Review TP-Link Deco M5: Sistem Wi-Fi pentru întreaga casă!

Rating:
4 out of 5 stars

TP-Link a intrat recent pe piața sistemelor Wi-Fi de tip mesh, pentru consumatorii casnici, și a făcut-o cu stil. TP-Link Deco M5 este un sistem superb, cu caracteristici promițătoare și un preț competitiv pentru această nișă. Am fost foarte curioși să-l testăm și să vedem cât de bine merge. Dacă ești curios și vrei să afli ce are de oferit primul sistem de tip mesh de la TP-Link, citește acest review despre TP-Link Deco M5:

La ce este bun TP-Link Deco M5?

TP-Link Deco M5 este o alegere foarte bună pentru următoarele scenarii de utilizare:

 • Acoperire wireless constantă pe zone mai mari decât cele acoperite de obicei de un router
 • Case cu rețele în care se adaugă și să scot dispozitive wireless în mod constant
 • Locuințele unde design-ul contează și utilizatorii au nevoie de echipamente de rețelistică discrete și frumoase
 • Persoanele care vor rețele sigure cu protecție anti-malware inclusă și un sistem pentru prevenția intruziunilor cibernetice

Pro și contra

TP-Link Deco M5 are următoarele puncte forte:

 • Este ușor de configurat prin aplicația mobilă TP-Link Deco
 • Oferă protecție antivirus de calitate
 • Controale parentale utile care sunt mai mult mai bune decât în precedentele produse marca TP-Link
 • Viteză și acoperire foarte bune pe banda wireless de 2.4 GHz
 • Viteze de descărcare excelente pe banda wireless de 5 GHz și o foarte bună putere a semnalului WiFi
 • Un design bine gândit care combină simplitatea cu eleganța
 • Preț competitiv în comparație cu alte sisteme WiFi de tip mesh
 • O experiență de despachetare demnă de un dispozitiv premium

Există și câteva puncte slabe de luat în considerare:

 • După trei ani de utilizare va trebui să plătești pentru antivirus inclus în TP-Link Deco M5
 • Nu există o interfață web pentru administrare, doar o aplicație mobilă
 • Nu poate profita de conexiuni de internet foarte rapide precum Digi Net Fiberlink 1000, care oferă 1000 Mbps pentru download și 500 Mbps pentru upload. TP-Link Deco M5 poate folosi la maxim doar conexiuni care merg până la 600 Mbps.
 • Viteză de încărcare a datelor relativ lentă pe banda WiFi de 5 GHz
Notă produs
4/5

Verdict

TP-Link Deco M5 este primul sistem mesh WiFi pentru acasă lansat de compania TP-Link și un start excelent în această nișă. Sistemul oferă conexiuni wireless stabile pe zone mai mari decât un router, pe ambele benzi wireless de 2.4 GHz și 5 GHz, dar viteza de upload ar putea fi mai bună pe banda de 5 GHz. Design-ul celor trei dispozitive care compun acest sistem este minimalist și elegant, iar prețul este foarte competitiv pentru acest tip de dispozitive. TP-Link Deco M5 este aproape perfect și unul dintre cele mai reușite sistem de tip WiFi mesh pe care le poți cumpăra.

Despachetarea sistemului WiFi pentru întreaga casă, TP-Link Deco M5

TP-Link Deco M5 vine într-o cutie arătoasă, care folosește verde și alb drept culorile principale. Pe partea de sus ai o poză cu sistemul și cele trei dispozitive din care este compus, precum și o listă cu cele mai importante caracteristici.

Când o deschizi, găsești încă o cutie albă cu logo-ul deco scris pe ea.

O deschizi și poți vedea cele trei dispozitive din sistemul TP-Link Deco M5.

Sub ele sunt câteva cutii frumos împachetate cu diverse accesorii.

După ce despachetezi tot, găsești următoarele elemente: cele trei deco, trei alimentatoare, un cablu Ethernet, garanția și un ghid pentru configurarea rapidă.

Experiența de despachetare oferită de TP-Link Deco M5 este demnă de un dispozitiv premium. Totul arată foarte bine și despachetarea este foarte plăcută.

Caracteristici hardware și design

Fiecare dispozitiv TP-Link Deco M5 are un procesor cu patru nuclee Qualcomm IPQ4019, la frecvența de 648 MHz, cu 32 MO spațiu de stocare pentru firmware și 26 MO de RAM. Dispozitivele nu sunt mari, ele având fiecare un diametru de 120 mm și 38 mm înălțime. Sunt câte patru antene interne pentru fiecare unitate, două porturi Ethernet de 1 Gbps și un port USB Type-C pentru încărcare.

TP-Link Deco M5 oferă suport pentru toate standardele moderne de rețelistică, inclusiv noul 802.11ac Wave 2. Are o implementare 2x2 MU-MIMO și oferă o lățime de bandă maximă totală teoretică de 400 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și de 867 Mbps pentru cea de 5 GHz. Pentru a se conecta la smartphone-uri, tablete și alte dispozitive, TP-Link Deco M5 are și un cip Bluetooth 4.2.

TP-Link Deco M5 este compatibil cu conexiunile la internet IPv6 și poate funcționa ca un "router" sau ca un punct de acces.

Dacă vrei să știi mai multe despre rețelele wireless de tip mesh, cum merg și ce avantaje oferă, citește acest ghid: Ce este o rețea wireless mesh ori un sistem whole-home WiFi?

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină pe saitul oficial: TP-Link Deco Caracteristici.

