Securitate pentru toți – Recenzie Avast Premier

Rating:

Protecție firewall

Modulul firewall oferit de Avast Premier știe când te conectezi la o rețea nouă, dar nu poate să își ajusteze în mod automat nivelul de protecție în funcție de profilul acelei rețele. Pentru a face acest lucru, el te întreabă ce profil vrei să îi aplici și apoi, în funcție de alegerea ta, schimbă profilul de rețea din Windows.

Avast Premier, 2018

Pentru a vedea cât de bun este firewall-ul, am folosit două scanere de vulnerabilități foarte cunoscute: Nmap și Nessus. Le-am folosit pentru a scana după porturi deschise și după orice informație care ar putea fi importantă în cazul unui atac din rețea. Vestea foarte bună este că, atunci când am folosit un profil de rețea publică, nici Nmap și nici Nessus nu au putut găsi vreun port deschis. Iar când am configurat laptopul nostru de test să folosească un profil de rețea privată, Nmap a putut să detecteze nouă porturi deschise, în timp ce Nessus a găsit cinci porturi deschise și o vulnerabilitate la atacurile de tip man-in-the-middle. Singurul alt lucru interesant pe care aceste scanere au putut să îl identifice corect a fost adresa MAC a calculatorului nostru, dar această informație nu este importantă din punct de vedere al securității.

Modulul firewall din Avast Premier este un software de securitate foarte capabil și eficient atunci când te conectezi la rețele publice. Totuși, nu este extraordinar atunci când folosești un profil de rețea privată.

Protecție antivirus și antispyware

Am început prin a verifica ce face Avast Premier pentru a te proteja de amenințările online. Suita de securitate include un modul numit Web Shield (Scut web) care monitorizează traficul de pe internet și blochează orice tentativă de a vizita saiteuri periculoase sau de a descărca fișiere malițioase pe calculatorul tău. Din păcate, pe calculatorul nostru de teste, el nu a funcționat așa cum ar fi trebuit. Unele saituri periculoase au fost blocate câteodată, dar adevărul este că am putut să vizităm majoritate saiturilor web de phishing pe care le-am încercat.

Avast Premier s-a descurcat mai bine doar când am folosit și extensia de browser web numită Avast Online Security în Chrome și Firefox. Această extensie a fost creată pentru a te proteja online, ea oferindu-ți detalii despre reputația saiturilor web pe care le vizitezi, precum și mesaje în browser atunci când Avast îți blochează accesul la un sait web periculos. Dacă folosești Microsoft Edge sau Opera, Avast Premier nu face aproape nimic pentru a te proteja online.

Avast Premier, 2018

Apoi, am verificat ce face Avast Premier atunci când lucrezi cu unități de stocare externe infectate. Am copiat o mulțime de viruși pe un stick de memorie USB, pe care l-am conectat apoi la calculatorul nostru de test. Din păcate, suita de securitate “nu a mișcat”. Nu ne-a spus nimic când am deschis stick-ul USB în File Explorer sau când am copiat toate fișierele și folderele de pe stick pe desktop. Cu siguranță nu este un comportament bun pentru un produs de securitate. Avast Premier a reacționat doar când am încercat să rulăm unul dintre fișierele infectate. Ne-a blocat acțiunea și a verificat și celelalte fișiere. Părerea noastră este că a făcut acest lucru tardiv – ar fi trebuit să o facă imediat ce am conectat stick-ul la calculator ori cel târziu când am deschis stick-ul USB în File Explorer.

Avast Premier, 2018

Apoi a făcut cel mai complex test antivirus al nostru. Am instalat Windows 10 pe laptopul de teste, l-am infectat cu o mulțime de viruși și apoi i-am cerut lui Avast Premier să se instaleze și să ne curețe calculatorul. Avast Premier a reușit să facă acest lucru fără probleme, iar după o scanare completă de sistem, laptopul era din nou curat și utilizabil.

Avast Premier, 2018

În perioada în care am folosit Avast Premier, am măsurat și timpul necesar pentru executarea scanărilor complete ale partiției noastre Windows de sistem de 126 GO cu 35 de GO de date pe ea. Rezultatul mediu a fost de 6 de minute, adică destul de rapid.

La final, ne-am uitat și la ce au avut de spus alte organizații de securitate independente despre Avast:

 • AV-Test a acordat pentru Avast Free Antivirus un scor de 6 puncte din 6 pentru protecție, 5 puncte din 6 pentru performanță și 5,5 puncte din 6 pentru utilizare.

 • AV-Comparatives a oferit calificativul maxim Advanced+ în toate testele lor: “Real World – Protection Test” (“Test pentru protecția în lumea reală”), “File Detection Test” (“Test pentru detecția fișierelor”) și “Performance Test” (“Test pentru performanță”).

