Review MIO MiVue C320: O cameră auto entry-level care înregistrează video Full HD

Review MIO MiVue C320: O cameră auto entry-level care înregistrează video Full HD
Rating

Nu cu mult timp în urmă, am avut șansa să testăm MIO MiVue C320, o cameră auto care se distinge prin câteva aspecte. Pentru început, are un preț de buget redus și poate să înregistreze clipuri video la o rezoluție Full HD 1080p. De asemenea, are un senzor de accelerație inclus, care poate să identifice direcția din care a fost lovită mașina ta, în cazul în care ai ghinionul de a fi implicat într-un accident. Noi am folosit-o timp de câteva săptămâni la bordul unei mașini personale, iar în acest review, îți povestim ce impresie ne-a lăsat:

Reclamă

MIO MiVue C320: Pentru cine este bună?

Camera auto MIO MiVue C320 este o alegere potrivită pentru persoanele care:

  • Au nevoie să înregistreze clipuri video de calitate, în rezoluție Full HD 1080p, în timp ce își conduc autoturismul
  • Vor o cameră auto de dimensiuni reduse, care să nu obstrucționeze vizibilitatea șoferului asupra drumului
  • Își doresc o cameră auto cu un preț de buget redus

Pro și contra

Avem destul de multe lucruri bune de spus despre MIO MiVue C320:

  • Înregistrează clipuri video la rezoluție Full HD 1080p
  • Are un preț redus, pe care majoritatea șoferilor și-l pot permite
  • Este mică, iar sistemul de prindere ține camera dinspre partea sa superioară, astfel că o poți pune pe parbriz lângă oglinda retrovizoare, unde nu îți obstrucționează vizibilitatea asupra drumului
  • Cablul său de încărcare este destul de lung pentru a îți permite să îl montezi pe plafonul mașinii și să îl cobori pe stâlpul din dreapta parbrizului
  • Are un senzor de accelerație care înregistrează direcția din care este lovită mașina ta într-un accident și care poate să declanșeze și o înregistrare video automată într-un astfel de scenariu

Ca aspecte negative, MIO MiVue C320:

  • Este realizată din plastic, iar unora s-ar putea să nu le placă acest lucru, deși plasticul folosit este de bună calitate
  • Nu include opțiuni avansate, cum ar fi un modul GPS sau un instrument de detecție pentru camerele de viteză (radar)
Notă produs 4/5

Verdict

Nouă ne place camera auto MIO MiVue C320 și credem că este un dispozitiv util pentru orice șofer care vrea să înregistreze drumurile pe care conduce. Lucruri neprevăzute pot să aibă loc tot timpul și nu este o idee rea "să le ai pe casetă", ca să spunem așa, mai ales dacă ești implicat într-un accident și ești nevinovat. MIO MiVue C320 poate să îți ofere toate lucrurile esențiale de care ai nevoie din acest punct de vedere, la o calitate excelentă a imaginii. Nu primești nimic pretențios, poate cu excepția senzorului de accelerație, dar acest lucru este un aspect pozitiv dacă vrei un dispozitiv care să fie ușor de folosit, care produce rezultate bune și care nu te costă o avere. Dacă îți cauți o soluție de acest fel, de buget dar de calitate, ar trebui să iei în considerare achiziția unei camere auto MIO MiVue C320.

Despachetarea camerei auto MIO MiVue C320

Camera auto MIO MiVue C320 vine într-un pachet care arată bine. Vorbim despre o cutie lucioasă realizată din carton negru, cu multe imagini și text imprimate pe ea. În partea sa frontală, poți să vezi două imagini suprapuse care îți arată camera auto din față și din spate, dar și niște iconițe mici care îi descriu caracteristicile sale principale.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

Pe părțile laterale ale cutiei, găsești informații despre conținutul pachetului, iar în spatele ei, vezi detalii despre specificațiile principale ale camerei auto, în mai multe limbi. În interiorul cutiei, găsești camera auto MIO MiVue C320, un sistem de montare cu ventuză, un încărcător la bricheta mașinii, manualul de utilizare și documentele de garanție.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

MIO MiVue C320 sosește într-un pachet care arată bine și are toate accesoriile de care ai nevoie pentru a o folosi.