Configurarea și utilizarea sistemului TP-Link Deco M5 pentru întreaga casă

Configurarea și administrarea TP-Link Deco M5 se face doar de pe aplicația mobilă TP-Link Deco pentru Android și iOS. De asemenea, ai nevoie de un cont în TP-Link Cloud, pe care îl poți crea aici sau din aplicație. Un aspect care nu ne place la contul TP-Link Cloud este faptul că nu are verificarea în doi pași, pentru a crește nivelul de securitate.

După ce îți creezi contul TP-Link Cloud sau te autentifici cu el, poți porni procesul de configurare. Urmează expertul de configurare și instrucțiunile primite. Unul dintre primii pași este să menționezi unde ai amplasat primul dispozitiv Deco, pentru a îl deosebi mai târziu de celelalte.

Apoi, ți se cer detaliile conexiunii la internet. Alege-ți tipul conexiunii și introdu detaliile corespunzătoare. TP-Link Deco M5 funcționează cu următoarele tipuri de conexiuni la internet: IP dinamic, IP static și PPPoE (folosit de Digi).

După ce TP-Link Deco M5 se conectează la internet, îți cere să creezi un cont de utilizator și o parolă pentru semnalul WiFi care va fi emis. După aceea ai terminat de configurat primul dispozitiv din sistemul TP-Link Deco M5, care funcționează ca o poartă către internet. Acum poți să adaugi dispozitivele rămase din sistem și tot ce trebuie să faci este să alegi unde le amplasezi pe fiecare. Aplicația te va ajuta copiind automat setările făcute de tine pentru primul dispozitiv.

Pentru ca totul să meargă, ai nevoie de Bluetooth pornit pe smartphone sau tabletă, deoarece TP-Link Deco M5 se conectează la dispozitivul tău mobil prin Bluetooth. Unele saituri au testat acest sistem în trecut și s-au plâns de probleme cu conexiunile Bluetooth. Noi am încercat să conectăm două smartphone-uri la acest sistem și de fiecare dată totul a mers bine din prima încercare, fără erori. După ce termini de instalat sistemul TP-Link Deco M5, aplicația sa verifică în mod automat dacă sunt disponibile actualizări de firmware. Dacă găsește o versiune mai nouă îți cere să o descarci și să o instalezi. Îți recomandăm să faci asta, deoarece versiunile noi de firmware rezolvă probleme de stabilitate și de securitate.

Procesul de actualizare al firmware-ului durează câteva minute și implică o repornire a celor trei dispozitive din sistem. După ce s-a terminat și actualizarea de firmware, poți să folosești aplicația TP-Link Deco pentru a configura alte setări. Pe ecranul principal al aplicației, vezi o listă cu dispozitivele conectate la rețea. De asemenea ai la dispoziție și câteva scurtături și meniuri.

În colțul din dreapta jos ai și un buton galben cu patru pătrate albe în mijloc. Dacă apeși pe el, ai acces la secțiunile majore cu setări. Nu sunt disponibile multe setări avansate și totul poate fi configurat foarte repede. Ai acces la caracteristici și unelte cum ar fi port forwarding, DDNS, controlul ledurilor, notificări, QoS și modul de operare.

Toate setările sunt explicate bine și nu vei avea probleme în a înțelege cum se configurează sistemul mesh TP-Link Deco M5. Am conectat mai mult de douăzeci de dispozitive la rețea și ne-am bucurat de un semnal bun și viteză rapidă în toate camerele din apartamentul nostru de test. Am conectat PC-ul nostru desktop, laptopuri, tablete, smartphone-uri, prize inteligente, becuri inteligente, console și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat la rețea din prima, fără probleme. Am putut crea un Grup de domiciliu (Homegroup), partaja fișiere și foldere, realiza transferuri prin rețea, am putut imprima wireless, etc.

Ne-a plăcut design-ul fiecărui dispozitiv din sistem și aspectul discret și elegant. Poți amplasa un dispozitiv în orice cameră și nu o vei face mai urâtă. Dimpotrivă!

Un aspect pozitiv minor este faptul că poți opri ledul de pe fiecare dispozitiv, dacă te deranjează, din aplicația mobilă. Un aspect negativ este faptul că nu ai acces la o interfață web de administrare, așa cum este cazul cu alte sisteme de tip mesh. Utilizatorii mai avansați vor dori o astfel de interfață avansată, deoarece sunt obișnuiți să controleze orice ține de rețeaua lor wireless. Aplicația mobilă are un modul SpeedTest foarte util. L-am folosit pentru a vedea cât la sută din conexiunea noastră la internet este folosită de acest sistem. Așa cum poți vedea mai jos, TP-Link Deco M5 a ajuns la o viteză maximă de 599,1 Mbps pentru viteza de descărcare și de 365,2 Mbps pentru cea de încărcare. Pentru majoritatea utilizatorilor este suficient dar, dacă ai o conexiune Digi Net Fiberlink 1000 nu te poți bucura de ea, deoarece TP-Link Deco M5 nu este capabil să ajungă la 1 Gbps pentru conexiunea de internet.

În ansamblu, suntem mulțumiți de TP-Link Deco M5. Ne-a plăcut cât de ușor este de configurat, cât de bine merge, cum arată și caracteristicile incluse în aplicația mobilă. Sunt și câteva aspecte negative dar majoritatea utilizatorilor nu vor fi afectați de acestea. Singurul aspect care va stârni mirare este faptul că va trebui să plătești pentru serviciul integrat de antivirus după trei ani de utilizare. De asemenea, nu este clar cât va costa acest serviciu după data de expirare.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest sistem și ce viteze oferă, ce caracteristici suplimentare include, mergi la următoarea pagină a acestui review.