ASUS ROG Rapture GT-AX11000 review: Redefinește abundența!

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 review: Redefinește abundența!
Rating

Dacă citești știri despre routerul wireless ASUS ROG Rapture GT-AX11000, vezi cum diverși jurnaliști și bloggeri zic lucruri precum: "primul router din lume 802.11ax cu trei benzi", "ASUS vrea să-ți revoluționeze rețeaua wireless cu acest router ultra-rapid" sau "nu am vrea să-l întâlnim pe o alee întunecată". Atunci când îi vezi poza, este clar că ai de a face cu o "bestie" și nu un router wireless obișnuit. Dacă vrei să afli despre experiența reală de utilizare pe care o oferă și nu doar numere teoretice, atunci citește review-ul nostru și află ce părere avem despre noul Rapture GT-AX11000:

Reclamă

ASUS ROG Rapture GT-AX11000: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 este o alegere bună pentru următoarele tipuri de utilizatori:

 • Persoanele care vor să investească în standardul Wi-Fi 6 și planifică să cumpere dispozitive cu suport pentru acesta
 • Pasionații de jocuri care vor cele mai bune unelte pentru jocurile online
 • Gamerii interesați de iluminare RGB și ecosistemul Aura Sync al companiei ASUS
 • Persoanele care-și doresc cea mai bună securitate pentru rețeaua lor și au un număr ridicat de dispozitive în rețea
 • Utilizatorii care folosesc servicii de automatizare a sarcinilor prin IFTT (If This, Then That)
 • Utilizatorii care doresc un firmware avansat care oferă control complet asupra routerului
 • Persoanele care au nevoie de o aplicație mobilă avansată, pentru controlul de la distanță al rețelei lor
 • Persoanele care au Amazon Alexa și vor să-și controleze rețeaua prin comenzi vocale

Pro și contra

Sunt multe aspecte pozitive la ASUS ROG Rapture GT-AX11000:

 • Suport pentru cel mai nou standard - 802.11ax
 • Include unelte utile pasionaților de jocuri online
 • WiFi foarte rapid pe frecvența de 2.4 GHz
 • Unelte de securitate de foarte bună calitate
 • Hardware puternic, care poate gestiona un număr ridicat de clienți
 • Porturi USB 3.0 foarte rapide
 • Poate lucra cu conexiuni de internet sau Ethernet la 2.5 Gbps
 • Oferă un sistem de iluminare RGB care arată bine
 • O aplicație avansată pentru mobil, pentru administrarea de la distanță a routerului
 • Suport lingvistic excelent și interfață de configurare inclusiv în limba română

Există și neajunsuri de luat în considerare:

 • Dacă ai laptopuri și dispozitive cu plăci wireless de la Intel, este obligatoriu să-ți actualizezi driverele, altfel nu-ți va funcționa conexiunea wireless la acest router
 • Acoperirea wireless pe banda de 5 GHz nu este stabilă în zonele separate de router de doi pereți sau mai mulți
 • Prețul său nu este pentru oricine
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

ASUS RoG Rapture GT-AX11000 este genul de router wireless care redefinește ce înseamnă abundența. Este uriaș și puternic. De asemenea, este primul router wireless cu un sistem de iluminare RGB. Iluminare prin Aura Sync… pe un router! Vine și cu o interfață de administrare desenată pentru pasionații de jocuri. De asemenea, oferă suport pentru un nou standard wireless, care reprezintă o investiție în viitorul tehnologiei. Și pentru că toate acestea nu sunt de ajuns, acest model are cea mai lungă listă de facilități și unelte pe care o poți găsi pe un router wireless. Dacă ți-l permiți, vei investi într-unul dintre cele mai ambițioase routere wireless create vreodată de compania ASUS.

Despachetarea routerului wireless ASUS ROG Rapture GT-AX11000

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 vine într-o cutie neagră, foarte mare, cu o poză mare a dispozitivului pe partea de sus. Poți vedea logoul Republic of Gamers și un abțibild care menționează Aura Sync - sistem de iluminare RGB popular în rândul gamerilor. Pe laterale sunt informații tehnice despre router și caracteristicile sale, iar pe spate, ASUS prezintă în detaliu cele mai importante facilități oferite de Rapture GT-AX11000.

