Recenzie Nokia 3310: Cum folosești nostalgia ca să vinzi telefoane la prețuri peste medie?

Recenzie Nokia 3310: Cum folosești nostalgia ca să vinzi telefoane la prețuri peste medie?
Rating

Zilele acestea am testat una dintre "fantomele" ultimului deceniu: Nokia 3310. Este unul dintre cele mai emblematice telefoane ale începutului anilor 2000. Sunt foarte mulți oameni care încă își aduc aminte de acest telefon și care sunt nostalgici după vremurile când domina piața telefoniei mobile. Dacă ți se pare că această introducere este despre dinozauri, felicitări, ai ghicit! Nokia 3310 a fost o specie dispărută până când a fost reînviată de către HMD Global, compania care deține acum brandul Nokia. Lăsând gluma la o parte, am fost foarte curioși să testăm noul Nokia 3310. Ne-a plăcut foarte mult modelul original și am avut speranțe multe pentru reinterpretarea sa modernă. După ce l-am testat timp de câteva zile, iată ce părere ne-a făcut această transformare a legendei:

Reclamă

Despachetare, design și calitatea construcției Nokia 3310

Nokia 3310 este unul dintre acele dispozitive numite "feature phones", adică un nume cu pretenții pentru un dispozitiv vechi și cu mai puține calități decât te-ai aștepta. Este un "telefon neinteligent" fără nicio caracteristică modernă, dar cu multă nostalgie atașată.

Acest telefon mobil a intrat în mașina timpului în anul 2000 și a ieșit din ea astăzi. 🙂 Ca urmare, Nokia 3310 vine într-o cutie pătrată și mică, cu ilustrații similare cu desenele graffiti. Ni s-a părut amuzant faptul că aceste ilustrații sunt foarte moderne și sunt clar adresate tinerilor. Suntem convinși că majoritatea oamenilor interesați de acest telefon nu sunt tocmai tineri.

Nokia 3310
Nokia 3310

Pe spatele cutiei, poți să vezi toate "caracteristicile" esențiale oferite de Nokia 3310, cum ar fi camera sa de 2 megapixeli sau faptul că vine cu jocul Snake preinstalat (sau Râma cum era cunoscut în România).

Deschide cutia și vei găsi telefonul Nokia 3310, bateria sa detașabilă, încărcătorul, un set de căști și documentația obișnuită (ghidul de pornire rapidă și cardul de garanție).

Nokia 3310
Nokia 3310

Încărcătorul este foarte mic și folosește o conexiune USB pentru a scoate curent continuu la 5 volți, cu o putere de 550 mA. Bateria are o capacitate de 1200 de mAh, capacitate ce poate că nu pare să fie prea mare după standardele moderne. Însă, este o baterie chiar generoasă dacă iei în considerare cât de puțină energie este necesară pentru funcționarea acestui telefon. Conform Nokia, bateria ar trebui să fie destul pentru a ține telefonul în convorbire pentru un timp maxim de 22,1 ore, în repaos timp de 31 de zile (oau!), în ascultarea de MP3-uri timp de 51 de ore și ascultarea posturilor de radio FM timp de 39 de ore.

Nokia 3310
Nokia 3310

Nokia 3310 este disponibil în patru culori diferite: roșu cald, galben, gri și albastru (foarte) închis. Modelul pe care l-am testat noi a fost cel albastru închis, aceasta fiind și una dintre culorile care erau folosite de Nokia 3310 în anii 2000. Din nou, culorile sunt foarte "hip" și sunt clar adresate unei audiențe tinere.

Nokia 3310
Nokia 3310

Dacă vrei să cumperi Nokia 3310 din nostalgie, îl vei alege probabil pe cel care este albastru închis sau pe cel gri, ambele fiind culori mate. Dacă ești hipster și vrei un telefon vintage dar cu un aspect psihedelic, atunci s-ar putea să preferi modelele lucioase în roșu sau galben. Din păcate, trebuie să știi că nu poți să schimbi carcasa telefonului așa că nu poți să îi schimbi complet culoarea dacă te plictisești de ea. Poți să schimbi doar capacul din spatele telefonului.

Nokia 3310
Nokia 3310

Într-o eră a smartphone-urilor de 6 țoli, Nokia 3310 are doar 115,6 x 51 mm în lungime și lățime. Are o grosime de 12,8 mm și cântărește doar 81 de grame.

Nokia 3310
Nokia 3310

Când îl ții în mână și îl analizezi cu puțină atenție, Nokia 3310 îți dă imediat senzația de ieftin. Calitatea construcției sale nu va impresiona pe nimeni: plasticul din care este construit telefonul este probabil cel mai ieftin de pe piață. Capacul de pe spatele său pare că se rupe în două când îl scoți și montarea sa la loc îți cere mai multă forță decât te-ai aștepta.

Design-ul telefonului însă este destul de bun, contrastând cu calitatea construcției sale: ecranul este puțin curbat, iar tastatura de sub el arată elegant. Culorile folosite sunt plăcute iar telefonul este surprinzător de frumos.

Din păcate, butoanele de pe tastatură sunt foarte mici și tastele de navigație sunt aproape inutilizabile de un adult cu mâini și degete normale. Jumătate din încercările mele de a apăsa pe direcțiile sus, jos, dreapta sau stânga, au fost de fapt apăsări pe butonul Enter/OK.

Nokia 3310
Nokia 3310

Ecranul are o dimensiune de 2,4 inci și o rezoluție QVGA, adică Quarter VGA (Un sfert din VGA), fiind egală cu 320 × 240 de pixeli.

Nokia 3310
Nokia 3310

Cu excepția portului Micro USB folosit pentru încărcarea și transferul de date, aflat pe marginea de sus a telefonului și a jack-ului audio de 3,5 mm de pe marginea de jos, Nokia 3310 nu are niciun alt port sau buton special pe marginile sale.

Nokia 3310
Nokia 3310

Pe spate, Nokia 3310 are o cameră foto de 2 megapixeli și un bliț cu led. În apropiere, se află și grila difuzorului și logoul Nokia.

Pentru a stoca fotografiile și clipurile video pe care le faci cu camera, Nokia 3310 îți oferă un spațiu de stocare intern de 16 MO, din care poți să folosești un uimitor 1,4 MO. 🙂 Din fericire, telefonul acceptă și un card Micro SD de până la 32 de GO. Cardul poate fi introdus chiar sub slotul SIM. Pentru că tot vorbim de cartela SIM, trebuia să știi că Nokia 3310 funcționează doar cu un Micro SIM.

Nokia 3310
Nokia 3310

Acest telefon este disponibil în variante single și dual-SIM, dar niciuna dintre ele nu poate folosi rețele 3G sau 4G. Nokia 3310 se poate conecta doar la rețele 2G, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu îl poți folosi deloc dacă operatorul tău mobil folosește doar rețele radio 3G/4G, precum Digi Mobil. Nu există conectivitate Wi-Fi pe acest telefon, dar există Bluetooth.

Noul Nokia 3310 este un telefon simplu dintr-o altă eră, construit cu componente ieftine și cu o slabă calitate a construcției. Nu există nimic special inclus cu el și nu există nicio caracteristică care l-ar putea scoate în evidență. Singurul aspect pozitiv este că arată mai bine decât versiunea sa originală din anii 2000.

Reclamă

Software și aplicații

Dacă ești bătrân (ca noi), îți aduci aminte de acele zile de demult în care software-ul telefoanelor era simplu și utilizarea lui era complicată. Dacă ești tânăr, probabil că ar trebui să îți cumperi un "telefon ne-inteligent" precum Nokia 3310 doar ca să vezi cum erau telefoanele mobile odată. Dacă faci asta, sigur îți vei aprecia și mai mult smartphone-ul, după aceea.

Nokia 3310 are un sistem de operare proprietar, numit inițial Nokia Series 30+, fiind același cu cel pe care l-am văzut și pe telefonul Nokia 150, pe care l-am testat mai demult. Arată vechi dar îți oferă toate instrumentele pe care te aștepți să le primești de la un telefon "clasic".

Navigând prin interfața de utilizare, vei afla că Nokia 3310 are Call Log (Jurnal apeluri), Contacts (Contacte), Alarm clock (Alarmă), Calendar, Messaging (Mesagerie), Calculator, Notes (Note), și Voice recorder (Înregistrare voce). De asemenea, vei găsi o aplicație pentru cameră, una pentru radio FM, un browser web preinstalat (Opera Mini), o aplicație Weather (Meteo), și chiar și o aplicație care probabil ar trebui să fie o marcă Nokia: jocul Snake (sau Râma cum era cunoscut în România). 🙂

Nokia 3310
Nokia 3310

În cazul în care te întrebi, experiența noastră de utilizare a acestor aplicații a fost opusul a ceea ce ai putea numi spectaculos. Experiența de utilizare este prea antică pentru a putea fi plăcută după standardele moderne. Poți să îi spui cum vrei tu, numai "prietenoasă cu utilizatorul" nu.

Nokia 3310
Nokia 3310

Un lucru care cu siguranță va fi apreciat de nostalgici este jocul Snake, cel puțin câteva runde. După care probabil vei observa cât de obositor este să îl joci.

Nokia 3310
Nokia 3310

Ai la dispoziție și un "magazin" - Opera Mobile Store - care include aplicații și jocuri Java. Din păcate nu există spațiu pe telefon să instalezi nimic, dacă nu adaugi și un card Micro SD. Și chiar dacă o faci, nu vei găsi nimic cu adevărat util în Opera Mobile Store. Nu te aștepta să găsești aplicații WhatsApp sau Facebook care să funcționeze pe acest telefon.

Am vrea să subliniem faptul că Nokia 3310 funcționează bine atunci când îl folosești offline. Dacă vrei să îl folosești online, să deschizi browser-ul web și să navighezi pe internet, vei fi dezamăgit: internetul arată foarte diferit de cum ești obișnuit, atunci când îl vezi pe un ecran de doar 240 x 320 de pixeli.

Nokia 3310
Nokia 3310

Nokia 3310 rulează cu un sistem de operare foarte simplu și oferă aplicații la fel de simple. Deși ele nu sunt ușor de folosit, fac ce te aștepți să facă și acoperă toate nevoile primare ale unui utilizator nepretențios de telefon.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia 3310

Nokia 3310 este un telefon destul de mediocru inclusiv dacă discutăm despre funcția sa principală, adică aceea de a fi un telefon. L-am folosit în mai multe apeluri telefonice cu oameni care foloseau rețele mobile diferite. Aproape de fiecare dată, Nokia 3310 avea un sunet "înăbușit" în urechea mea și trimitea un sunet ascuțit și cu ecou celor cu care vorbeam.

Nokia 3310
Nokia 3310

Singurul lucru bun pe care îl putem spune despre Nokia 3310 este faptul că bateria sa rezistă atât de mult încât ai șanse mari să uiți să îl încarci. Noi îl avem de aproximativ o săptămână aici, la Digital Citizen și când l-am primit, primul lucru pe care l-am făcut a fost să îl încărcăm complet. Au trecut 5 zile și bateria sa mai are aproximativ 70% din capacitate. Având în vedere că am și testat telefonul în apeluri în acest timp, rezultă o autonomie impresionantă.

Nokia 3310 este un telefon care îți oferă o calitate mediocră pentru a sunet în timpul apelurilor telefonice, dar care reușește să impresioneze cu bateria sa care ține foarte mult.

Experiența de utilizare a camerei de pe Nokia 3310

Camera de pe Nokia 3310 este prezentată ca o cameră de 2 megapixeli destinată fotografiilor simple și exact asta este. Senzorul de imagine este foarte modest, iar calitatea fotografiilor pe care le face este sub orice nivel minim cu care ai putea fi obișnuit. Fotografiile nu au detalii, culorile sunt apropiate de realitate doar atunci când faci fotografii afară și în condiții de lumină foarte bune, iar contrastul și claritatea sunt lucruri pe care nu le vei întâlni. Singura utilizare bună pentru fotografiile și clipurile video pe care le faci cu Nokia 3310 este să le trimiți în mesaje. Nu are rost să le afișezi pe un ecran mai mare precum monitorul de pe calculatorul tău sau pe un televizor și chiar nu vedem niciun rost în a le imprima pe hârtie. Rezultatul final va fi unul neplăcut.

Nokia 3310
Nokia 3310

În galeria de mai jos poți să vezi cât de slabă este camera la fotografiere. Am inclus atât fotografii făcute afară cât și înăuntru, macro-uri și peisaje.

Filmarea de clipuri video este la fel de rea ca și fotografierea. Nokia 3310 nu poate să facă așa ceva la o calitate decentă, deci nu prea are rost să încerci, dacă nu se întâmplă cumva să fii în apropiere unui eveniment foarte important cum ar fi aterizarea extratereștrilor pe Pământ. Altfel, nu încerca! 🙂 Iată un exemplu de clip video pe care l-am filmat afară, ca să îți faci o idee la ce să te aștepți:

Nokia 3310 nu este un telefon pe care să ți-l cumperi dacă vrei să faci fotografii sau să filmezi clipuri video. Pur și simplu nu a fost construit pentru așa ceva. De asemenea, trebuie neapărat să cumperi un card Micro SD dacă vrei să îl folosești pentru fotografii sau video.

Aspecte pro și contra

Există câteva aspecte pozitive la Nokia 3310:

  • Din punct de vedere vizual, acest telefon arată bine
  • Are o autonomie excelentă
  • Din punct de vedere al marketing-ului, reînvierea unei legende precum Nokia 3310 este o idee bună

Există și multe aspecte negative la acest telefon:

  • Calitatea construcției este în opoziție cu aspectul vizual plăcut. Acest telefon este realizat din materiale ieftine și care sunt departe de a fi la fel de durabile ca cele folosite pe modelul original.
  • Poate fi folosit doar pe rețele 2G. Este inutilizabil dacă operatorul mobil îți oferă doar rețele 3G/4G, cu se întâmplă în rețeaua Digi Mobil
  • Calitatea sunetului în apelurile telefonice este slabă
  • Aplicațiile de pe acest telefon nu sunt rapide, nu sunt ușor de utilizat și majoritatea nu sunt utile
  • Camera este inutilizabilă pentru standardele moderne
  • Acest telefon costă prea mult pentru ceea ce oferă
Notă produs 2/5

Verdict

Versiunea 2017 de Nokia 3310 este un telefon simplu care poate fi o alegere bună pentru cei care sunt nostalgici și își aduc aminte de "vremurile bune de odinioară", de la începutul anilor 2000. Este un telefon pentru aceia care vor să evadeze din "era smartphone-urilor" și este un telefon bun de rezervă pe care îl poți folosi atunci când ți se termină bateria smartphone-ului. Deși vizual arată ca un dispozitiv făcut pentru tineri, tinerii care folosesc smartphone-uri în mod obișnuit îl vor detesta. Poate că unii hipsteri tineri se vor delecta în a îl folosi, dar vor rămâne doar câțiva. De asemenea, "noul" Nokia 3310 este prea scump și nu reușește să convingă absolut deloc acolo unde înaintașul său a fost legendar: calitatea construcției. Tot acest "hype" din jurul lui Nokia 3310 nu este deloc meritat.

Descoperă: Smartphone Recenzii Recomandate