Recenzie ASUS PCE-AX58BT: Wi-Fi 6 pentru PC-ul tău!

Recenzie ASUS PCE-AX58BT: Wi-Fi 6 pentru PC-ul tău!
Rating

Wi-Fi 6 sau 802.11ax este un nou standard care încearcă să schimbe rețelele wireless, atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru mediul de afaceri. Acest standard vrea să ofere viteze îmbunătățite, mai ales în spații aglomerate, precum aeroporturi, gări, restaurante ori cafenele. Routerele Wi-Fi 6 sunt lansate frecvent, iar prețurile lor tind să scadă în timp. Dacă vrei să ai în PC-ul tău o placă de rețea care poate profita la maxim de Wi-Fi 6, ar trebui să iei în considerare ASUS PCE-AX58BT. Citește acest review și află de ce:

Reclamă

ASUS PCE-AX58BT: Pentru cine este o alegere potrivită?

Placa de rețea ASUS PCE-AX58BT este o alegere excelentă pentru:

  • Utilizatorii care au routere wireless cu suport pentru standardul Wi-Fi 6 (802.11ax)
  • Persoanele care nu vor să folosească un cablu pentru a-și conecta PC-ul desktop la rețea
  • Utilizatorii care vor conexiuni wireless foarte rapide

Pro și contra

ASUS PCE-AX58BT are următoarele aspecte pozitive:

  • Suport pentru Wi-Fi 6 și Bluetooth 5
  • Viteză excelentă
  • Ușor de montat atât într-un PC standard, cât și într-un mini PC
  • Driverele sale pentru Windows 10 sunt actualizate frecvent

Există și puncte slabe de luat în considerare:

  • Este mai scumpă decât alte plăci wireless PCI-Express
  • Nu are drivere pentru Linux sau macOS
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Dacă vrei să te bucuri de beneficiile unei plăci de rețea wireless, cu suport pentru noul standard Wi-Fi 6, atunci ASUS PCE-AX58BT este o alegere excelentă. Performanța oferită este una de top, iar suportul pentru drivere de Windows 10 este bun. De asemenea, o poți folosi și pentru a conecta dispozitive Bluetooth la PC-ul tău. ASUS PCE-AX58BT este o placă de rețea care folosește o tehnologie inovatoare, perfectă pentru toți utilizatorii care vor sa facă trecerea la standardul Wi-Fi 6.

Despachetarea plăcii de rețea ASUS PCE-AX58BT Wi-Fi 6

Placa de rețea wireless dual-band ASUS PCE-AX58BT AX3000 vine într-o cutie neagră cu o poză a dispozitivului pe partea de sus, precum și o listă a celor mai importante caracteristici ale sale.

Cutia în care vine ASUS PCE-AX58BT
Cutia în care vine ASUS PCE-AX58BT

Pe spate și pe laterale, găsești detalii tehnice despre produsul pe care tocmai l-ai cumpărat. Atunci când deschizi cutia și despachetezi tot, găsești următoarele: placa de rețea, un cablu USB pentru placa de bază, baza antenelor, două antene, ghidul pentru pornirea rapidă, un CD de asistență și garanția.

Despachetarea ASUS PCE-AX58BT
Despachetarea ASUS PCE-AX58BT

Există, de asemenea, o plăcuță cu profil redus pe care o poți utiliza pentru montarea plăcii de rețea în interiorul unui PC de mici dimensiuni.

Placa de rețea ASUS PCE-AX58BT
Placa de rețea ASUS PCE-AX58BT

Despachetarea plăcii de rețea ASUS PCE-AX58BT WiFi 6 este rapidă și plăcută. În cutie găsești tot ce ai nevoie pentru a o instala și folosi cât mai repede.

Reclamă

Design și caracteristici hardware

ASUS PCE-AX58BT este o placă mică și arătoasă, care trebuie introdusă în portul PCI-Express al calculatorului tău. Așa cum se vede în poză, are un radiator mare pentru răcirea pasivă care asigură performanțe optime.