Caracteristici hardware

Camera auto MIO MiVue C320 este un dispozitiv mic: are o înălțime de 51,2 mm, o lățime de 62,6 mm și o adâncime de 37,4 mm. De asemenea, este un dispozitiv ușor, cu o greutate de doar 58 de grame. O poți pune pe parbrizul tău cu ajutorul unei ventuze de dimensiuni medii și se conectează la portul de alimentare cu 12 volți al mașinii, prin intermediul unui cablu mini USB lung de aproximativ 350 de centimetri.

MIO MiVue C320 nu este doar mică și ușoară, ci este și puternică din punct de vedere hardware. Ea poate să înregistreze clipuri video în rezoluție Full HD 1080p, la 30 de cadre pe secundă, folosind tehnologie de compresie H.264. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ofere atât calitate bună a imaginii, precum și dimensiuni mici pentru fișiere. Camera înregistrează video la un unghi de 130 de grade, ce poate să acopere tot drumul din fața ta, fără a lăsa vreun unghi mort. Pentru a înregistra clipuri video mai luminoase și mai clare, dar și pentru a face o treabă mai bună în condiții de iluminare scăzută, camera auto este echipată cu lentile din sticlă cu o diafragmă F2.0.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

Pe spatele camerei auto, se află un ecran LCD non-tactil, de 2 inci, pe care poți să urmărești clipurile video pe care le înregistrezi, precum și să configurezi toate setările disponibile. Pentru a naviga prin meniuri, pentru a începe să înregistrezi sau pentru a porni camera auto, trebuie să folosești cele patru butoane fizice aflate pe partea dreaptă a ecranului.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

Camera auto MIO MiVue C320 stochează clipurile înregistrate pe un card micro SD pe care trebuie să îl introduci în slotul dedicat din partea stângă a dispozitivului. Conform manualului de utilizare al camerei, aceasta oferă suport pentru carduri de memorie clasa 10 cu o capacitate între 8 GO și 128 de GO.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

Singura opțiune mai pretențioasă, să zicem așa, oferită de camera auto MIO MiVue C320 este un senzor de accelerație cu 3 axe, care poate să detecteze mișcarea subită, ca aceea care apare în timpul unui accident de mașină. Când se întâmplă așa ceva, senzorul se activează și, pe lângă înregistrarea video de urgență, camera auto înregistrează și direcția din care a fost lovită mașina ta.

MIO MiVue C320 arată ca o cameră auto entry-level care nu face un compromis în ceea ce privește calitatea video a înregistrării. Lentilele sale par să fie peste medie, iar rezoluția de înregistrare Full HD este destul de bună pentru mulți șoferi.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerei auto MIO MiVue C320 în timp ce conduci un autoturism

Impresia pe care am avuto atunci când am scos camera auto MIO MiVue C320 din cutia sa a fost aceea că ne uităm la un aparat de calitate. Deși este realizată în întregime din plastic, camera auto pare să fie rezistentă și robustă. Unii oameni poate se vor plânge că plasticul este un material ieftin și că un dispozitiv de acest tip care să fie bun, trebuie neapărat să aibă o carcasă metalică. Poate că este adevărat în multe cazuri, dar în cazul camerelor de bord pentru autoturisme, tindem să preferăm plasticul, pentru simplul motiv că nu se strică ușor dacă uiți camera pe parbriz într-o zi foarte caldă de vară.

