Securitate pentru toți - Recenzie ESET NOD32 Antivirus

Rating:
5 out of 5 stars

Indiferent de ce versiune de Windows folosești, este esențial să ai un antivirus instalat, dacă nu vrei să devii victima malware-ului. Deși poți să te descurci destul de bine cu Windows Firewall drept soluție firewall, nu putem spune același lucru și despre Windows Defender atunci când vine vorba despre produse antivirus. Există multe motoare antivirus care sunt net superioare, iar ESET este una din companiile care produc unele dintre cele mai bune produse de gen. Cel mai minimalist (și mai accesibil la preț) produs al lor se numește ESET NOD32 Antivirus. Ne-am propus să vedem ce are de oferit și cât de bună este securitatea inclusă. Dacă vrei să afli rezultatele testelor noastre și impresia pe care ne-a lăsat-o ESET NOD32 Antivirus, citește acest review:

Pentru cine este bun ESET NOD32 Antivirus?

ESET NOD32 Antivirus este un produs de securitate pe care ți-l recomandăm dacă vrei:

 • Un produs antivirus cu un preț foarte rezonabil
 • Protecție eficientă împotriva amenințărilor offline, locale
 • Protecție la fel de eficientă și împotriva amenințărilor online, de pe internet
 • Un antivirus cu o interfață ușor de utilizat dar care să ofere și setări avansate

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de menționat la ESET NOD32 Antivirus:

 • Motorul antivirus este excelent și te protejează foarte eficient împotriva malware-ului
 • Protecția web este foarte bună și te protejează indiferent de ce browser web preferi să folosești
 • Aproape că nu are efect negativ asupra performanțelor calculatorului tău
 • Interfața de utilizare are un design bun și oferă multe opțiuni de configurare

Singurul aspect negativ pe care îl avem în vedere la ESET NOD32 Antivirus este faptul că are tendința să îți scadă puțin viteza de copiere a fișierelor din rețeaua locală.

Notă produs
5/5

Verdict

ESET NOD32 Antivirus este un software antivirus de calitate, care te poate proteja foarte eficient în fața amenințărilor care vin din surse offline precum și online. Motorul antivirus oprește orice malware venit de pe memorii externe precum stick-uri USB sau carduri SD, iar scutul web este capabil să te oprească din a vizita saiturile rău intenționate, precum cele care se ocupă de escrocherii de tip phishing. Dacă vrei un produs antivirus care să îți ofere protecția esențială de care orice utilizator de Windows are nevoie, ESET NOD32 Antivirus este o alegere excelentă.

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține ESET NOD32 Antivirus pe PC, trebuie mai întâi să descarci un fișier de instalare numit eset_nod32_anitivirus_live_installer.exe. Are o dimensiune de numai 4.06 MO, iar în timpul instalării va descărca încă 91 de MO de fișiere.

Primul pas al expertului de instalare este să te întrebe ce limbă preferi să folosești. Din fericire, limba română este disponibilă și poate fi folosită. Apoi, după ce accepți termenii de utilizare, poți să introduci detaliile licenței, să cumperi o licență nouă sau să activezi versiunea de evaluare pentru 30 de zile. Din păcate, dacă vrei doar să testezi produsul, nu este de ajuns să oferi doar o adresă de e-mail validă. Îți sunt solicitate și multe alte detalii personale, inclusiv numele și prenumele tău, adresa completă de domiciliu și numărul de telefon. Am fi preferat să nu fie nevoie să oferim atât de multe detalii.

Apoi, poți să alegi dacă vrei să beneficiezi și să contribui la sistemul ESET LiveGrid, precum și să activezi sau să dezactivezi detecția aplicațiilor potențial nedorite. Îți recomandăm să activezi ambele opțiuni. ESET LiveGrid ajută compania să colecteze informații despre elementele suspicioase și să le proceseze cât mai rapid cu putință, astfel încât ESET să reacționeze rapid la amenințările foarte noi. Iar aplicațiile potențial nedorite, deși nu sunt viruși în adevăratul sens al cuvântului, se pot dovedi la fel de enervante și de dăunătoare precum malware-ul clasic.

După ce ai terminat de configurat instalarea, antivirusul se instalează rapid iar la final, lansează o scanare antivirus completă a sistemului. Aceasta durează destul de mult, dar rezultatele ei sunt folosite pentru a crește substanțial viteza scanărilor antivirus ulterioare.