Antenele externe montate direct pe ASUS PCE-AX58BT
Antenele externe montate direct pe ASUS PCE-AX58BT

În această placă avem un cip Intel Wi-Fi 6 AX200 cu suport pentru standardul Wi-Fi 6 (802.11ax), transferuri wireless 2x2 MU-MIMO și cel mai nou standard WPA3 pentru securitatea rețelelor wireless. Pentru a o face și mai utilă, primim și Bluetooth versiunea 5, astfel încât să conectăm diverse dispozitive mobile la calculator. Este un cip modern cu suport pentru tot ce este nou în zona de tehnologii Wi-Fi.

Lățimea de bandă maximă teoretică este de 2402 Mbps pentru banda de 5 GHz și de 574 Mbps pentru cea de 2.4 GHz, atunci când se folosește standardul Wi-Fi 6 pentru ambele benzi. Evident, lățimea de bandă maximă teoretică scade pentru standardele mai vechi Wi-Fi 5 și Wi-Fi 4. În ceea ce privește suportul software, ASUS PCE-AX58BT are drivere doar pentru Windows 10.

Pentru a afla mai multe despre această placă de rețea, vizitează pagina sa de produs: ASUS PCE-AX58BT Specificații.

ASUS PCE-AX58BT este o placă de rețea Wi-Fi cu un design plăcut, ce promite performanțe foarte bune.

Instalarea și utilizarea plăcii de rețea ASUS PCE-AX58BT Wi-Fi 6

Instalarea plăcii ASUS PCE-AX58BT în PC este ușoară. Mai întâi, o introduci într-un port PCI-Express liber. Apoi îi conectezi fie antenele, fie transmițătorul extern care îți permite să poziționezi antenele în afara carcasei PC-ului și să le reglezi unghiul, pentru a avea o recepție optimă a semnalului.

Transmițătorul extern oferit cu ASUS PCE-AX58BT
Transmițătorul extern oferit cu ASUS PCE-AX58BT

Poți găsi drivere pe discul de suport din cutie. Totuși, este o idee mai bună să descarci cea mai nouă versiune de pe saitul de suport al ASUS (caută ASUS PCE-AX58BT) ori al Intel (caută Intel Wi-Fi 6 AX200). Reține faptul că trebuie să instalezi separat atât driverul pentru placa wireless, cât și cel pentru Bluetooth.

Driverele pentru ASUS PCE-AX58BT
Driverele pentru ASUS PCE-AX58BT

După ce ai instalat driverele, folosește ASUS PCE-AX58BT pentru a te conecta la Wi-Fi. Rețeaua noastră folosește standardul Wi-Fi 6 (802.11ax). Atunci când ne-am conectat la ea, Windows 10 a raportat o calitate excelentă a semnalului și o viteză a rețelei de 1,2 Gbps. Repet: 1,2 Gbps pentru o conexiune Wi-Fi, nu prin cablu.

O conexiune Wi-Fi realizată cu ASUS PCE-AX58BT în Windows 10
O conexiune Wi-Fi realizată cu ASUS PCE-AX58BT în Windows 10

Imaginează-ți cum faci streaming la rezoluție 4K a unui film popular, precum Joker, la 1,2 Gbps, în aproximativ 6 minute. Este foarte rapid, indiferent de cât de pretențios ești. Însă asta nu este posibil decât dacă ai o conexiune la internet care funcționează la viteza asta.