Pachetul în care vine ASUS ROG Rapture GT-AX11000
Pachetul în care vine ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Când deschizi cutia, vezi imediat routerul, împachetat frumos, și logoul RoG de deasupra, care se "uită" către tine. Accesoriile din pachet sunt împachetate cu grijă și ascunse sub router. În cutie găsești următoarele: routerul, opt antene detașabile, alimentarea, un cablu Ethernet, ghidul pentru configurarea rapidă, informații pentru depanarea problemelor pe laptopuri cu plăci wireless Intel, un ghid pentru conectarea la serviciul WTFast, garanția și alte informații.

Despachetarea ASUS ROG Rapture GT-AX11000
Despachetarea ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Despachetarea acestui router este o experiență demnă de un produs premium. De la prima interacțiune simți că ai de a face cu o adevărată bestie.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Se observă foarte ușor și în poze faptul că acest router este masiv. ASUS ROG Rapture GT-AX11000 are un aspect foarte asemănător cu predecesorul său ROG Rapture GT-AC5300. Antenele sale au un design ușor diferit, cu margini aurii și spații goale care nu erau prezente pe modelul precedent. De asemenea, logoul RoG din partea de sus are iluminare RGB. Unor utilizatori li se va părea exagerat, în timp ce pasionații de gaming vor aprecia acest aspect.

Iluminarea RGB de pe ASUS ROG Rapture GT-AX11000
Iluminarea RGB de pe ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Acest router wireless are un System on a Chip (SoC) pe 64 de biți Broadcom BCM49408, la frecvența de 1.8 GHz, 1 GO de RAM DDR3 și 256 MO spațiu de stocare pentru firmware. Acest SoC introduce două caracteristici importante: suport pentru standardul Wi-Fi 6 (802.11ax) și conexiuni Ethernet la viteza de 2.5 Gbps.

Standardul Wi-Fi 6 promite să îmbunătățească viteza conexiunilor wireless, numărul de clienți wireless care pot fi serviți simultan și consumul de energie al clienților din rețea. De asemenea, îmbunătățește și tehnologia MU-MIMO. Aceasta a devenit mai eficientă și gestionează și partea de upload, nu doar cea de download, cum se întâmpla în prima versiune. Problema cu standardul Wi-Fi 6 este că încă nu a fost finalizat. Aprobarea finală este așteptată spre sfârșitul anului 2019 și nu sunt dispozitive cu suport pentru el pe piață. Singurul lucru pe care-l știm este că există zvonuri care spun că iPhone va activa suport pentru Wi-Fi 6 cândva în 2019.

Acest router încorporează suport și pentru toate standardele wireless tradiționale: 802.11ac Wave 2 și 802.11 b/g/n.

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 este un router cu trei benzi wireless, care au o lățime de bandă maximă teoretică de 1148Mbps pe frecvența de 2.4 GHz și 4804Mbps pentru fiecare dintre cele două benzi disponibile la frecvența de 5 GHz. Reține faptul că aceste estimări sunt valabile doar atunci când folosești noul standard Wi-Fi 6, pe care nu-l poți folosi cu laptopurile și smartphone-urile de astăzi.

În ceea ce privește porturile incluse, Rapture GT-AX11000 oferă mai puțin decât predecesorul său: patru porturi Ethernet la 1 Gbps, un port WAN la 1 Gbps, un port de 2.5 Gbps care poate fi folosit și pentru a conecta routerul la internet (dacă ai o astfel de conexiune) sau pentru a conecta un PC cu o placă de rețea ultra-rapidă ori un sistem de tip NAS. Primești și două porturi USB 3.1. Lângă ele mai sunt mufa pentru alimentare, butonul pentru Pornire/Oprire și mufa Reset.