MIO MiVue C320 este un dispozitiv mic, iar acest lucru este unul pozitiv deoarece nu obstrucționează vizibilitatea șoferului. De asemenea, deoarece sistemul de prindere ține camera din partea sa superioară, te simți chiar obligat să o pui în partea de sus a parbrizului, undeva pe lângă oglinda retrovizoare. Acesta este un loc bun, deoarece vizibilitatea asupra drumului nu îți este stânjenită în niciun fel.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

Pe brațul de prindere, se află o mică articulație cu bilă care îți dă voie să ajustezi poziția camerei auto. Un aspect care nouă nu ne-a plăcut la sistemul de prindere este faptul că articulația cu bilă este greu de mișcat, ea fiind destul de rigidă și înțepenită. Însă acest lucru poate fi și un aspect pozitiv, deoarece camera auto nu își schimbă poziția cu ușurință, chiar dacă o atingi din greșeală, sau în cazul unui accident ușor.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

Cablul de alimentare este destul de lung pentru a îți permite să îl tragi pe plafonul mașinii și apoi în jos pe stâlpul A dinspre pasager (cel care ține parbrizul), pe podea și, în final, să îl conectezi la portul de alimentare cu 12 volți.

Un alt aspect care ne place la camera auto MIO MiVue C320 este faptul că începe automat să înregistreze video atunci când pornești motorul mașinii. Nu trebuie să începi manual înregistrarea, deoarece camera face acest lucru automat. Înseamnă mai puțină muncă pentru șofer, ceea ce este foarte bine. Camera de bord funcționează dacă este conectată la portul de alimentare al mașinii. Însă, are și o mică baterie inclusă, aflată acolo din două motive. Primul este faptul că este folosită pentru a păstra ceasul camerei chiar și când nu este conectată la priză. Cel de-al doilea motiv este că poate să ofere destulă energie pentru a înregistra aproximativ 5 minute de video. Acest lucru este util dacă ești implicat într-un accident și trebuie să scoți camera din mașină și să înregistrezi avariile.

În perioada de timp în care am folosit MIO MiVue C320, am descoperit că, la câteva momente după ce începe să înregistreze, ecranul său se face negru și afișează un ceas digital simplu. Nouă ne-a plăcut acest mic detaliu, deoarece ajută ca ecranul să nu îți distragă atenția, mai ales pe timpul nopții. Totuși, dacă preferi să urmărești drumul pe ecran, poți să dezactivezi această opțiune oricând dorești.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

Meniurile de setări sunt simplu de folosit și ușor de înțeles de către oricine. Navigarea prin ele este facilă, existând doar patru butoane fizice pe care le poți folosi și care, în majoritatea meniurilor, acționează ca OK, Anulare (sau Înapoi), Sus (sau Următorul) și Jos (sau Anterior). Ele nu se pot compara cu un ecran tactil, din punct de vedere al ușurinței de utilizare, dar se descurcă foarte bine pentru acest preț.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

MIO MiVue C320 poate să înregistreze continuu clipuri video cu o dimensiune de 1, 3 sau 5 minute, în funcție de ce alegi tu. Limita pentru cât de mult poți să înregistrezi este setată doar de capacitatea de stocare a cardului micro SD pe care îl folosești. Ca să îți faci o idee, un clip video de 5 minute are nevoie de aproximativ 300 de MO de spațiu de stocare. Pe un card micro SD de 64 de GO, ar trebui să încapă aproximativ 18 ore de video, iar pe un card de 128 de GO, ar trebui să încapă peste 35 de ore. Când capacitatea de stocare a cardului micro SD este atinsă, camera auto șterge și rescrie automat cel mai vechi fișier video de pe el.

Camera auto MIO MiVue C320 îți dă opțiunea de a alege dacă înregistrează și sunetul din mașină. Probabil este o idee bună să lași microfonul pornit dacă mergi într-o țară străină sau într-un cartier mai puțin sigur, unde ai șanse mai mari să te întâlnești cu șoferi cu tendințe violente. Astfel, poți să ai "pe casetă" tot ce îți spun prin geamul portierei.

