch 5 AERO

Pentru a folosi ASUS VivoWatch 5 AERO, trebuie să instalezi aplicația ASUS HealthConnect pentru Android sau iOS și să te asiguri că brățara este încărcată. În aplicația ASUS HealthConnect, trebuie să selectezi țara ta, să asociezi brățara cu telefonul tău prin Bluetooth, să accepți termenii de confidențialitate de la ASUS și să te conectezi cu un cont ASUS. Dacă nu ai unul, îl poți crea din aplicație. Apoi, trebuie să acorzi aplicației permisiunile necesare pentru a funcționa bine, inclusiv accesarea locației tale.

Începe utilizarea aplicației ASUS HealthConnect

Începe utilizarea aplicației ASUS HealthConnect

După ce aplicația este configurată, aceasta se sincronizează automat cu ASUS VivoWatch 5 AERO și adună datele tale. De asemenea, te anunță dacă sunt disponibile actualizări de firmware. Am aflat că procesul de actualizare a firmware-ului durează destul de mult timp în comparație cu alte brățări de fitness.

Actualizarea firmware-ului pe ASUS VivoWatch 5 AERO

Actualizarea firmware-ului pe ASUS VivoWatch 5 AERO

De asemenea, diferitele lucruri care sunt actualizate poartă nume relevante pentru dezvoltatorii și inginerii lui ASUS VivoWatch 5 AERO. Utilizatorii nu vor înțelege prea multe din ceea ce văd pe ecran în timpul acestui proces. Asta duce la un punct important: deși platforma software realizată de ASUS este puternică și utilă, modul cum este organizată și felul cum sunt prezentate datele este mai degrabă pentru tocilari. Utilizatorii obișnuiți s-ar putea simți intimidați de aceasta și ar putea prefera interfețe de utilizare mai prietenoase. Lăsând la o parte acest aspect, pasionații de fitness vor aprecia faptul că ASUS HealthConnect este integrată cu alte servicii precum Google Health Connect, Google Fit și Strava.

Setările disponibile în ASUS VivoWatch 5 AERO

Setările disponibile în ASUS VivoWatch 5 AERO

Brățara ASUS VivoWatch 5 AERO este mică, ușoară și confortabilă, chiar și în timpul somnului. Un mic dezavantaj este luminozitatea ecranului: este bună în interior, dar nu foarte reușită în exterior, nici măcar atunci când îi setezi luminozitatea la maxim. Deoarece brățara este atât de mică, există puțin spațiu pentru afișarea notificărilor pe ecranul său. Prin urmare, citirea mesajelor mai lungi pe care le primești nu este o experiență plăcută. Vei dori să-ți iei smartphone-ul și să le accesezi acolo. De asemenea, notificările pot fi doar citite. Nu poți răspunde la mesaje de pe ASUS VivoWatch 5 AERO.

Luminozitatea ar putea fi mai bună

Luminozitatea ar putea fi mai bună

Senzorii de pe ecran funcționează bine și, în general, fac măsurători precise de la degetul tău. Totuși, dacă rulezi citirea PTT (detalii în secțiunea următoare), trebuie să aștepți 30 de secunde sau mai mult. Navigarea prin toate opțiunile disponibile pe ecranul benzii funcționează rezonabil de bine. Însă, dacă ești transpirat, s-ar putea să ai niște probleme și trebuie să-ți ștergi degetele mai întâi. Un aspect pe care-l vei observa rapid este că ASUS VivoWatch 5 AERO nu oferă prea multe funcții. Este o brățară de fitness relativ simplă, cu funcții unice de sănătate, precum măsurarea ECG și a tensiunii arteriale. Este posibil ca benzile de fitness de la alte firme să nu le ofere, dar acestea pot monitoriza mult mai multe activități, iar software-ul lor va avea mai multe aplicații, instrumente și opțiuni. Este evident că ASUS VivoWatch 5 AERO este prima brățară de fitness pentru ASUS, nu a cincea, așa cum ar putea sugera numele său.

