
De când am început să testez dispozitive de rețea cu Wi-Fi 7, am fost interesat să evaluez dispozitive accesibile. La început, astfel de dispozitive nu erau disponibile pe piață, dar lucrurile s-au schimbat în bine. Astăzi, poți cumpăra routere cu Wi-Fi 7, care costă mai puțin de 100 de Euro, ceea ce reprezintă o etapă importantă în rata de adopție a acestui standard de rețea wireless. TP-Link Archer BE230 (sau BE3600) este unul dintre primele routere cu Wi-Fi 7 accesibile și, chiar dacă nu costă mulți bani, are un hardware solid și multe caracteristici utile. În caz că te interesează acest router și vrei să știi dacă este o alegere bună pentru tine, citește această recenzie:
TP-Link Archer BE230: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest router wireless este o alegere inteligentă pentru:
- Case cu un etaj și apartamente de trei camere
- Conexiuni la internet cu viteze de 1 Gbps sau 2,5 Gbps
- Persoanele care vor să-și extindă rețeaua folosind alte dispozitive compatibile cu EasyMesh
Pro și contra
Iată lucrurile care îmi plac la TP-Link Archer BE230 :
- Poate folosi conexiuni la internet de 2,5 Gbps
- EasyMesh îți permite să-ți extinzi rețeaua cu dispozitive de la alți producători
- Performanță bună pe banda de 5 GHz
- Port USB 3.0 rapid
- Aplicație mobilă ușor de utilizat pentru administrare de la distanță
- Include multe caracteristici utile, inclusiv funcții VPN
În ceea ce privește dezavantajele:
- Controalele parentale și instrumentele avansate de securitate necesită un abonament
- Îi lipsește o a treia bandă de 6 GHz

Verdict
Dacă nu ai o casă cu mai multe etaje sau un apartament foarte spațios, dar vrei să-ți creezi o rețea la un preț mic care este pregătită pentru viitor, ia în considerare TP-Link Archer BE230. Cu un preț sub 100 de Euro, este o modalitate economică de a construi o rețea cu Wi-Fi 7, oferind viteze de descărcare de peste 1 Gbps pe banda de 5 GHz, suficiente pentru streaming 4K, pentru jocuri online și pentru utilizarea extinsă a internetului. Archer BE230 acceptă conexiuni la internet de 2,5 Gbps, dispune de EasyMesh pentru extinderea rețelei, care nu te limitează la un anumit producător, și include un port USB rapid pentru stocare partajată în rețea. Deși nu oferă o a treia bandă de 6 GHz, iar controlul parental și funcțiile de securitate sunt incluse numai cu un abonament plătit HomeShield, acestea sunt compromisuri acceptabile la acest preț. Dacă ești în căutarea unui router capabil care nu costă mult, TP-Link Archer BE230 este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face.
Despachetarea routerului TP-Link Archer BE230
În funcție de unde-l cauți, acest router wireless poate avea două denumiri: TP-Link Archer BE230 (numele real al produsului) sau TP-Link Archer BE3600, unde BE3600 arată că este compatibil cu standardul de rețea 802.11be (sau Wi-Fi 7) și că are o lățime de bandă maximă teoretică totală de 3600 Mbps. Chiar și ambalajul său contribuie la această confuzie. După cum poți vedea mai jos, TP-Link Archer BE230 sosește într-o cutie neagră, din carton, cu o imagine mare a dispozitivului pe partea superioară. Poți vedea și logoul companiei, faptul că oferă conectivitate Wi-Fi 7 și o listă a principalelor sale caracteristici, inclusiv porturile care funcționează la o viteză de 2,5 Gbps.

Ambalajul îți oferă o mulțime de informații despre Archer BE230
Atunci când deschizi cutia, vezi imediat routerul în ambalajul de protecție. Scoate totul afară pentru a găsi adaptorul de alimentare al routerului, un cablu de rețea Cat.6a, ghidul de instalare rapidă, un ghid de depanare, detalii despre garanție și licența produsului și un abțibild cu numele și parola Wi-Fi implicite.

Găsești multe pliante alături de TP-Link Archer BE230
Așa cum te-ai aștepta atunci când cumperi un router accesibil ca acesta, despachetarea lui TP-Link Archer BE230 este o experiență simplă. Ambalajul său face o treabă bună în protejarea produsului, prezentând principalele sale caracteristici și modul de configurare.
Caracteristici hardware și design
Eu evaluez TP-Link Archer BE230 v1. La momentul scrierii acestui articol, în unele regiuni, este disponibilă și o versiune hardware v1.6. TP-Link are o tradiție de a crea mai multe versiuni ale celor mai populare produse ale sale. Deoarece Archer BE230 este unul dintre primele routere cu Wi-Fi 7, care costă mai puțin de 100 de Euro, acesta va fi un router apreciat și va beneficia probabil de alte versiuni în viitor.
Acest model are un design clasic, cu patru antene externe, și este fabricat din plastic lucios, care tinde să colecționeze cu ușurință praf și amprente. Archer BE230 măsoară 272,7 × 147 × 41,7 mm în lățime x adâncime x înălțime (fără ca antenele să fie extinse) și cântărește aproximativ 550 de grame. Designul său este destul de plictisitor și nu va câștiga niciun concurs de frumusețe. 🙂 Pe partea superioară a routerului, vezi logoul companiei TP-Link și o mulțime de grile de ventilație, care ajută la răcirea acestuia. Pe partea dreaptă, se află ledurile care semnalează starea de funcționare a lui Archer BE230.

TP-Link Archer BE230 este fabricat din plastic lucios
Pe spate, se află butonul LED, butonul WPS, butonul Wi-Fi, mufa de resetare, portul Internet (la 2,5 Gbps), un port LAN la 2,5 Gbps, trei porturi LAN la 1 Gbps, un port USB 3.0, butonul On/Off și mufa de alimentare.

Porturile de pe spatele lui TP-Link Archer BE230
Nu există porturi sau butoane pe părțile laterale ale routerului. Pe spate, se află două orificii pentru montarea TP-Link Archer BE230 pe perete, mai multe grile de ventilație și un abțibild cu informații despre produs (numărul de serie, versiunea hardware, adresa MAC și detaliile conexiunii implicite).

TP-Link Archer BE23600 poate fi montat pe perete
Deși TP-Link Archer BE230 este un router accesibil, hardware-ul său nu este rău. Este alimentat de un procesor Broadcom BCM6764L quad-core de 2,0 GHz, are 512 MB RAM și include 128 MB de spațiu de stocare pentru firmware.

Archer BE230 are un hardware destul de puternic
TP-Link Archer BE3600 (așa cum îl găsești în unele magazine) este un router wireless dual-band, cu o lățime de bandă maximă teoretică totală împărțită după cum urmează: 688 Mbps pentru banda wireless de 2,4 GHz și 2882 Mbps pentru banda de 5 GHz. Această lățime de bandă este disponibilă numai dacă folosești standardul Wi-Fi 7 pe ambele benzi de frecvență. Dacă treci înapoi la standardele mai vechi, lățimea de bandă este mai mică.
Așa cum era de așteptat de la un router accesibil, TP-Link Archer BE230 oferă transferuri wireless 2x2 MU-MIMO, criptare prin parolă WP3 și lățime de canal de 160 MHz pe banda wireless de 5 GHz.
Având în vedere că TP-Link Archer BE230 costă mai puțin de 100 de dolari, nu mă așteptam să aibă prea multă putere. Din fericire, acest router dispune de un hardware decent, care poate gestiona relativ bine o conexiune rapidă la internet. Apreciez, de asemenea, că are un port LAN de 2,5 Gbps alături de portul de internet de 2,5 Gbps. Pentru mai multe informații tehnice despre acest produs și specificațiile sale, accesează pagina sa oficială: TP-Link Archer BE230.
Configurarea și utilizarea routerului TP-Link Archer BE230
Archer BE230 poate fi configurat folosind un PC sau un laptop conectat la router prin Wi-Fi sau prin Ethernet sau un telefon mobil și aplicația Tether de la TP-Link. Am folosit un laptop pentru a-mi deschide browserul preferat și a încărca tplinkwifi.net în bara de adrese.

Instalarea lui Archer BE230 nu este foarte complicată
Expertul de configurare și interfața de administrare sunt disponibile în douăzeci de limbi, inclusiv engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și română. Începi prin a crea parola de administrator pentru router și prin a selecta fusul orar. Apoi, selectează tipul de conexiune la internet sau cere-i routerului să-l detecteze pentru tine și introdu detaliile de conectare necesare.

Routerul poate detecta tipul de conexiune la internet pe care-l folosești
În continuare, configurează rețeaua Wi-Fi-ul emisă de TP-Link Archer BE230 și este recomandat să folosești o parolă de conectare diferită pentru Wi-Fi și pentru administrarea routerului. Expertul de configurare testează dacă se poate conecta la internet și te întreabă dacă vrei ca routerul să actualizeze automat la cel mai recent firmware. Este o idee bună să activezi această funcție, dacă nu vrei să te chinuiți să actualizezi manual firmware-ul din când în când. Apoi, apare un rezumat al setărilor tale și ți se cere să conectezi routerul la un ID TP-Link pentru a-l controla de la distanță și a achiziționa funcții precum un abonament HomeShield.

Este necesar să te conectezi cu un ID TP-Link pentru a accesa toate funcțiile
În plus, ești întrebat(ă) dacă vrei să te înscrii în programul de îmbunătățire a experienței de utilizare și să permiți unui serviciu din terțe părți să identifice cu exactitate clienții care se conectează. Aceste caracteristici suplimentare au propriile condiții de confidențialitate, pe care trebuie să le citești cu atenție înainte de activare.

Citește toate declarațiile de confidențialitate înainte de a activa funcțiile opționale
Interfața de utilizare bazată pe web pentru administrarea lui TP-Link Archer BE230 este organizată în secțiuni logice. La început, vezi doar elementele de bază, pe care majoritatea oamenilor ar putea dori să le configureze.

Interfața de administrare bazată pe web este ușor de utilizat
Utilizatorii mai experimentați, care vor să intre în detalii și să configureze parametri și caracteristici mai complexe, ar trebui să acceseze secțiunea Advanced. Acolo, aceștia pot găsi o listă a tuturor funcțiilor incluse pe TP-Link Archer BE230 și toate setările disponibile pentru acest router. Chiar dacă interfața de utilizare nu include documentație de ajutor, majoritatea setărilor sunt clar explicate. În plus, opțiunile de asistență sunt disponibile în partea de jos și este ușor să oferi feedback și să primești ajutor atunci când este necesar.

În fila Advanced găsești setări detaliate și opțiuni de configurare
TP-Link Archer BE230 poate fi administrat și din aplicația Tether, care este disponibilă gratuit atât pe Android, cât și pe iOS. Aplicația facilitează verificarea stării routerului și a celor mai importante setări ale acestuia. Ea tinde însă să promoveze mai ales funcțiile plătite ale routerului, care sunt incluse în abonamentul HomeShield al TP-Link. Dacă ești părinte sau vrei protecție antivirus firewall, ar trebui să iei în considerare achiziționarea abonamentului HomeShield.

Configurarea routerului din aplicația Tether
Dacă nu te interesează acest abonament, îți vei petrece cea mai mare parte a timpului în secțiunea More a aplicației Tether, unde poți accesa un set destul de limitat de opțiuni de configurare. De aici, poți să creezi rețele Guest, o rețea Wi-Fi separată pentru dispozitivele Internet of Things (IoT) și să diagnostichezi problemele de rețea. Deși aceste setări sunt utile, interfața de utilizare bazată pe web oferă cea mai bună experiență de gestionare a lui TP-Link Archer BE230.

Iată câteva dintre lucrurile pe care le poți configura din aplicația Tether
În timpul petrecut cu TP-Link Archer BE3600, nu am întâmpinat nicio problemă semnificativă. Puterea semnalului a fost bună aproape peste tot în apartamentul meu, nu au existat probleme de conectivitate, iar rețeaua a fost stabilă în orice moment.
Caracteristici avansate
Când scotocești prin interfața de administrare a utilizatorului, descoperi că TP-Link Archer BE230 are multe caracteristici care le vor fi probabil de folos utilizatorilor mai experimentați. Lista include următoarele:

Abonamentul HomeShield are un cost suplimentar
- HomeShield - o soluție bazată pe cloud dezvoltată de TP-Link și Norton (Avira și Trend Micro au creat-o în trecut), oferă protecție web integrată, protecție împotriva intruziunilor, protecție IoT și controale parentale ușor de folosit ca să stabiliești reguli avansate pentru cum folosesc copiii tăi rețeaua Wi-Fi. HomeShield are câteva caracteristici gratuite, precum o scanare de securitate, care identifică setările problematice pe care le-ai putea utiliza. Cu toate acestea, abonamentul la HomeShield are un cost suplimentar și poate fi activat doar prin intermediul unui ID TP-Link cloud.
- EasyMesh - routerul funcționează cu alte dispozitive TP-Link OneMesh și cu dispozitive EasyMesh din terțe părți și îți poți crea astfel propriul sistem mesh Wi-Fi. Este o caracteristică excelentă, care nu te obligă să folosești un anumit producător pentru dispozitivele tale de rețea.
- USB - poți să conectezi dispozitive de stocare la router prin portul său USB și să le partajezi cu rețeaua pentru streaming media, pentru stocarea fișierelor și în alte scopuri. TP-Link include, de asemenea, compatibilitate cu Time Machine pentru utilizatorii de Mac.
- QoS - îți permite să configurezi lățimea de bandă de internet disponibilă și să prioritizezi anumite dispozitive.
- Dynamic DNS - îți permite să te conectezi la TP-Link Archer BE230 de pe internet, chiar dacă operatorul tău de internet îi atribuie o adresă IP publică dinamică. Routerul poate funcționa cu furnizori de servicii precum TP-Link (este gratuit), NO-IP și DynDNS.
- Smart Life Assistant - prin intermediul aplicației mobile Tether, poți să integrezi routerul tău cu Amazon Alexa și cu Google Assistant și să-l controlezi folosind comenzi vocale. Poți, de asemenea, să-ți adaugi routerul la Google Home sau la IFTTT pentru tot felul de automatizări între dispozitivele tale inteligente.
- VPN Server - Archer BE230 poate funcționa ca server VPN folosind OpenVPN, PPTP, L2TP/IPSec și WireGuard.
- VPN Client - poți seta routerul să se conecteze la un serviciu VPN al unei terțe părți, precum NordVPN, Surfshark, IPVanish sau PureVPN, să protejeze toate dispozitivele din rețeaua ta și să le permită dispozitivelor tale să acceseze conținut care nu este poate disponibil în țara ta.

Iată serviciile VPN oferite de TP-Link
În timp ce alți furnizori oferă chiar mai multe instrumente și caracteristici, ceea ce primești de la TP-Link Archer BE230 este suficient pentru majoritatea oamenilor. Și este deosebit de bun pentru un router cu Wi-Fi 7 care costă mai puțin de 100 de dolari. Apreciez accesul la funcții avansate VPN, compatibilitate cu EasyMesh și integrarea cu asistenți vocali inteligenți. HomeShield poate fi, de asemenea, util, dar dezavantajul este că trebuie să plătești suplimentar, ceea ce crește semnificativ costul total.
Acum că ai aflat experiența mea subiectivă cu TP-Link Archer BE230, să vedem cum se descurcă în măsurătorile din lumea reală și cum se compară cu alte routere. Apasă pe a doua pagină a acestei recenzii pentru mai multe detalii.