Review Mercusys MR70X: Wi-Fi 6 la un preț accesibil!

Review Mercusys MR70X: Wi-Fi 6 la un preț accesibil!
Rating

Routerele Wi-Fi 6 accesibile invadează piața, iar cele mai multe dintre ele includ și suport pentru criptarea WPA3. Este un lucru grozav. Au trecut vremurile în care puteai cumpăra doar routere scumpe cu Wi-Fi 6. Un model cu un preț accesibil este Mercusys MR70X. Acest model acoperă toate elementele de bază de care au nevoie utilizatorii, la un preț pe care mulți și-l pot permite. Dacă l-ai găsit în magazine și vrei detalii despre performanțele sale din viața reală, precum și părerea unor profesioniști despre acest model, citește această recenzie:

Reclamă

Mercusys MR70X: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:

  • Persoanele care doresc un router cu suport pentru Wi-Fi 6 la un preț accesibil
  • Case mici și apartamente cu două sau trei camere
  • Utilizatorii care doresc un router care funcționează bine și cu standardele mai vechi

Pro și contra

Iată ce ne place la Mercusys MR70X:

Vezi prețul:
  • Prețul accesibil
  • Suport pentru Wi-Fi 6 și criptarea WPA3
  • Performanțe bune pe toate standardele moderne: Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6
  • Configurare ușoară
  • Interfaţa cu utilizatorul este disponibilă în douăzeci de limbi, inclusiv română

Există și puncte slabe de luat în considerare:

  • Nu are porturi USB
  • Nu există aplicație mobilă pentru control de la distanță
  • Firmware-ul poate fi actualizat doar manual
  • Nu este o alegere foarte bună pentru conexiunile la internet de 1 Gbps
Notă produs 3.5/5

Verdict

Mercusys MR70X nu este un router perfect, dar are multe aspecte pozitive: prețul său este ceva ce majoritatea oamenilor își pot permite, oferă Wi-Fi 6 și criptare WPA3, dar și un firmware ușor de configurat. Viteza pe care o oferă îți îndeplinește așteptările chiar și atunci când folosești standarde mai vechi, nu doar Wi-Fi 6. Cu toate acestea, există și unele puncte slabe, cum ar fi procesul învechit de actualizare a firmware-ului ori lipsa unui port USB. Dacă aceste slăbiciuni nu sunt importante pentru tine, atunci Mercusys MR70X poate fi o alegere excelentă.

Despachetarea routerului Mercusys MR70X AX1800 dual-band WiFi 6

Mercusys MR70X vine într-o cutie de carton ce folosește culorile negru și roșu, cu o imagine de ansamblu a routerului pe partea superioară. Pe laterale, găsești o mulțime de informații despre specificațiile software și hardware ale acestui router. După cum vei citi și singur(ă), acest router pare să ofere majoritatea funcțiilor de bază pe care le doresc utilizatorii de la un model cu Wi-Fi 6.

Cutia în care vine Mercusys MR70X

Cutia în care vine Mercusys MR70X

În cutie, găsești următoarele elemente: routerul în sine, alimentarea, un cablu de rețea, ghidul de instalare și un ghid de depanare pentru problemele ce pot apărea cu standardul Wi-Fi 6.

Ce găsești în cutia în care vine Mercusys MR70X

Ce găsești în cutia în care vine Mercusys MR70X

Mercusys MR70X oferă o experiență de despachetare rapidă și practică. În interior, găsești tot ce ai nevoie pentru a-ți configura rețeaua.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Din păcate, există puține informații despre hardware-ul routerului Mercusys MR70X. Nu am putut afla ce procesor folosește și nici câtă memorie RAM are. Din testele noastre, bănuim că are un hardware similar cu cel al TP-Link Archer AX10 - procesor cu trei nuclee, 256 MB de RAM și 16 MB de spațiu de stocare pentru firmware. Mercusys MR70X are un aspect destul de clasic, cu patru antene externe mari care nu se pot demonta. Carcasa sa este din plastic ușor și are o dimensiune de 208,8 × 171,6 × 41,7 mm (lățime x adâncime x înălțime). De asemenea, cântărește doar 343 grame, fiind unul dintre cele mai ușoare routere pe care le-am testat recent.

Mercusys MR70X are patru antene externe nondetașabile

Mercusys MR70X are patru antene externe nondetașabile

Mercusys MR70X este un router dual-band cu suport pentru Wi-Fi 6 (802.11ax) - cel mai recent standard wireless. Funcționează și cu standarde mai vechi, cum ar fi Wi-Fi 5 și Wi-Fi 4. De asemenea, are suport pentru transferuri 2x2 MU-MIMO pe Wi-Fi 6. Lățimea de bandă teoretică maximă este împărțită după cum urmează: 1201 Mbps pe banda de 5 GHz (când se utilizează Wi-Fi 6) și 574 Mbps pe banda de 2,4 GHz (când se utilizează Wi-Fi 6). Mercusys MR70X are suport și pentru criptarea WPA3, dar aceasta nu este activată în mod implicit. Trebuie să o pornești manual după configurarea inițială a routerului.

În partea din spate a routerului, găsești următoarele elemente: mufa de alimentare, mufa WPS/Reset (vezi ce este WPS), portul WAN pentru conectarea la internet și trei porturi LAN la viteza de 1 Gbps. Nu există un port USB disponibil pentru a minimiza costul de producție și a menține prețul scăzut.