Camera auto poate să imprime data și ora curentă în colțul din dreapta jos al clipurilor video pe care le înregistrează. De asemenea, dacă vrei, poți să adaugi informații personalizate ce sunt imprimate în același loc, imediat deasupra datei și orei.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

Rezoluția video este Full HD 1080p, iar calitatea este excelentă în timpul zilei, cu culori vii, contrast bun și o mulțime de detalii. De asemenea, camera auto suportă WDR, sau Wide Dynamic Range, tehnologie ce face clipurile video să arate mai bine decât în mod normal. Când înregistrează un clip video în care o parte a imaginii este întunecată iar alta este luminoasă, WDR ajustează luminozitatea diferitelor părți ale imaginii în mod automat, astfel încât imaginea să fie mai clară. Poți să urmărești clipul video de mai jos pentru a vedea cum arată clipurile video înregistrate atunci când conduci într-o zi însorită de iarnă.

Clipurile video înregistrate în timpul nopții nu sunt chiar excelente. Dacă folosești camera auto când conduci printr-un oraș cu multe lumini, clipurile video sunt OK. Însă, dacă ești la volan pe un drum întunecat, fără lumini laterale, clipurile video înregistrate de camera auto sunt foarte întunecate, iar numerele altor mașini sunt greu de citit. Iată un exemplu cu un clip video pe care l-am filmat în timp ce conduceam pe timp de noapte, undeva pe Valea Prahovei:

Camera auto MIO MiVue C320 oferă tot hardware-ul de care ai nevoie pentru a înregistra clipuri video luminoase și clare, în rezoluție Full HD 1080p. Se descurcă foarte bine în timpul zilei, dar ar putea fi mai bună pe timp de noapte. Nu sunt multe opțiuni complexe în software-ul ei dar toate lucrurile esențiale sunt prezente.

Software-ul disponibil pentru camera auto MIO MiVue C320

Transferul clipurilor video de pe camera auto MIO MiVue C320 pe calculator se face ușor. O metodă este să scoți cardul micro SD din cameră și să îl introduci într-un cititor de carduri care este conectat la calculatorul tău.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

Dacă nu au un cititor de carduri, poți să lași cardul micro SD în cameră și să o conectezi pe ea la calculator folosind un cablu USB - mini USB.

După ce conectezi cardul micro SD sau camera auto la calculator, poți să folosești File Explorer sau orice alt manager de fișiere preferi, pentru a vedea și gestiona clipurile video pe care le-ai înregistrat cu MIO MiVue C320.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

Dacă preferi o metodă mai profesionistă de a lucra cu clipurile video înregistrate de camera auto, MIO oferă și o aplicație numită MiVue Manager, pe care o poți descărca și instala pe calculatorul tău. MiVue Manager îți arată toate clipurile video înregistrate cu camera auto, iar pentru fiecare dintre ele îți oferă detalii precum data când a fost înregistrat sau unghiul din care a fost lovită mașina ta (în cazul unui accident). De asemenea, poți să folosești MiVue Manager pentru a partaja clipuri video pe Facebook sau YouTube.

MIO MiVue C320
MIO MiVue C320

MiVue Manager este o aplicație simplă, dar cele câteva instrumente pe care le oferă sunt utile pentru majoritatea utilizatorilor.

Care este părerea ta despre MIO MiVue C320?

Camera auto MIO MiVue C320 este un dispozitiv care oferă clipuri video de calitate, dar care nu costă foarte mult. Nouă ne place și credem că este o achiziție bună pentru orice șofer care nu are cerințe speciale pentru opțiuni software deosebite. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai despre acest dispozitiv. De asemenea, dacă ai și tu o astfel de cameră, nu ezita să spui ce experiență ai avut cu ea, într-un comentariu. Suntem curioși să citim ce ai de spus.

Descoperă: Securitate Hardware și sunete Recenzii