Review Motorola Edge 30 Neo: Un Android mid-range la modă

Review Motorola Edge 30 Neo: Un Android mid-range la modă
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Motorola Edge 30 Neo

În ceea ce privește calitatea convorbirilor telefonice și recepția în rețea, totul este excelent. Am constatat că Motorola Edge 30 Neo oferă un volum suficient și am putut auzi întotdeauna clar persoanele cu care vorbeam. Nu am avut nici reclamații din partea acestora, ceea ce înseamnă că și microfoanele de pe smartphone sunt eficiente.

Că tot veni vorba de lucrurile bune, ecranul este, de asemenea, destul de impresionant. Ecranul pOLED de pe Motorola Edge 30 Neo are culori vii și o luminozitate excelentă. Este chiar suficient de luminos pentru a fi folosit în lumina soarelui, ca să nu mai vorbim de cât de bine arată în interior, mai ales atunci când urmărești videoclipuri sau filme.

Ecranul de pe Motorola Edge 30 Neo este excelent

Ecranul de pe Motorola Edge 30 Neo este excelent

Dar, deși sunetul este excelent atunci când vorbești la telefon, difuzoarele nu sunt ceea ce aș numi impresionante. Își fac treaba, emițând sunet, dar nu sună foarte bine. Volumul maxim se aude tare, dar notele joase nu sunt bine reprezentate, iar cele înalte sunt prea înalte pentru gustul meu. 🙂

Reclamă

Am jucat câteva jocuri pe Motorola Edge 30 Neo: The Elder Scrolls: Blades, Asphalt 9 și Diablo Immortal. Performanța lui Motorola Edge 30 Neo a fost OK, având în vedere că este un Android din clasa medie care folosește un chipset Snapdragon 695. Nu am observat niciun lag sau poticnire, deși, în The Elder Scrolls: Blades, numărul de cadre a părut puțin cam mic. Pe aceeași notă, în Diablo: Immortal, am putut selecta doar 30 fps (60fps nu era disponibil), iar telefonul s-a încălzit mai repede atunci când am dat la maxim setările grafice.

Gaming pe Motorola Edge 30 Neo

Gaming pe Motorola Edge 30 Neo

Atât navigarea pe internet, cât și cea pe smartphone au fost experiențe satisfăcătoare. Motorola Edge 30 Neo este rapid când vine vorba de asta, iar toate aplicațiile obișnuite pe care mă bazez (Microsoft Edge, Office, aplicații bancare, aplicații de rețele sociale) se deschid imediat. Senzorul de amprentă digitală este rezonabil de rapid și precis. Au existat doar câteva ocazii când telefonul mi-a cerut să continui să apăs degetul mai mult timp pe ecran pentru a-mi citi amprenta.

Autonomia bateriei este bună, dar ar fi putut fi mai bună - spun asta doar pentru că dispozitivele Motorola au de obicei baterii uriașe. Cei ~4000 mAh de pe Edge 30 Neo au reușit să mențină smartphone-ul în funcțiune timp de aproximativ o zi și jumătate în cazul meu. Dacă te joci mult, s-ar putea să ai doar o zi, în timp ce ai putea ajunge la o autonomie de două zile dacă ești un utilizator ocazional. Pe de altă parte, Edge 30 Neo compensează foarte mult prin încărcarea rapidă. Folosind încărcătorul de 68W inclus în pachet, își umple bateria în doar 37 de minute!

