Review Huawei P20: cameră excelentă la un preț mai redus

Review Huawei P20: cameră excelentă la un preț mai redus
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Huawei P20

Huawei P20 performează foarte bine în orice tipuri de sarcină: productivitate, navigare pe internet, social media, redarea de conținut multimedia, cât și gaming. Hardware-ul său puternic face față cu succes și nu dezamăgește. Aplicațiile pornesc rapid, iar interfața de utilizare răspunde fără încetiniri la comenzile tale.

Huawei P20
Huawei P20

Huawei P20 cântărește 165 de grame, aproape la fel ca Samsung Galaxy S9. Este plăcut de ținut în mâini. Butoanele laterale precum și senzorul de amprente sunt ușor de folosit chiar și cu o mână. Detecția feței merge foarte bine și rapid, pe timpul zilei. Noaptea, este mai eficient să deblochezi telefonul folosind amprenta.

Reclamă

Singurul aspect mai puțin grozav este ecranul telefonului Huawei P20. Folosește un panou IPS LCD și asta înseamnă o vizibilitate în lumină solară ceva mai redusă în comparație cu alte modele de top. Are contrast decent iar culoarea negru suferă de o ușoară iluminare. Un alt aspect minor negativ este raportul de aspect 18,7:9 al ecranului, care este ușor neobișnuit. Împreună cu fanta din partea de sus a ecranului, generează spații negre în plus, în unele aplicații. Din fericire, poți seta aplicațiile respective să folosească tot ecranul, pentru o experiență mai plăcută.

Huawei P20
Huawei P20

În majoritatea cazurilor, această setare dă rezultate bune, dar în unele aplicații se creează mici artefacte vizuale ori margini neplăcute. Jocurile tind să sufere mai mult de această problemă decât aplicațiile populare pentru Android. Ce ne place în schimb la ecranul telefonului Huawei P20, este acuratețea culorilor, care este foarte bună pentru un panou LCD.

Huawei P20
Huawei P20

Calitatea audio este excelentă, atunci când realizezi apeluri telefonice. Nu am avut probleme cu puterea semnalului, indiferent unde am folosit Huawei P20. Mereu am putut auzi foarte clar persoanele pe care le-am sunat, la fel și ele pe noi. O mică problemă este faptul că, dacă dai sunetul tare atunci când vorbești cu cineva, este foarte ușor ca persoanele din jur să audă ce-ți spune persoana cu care discuți la telefon.

Huawei se laudă cu sistemul său de sunet Dolby Atmos și cu egalizatorul său inteligent. Am descoperit că atunci când folosești headset-ul din pachet, ai parte de rezultate bune, fără a fi cea mai tare experiență sonoră. Am avut parte de sunet clar, fără distorsiuni, atât atunci când am ascultat muzică cât și când ne-am uitat la filme. Dar, nu aștepta să fii uimit, deoarece calitatea sunetului nu este demnă de un audiofil. Boxa externă mono se aude bine, fără distorsiuni, chiar dacă sunetul este la un nivel mai ridicat, dar asta pentru că nivelul sonor maxim de care este capabilă nu este unul tocmai gălăgios. Alte telefoane de top, tind să vină cu boxe stereo, cu un volum maxim mai mare și o calitate a sunetului puțin mai bună.

Huawei P20
Huawei P20

Autonomia de pe Huawei P20 este ceea ce te aștepți de la un telefon de top. În majoritatea cazurilor, te va ține o zi, chiar dacă faci multe poze și alte activități consumatoare de energie. Când bateria este sub 20% și mai ai nevoie să-ți folosești telefonul câteva ore, vei aprecia modul Ultra battery saver, care este foarte agresiv în a închide aplicații și servicii care nu sunt esențiale, astfel încât bateria să reziste maximul posibil de timp.