Porturile de pe spatele ASUS ROG Rapture GT-AX11000
Porturile de pe spatele ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Exceptând logoul iluminat RGB din partea de sus, mai există și câteva leduri discrete care indică dacă routerul este pornit sau nu și starea de funcționare pentru WiFi, porturile LAN, porturile USB, funcția WPS și portul de 2.5 Gbps.

Ledurile de pe ASUS ROG Rapture GT-AX11000
Ledurile de pe ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Pe laterală sunt trei butoane: WiFi, WPS și Boost. Ultimul dintre ele este iluminat în roșu și poate fi programat să execute o acțiune anume dintr-o listă pe care o găsești în expertul pentru configurarea rapidă. Mai multe detalii despre asta în următoarea secțiune a acestei recenzii.

Butoanele laterale de pe ASUS ROG Rapture GT-AX11000
Butoanele laterale de pe ASUS ROG Rapture GT-AX11000

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 este ușor mai mic dar mai gros decât predecesorul său. Are 240 x 240 x 70 mm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, cântărește ceva mai puțin decât predecesorul: 1,71 kg. Un aspect negativ este faptul că nu poate fi montat pe pereți și că are nevoie de mai mult spațiu decât alte routere. Pe fundul acestuia sunt doar patru picioare de cauciuc care-i permit să stea pe suprafețe plate, fără găuri pentru montarea pe pereți. De asemenea, avem și grile pentru ventilație prin care se vede o parte din hardware-ul dinăuntru.

Partea dorsală a routerului ASUS ROG Rapture GT-AX11000
Partea dorsală a routerului ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Firmware-ul de pe ASUS ROG Rapture GT-AX11000 este similar cu ale altor routere ale companiei. Include cea mai nouă versiune de AiProtection Pro (oferă securitate de top de la Trend Micro și control parental bazat pe cloud), cât și suport pentru ASUS AiMesh. Pe lângă aceste facilități, firmware-ul vine cu unelte destinate gamerilor și unelte de analiză și depanare pentru Wi-Fi care sunt unice pe piață. Vom discuta în detaliu despre acestea pe parcursul acestei recenzii.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest router și caracteristicile sale oficiale, mergi la această pagină: ASUS ROG Rapture GT-AX11000 Specificații.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Pentru a începe configurarea, bagă ASUS ROG Rapture GT-AX11000 în priză, conectează-l la internet și folosește un navigator web pentru a porni expertul pentru configurarea rapidă. La început trebuie să oferi detaliile conexiunii tale la internet.

Configurarea ASUS ROG Rapture GT-AX11000
Configurarea ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Apoi, setează numele și parola rețelei wireless pentru cele trei benzi emise de router. Ești întrebat(ă) și dacă vrei să "Enable 802.11ax HE frame support". Din păcate, această setare nu este bine explicată și nu este ușor să deduci că este vorba despre activarea standardului Wi-Fi 6 (802.11ax) pe acest router.

Activarea standardului Wi-Fi 6 pe ASUS ROG Rapture GT-AX11000
Activarea standardului Wi-Fi 6 pe ASUS ROG Rapture GT-AX11000

După aceea ești rugat(ă) să personalizezi butonul Boost Key de pe lateralele routerului, care poate executa una din mai multe acțiuni. Alege acțiunea dorită - cei mai mulți utilizatori vor alege să controleze iluminarea RGB de pe router.

Configurează butonul Boost Key
Configurează butonul Boost Key

La ultimul pas, setează numele și parola utilizate pentru administrarea routerului. Asigură-te că nu folosești admin/admin drept valori și alege o combinație mai sigură. După aceea, routerul se conectează la internet și verifică dacă există actualizări de firmware disponibile. Este o abordare proactivă și ar trebuie să-ți lași routerul să facă actualizarea firmware-ului, pentru a beneficia de îmbunătățiri de performanță și securitate.

Acum poți accesa interfața pentru administrare oferită de Rapture GT-AX11000. Aceasta este organizată la fel ca pe alte routere ASUS, ceea ce înseamnă că este organizată logic și nu este dificil să găsești setările care te interesează. Dar, aceasta are un aspect vizual diferit, creat pentru fanii brandului Republic of Gamers.