Porturile de pe spatele Mercusys MR70X

Porturile de pe spatele Mercusys MR70X

Pe partea dorsală a routerului, găsești un autocolant cu numărul de serie al dispozitivului pe care l-ai cumpărat și numele și parola implicite pentru Wi-Fi. Tot acolo sunt și patru picioare din plastic pentru menținerea routerului pe suprafețe plane. Deși poate părea că are găuri pentru montarea pe pereți, nu este cazul. Există doar două șuruburi, pe care le poți utiliza pentru a deschide carcasa routerului și a accesa ceea ce este în interior.

Abțibildul de pe partea dorsală a Mercusys MR70X

Abțibildul de pe partea dorsală a Mercusys MR70X

Un aspect interesant despre Mercusys MR70X este că are un singur led în față, care este abia vizibil. Îți spune dacă routerul este pornit și conectat la internet, dar cam atât. Nu sunt leduri separate pentru Wi-Fi și porturile Ethernet, ca pe alte routere.

Mercusys MR70X are doar un led

Mercusys MR70X are doar un led

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile tehnice ale acestui router wireless, vizitează această pagină: Specificații Mercusys MR70X.

Configurarea și utilizarea routerului Mercusys MR70X

Puțină lume știe că TP-Link deține marca Mercusys. O dovadă tehnică a acestui fapt este asistentul de configurare rapidă de pe Mercusys MR70X. Este același lucru ca și pe modelele TP-Link Archer AX pe care le-am testat, folosește doar o culoare diferită: roșu în loc de turcoaz. Configurarea Mercusys MR70X se poate face doar dintr-un browser web. Nu există nicio aplicație mobilă pe care să o poți folosi, ca pe routerele TP-Link.

Expertul de configurare rapidă începe cu setarea parolei de administrator. Apoi, alegi fusul orar și tipul de conexiune la internet pe care îl ai, introduci detaliile de conexiune necesare (dacă este cazul) și personalizezi setările de bază pentru Wi-Fi.

Mercusys MR70X - Expertul pentru configurare rapidă

Mercusys MR70X - Expertul pentru configurare rapidă

La sfârșitul expertului pentru configurarea rapidă, se afișează un rezumat al setărilor tale și te poți conecta la router pentru a modifica alte setări. Interfața de administrare este prietenoasă și simplă. La început, prezintă doar setările de bază, pe care oricine le poate înțelege, chiar dacă nu este familiar cu dispozitivele și conceptele de rețea. Dacă vrei mai multe, dai clic pe Advanced (Avansat) și accesezi toate setările disponibile pentru acest router.

Interfața de administrare pentru Mercusys MR70X

Interfața de administrare pentru Mercusys MR70X

Setările avansate sunt organizate logic și majoritatea utilizatorilor nu ar trebui să aibă probleme în a configura ceea ce doresc. Un aspect care ajută este firmware-ul disponibil în aproximativ douăzeci de limbi, inclusiv în română. Pentru a comuta între limbi, mergi la „Advanced -> Time & Language -> Language” și alege limba dorită.

Cum schimbi limba folosită de Mercusys MR70X

Cum schimbi limba folosită de Mercusys MR70X

Dacă găsești o setare pe care nu o înțelegi, nu ai la dispoziție documentație de ajutor în firmware, dar poți consulta manualul de utilizare disponibil pe site-ul Mercusys.

Din păcate, firmware-ul Mercusys MR70X nu verifică automat dacă sunt disponibile actualizări de firmware și trebuie să le cauți și să le descarci manual pe site-ul de suport Mercusys. Îți recomandăm să faci acest lucru după finalizarea configurării inițiale. Vei găsi noi versiuni de firmware, care îmbunătățesc performanțele acestui router. Înainte de a efectua măsurători și de a scrie această recenzie, noi am făcut actualizarea la cel mai recent firmware.

Actualizarea firmware-ului pentru Mercusys MR70X

Actualizarea firmware-ului pentru Mercusys MR70X

Pentru a verifica calitatea transmisiei Wi-Fi oferite de Mercusys MR70X, ne-am luat laptopul și ne-am mutat într-o cameră separată de router printr-un perete. Am efectuat un transfer wireless pe laptop printr-o aplicație specializată, care măsoară atât viteza medie, cât și variabilitatea transferului. Atunci când se utilizează banda de 2.4 GHz și standardul Wi-Fi 4, viteza medie a fost rezonabilă, dar nu impresionantă, iar variabilitatea transferului wireless a fost relativ ridicată.

Mercusys MR70X - Transfer prin Wi-Fi 4

Mercusys MR70X - Transfer prin Wi-Fi 4

La trecerea la banda de 5 GHz și standardul Wi-Fi 5, viteza medie a fost mult mai mare, dar variabilitatea a rămas ridicată, așa cum se vede mai jos.

Mercusys MR70X - Transfer prin Wi-Fi 5

Mercusys MR70X - Transfer prin Wi-Fi 5

Atunci când am folosit standardul Wi-Fi 6, viteza medie a fost ușor mai lentă decât la utilizarea Wi-Fi 5, iar variabilitatea transferului wireless a crescut și mai mult. În alte camere din apartamente, transferurile prin Wi-Fi 6 au fost mai rapide decât cele prin Wi-Fi 5.

Mercusys MR70X - Transfer prin Wi-Fi 6

Mercusys MR70X - Transfer prin Wi-Fi 6

Mercusys MR70X oferă viteze bune pe standardele wireless moderne și o acoperire Wi-Fi satisfăcătoare. Dar, variabilitatea transferurilor wireless merită o oarecare îmbunătățire.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanța reală oferită de Mercusys MR70X, inclusiv comparații cu alte routere wireless, citește pagina următoare a acestei recenzii.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless