Recenzie ASUS XG-C100C: Excelentă când vrei să depăsești 1 Gbps!

recenzie
Recenzie ASUS XG-C100C: Excelentă când vrei să depăsești 1 Gbps!
Rating

Echipa noastră se bucură să utilizeze conexiuni la internet de 1 Gbps. Pentru orice persoană din lume, o astfel de viteză este foarte ridicată. Dar, conexiuni internet de 10 Gbps au început să apară, la fel și dispozitive care pot lucra cu astfel de conexiuni. Deocamdată sunt mai mult pentru utilizatorii de business, dar vom vedea abonamente la internet de 10 Gbps și pentru consumatorii casnici. Dacă ai avea o astfel de conexiune, la internet, au putea descărca orice joc de pe Steam în 5-10 secunde. Nu ar fi grozav? De asemenea, dacă vrei să te poți bucura de astfel de conexiuni la internet, ai nevoie de această mică grozăvie: placa de rețea ASUS XG-C100C. Află părerea noastră despre acest produs, în acest review:

Reclamă

ASUS XG-C100C: Pentru cine este o alegere potrivită?

Această placă de rețea este o opțiune bună pentru:

  • Persoanele și afacerile care au conexiuni la internet mai rapide de 1 Gbps
  • Utilizatorii care au routere și rețele capabile să lucreze la viteze mai mari de 1 Gbps
  • Pasionații de jocuri care vor cea mai rapidă placă de rețea, cu un serviciu QoS (Quality of Service) pentru gaming

Pro și contra

ASUS XG-C100C are multe aspecte pozitive:

  • Este cea mai rapidă placă de rețea pentru conexiuni prin cablu Ethernet
  • Oferă suport pentru viteze și standarde de rețea multiple (de la 100 Mbps la 10 Gbps)
  • Funcționează atât în Windows cât și în Linux
  • Este ușor de instalat

Există și unele slăbiciuni:

  • Este mai scumpă decât ale plăci de rețea PCI-Express
  • Puțini utilizatori pot profita de tot ce oferă, deoarece conexiunile la rețea mai rapide de 1 Gbps abia încep să apară pe piață
Notă produs 5/5

Verdict

ASUS XG-C100C este o mică bestie. Merge excelent și are suport bun pentru drivere, atât pentru Windows cât și pentru Linux. Pentru a o face și mai interesantă, aceasta vine și cu un serviciu inclus de QoS (Quality of Service) care prioritizează traficul de gaming. Astăzi, această placă de rețea este o investiție în viitor. Valoarea sa va fi ușor de demonstrat atunci când routerele Wi-Fi 6 cu conexiuni Ethernet de 2.5 Gbps și 10 Gbps vor fi întâlnite frecvent pe piață. La momentul realizării acestei recenzii, sunt puține astfel de dispozitive și toate sunt scumpe. Dar, asta se va schimba în timp. Suntem nerăbđători să putem avea o conexiune la internet de 2.5 Gbps ori 10 Gbps. Atunci ASUS XG-C100C își va arăta adevărata sa valoare.

Despachetarea plăcii de rețea ASUS XG-C100C

Placă de rețea ASUS XG-C100C de 10 Gigabiți vine într-o cutie mică alb/albastră. Pe partea de sus avem o poză cu placa și o listă care include caracteristicile sale esențiale.

Pachetul în care vine placa de rețea ASUS XG-C100C
Pachetul în care vine placa de rețea ASUS XG-C100C

Pe spatele cutiei, vezi informații detaliate despre compatibilitatea sa cu diverse standarde de rețelistică, astfel încât să înțelegi ușor dacă reprezintă o alegere bună pentru nevoile tale.

Pachetul în care vine placa de rețea ASUS XG-C100C
Pachetul în care vine placa de rețea ASUS XG-C100C

În cutie găsești următoarele elemente: placa ASUS XG-C100C, un disc cu drivere și manualul de utilizare, informații despre garanție, un ghid pentru configurarea rapidă și o placă metalică de rezervă, atunci pentru instalarea plăcii de rețea într-un PC de mici dimensiuni.

ASUS XG-C100C: Ce găsești în cutie?
ASUS XG-C100C: Ce găsești în cutie?

Pachetul în care vine ASUS XG-C100C este simplu și ușor de despachetat. În cutie ai tot ce este nevoie petnru a folosi placa, inclusiv un disc cu drivere pentru Windows și Linux.

Reclamă

Caracteristici hardware

ASUS XG-C100C este o placă de rețea PCI-Express care folosește un controler performant Aquantia AQtion AQC107, capabil să gestioneze conexiuni Ethernet la viteza de 10 Gbps.

ASUS XG-C100C folosește un controler Aquantia
ASUS XG-C100C folosește un controler Aquantia

Cel mai pozitiv aspect al său este faptul că poate funcționa cu multiple conexiuni Ethernet: 100 Mbps, 1 Gigabit, 2.5 Gigabiți (precum cele de pe routerul wireless ASUS ROG Rapture GT-AX11000), 5 Gigabiți și 10 Gigabiți.

Vitezele la care poate funcționa ASUS XG-C100C
Vitezele la care poate funcționa ASUS XG-C100C

Poți instala ASUS XG-C100C pe orice calculator, cât timp are un port PCI-Express disponibil. Placa are o dimensiune redusă, de 30 x 21 x 5 centimetri în lungime, lățime și înălțime, fără ramă. De asemenea, vine și cu o plăcuță metalică de rezervă pe care o poți folosi pentru a monta placa în miniPC-uri, ceea ce reprezintă o precauție excelentă din partea ASUS.

Placa de rețea ASUS XG-C100C PCI-Express
Placa de rețea ASUS XG-C100C PCI-Express

ASUS XG-C100C poate fi folosită atât cu cabluri de rețea Cat5e cât și Cat6. Nu am folosit un cablu Cat6, conectat la un calculator desktop.

Dacă vrei să citești caracteristicile oficiale ale produsului, vizitează această pagină: ASUS XG-C100C Specificații.

Utilizarea plăcii de rețea ASUS XG-C100C

Routerele wireless care oferă porturi de 10 Gigabiți încep să apară încet pe piață și vor urma să devină comune în următorii ani, cel puțin pe piața routerelor premium. De asemenea, conexiuni la internet de 10 Gigabiți încep să apară și ele. Deși va dura ani până nu vor mai părea ceva greu de găsit, sunt deja câteva țări în care poți găsi astfel de abonamente, inclusiv în SUA, Suedia ori Estonia. Deși nu multe persoane au nevoie de o placă de rețea precum ASUS XG-C100C, numărul lor va crește încet, în anii care vor urma.

Reclamă

Dar, să lăsăm viitorul și să ne întoarcem la această placă de rețea: instalarea ASUS XG-C100C este rapidă și se face la fel ca orice altă placă de rețea PCI-Express. Așa cum se vede, are un radiator roșu, cu logo-ul ASUS, care răcește controlerul Aquantia AQC107 care face treaba.

Placa de rețea ASUS XG-C100C PCI-Express
Placa de rețea ASUS XG-C100C PCI-Express

Pentru a putea folosi placa de rețea ASUS XG-C100C, este nevoie să instalezi driverele pentru ea. Din fericire, avem un disc cu drivere în cutie. Dar, aceștia sunt versiunea inițială creată de ASUS, atunci când a produs pentru prima oară placa. Între timp, găsești versiuni mai noi care-i îmbunătățesc performanța, pe pagina de suport. ASUS oferă drivere actualizate pentru Windows 7, Windows 8 și Windows 10, precum și pentru Linux, făcând această placă utilă și în mediile enterprise.

Discul de instalare pentru ASUS XG-C100C
Discul de instalare pentru ASUS XG-C100C

Am folosit ASUS XG-C100C în conjuncție cu routerul wireless ASUS ROG Rapture GT-AX11000, care oferă un port Ethernet de 2.5 Gbps. Placa de rețea a fost detectată și a lucrat imediat la viteza respectivă, fără niciun fel de configurare manuală.

ASUS XG-C100C funcționează cu conexiuni Ethernet de 2.5 Gbps
ASUS XG-C100C funcționează cu conexiuni Ethernet de 2.5 Gbps

Din păcate, nu am putut testa potențialul de viteză al acestei plăci, din următoarele motive: routerul are doar un port la viteza de 2.5 Gbps și PC-ul nostru era singurul din rețea care putea funcționa la această viteză. De asemenea, conexiunea noastră la internet nu depășește 1 Gbps pentru viteza de descărcare. Așa cum îți imaginezi, ASUS XG-C100C nu are probleme în a atinge viteza maximă de 1 Gbps. Dar, am cercetat puțin online și am găsit unele discuții în care câțiva utilizatori norocoși confirmau că placa chiar funcționează bine la viteza de 10 Gbps și că livrează viteza promisă. Ar fi fost ideal să primim în teste două astfel de plăci, pentru a lega două calculatoare într-o rețea directă și a vedea cu ochii noștri viteza maximă la care ajunge ASUS XG-C100C. Am fi putut transfera prin rețea conținutul unui disc Blu-Ray cu Spider-Man: Into the Spider-Verse, în aproximativ cinci secunde. 🙂

Cu ASUS XG-C100C am fi transferat "Spider-Man: Into the Spider-Verse" prin rețea, în câteva secunde
Cu ASUS XG-C100C am fi transferat "Spider-Man: Into the Spider-Verse" prin rețea, în câteva secunde

O facilitate interesantă este faptul că ASUS XG-C100C are inclus un serviciu Quality-of-Service (QoS) care prioritizează automat pachetele de gaming, pentru a te juca online cu minim de latență. Asta o face o alegere bună și pentru pasionații de gaming care doresc cea mai bună viteză posibilă pentru gamingul pe internet. Cel mai probabile gamerii vor fi și primul grup de consumatori care vor fi interesați de o astfel de placă de rețea.

Ce părere ai despre placa de rețea ASUS XG-C100C?

Ne-a plăcut să folosim placa de rețea ASUS XG-C100C deși nu i-am atins potențialul maxim. Atunci când vom putea face asta, vom reveni și vom actualiza acest review, pentru a o putea recomanda unei audiențe mai mari. Între timp, nu ezita să lași un comentariu și să ne spui ce crezi despre ASUS XG-C100C. De asemenea, când crezi că vom avea în România, conexiuni la internet de 2.5 Gbps sau 10 Gbps?

Descoperă: Smarthome Hardware Recenzii Rețelistică Windows