Motorola Edge 30 Neo acceptă încărcare rapidă la 68W (100% baterie în 37 de minute)

Motorola Edge 30 Neo acceptă încărcare rapidă la 68W (100% baterie în 37 de minute)

Motorola Edge 30 Neo este un excelent smartphone cu Android din clasa medie. Este foarte plăcut de utilizat zi de zi, rapid și agil. Îmi plac în special ecranul și viteza de încărcare rapidă. Chiar și gamingul este o exeriență plăcută, dacă nu insiști să rulezi jocurile la setări grafice ultra.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerelor pe Motorola Edge 30 Neo

NOTĂ: Imaginile din articol sunt redimensionate în scopul optimizării. Dacă vrei să vezi fotografiile și videoclipurile originale făcute cu Motorola Edge 30 Neo, deschide această galerie:

Voi începe prin a spune exact ceea ce simt despre camerele de pe Motorola Edge 30 Neo: sunt puțin sub așteptări. Camerele în sine sunt OK, dar cred că chipsetul Snapdragon 695 din smartphone este prea lent pentru ele. De ce? Ei bine, în primul rând, realizarea fotografiilor este lentă - nu poți face rapid o poză după alta; trebuie să aștepți ca cea anterioară să fie salvată, iar asta durează ceva timp, mai ales atunci când fotografiezi în modul de noapte. În al doilea rând, clipurile video pot fi înregistrate doar până la rezoluția 1080p (nu există 4K aici!) și sunt limitate fie la 30, fie la 60 de cadre pe secundă. În plus, dacă vrei să profiți de sistemul OIS (stabilizare optică a imaginii) disponibil pentru camera principală de 64 de megapixeli, rata de cadre este limitată la 30 fps. Din nou, camerele sunt capabile, dar procesorul Snapdragon 695 nu este suficient de puternic pentru a profita la maximum de ceea ce pot oferi ele.

Dacă arunci o privire la aplicația Cameră, ai la dispoziție toate opțiunile și modurile de fotografiere standard: HDR, Portret, Macro, Vedere de noapte, Panoramă, Pro, etc. Deși cele mai întâlnite moduri de fotografiere sunt disponibile rapid prin glisarea ecranului, va trebui să mergi la secțiunea Mai multe pentru a le accesa pe celelalte.

Moduri de cameră disponibile pe Motorola Edge 30 Neo

Moduri de cameră disponibile pe Motorola Edge 30 Neo

În condiții bune de iluminare, cum ar fi ziua, în aer liber, camera principală face fotografii bune. Există o mulțime de detalii, iar culorile arată natural, chiar și în cazul portretelor. Însă, există un pic de supraexpunere, iar unele zone luminoase sunt prea luminoase, cum ar fi pe porțiuni mici de cer.

Exemplu de fotografie în aer liber realizată cu Motorola Edge 30 Neo

Exemplu de fotografie în aer liber realizată cu Motorola Edge 30 Neo

Camera ultrawide/macro este decentă. Fotografiile macro capătă un efect bokeh frumos și poți fotografia de la o distanță de doar câțiva centimetri de subiect. Fotografiile ultrawide au un pic mai mult contrast, iar culorile lor sunt mai reci decât cele obținute de la camera principală. Această diferență de culoare dintre cele două camere (wide vs. ultrawide) poate fi probabil rezolvată într-o viitoare actualizare de software.

Fotografie cu camera wide vs. camera ultrawide

Fotografie cu camera wide vs. camera ultrawide

Fotografia de noapte nu este un punct forte al lui Motorola Edge 30 Neo. Există un nivel acceptabil de zgomot, iar contrastul este OK, dar fotografiile pe care le-am făcut sunt lipsite de detalii.

Exemplu de fotografie de noapte făcută cu Motorola Edge 30 Neo

Exemplu de fotografie de noapte făcută cu Motorola Edge 30 Neo

Selfie-urile realizate cu camera frontală sunt bune. Tonurile pielii și textura sunt corecte, iar detaliile sunt captate cu acuratețe. Ah, iar funcția de înfrumusețare nu te schimbă prea mult.