Huawei P20
Huawei P20

Huawei P20 este un smartphone cu performanțe foarte bune. Apelurile telefonice sunt de foarte bună calitate, chiar dacă semnalul din zona ta nu este tocmai 4G. Hardware-ul său este foarte capabil să susțină orice fel de activitate, de la navigarea pe web, la social media, la gaming sau aplicații de productivitate. Singurul aspect minor negativ este faptul că unele aplicații și jocuri au nevoie de actualizări, pentru a oferi un suport mai bun pentru ecranul său cu un raport de aspect 18,7:9 și o fantă din partea de sus. De asemenea, ecranul folosește un panou IPS LCD, inferior altor telefoane de top, care vin cu un panou AMOLED. Acestea au contrast și vizibilitate superioare, iar culoarea neagră este foarte clară pe ecran.

Experiența de utilizare a camerelor de pe Huawei P20

Sistemul dual de camere de pe spatele telefonului poate fi folosit pentru a captura poze cu următoarele caracteristici:

  • 20 megapixeli și o rezoluție de 5120 x 3840 pixeli
  • 12 megapixeli și o rezoluție de 3968 x 2976 pixeli
  • 9 megapixeli și o rezoluție de 2976 x 2976 pixeli
  • 8 megapixeli și o rezoluție de 3968 x 1984 pixeli

Focusul automat este rapid și de încredere, iar sistemul Master AI face o treabă bună în a detecta și configura scena pe care urmează să o fotografiezi. Configurarea camerelor și utilizarea lor este o experiență rapidă, fluidă și satisfăcătoare.

Huawei P20
Huawei P20

Dacă folosești modul Pro, poți salva poze în formatul RAW și seta parametri precum ISO (până la 3200), timpul de expunere (de la 1/4000 la 30 de secunde), compensarea expunerii, modul de focalizare și balansul de alb. Majoritatea utilizatorilor vor prefera modurile automatizare de captură a fotografiilor, care oferă rezultate foarte bune pentru fotografi amatori.

Camera din față nu le permite utilizatorilor să schimbe rezoluția, ori să folosească formatul RAW. Dar, le permite să activeze efecte precum Artistic Bokeh sau de înfrumusețare (acestea sunt dezactivate în mod implicit).

Pozele realizate cu Huawei P20 arată foarte bine, aproape în orice situație. Culorile sunt vii, imaginile au un contrast ridicat, iar intervalul dinamic este excelent. Ne-am bucurat să facem poze de aproape, ori să fotografiem panorame. Nu există zgomot vizibil în majoritatea pozelor, iar efectul Bokeh oferă rezultate foarte plăcute atunci când faci portrete. Huawei P20 performează bine și în medii cu lumină puțină. Există puțin zgomot în pozele făcute noaptea, dar nu la fel de mult ca în pozele realizate cu alte smartphone-uri, în aceleași condiții.

Pentru a-ți face o idee mai bună despre experiența oferită de camerele foto, navighează prin galeria de mai jos, care include multe fotografii realizate cu Huawei P20. Am făcut poze diverse, în condiții și locuri diferite, precum și câteva selfie-uri:

Huawei P20 poate înregistra clipuri video 4K UHD la rezoluția de 3840 x 2160 pixeli, dar fără stabilizare optică a imaginii. Dacă vrei stabilizare, trebuie să treci la rezoluția Full HD 1080p și 30 de cadre pe secundă (la 60 de cadre pe secundă nu funcționează stabilizarea imaginii). Partea audio a înregistrărilor este făcută la o rată de 192 kpbs.

O caracteristică nouă a Huawei P20 este faptul că poate înregistra clipuri video 720p în slow-motion, la 960 de cadre pe secundă, care produce unele rezultate interesante. Poți vedea în clipul de mai jos o demonstrație:

Stabilizarea imaginii funcționează bine și culorile din clipurile video sunt plăcute, reproduse bine și cu un bun balans de alb. Dar, zoom-ul de 2x își arată limitările. În clipul video de mai jos, am filmat o panoramă. La final, am făcut zoom la distanță. Se observă cum imaginea a devenit neclară, cu un nivel ridicat de zgomot.