Este ușor să descarci și să instalezi ESET NOD32 Antivirus pe un calculator cu Windows și apreciem faptul că este disponibil în limba română. Totuși, ne-am fi dorit ca detaliile personale solicitate în timpul instalării versiunii de evaluare, să nu fie atât de multe la număr.

Integrarea cu Windows, navigatoarele web și aplicațiile Windows universale

În timpul instalării, ESET NOD32 Antivirus dezactivează Windows Defender, iar acesta este un lucru bun pentru că elimină posibilele conflicte sau problemele de performanță. De asemenea, trebuie menționat și faptul că ESET NOD32 Antivirus scanează tot traficul de internet de pe calculator, iar acest lucru înseamnă că ai parte de aceeași protecție indiferent de ce browser web îți place să folosești.

ESET NOD32 Antivirus își protejează toate procesele, acestea neputând fi terminate de utilizatorul obișnuit și nici de virușii agresivi care uneori pot încerca să îți oprească antivirusul.

Din punct de vedere al resurselor consumate, ESET NOD32 Antivirus consumă sub 60 de MO de RAM chiar și atunci când îți scanează calculatorul, ceea ce nu este deloc mult.

Am verificat și care este impactul pe care îl are ESET NOD32 Antivirus asupra timpului de pornire al laptopului nostru de teste. Cu ajutorul BootRacer, am măsura timpii de pornire înainte și după ce am instalat antivirusul. Astfel, am aflat că a adăugat doar o secundă la timpul de pornire, ceea ce înseamnă o creștere de doar 2 procente.

Pentru a verifica dacă internetul sau vitezele de transfer din rețea sunt afectate de către ESET NOD32 Antivirus, am rulat câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Vitezele au fost aproape aceleași înainte și după ce am instalat antivirusul, cu o singură excepție: viteza de descărcare (copiere) a datelor în rețeaua locală a scăzut cu aproximativ 20 de MO, adică 19%, după instalarea antivirusului.

ESET NOD32 Antivirus este foarte bine integrat cu Windows 10. Influența sa este minimă asupra timpului de pornire al calculatorului și nu are efecte negative majore asupra transferurilor din rețea și de pe internet. Doar viteza de copiere din rețea pare să scadă după instalarea antivirusului.

Ușurința de utilizare și configurare

Interfața de utilizare oferită de ESET NOD32 Antivirus folosește același design ca frații săi mai mari: ESET Internet Security și ESET Smart Security Premium. Aceasta combină tradiționalul cu modernul, iar rezultatul este o interfață ușor de utilizat, care arată foarte plăcut.

Interfața ESET NOD32 Antivirus are elemente spațiate generos, secțiuni și butoane cu dimensiuni mari, precum și comutatoare, astfel fiind ușor de folosit inclusiv pe dispozitive cu ecrane tactile. Cele mai importante instrumente și opțiuni sunt organizate în câteva secțiuni principale pe care le poți accesa din stânga interfeței, iar conținutul secțiunii curente este oferit în partea dreaptă. De asemena, pe pagina principală, vezi din prima clipă care este starea actuală a securității dispozitivului tău cu Windows. Dacă vezi informații scrise cu verde, totul este OK, iar dacă sunt scrise cu roșu, atunci sunt probleme urgente de care trebuie neapărat să te ocupi.

Instrumentele și opțiunile din ESET NOD32 Antivirus pot fi configurate individual, accesându-le pe fiecare, pe rând. Însă, dacă vrei să ai acces rapid și ușor la toate setările avansate și la toate opțiunile disponibile în antivirus, trebuie să intri în Advanced setup (Configurare avansată), apăsând pe butonul cu același nume din colțul dreapta jos al secțiunii Setup (Configurare).

Cât privește informațiile de ajutor și suport, majoritatea acțiunilor și setărilor din ESET NOD32 Antivirus sunt bine explicate în context. Totuși, dacă ai nevoie de ajutor sau suport mai complex, poți să deschizi secțiunea Ajutor și suport. Aici poți să accesezi documentația precum și serviciul pentru clienți.

ESET NOD32 Antivirus creează și statistici și rapoarte în care îți arată tot ce s-a întâmplat pe calculator, iar ele sunt și ușor de înțeles și detaliate. Primești fișiere jurnal, dar și statistici despre protecția antivirus sau cea împotriva saiturilor malițioase.

Când se întâmplă ceva important pe calculator sau când trebuie să iei o decizie referitor la securitatea ta, ESET NOD32 Antivirus afișează notificări pe desktop. Trebuie să menționăm că acestea au fost destul de rare pe laptopul nostru de teste și au fost de fiecare dată clare și concise.