 • Virus Bulletin a acordat calificativul VB100 pentru Avast și a măsurat o rată de detecție proactivă de 71,80% și o rată de detecție reactivă de 95.20%.

Avast Premier este un produs inconsistent din punct de vedere al securității antivirus și antispyware pe care o oferă. Motorul antivirus este bun, însă modul în care suita de securitate reacționează la amenințări nu este întotdeauna inspirat. De asemenea, scutul său web nu reușește să te protejeze de saiturile web periculoase.

Caracteristici suplimentare

Avast Premier include destul de multe instrumente suplimentare:

Avast Premier, 2018
 • Cleanup Premium (Curățare premium) – șterge fișierele temporare de pe calculatorul tău, dezactivează aplicațiile “redundante”, modifică “set[rile de sistem ineficiente” și “curăță intrările vechi din regiștri”. Deși unor utilizatori poate le plac acest tip de instrumente, noi nu credem că sistemele moderne de Windows au nevoie de acest fel de mentenanță.

 • Data Shredder (Ștergere date) – șterge fișiere și foldere definitiv, cu șanse mici sau inexistente de a le mai recupera în vreun fel.

 • Driver Updater (Actualizare drivere) – descarcă și instalează drivere oficiale pentru componentele calculatorului și perifericele tale. Din păcate, și această unealtă funcționează doar dacă îți cumperi un abonament separat pentru ea.

 • Passwords (Parole) – un manager de parole cu care poți să îți stochezi parolele într-un mod sigur, criptat. Dacă nu folosești deja un astfel de serviciu precum cel oferit de Lastpass, acesta îți va fi util.

 • Sandbox (Mediu securizat) – îți oferă un mediu securizat în care să rulezi aplicațiile care ți se par a fi suspicioase.

 • SecureLine VPN – un serviciu VPN care este gratuit timp de 7 zile, după care trebuie să îți iei o licență separată. Din păcate, un abonament la acest serviciu VPN s-ar putea să te coste mai mult decât un abonament la Avast Premier.

 • Sensisitve Data Shield (Scut date sensibile) – un instrument care îți scanează calculatorul după documente sensibile, precum scanări de documente cu taxe, documente de transport și salarii, și le protejează îmotriva malware-ului și a accesului neautorizat.

 • Software Updater (Actualizare software) – verifică dacă aplicațiile pe care le folosești sunt la zi și dacă nu sunt, îți dă posibilitatea de a le actualiza automat.

 • Webcam Shield (Scut cameră web) – blochează malware-ul și hackerii de la a îți accesa camera web și a te spiona.

 • Wi-Fi Inspector – îți scanează routerul și dispozitivele conectate la el și îți spune dacă sunt probleme de securitate.

Avast Premier, 2018

Avast Premier include multe instrumente suplimentare, iar unele dintre ele s-ar putea să îți fie utile. Am fost interesați în mod special de soluția VPN pe care o include, dar din nefericire îți trebuie un abonament separat pentru ea..

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

Iată câteva dintre setările la care este posibil să vrei să te uiți și să le schimbi astfel încât să se potrivească mai bine cu ceea ce îți dorești:

Avast Premier, 2018
 • Nu există scanări antivirus planificate în Avast Premier. Pentru un nivel mai înalt de securitate, este posibil să vrei să planifici o scanare completă de sistem care să fie executată săptămânal sau lunar. Poți face acest lucru în “Protection (Protecție) -> Scans (Scanări) -> Full virus scan (Scanare completă viruși) -> Settings (Setări) -> Scheduling (Planificare)”.
 • Activează detecția programelor potențial nedorite. Ele poate că nu sunt viruși, însă se pot dovedi a fi la fel de enervante. Poți face acest lucru în “Settings (Setări) -> General”.
 • Dezactivează sunetele și vocile Avast, deoarece ele pot fi chiar enervante. Poți face acest lucru în “Settings (Setări) -> Sounds (Sunete)”.
 • Dezactivează unele tipuri de notificări și lasă active doar alertele. Poți face acest lucru în “Settings (Setări) -> Popups (Popup-uri)”.
 • Alege să nu participi la “data sharing” (“partajare informații”), decât dacă vrei să transmiți informații către Avast, pe care le pot transmite apoi la alte companii terțe. Poți dezactiva această opțiune în “Settings (Setări) -> General -> Privacy (Confidențialitate)”.
Avast Premier, 2018

Avast Premier are o mulțime de opțiuni și setări, iar unele dintre ele pot fi ajustate pentru a personaliza produsul în funcție de nevoile tale.

Care este părerea ta despre Avast Premier?

Acum știi mai mult despre ce are de oferit Avast Premier. Crezi că este un software de securitate potrivit pentru nevoile tale? Își merită banii sau nu? Postează orice comentarii sau întrebări ai, în secțiunea de mai jos.