Am filmat și subiecte în mișcare, precum acest clip realizat într-o zi cu vânt, în vârf de munte, cu două broaște care se împerecheau. Culorile și intervalul dinamic au fost bune, dar unele cadre au fost puțin zgomotoase. Vezi mai jos pentru detalii.

Experiența foto este un punct forte al Huawei P20, deoarece capturează imagini cu un nivel ridicat de detalii și cu puțin zgomot, în aproape toate condițiile de lumină. Înregistrarea de clipuri video este o experiență plăcută, cu rezultate bune, dar nu la fel de satisfăcătoare precum realizarea de fotografii.

Android 8.1 Oreo, EMUI 8.1.0 și aplicațiile preinstalate

Huawei P20 vine cu cea mai nouă versiune de Android instalată: Android 8.1.0 Oreo. Interfața de utilizare a companiei, EMUI, a ajuns și ea tot al versiunea 8.1.0 și, comparată cu versiunile precedente, este mai plăcută și mai ușor de folosit. Un aspect pozitiv este faptul că poți dezactiva fanta (notch-ul) din partea de sus a ecranului, unde se află camera frontală și o poți ascunde sub o bară neagră. Dar, pentru că ecranul folosește un panou IPS LCD, în loc de AMOLED, negrul respectiv nu este la fel de clar și mascarea fantei este mai puțin elegantă decât pe Huawei P20 Pro.

Reclamă

EMUI 8.1.0 îți permite să schimbi cum este afișată bara de navigare și butoanele de pe aceasta. De exemplu, poți seta ca butoanele Acasă, Înapoi și Aplicații Recente să fie mereu afișate pe partea de jos a ecranului. Dacă vrei, le poți ascunde, pentru a folosi în schimb senzorul de amprentă și diverse gesturi pe el. De exemplu, o apăsare lungă te duce Acasă, o apăsare scurtă te duce Înapoi și o glisare pe el afișează Aplicații Recente.

Huawei P20
Huawei P20

Un aspect care nu ne place la interfața EMUI 8.1.0 este faptul că nu le permite utilizatorilor să salveze capturile de ecran în format PNG. Trebuie să instalezi o aplicație terță pentru această sarcină.

Huawei P20 vine cu multe aplicații preinstalate. Din fericire, multe dintre acestea sunt utile:

