
Experiența de utilizare a smartphone-ului OPPO Reno11 F
Pe lângă faptul că oferă performanțe suficiente pentru utilizarea zilnică, smartphone-ul OPPO Reno11 F are și un design elegant, care s-ar putea să-ți placă. Totuși, dacă te temi că vei scăpa din greșeală telefonul, ar fi bine să-ți achiziționezi o husă de protecție și o folie de protecție a ecranului mai groasă decât cea preaplicată. Acest lucru este deosebit de important, deoarece ecranul este protejat de sticlă Panda, care este durabilă, dar nu la fel de rezistentă ca Gorilla Glass. Dar, sub toată această sticlă, se află unul dintre punctele forte ale lui OPPO Reno11 F: ecranul mare de 6,7", care este suficient de luminos pentru a putea fi văzut chiar și în aer liber, într-o zi însorită. În plus, rata mare de refresh, de 120 Hz, face ca fiecare interacțiune cu ecranul să fie plăcută și fluentă.

OPPO Reno11 F are un ecran frumos
În ceea ce privește ușurința de utilizare, trebuie să spun că a fost confortabil pentru mine să țin în mână și să interacționez cu telefonul cu o singură mână, deși este posibil ca dimensiunea sa mare să nu fie ideală pentru cei cu mâini mici sau cu degete scurte.
OPPO Reno11 F se descurcă bine și în rolul său principal de telefon 🙂 Nu am avut probleme de calitate audio sau de recepție a semnalului în timpul apelurilor. În plus, toți cei cu care am vorbit s-au auzit clar și nici ei nu au avut probleme în a înțelege ce spun.

Calitatea apelurilor telefonice este bună
OPPO Reno11 F se comportă bine în utilizarea de zi cu zi (navigare, vizionare de videoclipuri, ascultare de muzică), precum și în jocurile casual. Totuși, în jocurile mai solicitante, precum Genshin Impact, va trebui să te mulțumești cu o calitate vizuală scăzută și ar trebui să te aștepți ocazional la lag și sacadări.

OPPO Reno11 F nu este un telefon pentru gameri
Există un singur difuzor pe smartphone-ul OPPO Reno11 F, iar calitatea acestuia este neimpresionantă. Volumul crește relativ mult, dar frecvențele sonore nu sunt bine echilibrate, cu sunetele joase (bas) aproape inexistente, cele medii slab reprezentate și prea mult treble (frecvențe înalte).

Există un singur difuzor pe telefon
Întrucât nu m-a dezamăgit decât de câteva ori, cititorul de amprente de pe OPPO Reno11 F pare a fi destul de fiabil, iar recunoașterea facială funcționează bine și ea.

Senzorul optic de amprentă este fiabil
În ceea ce privește eficiența energetică, OPPO Reno11 F este fantastic! Am putut folosi telefonul timp de două zile la rând înainte să fie nevoie să-l reîncarc. În plus, încărcarea rapidă de 67 W este impresionantă: mi-a luat aproximativ 20 de minute pentru a aduce bateria la 50% și 45 de minute pentru a ajunge până la 100%.

Încărcarea rapidă până la 100% durează 45 de minute
În utilizarea zilnică, OPPO Reno11 F reușește să ofere performanțe bune. Oferă, de asemenea, un ecran frumos, o autonomie mare a bateriei și încărcare rapidă. Totuși, are și câteva dezavantaje: calitatea audio este slabă și nu trebuie să te aștepți la performanțe de top atunci când joci jocuri solicitante la setări sau la un număr mare de cadre.
Experiența de utilizare a camerelor pe OPPO Reno11 F
OPPO Reno11 F dispune de o cameră selfie de 32 de megapixeli pe partea frontală și de o configurație de trei camere pe spate. Camerele de pe spate sunt formate dintr-o cameră principală de 64 MP, o cameră ultrawide de 8 MP și o cameră macro de 2 MP. Niciuna dintre aceste camere nu are stabilizare optică a imaginii (OIS) și doar senzorul principal oferă autofocus, iar celelalte au focalizare fixă. În ceea ce privește aplicația Cameră, cea de pe OPPO Reno11 F oferă o interfață simplă și intuitivă. Diferitele moduri disponibile sunt ușor de accesat glisând pe ecran sau apăsând pe numele lor în partea laterală a vizorului. Comenzile pentru bliț, temporizator, aspect, rezoluție și așa mai departe se află pe partea opusă a vizorului.

Aplicația Cameră de pe OPPO Reno11 F
Camera principală de pe OPPO Reno11 F se comportă foarte bine atunci când surprinde fotografii la lumina zilei. Rezultatele sunt imagini clare, bine expuse, cu multe detalii, zgomot minim, culori vibrante și o gamă dinamică excelentă.

Camera principală este excelentă în lumina zilei
În ciuda focalizării fixe, camera selfie de pe OPPO Reno11 F oferă, de asemenea, rezultate impresionante, captând portrete de calitate înaltă, cu tonuri de piele, texturi și culori precise. În plus, separarea subiectului este, de asemenea, realizată corespunzător, menținând subiectul în focus.

Selfie-urile sunt bine realizate
Atât camera principală, cât și cea selfie de pe OPPO Reno11 F mențin performanțe decente în condiții de iluminare slabă sau pe timp de noapte. Deși unele detalii pot fi pierdute, nivelurile de zgomot rămân acceptabile, iar expunerea generală este OK, în special atunci când activezi modul de noapte.

Fotografiile de noapte realizate cu camera principală sunt bune
Acestea fiind spuse, camerele ultrawide și macro sunt dezamăgitoare, indiferent de condițiile de iluminare, fie că este vorba de lumina zilei sau de noapte. Calitatea fotografiilor realizate folosind camera ultrawide este sub medie pentru un smartphone cu Android din acest segment, iar camera macro are un senzor de rezoluție atât de scăzută încât ai putea la fel de bine să nu îl folosești.

Camera macro este slabă
Pentru mai multe exemple, consultă această galerie. Ea include fotografii realizate în diferite condiții de iluminare, folosind toate camerele foto de pe smartphone, iar acestea sunt redimensionate, la fel ca cele pe care ți le-am arătat până acum.

Vezi albumul de poze făcute cu OPPO Reno11 F
Când vine vorba de calitatea video, OPPO Reno11 F nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Lipsa stabilizării optice a imaginii este chiar mai vizibilă aici decât la realizarea fotografiilor. Mai mult, în timp ce videoclipurile înregistrate cu obiectivul principal și cu cel pentru selfie sunt OK în ceea ce privește nivelurile de luminozitate, contrastul și culorile, clipurile video obținute de la camera ultrawide sunt destul de slabe din toate punctele de vedere, în special în ceea ce privește focalizarea.
Pentru a o idee mai bună despre ce te așteaptă, iată o înregistrare realizată de mine folosind camera principală la rezoluție 4K și 30 de cadre pe secundă:
Și iată o mostră video cu mai multă mișcare, înregistrată în 1080p la 60 fps:
OPPO Reno11 F este un smartphone care oferă camere principale și selfie bune. Însă atât camera sa ultrawide, cât și cea macro lasă de dorit.
Android 14, ColorOS 14.0 și aplicațiile incluse
Reno11 F beneficiază de ColorOS 14 de la OPPO, o interfață de utilizare bazată pe Android 14. Conform politicii companiei, smartphone-ul ar trebui să primească trei actualizări majore ale sistemului de operare și patru ani de actualizări de securitate. În ceea ce privește ușurința de utilizare și aspectul, ColorOS nu se îndepărtează prea mult de versiunea standard de Android, dar oferă opțiuni suplimentare de personalizare (teme, imagini de fundal, fonturi etc.), precum și unele instrumente și funcții concepute pentru a-ți îmbunătăți experiența. De exemplu, beneficiezi de un asistent pentru a accesa rapid aplicațiile, contactele și funcțiile folosite frecvent, precum și de un spațiu de joc, care poate crește performanța în timp ce te joci.

OPPO Reno11F vine cu Android 14 și ColorOS 14.0
Deși interfața de utilizare arată îngrijit, nu se poate spune același lucru despre aplicațiile preinstalate. În afară de aplicațiile Google standard de pe orice Android, acest smartphone include și o mulțime de bloatware:
- Amazon Shopping: aplicația celui mai mare magazin online din lume.
- Animal Race-Flying Zoo: un joc de curse, unde te transformi în animale precum căprioare, pești și păsări, fiecare cu abilități speciale.
- App Market: o alternativă la Magazinul Play de la Google.
- Block Blast!: un joc puzzle unde trebuie să potrivești și să elimini blocuri colorate.
- Booking: o aplicație utilă dacă folosești pentru a planifica excursii și a face rezervări pe Booking.com.
- Bridge Build Guys: un joc despre construirea de poduri peste terenuri și obstacole.
- Bubble Pop! - Shooter Puzzle: un shooter cu bule cu puzzle-uri și bule colorate.
- Calculator: un prieten atunci când ai probleme cu matematica. 🙂
- Candy Crush Saga: cunoscutul joc de puzzle de la King, în care trebuie să potrivești bomboane.
- Clock (Ceas): îți spune cât este ceasul și îți permite să setezi alarme.
- Clone Phone: te ajută să-ți transferi datele de pe vechiul telefon pe noul tău Reno11 F.
- Coffee Run 3D: un joc despre prepararea și vânzarea cafelei.
- Compass (Busolă): o aplicație pentru când nu mai știi încotro te îndrepți.
- Facebook: aplicația cunoscutei rețele de socializare, folosită mai ales de mileniali ca mine.
- Falling Sand Ball - Dig The Sand: un joc în care controlezi coborârea unei bile.
- Fruit Shooting - Ninja Knife: în mod surprinzător, un joc în care feliezi fructe. 🙂
- Games (Jocuri): un centru unde îți poți gestiona jocurile și optimiza telefonul pentru gaming.
- Internet: un browser cu o interfață simplă.
- Joom: un magazin online cu tot felul de produse, inclusiv îmbrăcăminte, electronice și articole de uz casnic.
- LinkedIn: aplicația cunoscutei rețele de socializare axată pe locuri de muncă și aptitudini.
- Music (Muzică): un player media simplu pentru a reda melodii.
- My Files (Fișierele mele): utilă pentru navigarea și gestionarea fișierelor și a folderelor de pe smartphone-ul tău.
- Netflix: îți permite să vizionezi filme și seriale TV transmise prin serviciul Netflix.
- Notes (Note): utilă pentru a lua notițe simple și pentru a crea liste.
- O relax: redă sunete ambientale și muzică liniștitoare pentru relaxare și un somn mai bun.
- Phone Manager: îți permite să monitorizezi sănătatea smartphone-ului tău și să faci optimizări.
- Photos: aplicația implicită a galeriei de imagini de pe OPPO; are același nume ca și Photos de la Google, ceea ce poate cauza confuzie.
- Recorder: utilă dacă trebuie să înregistrezi sunet folosind microfoanele telefonului tău.
- Screen Lock (Blocare ecran): tot ceea ce face este să îți blocheze telefonul.
- Solitaire: clasicul joc de cărți creat pentru a pierde timpul și pentru a-ți antrena răbdarea. 🙂
- Spotify: aplicația de player media pentru serviciul de streaming de muzică Spotify.
- Temu: un magazin online de unde poți cumpăra haine, decorațiuni pentru casă, obiecte de artizanat, produse de înfrumusețare, îmbrăcăminte, încălțăminte, electronice și aproape orice altceva îți trece prin cap.
- Theme Store: o aplicație de unde poți descărca și instala teme, imagini de fundal și fonturi pentru a-ți face telefonul mai drăguț.
- TikTok: locul unde pierzi noțiunea timpului răsfoind prin conținut infinit...
- Tile Match: un joc în care trebuie să apeși pe dale potrivite pentru a le elimina și a avansa în nivele.
- Triple Tile: un alt joc despre potrivirea dalelor.
- Videos: o aplicație simplă pentru redarea videoclipurilor stocate pe dispozitivul tău.
- Weather24: o aplicație care îți permite să urmărești în direct starea vremii, inclusiv un radar de ploaie și previziuni.
- Weather: o altă aplicație meteo. De ce avem nevoie de două aplicații?
- Woodoku: o combinație între un puzzle cu blocuri de lemn și o grilă sudoku.
- Worm.io - Eat em All: un joc unde începi ca un vierme mic, mănânci și crești consumând alimente și dulciuri, iar apoi te lupți cu alți șerpi.
- WoW: Words of Wonders!: un joc de cuvinte încrucișate pentru a-ți îmbunătăți vocabularul.
- WPS Office: o aplicație pentru gestionarea fișierelor PDF, Word, Sheet și PowerPoint. În timp ce unele caracteristici sunt gratuite, altele necesită un abonament.
- Zen Space: te poate ajuta să te concentrezi și să reduci distragerile. Modul său Deep Zen permite doar apelurile esențiale, iar modul Light Zen permite accesul la aplicațiile selectate.
Îmi place interfața de utilizare curată și personalizabilă ColorOS 14 de la OPPO, dar sunt dezamăgit de cantitatea excesivă de bloatware de pe smartphone-ul Reno11 F.
Performanță în benchmarkuri
Acum că ești familiarizat cu designul smartphone-ului OPPO Reno11 F, specificațiile, calitatea camerelor, software-ul și experiența generală de utilizare, hai să verificăm obiectiv performanța acestuia folosind benchmarkuri. În plus, îți voi arăta, de asemenea, cum se situează față de alte telefoane cu Android cu specificații similare, din aceeași gamă de prețuri: Samsung Galaxy A35, realme 11 Pro+ și OPPO Reno10. Cu toate acestea, te rog să reții că nu toate graficele de mai jos includ rezultatele pentru toate dispozitivele, deoarece unele au întâmpinat erori în timpul testării, iar pentru altele, nu am efectuat toate testele pe care le folosesc în prezent atunci când le-am analizat inițial.
Am început să testez OPPO Reno11 F cu Geekbench. În testele oferite de această aplicație, smartphone-ul a obținut un scor Single-Core de 893 de puncte și un scor Multi-Core de 2296 de puncte. Scorurile GPU Compute au fost de 2383 pentru OpenCL și de 2369 pentru Vulkan. Aceste rezultate sunt apropiate de cele obținute de Reno10 și de realme 11 Pro+, dar sunt semnificativ mai mici decât cele obținute de Samsung Galaxy A35.

Rezultate în Geekbench 6
Geekbench ML este un instrument pentru evaluarea performanțelor smartphone-urilor în sarcini de învățare automată. În funcție de factori precum dezvoltarea aplicațiilor și optimizarea sistemului de operare, sarcinile de inteligență artificială pot fi delegate către procesor, unitatea de procesare grafică (GPU) sau unitatea de procesare neuronală (NPU), dacă este disponibilă. În graficul de mai jos, poți vedea că OPPO Reno11 F a avut scoruri mai mici decât Samsung Galaxy A35. Nu am cifre pentru celelalte două telefoane, deoarece nu am efectuat acest test când le-am avut la dispoziție pentru recenzie, dar oricum este destul de clar că Reno11 F nu este un dispozitiv pe care să te aștepți la performanțe bune în aplicațiile care folosesc inteligența artificială. În plus, nici testul NPU nu a dat rezultate, terminându-se mereu cu închiderea neașteptată a aplicației Geekbench ML.

Rezultate în Geekbench ML
Următoarea aplicație pe care am folosit-o pentru a analiza OPPO Reno11 F a fost 3DMark. În testul Wild Life, smartphone-ul a obținut 2288 de puncte, iar în Sling Shot, a obținut 5103 puncte. Aceste scoruri nu sunt impresionante și sunt considerabil mai mici decât cele ale lui Samsung Galaxy A35, dar se aliniază cu rezultatele lui OPPO Reno11 și realme 11 Pro+. Deși acest lucru înseamnă că poți juca jocuri casual pe Reno11 F, va trebui să folosești o calitate grafică scăzută în cele mai solicitante.

Rezultate în 3DMark
În continuare, am evaluat performanța zilnică a smartphone-ului în scenarii realiste folosind PCMark for Android. OPPO Reno11 F a obținut un scor decent de 8694 de puncte în testul Work 3.0 performance. Deși acest rezultat ne spune că dispozitivul este suficient de puternic pentru a oferi o experiență bună în utilizarea de zi cu zi, ne mai spune și că, pentru un preț similar, poți obține mai mult de la un smartphone precum Samsung Galaxy A35, realme 11 Pro+ sau chiar Reno10 de anul trecut de la OPPO.

Rezultate în PCMark
Mai departe, am evaluat capacitățile wireless ale lui OPPO Reno11 F. Conectat la rețeaua mea Wi-Fi 6 de 1 Gbps, aplicația Speedtest de la Ookla a dezvăluit viteze impresionante: 637 Mbps la descărcare și 592 Mbps la încărcare. Aceste rezultate demonstrează capacitatea smartphone-ului de a reda în streaming videoclipuri și filme la rezoluție 4K fără lag cauzat de încărcarea conținutului.

Viteza de internet pe o rețea Wi-Fi 6 de 1Gbps
La final, am rulat și testul Work 3.0 battery life de la PCMark pentru a evalua rezistența lui OPPO Reno11 F. Cu luminozitatea ecranului setată la 50%, telefonul a rezistat în mod impresionant aproape 18 ore! Acest lucru depășește cu mult așteptările mele, subliniind că eficiența energetică a lui Reno11 F este excepțională! Cu excepția cazului în care joci jocuri sau te uiți non-stop la videoclipuri, te poți aștepta ca acesta să reziste liniștit două zile cu o singură încărcare.

Rezultatele benchmarkului privind autonomia bateriei în PCMark
Deși OPPO Reno11 F oferă performanțe decente pentru sarcinile zilnice, inclusiv în aplicațiile pentru muncă și în jocurile casual, cea mai bună caracteristică a sa este autonomia excepțională a bateriei! Totuși, acest telefon nu este o alegere bună pentru jocuri mobile solicitante și există alternative cu performanțe mai bune la un preț similar.
Ce părere ai despre OPPO Reno11 F?
Am încredere că această recenzie te-a lămurit puțin despre ce îți oferăOPPO Reno11 F, atât în ceea ce privește designul, cât și caracteristicile și performanța. Te gândești să-l achiziționezi? Spune-mi în comentariile de mai jos. Iar dacă te interesează mai multe recenzii ca aceasta, abonează-te la newsletterul nostru pentru actualizări regulate.