Folosirea senzorilor pentru o citire PTT

Folosirea senzorilor pentru o citire PTT

Autonomia bateriei este OK: nu foarte bună, dar nici rea. Așteaptă-te ca o încărcare completă să te țină trei zile de utilizare normală. Dacă folosești ASUS VivoWatch 5 AERO doar în modul de economisire a energiei, poți obține o autonomie de până la șapte zile. Totuși, majoritatea oamenilor nu vor face asta, deoarece limitează drastic numărul de măsurători automate, scade destul de mult luminozitatea etc. Este bine să activezi funcția de economisire a energiei doar atunci când mai ai 20-25% din baterie și ai nevoie să îi prelungești funcționarea pentru încă câteva ore, până când o poți încărca din nou. Apropo de încărcare, ASUS VivoWatch 5 AERO a ajuns de la 0% la 50% în aproximativ treizeci de minute și s-a încărcat complet în 75 de minute.

Când vine vorba de opțiuni de personalizare, această brățară inteligentă are doar câteva: de exemplu, la momentul redactării acestui articol, sunt disponibile doar 13 fețe de ceas, chiar dacă aplicația menționează 16. Unele dintre ele arată bine, dar majoritatea sunt constrânse de spațiul limitat al ecranului și de ecranul tactil OLED cu matrice pasivă, care nu are luminozitatea unui AMOLED.

ASUS VivoWatch 5 AERO are doar câteva fețe de ceas

ASUS VivoWatch 5 AERO are doar câteva fețe de ceas

Per total, ASUS VivoWatch 5 AERO oferă o experiență de utilizare bună. Este unică în lumea brățărilor de fitness datorită măsurătorilor ECG și tensiunii arteriale, dar în afară de acestea, nu excelează la nimic. Este o brățară de fitness obișnuită, care face majoritatea lucrurilor la care te aștepți. Software-ul său oferă o mulțime de date detaliate, iar modul în care sunt prezentate va fi pe placul utilizatorilor mai analitici.

Reclamă

Funcțiile lui ASUS VivoWatch 5 AERO

În ceea ce privește monitorizarea activităților sportive și a exercițiilor fizice, ASUS VivoWatch 5 AERO este limitat în comparație cu alte dispozitive pentru fitness. În primul rând, poți începe monitorizarea doar de pe brățara propriu-zisă, nu și din aplicația ASUS HealthConnect, ceea ce este neplăcut. Activitățile care pot fi urmărite sunt jogging, bandă de alergare, înot, mers pe jos, ciclism, yoga, stretching, core, dans, gimnastică și bicicletă de fitness.

Monitorizarea activităților sportive cu ASUS VivoWatch 5 AERO

Monitorizarea activităților sportive cu ASUS VivoWatch 5 AERO

După ce oprești monitorizarea, vei vedea toate datele în aplicația ASUS HealthConnect. Deși datele de monitorizare afișate de aplicație sunt utile și relativ detaliate, felul în care sunt prezentate ar putea fi mai prietenos și mai ușor de navigat, ca pe brățările inteligente de la concurenți, precum Fitbit, HUAWEI sau Xiaomi.

Detalii despre o alergare monitorizată cu ASUS VivoWatch 5 AERO

Detalii despre o alergare monitorizată cu ASUS VivoWatch 5 AERO

În ceea ce privește funcțiile de sănătate, acesta este domeniul unde ASUS VivoWatch 5 AERO tinde să strălucească. Iată ce are de oferit:

 • ECG - poate înregistra o electrocardiogramă cu evoluția semnalelor electrice ale inimii tale. Este utilă în detectarea unor aspecte precum aritmiile, bolile coronariene și alte probleme medicale. Din păcate, această funcție nu este implementată la nivel mondial și este disponibilă doar pe anumite piețe. Asta deoarece are nevoie de certificări medicale pentru fiecare țară în parte. De exemplu, certificarea de dispozitiv medical din Taiwan nu este recunoscută în Europa. Prin urmare, funcția ECG nu este disponibilă în România și nu am putut s-o folosesc. La data realizării acestui review, această funcție este disponibilă în Taiwan și țări din zona Asia-Pacific, nu și în Europa ori America de Nord.
 • Pulse Transit Time (PTT) Index - o măsurătoare a timpului necesar pentru ca o undă de puls arterial să ajungă la periferie. PTT este un indicator al rigidității arteriale și poate fi folosit pentru a aproxima tensiunea arterială (TA) sau pentru a evalua stările emoționale ale unei persoane (stres, anxietate, frică, fericire sau relaxare).
 • Puls (Heart rate) - măsurătorile tipice ale ritmului cardiac, care sunt efectuate automat. ASUS HealthConnect îți prezintă grafice detaliate pe parcursul zilei și valorile maxime, minime și medii ale ritmului cardiac. Primești, de asemenea, măsurători ale tensiunii arteriale în țările în care ECG-ul este disponibil.
 • Pulse O2 (SpO2) - cantitatea de oxigen din sânge. Această valoare ajută la detectarea problemelor de sănătate, precum pneumonia, COVID-19 și alte afecțiuni medicale.
 • De-stress Level - estimează cât de stresat ești, pe baza datelor colectate periodic. Primești grafice detaliate cu evoluția ta zilnică și săptămânală, precum și cu media zilnică, nivelul minim și maxim de stres.
 • Somn (Sleep) - analizează cum și cât de mult dormi. Pentru fiecare zi, poți vedea cât timp ai petrecut în somn ușor, somn confortabil (ori somn profund), cât de mult te-ai mișcat și cât de mult ai fost treaz(ă). De asemenea, detaliază ritmul cardiac din timpul somnului, nivelul de oxigen (Pulse O2) și un scor al somnului, bazat pe toți parametrii adunați.
 • Health AI - după o săptămână de utilizare zilnică și de adunare a datelor de sănătate, ASUS HealthConnect îți poate oferi sfaturi de sănătate personalizate, astfel încât să poți îmbunătăți anumite aspecte ale stilului tău de viață.
 • Monitorizarea ciclului feminin (Female Period Tracking) - doamnele și domnișoarele pot folosi brățara pentru a-și monitoriza și prezice perioada menstruală.

Datele de sănătate afișate de ASUS HealthConnect

Datele de sănătate afișate de ASUS HealthConnect

În ceea ce privește funcțiile de smartwatch, ASUS VivoWatch 5 AERO include foarte puține. În primul rând, primești notificări pe brățară și poți controla aplicațiile pentru care vezi notificări. De asemenea, ești anunțat atunci când primești un apel telefonic și-l poți accepta sau respinge. Însă trebuie să ai smartphone-ul în apropiere pentru a prelua apelul. Beneficiezi, de asemenea, de comenzi pentru aplicația de redare a muzicii de pe smartphone. M-am bucurat să văd că funcționează cu Spotify, ceea ce este excelent atunci când pleci la alergat și trebuie să treci rapid de la o piesă la alta. Nu în ultimul rând, ASUS VivoWatch 5 AERO îți pune la dispoziție aplicații de bază pentru alarme, cronometre și temporizatoare.

ASUS VivoWatch 5 AERO este o brățară de fitness care oferă majoritatea elementelor de bază la care te-ai aștepta. Deși nu este la fel de bine pusă la punct ca brățările de fitness de la alte mărci, aceasta strălucește prin măsurătorile ECG și ale tensiunii arteriale. Astfel de instrumente sunt de obicei disponibile pe smartwatch-uri mai scumpe, nu pe dispozitive de fitness. Însă acestea sunt disponibile doar în anumite țări/regiuni, așa că, înainte de a le achiziționa, ar trebui să verifici disponibilitatea lor pe piața din care faci parte.

Îți place ASUS VivoWatch 5 AERO?

Am ajuns la finalul acestei recenzii, iar acum știi ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la ASUS VivoWatch 5 AERO. Înainte de a închide acest articol, spune-mi ce părere ai despre acest fitness tracker: Îți place? Oferă suficiente date de sănătate pentru tine? Și îți place selecția sa de profiluri de monitorizare a activităților sportive? Comentează folosind opțiunile disponibile mai jos și spune-mi punctul tău de vedere.

Descoperă: Sănătate Android Hardware și sunete iOS Recenzii