  • AppGallery - o reinterpretare a Magazinului Play din partea Huawei. Trebuie să te conectezi la contul Huawei (sau să creezi unul) și poți să accesezi un magazin de aplicații selectate și recomandate de către Huawei.
  • Backup - te ajută să faci copii de rezervă pentru date personale precum contacte, mesaje, jurnalul de apeluri, aplicații și conținut multimedia. Poți să salvezi copiile de rezervă pe calculator sau pe un dispozitiv de stocare USB.
  • Booking.com - aplicația oficială a popularului serviciu de călătorii. Dacă nu te interesează, o poți dezinstala ușor.
  • Clock - o aplicație care îți arată ceasul, îți permite să creezi alarme și îți dă acces și la un cronometru.
  • Calculator - un calculator simplu și ușor de folosit.
  • Calendar - poți să îți gestionezi timpul și să programezi evenimente. Noi preferăm alte aplicații pentru această sarcină.
  • Compass - o aplicație simplă de busolă cu care poți să vezi punctele cardinale.
  • eBay - aplicația saitului cu același nume, utilă dacă vrei să cumperi sau să vinzi produse online.
  • Email - o aplicație de email cu care poți să te conectezi la conturile tale de email de la Gmail, Hotmail, Yahoo, Exchange sau alte servicii similare.
  • Facebook - aplicația oficială a rețelei sociale Facebook. Dacă nu o vrei, o poți dezinstala ușor.
  • Files - un manager de fișiere pentru Android. Este ușor de folosit și util.
  • Flashlight - aplicația de lanternă.
  • Gallery - aceasta este o reinterpretare de la Huawei pentru aplicația Google Foto, care este și ea preinstalată. Chiar dacă este o aplicație bine realizată, noi preferăm Google Foto.
  • HiCare - o aplicație care îți oferă servicii de suport clienți. O poți folosi pentru a găsi informații despre cel mai apropiat centru de service, pentru a citi politicile de garanție, pentru a verifica starea garanției, a citi manualele și așa mai departe.
  • Health - oferă informații despre activitățile de sănătate precum pașii pe care i-ai făcut sau caloriile pe care le-ai ars.
  • Mirror - deși o oglindă nu este întotdeauna la îndemână, smartphone-ul tău probabil că este, așa că îl poți folosi ca să vezi cum arăți.
  • Music - o aplicație simplă cu care poți asculta muzica de pe smartphone.
  • Netflix - aplicația popularului serviciu de streaming de filme cu același nume.
  • Notepad - o aplicație de luat notițe.
  • Phone Clone - te lasă să muți date precum contacte, jurnalul de apeluri, mesaje, evenimente din calendar, Wi-Fi, fișiere multimedia, datele aplicațiilor, browser-ului și conținutului pe care îl deții, de pe un dispozitiv vechi pe noul tău smartphone, prin WiFi.
  • Phone Manager - îți curăță smartphone-ul de fișierele inutile, cache și malware. Îți arată detalii despre datele mobile pe care le-ai folosit, permisiunile pe care le-ai oferit aplicațiilor și așa mai departe. Merită menționat că antivirusul este oferit de Avast.
  • Recorder - un înregistrator de voce care poate fi util atunci când ai nevoie de o astfel de aplicație.
  • Themes - un portal în care poți să descoperi și să instalezi teme și fundaluri pentru ecran. Funcționează doar dacă te conectezi cu ID-ul tău Huawei.
  • Tips - îți arată sfaturi pentru cum să obții maximul de la smartphone-ul tău.
  • Translator - o aplicație dezvoltată de Microsoft cu care poți să traduci voce și text în timp real.
  • Video - un player video simplu, pentru vizionarea filmelor stocate pe smartphone.
  • Wallet - poți să stochezi detaliile cardurilor de credit sau de debit și să le folosești pentru a cumpăra lucruri.
  • Weather - îți spune prognoza meteo pentru zona ta și pentru locurile pe care le specifici în mod manual.

Pe lângă aplicațiile de mai sus, Huawei P20 vine și cu setul standard de aplicații Google: Google, Gmail. Maps, YouTube, Drive, Play Music, Duo, Photos, Docs, Sheets, Slides și Chrome.

Ne place faptul că Huawei P20 folosește cea mai nouă versiune de Android precum și interfața EMUI. Compania a investit efort în a o face mai plăcută și mai personalizabilă decât versiunile mai vechi. Cu câteva excepții, aplicațiile preinstalate sunt utile. Cel mai probabil nu vei dezinstala ori dezactiva multe dintre ele.

Performanța în teste sintetice

Hardware-ul din Huawei P20 este aproape identic cu cel din Huawei P20 Pro. Drept urmare, ar trebui să ofere performanțe foarte similare, inclusiv în testele sintetice (benchmark-uri). Pentru a vedea dacă este adevărat, am folosit câteva dintre cele mai populare aplicații de testare pentru Android.

Mai întâi am folosit Basemark OS Platform Benchmark, care măsoară performanța medie a smartphone-urilor și tabletelor cu Android. Huawei P20 a avut un scor mediu de 3326 de puncte, aproape identic cu Samsung Galaxy S9 Plus și la fel ca Huawei P20 Pro. Se pot vedea mai jos scorurile individuale pentru lucrul cu memoria, cipul grafic și web, în captura de mai jos.