Interfața de utilizare oferită de ESET NOD32 Antivirus arată bine și este ușor de folosit. Este o interfață gândită să fie utilă atât persoanelor fără înclinații tehnice dar și celor care vor să poată să configureze totul în detaliu.

Protecție antivirus și antispyware

Pentru a evalua eficiența lui ESET NOD32 Antivirus la a te proteja de amenințările online, am folosit cele mai populare navigatoare web (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge și Opera), pentru a vizita câteva saituri web malițioase, care au fost raportate recent. Din fericire, ESET NOD32 Antivirus ne-a blocat accesul de fiecare dată, în toate navigatoarele web. Acesta este un rezultat excelent.

Cel de-al doilea test pe care l-am efectuat, a fost să verificăm modul de reacție al ESET NOD32 Antivirus atunci când conectăm la PC un stick de memorie cu viruși pe el. Software-ul antivirus a avut o reacție bună: ne-a întrebat dacă vrem sau nu să scanăm stick-ul. Noi am ales, bineînțeles, să îl scanăm. După câteva momente, stick-ul nu mai avea niciun virus pe el, acesta fiind un rezultat foarte bun.

Pentru cel de-al treilea și ultimul test pe care l-am rulat pentru a evalua antivirusul, am instalat Windows 10 pe laptop, l-am infectăm cu o serie de viruși periculoși, inclusiv ransomware, după care am instalat ESET NOD32 Antivirus. Acesta a detectat imediat o parte din fișierele și procesele infectate, iar după scanarea inițială a sistemului, laptopul deja era din nou utilizabil. Acesta este un rezultat foarte bun, care ne confirmă faptul că motorul antivirus ESET este unul de foarte bună calitate.

Un alt aspect important la evaluarea performanței unui motor antivirus este viteza sa de scanare. Drept urmare, am măsurat viteza cu care ESET NOD32 Antivirus ne-a scanat partiția de sistem de 126 GO cu 35 de GO de fișiere pe ea. Media a trei scanări concomitente a fost de numai 3 minute și jumătate, acesta fiind un timp foarte rapid.

Nu în ultimul rând, ne-am uitat și la ce au avut de spus și alte organizații de securitate independente despre ESET:

 • AV-Test a evaluat ESET cu un verdict de 5,5 puncte din 6 pentru protecție, 4,5 puncte din 6 pentru performanță și 6 puncte pentru utilizare.
 • AV-Comparatives a acordat pentru ESET calificativul lor de top Advanced+ în testele de performanță și detecție de fișiere, dar și verdictul Advanced în testele de protecție în "lumea reală".
 • Virus Bulletin a oferit pentru ESET Internet Security calificativul VB100 Passed.

ESET NOD32 Antivirus beneficiază de un motor antivirus de calitate, ce te protejează eficient de amenințările malware, atât online cât și offline.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

ESET NOD32 Antivirus este bine configurat în mod implicit. Totuși, sunt câteva lucruri pe care poate vei vrea să le modifici:

 • Activarea scanării în repaus, astfel încât ESET NOD32 Antivirus să îți scaneze calculatorul în mod automat atunci când nu face altceva. Găsești această opțiune în "Setări avansate -> Scanări malware -> Scanare în modul de repaus".
 • Activarea sau dezactivarea unor notificări afișate de către ESET NOD32 Antivirus. Dacă vrei ca antivirusul să fie mai silențios, ori dimpotrivă, poți să schimbi opțiunile din "Setări avansate -> Interfață utilizator -> Alerte și notificări".
 • Deși ESET recomandă programarea unei scanări antivirus lunare, ESET NOD32 Antivirus nu este setat în mod implicit să ruleze vreo scanare. Pentru un nivel de securitate mai ridicat, poate ar fi bine să planifici o astfel de scanare. O poți face în "Instrumente -> Orar".

ESET NOD32 Antivirus este un software antivirus configurat bine în mod implicit. Totuși, oferă multe opțiuni de configurare așă că, dacă vrei, poți să îl personalizezi în detaliu.

Care este părerea ta despre ESET NOD32 Antivirus?

Acum că ai terminat de citit această recenzie, știi că părerea noastră despre ESET NOD32 Antivirus este una foarte bună. Înainte de a închide review-ul, ne-ar face plăcere să aflăm care este și părerea ta despre acest antivirus. Poți să ne scrii puțin mai jos, în secțiunea de comentarii.