Cu ASUS PCE-AX58BT, ai descărca în 6 minute filmul Joker în 4K
Cu ASUS PCE-AX58BT, ai descărca în 6 minute filmul Joker în 4K

Pe parcursul utilizării plăcii de rețea ASUS PCE-AX58BT, nu am avut probleme în a ne conecta la rețea, iar conexiunile erau rapide și stabile. Am transferat fișiere prin rețea, am făcut streaming media, gaming online și navigare pe web. Toate activitățile s-au realizat fără probleme de stabilitate, la viteze foarte bune. Un alt punct forte este faptul că driverele pentru Windows 10 ale acestei plăci și ale cipului Intel Wi-Fi 6 AX200 sunt actualizate în mod regulat, ceea ce înseamnă că vei putea folosi multă vreme această placă și vei primi suportul de care ai nevoie.

Reclamă

Dacă ești curios despre vitezele reale pe care le-am măsurat cu această placă, citește următoarea secțiune din acest review.

Viteza conexiunilor Wi-Fi pe care le ai cu ASUS PCE-AX58BT

Pentru a vedea ce viteze oferă placa de rețea ASUS PCE-AX58BT, am luat unul dintre cele mai puternice routere de pe piață - ASUS ROG Rapture GT-AX11000 - și am făcut câteva măsurători cu SpeedTest. Conexiunea noastra la internet are o viteză maximă de descărcare a datelor de 1 Gbps și 500 Mbps pentru încărcarea lor.

Mai întâi am vrut să vedem viteza maximă pe care o poate atinge pe banda de 2.4 GHz. Atunci când am folosit standardul Wi-Fi 4 (802.11n), viteza maximă de descărcare oferită de ASUS PCE-AX58BT, a fost de 219,29 Mbps, iar cea de încărcare de 178,94 Mbps.

ASUS PCE-AX58BT - Viteza pe banda de 2.4 GHz cu Wi-Fi 4
ASUS PCE-AX58BT - Viteza pe banda de 2.4 GHz cu Wi-Fi 4

Atunci când am trecut la standardul Wi-Fi 6 (802.11ax), pe aceeași bandă de 2.4 GHz, am ajuns la 359,32 Mbps pentru descărcarea datelor și la 361,93 Mbps pentru încărcarea lor. Este o diferență considerabilă: o creștere de 64% pentru viteza de încărcare și 102% pentru cea de încărcare.

ASUS PCE-AX58BT - Viteza pe banda de 2.4 GHz cu Wi-Fi 6
ASUS PCE-AX58BT - Viteza pe banda de 2.4 GHz cu Wi-Fi 6

Am trecut la banda de 5 GHz și am folosit mai întâi standardul Wi-Fi 5 (802.11ac). Am măsurat o viteză maximă de descărcare a datelor de 614,25 Mbps și 459,56 Mbps pentru încărcarea lor.

ASUS PCE-AX58BT - Viteza pe banda de 5 GHz cu Wi-Fi 5
ASUS PCE-AX58BT - Viteza pe banda de 5 GHz cu Wi-Fi 5

Atunci când am trecut la standardul Wi-Fi 6 (802.11ax), am măsurat 750,79 Mbps pentru descărcarea datelor și 496,23 Mbps pentru încărcarea lor. Este o creștere de 22% a vitezei de descărcare, atunci când trecem de la Wi-Fi 5 la Wi-Fi 6. Impactul pozitiv pentru viteza de încărcare a fost foarte mic, deoarece conexiunea noastră la internet este limitată la o viteză maximă de 500 Mbps.

ASUS PCE-AX58BT - Viteza pe banda de 5 GHz cu Wi-Fi 6
ASUS PCE-AX58BT - Viteza pe banda de 5 GHz cu Wi-Fi 6

Așa cum se vede în testele noastre, ASUS PCE-AX58BT poate oferi transferuri wireless ultra rapide, dacă ai un router wireless care folosește standardul Wi-Fi 6 (802.11ax).

Care este părerea ta despre placa de rețea ASUS PCE-AX58BT Wi-Fi 6?

Acum știi viteza reală pe care o primești de la ASUS PCE-AX58BT și faptul că ne-a plăcut experiența de utilizare pe care am avut-o. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai despre acest produs și dacă te gândești să-l cumperi. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Bluetooth Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Windows Wireless