Huawei P20
Huawei P20

După aceea, am folosit Geekbench 4 pentru a vedea cât de bine își folosește Huawei P20 nucleele procesorului. Testul pentru un singur nucleu este relevant deoarece unele aplicații nu știu să folosească un procesor cu mai multe nuclee, iar unele jocuri au nevoie de un scor mare în acest test pentru a merge bine. Huawei P20 a avut un scor de 1889 de puncte. Poți vedea că acest scor este undeva între cele obținute de Samsung Galaxy S8 și Google Pixel 2.

Huawei P20
Huawei P20

Scorul multi-core a fost de 6628 de puncte. Acest test evaluează viteza procesorului atunci când se execută mai multe sarcini simultan, folosind nuclee multiple ale procesorului. Poți vedea o comparație între Huawei P20 și alte telefoane, în captura de ecran de mai jos. De data asta, scorul obținut a fost mai mare decât cele ale Samsung Galaxy S8 și Google Pixel 2.

Huawei P20
Huawei P20

Huawei P20 merge bine atunci când folosești conexiuni de date 4G LTE. Pentru a măsura performanța sa și în această zonă, am folosit Speedtest, pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet. Rezultatele au fost excelente și apropiate de ce am obținut cu alte telefoane high-end în aceeași zonă.

Huawei P20
Huawei P20

După aceea, am trecut la testele de gaming, pentru a vedea cum performează Huawei P20 și în această zonă. Am folosit GFXBench GL Benchmark. Am luat în considerare doar rezultatele măsurate în testele 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Am ales doar testele 1080p deoarece rezoluția lor este standardizată la 1080p și rezultatele pot fi comparate mai ușor cu alte smartphone-uri, chiar dacă rezoluțiile diferă.

În testul1080p Car Chase Offscreen test, Huawei P20 a randat 1368 de cadre. Este un rezultat bun pentru utilizatorii interesați de gaming pe telefon, deși alte telefoane cu un preț similar pot oferi un scor și mai mare.

Huawei P20
Huawei P20

În al doilea test pe care l-am rulat, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, Huawei P20 a randat 2448 de cadre. Poți vedea mai jos o comparație cu alte telefoane.

Huawei P20
Huawei P20

În al treilea test de gaming, 1080p T-Rex Offscreen, am văzut că Huawei P20 se descurcă bine în jocuri mai vechi, cu mai puține detalii vizuale. A reușit să randeze 5808 de cadre, un rezultat similar cu Samsung Galaxy S8.

Huawei P20
Huawei P20

Concluzia noastră este că Huawei P20 poate oferi o bună experiență de gaming pe Android. Deși alte smartphone-uri de top vor fi puțin mai bune, te poți juca orice joc dorești, la calitate grafică maximă.

Pentru testul final, am folosit Work 2.0 battery life de la PCMark, pentru a măsura autonomia bateriei atunci când execuți în continuu activități obișnuite, precum navigarea pe web, editarea de documente și fotografii. Huawei P20 a rezistat mai bine de 10 ore în acest test. Este un rezultat excelent, chiar și atunci când este comparat cu alte telefoane de top. De exemplu, în același test, Samsung Galaxy S9 Plus rezistă puțin peste 8 ore.

Huawei P20
Huawei P20

Huawei P20 ne oferă performanțe foarte bune, demne de un smartphone de top. Singura zonă unde este puțin în urma competiției, este zona de gaming.

Ce părere ai despre Huawei P20?

După cum ai văzut în această recenzie, Huawei P20 este un smartphone de top, cu performanțe foarte bune și camere de calitate. Deși există câteva neajunsuri, ne place ce a făcut Huawei cu acest telefon. Înainte de a închide review-ul nostru, spune-ne ce părere ai despre Huawei P20. Vrei să cumperi acest telefon? Dacă-l ai deja, care este experiența ta cu el? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii Recomandate