Firmware-ul de pe ASUS ROG Rapture GT-AX11000
Firmware-ul de pe ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Poți configura tot ceea ce contează în detaliu, iar utilizatorii avansați vor aprecia asta. Documentați de ajutor este ușor accesibilă și bine închegată. Un truc util este faptul că poți muta cursorul peste numele unei setări pe care nu o înțelegi și, atunci când apare un semn al întrebării, să dai clic pe el. Apoi, se încarcă informații care explică setarea respectivă. Un neajuns al documentației de pe acest model este faptul că nu a fost actualizată să includă noutățile introduse de acest router, precum "802.11ax HE frame support".

Documentația de ajutor oferită de ASUS ROG Rapture GT-AX11000
Documentația de ajutor oferită de ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Firmware-ul este disponibil în 25 de limbi, ceea ce nu vezi tocmai des la un router wireless. Dacă vrei control complet de pe smartphone sau tabletă, inclusiv atunci când nu ești acasă, poți folosi aplicația ASUS router. Și aceasta folosește un alt skin, specific brandului Republic of Gamers. Aplicația include multe opțiuni și unelte de personalizare, inclusiv abilitatea de a verifica ce fac dispozitivele copiilor în rețea, ori să modifici de la distanță regulile de control parental. De asemenea, uneltele pentru diagnosticarea de la distanță a problemelor pot fi utile atunci când nu merge Wi-Fi-ul acasă și tu ești plecat(ă).

Aplicația ASUS Router pentru Android
Aplicația ASUS Router pentru Android

O facilitate unică este iluminarea RGB de pe partea de sus a Rapture GT-AX11000. Unii utilizatori vor zice că-i prea mult să ai un astfel de sistem pe un router, iar alții (mai ales pasionații de gaming) se vor bucura să adauge încă un dispozitiv la ecosistemul lor de accesorii cu RGB, mai ales dacă au investit deja în ecosistemul Aura Sync. Dacă vrei să vezi cu arată iluminarea pe acest router, vezi clipul de mai jos în care zapăm printre efectele de iluminare de pe router.

Am conectat aproximativ douăzeci de dispozitive la rețeaua administrată de Rapture GT-AX11000, inclusiv două calculatoare desktop, laptop-uri, tablete, câteva smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent și o consolă Xbox One. Apoi, am început să partajăm și să transferăm date între ele. În camera unde era amplasat Rapture GT-AX11000 și în camerele cu linie de vedere directă către router, ne-am bucurat de Wi-Fi ultra-rapid și transferuri stabile. Iată un grafic cu un transfer tipic în rețea, pe banda de 5 GHz.

Transfer wireless realizat de ASUS ROG Rapture GT-AX11000 pe banda de 5 GHz
Transfer wireless realizat de ASUS ROG Rapture GT-AX11000 pe banda de 5 GHz

În camerele separate prin doi pereți de routerul Rapture GT-AX11000, fără linie directă de vedere către acesta, variabilitatea transferurilor a crescut semnificativ. Deși o creștere a acesteia este normală, alte routere wireless, ale aceleiași companii, inclusiv mai vechiul Rapture GT-AC5300, oferă o performanță mai bună în această privință. Acest aspect trebuie îmbunătățit în viitoare actualizări de firmware.

Transfer wireless realizat de ASUS ROG Rapture GT-AX11000 pe banda de 5 GHz
Transfer wireless realizat de ASUS ROG Rapture GT-AX11000 pe banda de 5 GHz

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 este un router cu suport pentru noul standard Wi-Fi 6, care nu a fost încă finalizat și nu există clienții de rețea care să ofere suport pentru el. Din păcate, asta aduce și unele probleme de compatibilitate. Conform spuselor ASUS, trebuie să-ți actualizezi driverul Intel PROSet/Wireless Wi-Fi la versiunea 20.70.0 sau mai nou, dacă ai un laptop sau un alt dispozitiv cu o placă de rețea Intel.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanța în lumea reală oferită de ASUS ROG Rapture GT-AX11000, citește a doua pagină a acestei recenzii.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless