Întrebări simple: Ce este adresa MAC și cum este folosită?

Întrebări simple: Ce este adresa MAC și cum este folosită?

Adresele MAC constituie o componentă cheie din sfera rețelisticii. La fel ca și adresele IP, adresele MAC pot fi un concept nu tocmai simplu de înțeles pentru persoanele non-tehnice. Cu toate acestea, în acest articol oferim suficiente informații despre adresele MAC astfel încât să poți înțelege ușor ce sunt, de ce ai nevoie de ele și cum sunt folosite. Hai să începem:

Reclamă

Întâi, componentele esențiale ale tuturor rețelelor

În primul rând, un aspect esențial pe care trebuie să îl înțelegi referitor la rețele este faptul că acestea conțin o componentă software și o componentă fizică, hardware. Componenta software se bazează pe adresele IP care, pe scurt, sunt adresele software ale dispozitivelor dintr-o rețea. Din moment ce adresele IP sunt bazate pe un protocol de rețea (TCP/IP), ele sunt o parte vitală a componentei software. Totuși, pentru ca dispozitivele și calculatoarele noastre să comunice corect unele cu altele, este necesară și o componentă hardware care trebuie să lucreze împreună cu cea software.

Un switch Ethernet
Un switch Ethernet

Ce este adresa MAC? Cum este folosită?

Aici intervine adresa MAC. Componenta hardware dintr-un dispozitiv se numește adaptor de rețea sau placă de rețea. Este o placă cu circuite electronice care permite dispozitivului să se conecteze la o rețea și să comunice cu alte dispozitive din rețea.

O placă de rețea Ethernet ASUS XG-C100C
O placă de rețea Ethernet ASUS XG-C100C

Înainte ca o adresă IP să fie alocată unei plăci de rețea, placa are nevoie de o metodă de a se identifica în rețea. Acest lucru se face prin intermediul adresei MAC. Această adresa mai este numită și adresă hardware sau adresă fizică. O adresă MAC este alocată unei plăci de rețea în momentul în care este fabricată și este unică pentru fiecare placă de rețea.

Reclamă

Atunci când calculatoarele (sau alte dispozitive) trimit date în rețeaua locală, acele date includ și două detalii esențiale: adresa MAC a calculatorului de pe care au plecat și adresa MAC a calculatorului pe care trebuie să ajungă. Atunci când o placă de rețea primește date, citește adresa MAC la care trebuie să ajungă și, dacă se potrivește cu a ei, le procesează. Dacă nu se potrivește, nu primește acele date.

Adresa fizică a unei plăci de rețea, cunoscută și ca adresă MAC
Adresa fizică a unei plăci de rețea, cunoscută și ca adresă MAC

Adresele MAC sunt compuse din șase grupuri de câte două caractere separate prin cratime. O adresă MAC are o formă asemănătoare cu aceasta: 10-C0-A3-29-FB-C7 sau 94-DE-80-0B-94-31.

Este adresa MAC permanentă?

Da, adresa MAC este permanentă! Adresele MAC sunt alocate tuturor adaptoarelor de rețea atunci când sunt fabricate, ele fiind unice pentru fiecare dispozitiv. Adresa MAC a unui dispozitiv de rețea este scrisă de către producătorul său direct în memoria sa permanentă și nu poate fi ștearsă de acolo.

Și Nu, adresa MAC nu este permanentă! Deși adresa MAC nu poate fi ștearsă de pe un dispozitiv de rețea, ea poate fi deghizată într-o alta. Poți să înlocuiești adresa MAC ușor, cu doar câteva clicuri. Totuși, deoarece adresa MAC originală nu poate fi ștearsă, poți oricând să îți resetezi dispozitivul de rețea pentru a folosi din nou adresa MAC implicită.

Adresa MAC afișată în PowerShell
Adresa MAC afișată în PowerShell

Dacă ești curios și vrei să afli care este adresa ta MAC în Windows, urmează acest ghid: 6 moduri de a găsi adresa MAC a oricărei plăci de rețea, în Windows.

Cum schimbi adresa MAC în Windows

Deși adresa MAC este o proprietate permanentă a adaptorului de rețea, există cazuri în care poate vrei să o schimbi. De exemplu, poate că vrei să o schimbi din motive de confidențialitate atunci când te conectezi la un hotspot Wi-Fi public, sau poate că provider-ul tău de internet ți-a asociat serviciile unei adrese MAC specifice. Din fericire, în Windows există mai multe metode în care poți să modifici adresa MAC: 5 modalități de a schimba adresa MAC în Windows.

Cum restaurezi adresa MAC în Windows

Dacă deja ți-ai schimbat adresa MAC și vrei să o resetezi la cea implicită, poți să faci și acest lucru. Urmează una dintre metodele din acest tutorial: 2 metode de a restaura adresa MAC originală a plăcii tale de rețea.

Resetarea adresei MAC în Windows
Resetarea adresei MAC în Windows

Ai găsit informațiile pe care le căutai?

Acum că ai dobândit o serie de noțiuni de bază despre ce este adresa MAC, cum este folosită și se poate schimba, ar trebui să poți să îți configurezi ușor setările de rețea pe dispozitivele tale cu Windows. Am vrea să știm dacă ai întâmpinat probleme în schimbarea adresei MAC și ne-ar plăcea să aflăm și de ce ai vrut să faci acest lucru. Poți să îți împărtășești opiniile cu cititorii noștri și cu noi, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet Windows Wireless