Exemplu de selfie realizat cu Motorola Edge 30 Neo

Exemplu de selfie realizat cu Motorola Edge 30 Neo

Videoclipurile au o reproducere bună a culorilor, deși și acestea suferă de supraexpunere în zonele luminoase. După cum am menționat mai devreme, Edge 30 Neo este limitat la rezoluția 1080p și 60 cadre pe secundă (fps) pentru videoclipuri. Iată un videoclip relativ static, realizat cu ajutorul acestuia:

Și iată o mostră a unui videoclip mai dinamic, filmat cu ajutorul stabilizării imaginii, în detrimentul vitezei de cadre (activarea OIS limitează numărul de cadre la 30):

Din păcate, camerele de pe Motorola Edge 30 Neo sunt departe de a fi cele mai bune pe care le-am văzut. Știu că acesta este un smartphone mid-range și că au fost necesare compromisuri, dar mi se pare că sunt puțin prea multe. Dacă îți iei acest smartphone, îți recomand să te limitezi la fotografii la lumina zilei, portrete și selfie-uri. 🙂

Android 12 și aplicațiile incluse

Software-ul de pe Edge 30 Neo este, la fel ca pe toate celelalte dispozitive Motorola, cât se poate de aproape de versiunea standard de Android. Smartphone-ul sosește din fabrică cu Android 12, iar singurele lucruri pe care le primești în afară de sistemul de operare mobil de bază sunt câteva teme personalizate, widgeturi, fonturi și pictograme. De asemenea, totul se bazează pe culorile Pantone, inclusiv tema implicită, care are culoarea Pantone a smartphone-ului Edge 30 Neo specific. Acesta este un detaliu destul de frumos!

Asistența software pe termen lung este, de asemenea, importantă: producătorul promite să-ți ofere două actualizări ale sistemului de operare (telefonul va primi Android 13 și Android 14) și trei ani de actualizări de securitate (până în septembrie 2025).

Interfața de utilizare și aplicațiile de pe Motorola Edge 30 Neo

Interfața de utilizare și aplicațiile de pe Motorola Edge 30 Neo

Pe lângă toate aplicațiile obișnuite de la Google și cele standard din Android 12, Motorola Edge 30 Neo include și următoarele aplicații:

  • Device Help (Ajutor dispozitiv) - îți oferă sfaturi despre cum să-ți folosești smartphone-ul, precum și despre cum să remediezi problemele întâlnite.
  • Games (Jocuri) - este un fel de hub pentru jocuri; în el, poți să-ți găsești toate jocurile, să adaugi altele noi și să configurezi câteva setări în joc, precum blocarea notificărilor și a apelurilor telefonice sau dezactivarea anumitor gesturi.
  • Interactive wallpapers (Imagini de fundal interactive) - îți permite să descarci o serie de imagini de fundal dinamice create de Motorola.
  • Moto - o aplicație utilă pentru începătorii în materie de smartphone-uri Motorola, care te ajută să configurezi și să personalizezi aspectele cheie ale dispozitivului tău, oferindu-ți în același timp mai mult decât simple sfaturi și trucuri.
  • Motorola Notifications (Notificări Motorola) - o aplicație simplă, concepută cu un singur scop: să te ajute să te abonezi sau să te dezabonezi de la notificările Motorola legate de oferte speciale, știri și actualizări, reparații și depanare a telefonului etc.
  • Ready For (Gata pentru) - o funcție specială a dispozitivelor Motorola cu Android, care-ți permite să-ți conectezi smartphone-ul la un televizor sau la un calculator prin intermediul unei conexiuni wireless. Odată configurat, poți face lucruri precum streaming de aplicații și partajarea fișierelor sau chiar să accesezi Edge 30 Neo direct de pe calculatorul tău.

Utilizarea funcției Ready For cu un PC cu Windows 11

Utilizarea funcției Ready For cu un PC cu Windows 11

Îmi place faptul că Motorola Edge 30 Neo folosește un sistem de operare Android 12 cât se poate de curat. De asemenea, cele câteva aplicații incluse în pachet sunt utile, în special funcția Ready For, care îți permite să conectezi ușor și rapid telefonul la un ecran wireless (televizor sau PC) și să interacționezi cu acesta.

Reclamă

Performanța în benchmarkuri

Până acum, ai citit despre design, specificații, software și experiența mea de utilizare a telefonului Motorola Edge 30 Neo. Însă toate acestea sunt fie doar date, fie păreri personale. Ce zici de ceva care să-ți arate performanțele în condiții reale? Ei bine, pentru asta există benchmarkurile, așa că iată povestea pe care o spun acestea despre Edge 30 Neo:

Am început prin a rula Geekbench, unde Motorola Edge 30 Neo a obținut un scor Single-Core de 665 de puncte și un scor Multi-Core de 1797 de puncte. Trebuie să recunoaștem că aceste cifre nu sunt impresionante, dar se încadrează exact în zona mid-range a pieței smartphone-urilor cu Android. De exemplu, performanța single-core este similară cu cea a unui Samsung Galaxy A90 5G sau a unui Google Pixel 4, în timp ce performanța multi-core se apropie de cea a unui OnePlus Nord CE 5G sau a unui Samsung Galaxy A53 5G.

Motorola Edge 30 Neo benchmark results in Geekbench 5

Motorola Edge 30 Neo benchmark results in Geekbench 5

În continuare, am verificat cât de rapid este Motorola Edge 30 Neo atunci când rulează jocuri. Pentru aceasta, am rulat testele Wild Life și Sling Shot de la 3DMark. În Wild Life, Motorola Edge 30 Neo a obținut 1194 de puncte, în timp ce în Sling Shot, a ajuns la 4089 de puncte. Din nou, acestea sunt rezultate decente, dar neimpresionante. Acest smartphone este OK pentru rularea jocurilor la o calitate grafică medie sau scăzută, deoarece trecerea la detalii vizuale înalte/ultra va duce probabil la întreruperi.

Rezultate în 3DMark pentru Motorola Edge 30 Neo

Rezultate în 3DMark pentru Motorola Edge 30 Neo

Mai departe, am trecut la PCMark for Android, o aplicație care testează atât performanța, cât și autonomia bateriei în scenarii din viața reală. Motorola Edge 30 Neo a obținut 10043 de puncte în testul Work 3.0 performance și a reușit să ruleze Work 3.0 battery life timp de 11 ore și 23 de minute. Scorul pentru performanță este bun, iar rezultatele bateriei sunt ușor peste medie.

Rezultatele lui Motorola Edge 30 Neo în PCMark

Rezultatele lui Motorola Edge 30 Neo în PCMark

Nu în ultimul rând, am verificat și cât de rapid este Motorola Edge 30 Neo la primirea și trimiterea de date prin Wi-Fi. Pe conexiunea mea de internet de 1 Gbps, folosind Speedtest de la Ookla, Edge 30 Neo a reușit până la 251 Mbps pentru descărcări și 331 Mbps pentru upload. Acestea sunt viteze excelente având în vedere că smartphone-ul este compatibil cu Wi-Fi 5, dar nu și cu WiFi 6. Din păcate, nu am acoperire 5G în zona mea, așa că nu am putut testa și asta.

Rezultatele lui Motorola Edge 30 Neo în Speedtest

Rezultatele lui Motorola Edge 30 Neo în Speedtest

Motorola Edge 30 Neo oferă performanțe bune în benchmarkuri, demonstrând că este un dispozitiv mid-range capabil. Chipsetul său este suficient de rapid și de puternic pentru a rula perfect aplicațiile și jocurile fără pretenții. Cu toate acestea, pentru jocurile cu cerințe mai mari, va trebui să scazi calitatea grafică. De asemenea, în timp ce autonomia bateriei este suficient de bună pentru majoritatea utilizatorilor, alte dispozitive Motorola se descurcă mai bine în această privință.

Îți place Motorola Edge 30 Neo?

După cum știi deja, există multe lucruri care-mi plac la Motorola Edge 30 Neo, dar și altele care nu-mi plac. Îmi place felul în care arată și unele dintre caracteristicile sale, în special dimensiunea compactă, ecranul frumos și viteza de încărcare rapidă. Cu toate acestea, camerele nu sunt printre preferatele mele. 🙂 Ai aceeași părere? Te gândești să-l cumperi? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii Recomandate