Review TP-Link Neffos X1 Lite: Unul dintre cele mai bune smartphone-uri de buget redus!

Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului TP-Link Neffos X1 Lite

Smartphone-ul TP-Link Neffos X1 Lite nu este mare după standardele din zilele noastre, iar acesta este un aspect pozitiv pentru mulți oameni. Însă, este puțin mai greu decât te-ai aștepta. Forma și dimensiunile sale îl fac să fie ideal aproape pentru oricine, indiferent de dimensiunile mâinilor. De asemenea, TP-Link Neffos X1 Lite este confortabil de folosit și de transportat, încapând aproape în orice buzunar.

Ecranul arată bine, are un contrast bun și culori vii, iar nivelul ridicat al luminozității îl face să fie ușor de citit chiar și afară, în lumina soarelui.

TP-Link Neffos X1 Lite

Din punctul de vedere al apelurilor telefonice, noi am avut o experiență decentă cu acest smartphone, dar nu grozavă. Apelurile telefonice oferă claritate pentru voci și zgomotul de fundal este relativ bine anulat. Totuși, TP-Link Neffos X1 Lite nu oferă un semnal mobil foarte stabil. Problema poate să fie antena radio sau poate că este ceva din firmware. Nu știm de ce, dar smartphone-ul are o recepție slabă a semnalului față de altele pe care le-am testat noi în trecut. Din cauza acestui detaliu, transferurile de date 4G sunt și ele afectate atunci când semnalul radio de la operatorul mobil este slab. Totuși, dacă locuiești într-un oraș mare și acoperirea mobilă este bună în zona ta, aceste aspecte probabil că nu vor reprezenta o problemă.

TP-Link Neffos X1 Lite

Experiența de utilizare a lui TP-Link Neffos X1 Lite este în general pozitivă. Sistemul de operare și interfața de utilizare nu se mișcă lent, iar aplicațiile se deschid într-un timp decent. Deschiderea browser-ului Chrome, de exemplu, durează două sau trei secunde. Totuși, să te joci nu este o experiență extraordinară pe TP-Link Neffos X1 Lite. Cipul grafic Mali-T860 MP2 este unul destul de slab, iar asta înseamnă că nu trebuie să te aștepți ca jocurile cu pretenții să ruleze foarte bine. Acest smartphone este OK pentru jocurile cu cerințe mici din punct de vedere vizual.

TP-Link Neffos X1 Lite

Urmărirea unui film sau a unui clip YouTube sunt experiențe plăcute pe TP-Link Neffos X1 Lite. Însă, dacă vrei să asculți muzică și să îți și placă, îți recomandăm să folosești o pereche de căști audio. Difuzorul este destul de slab: nu are bași, iar sunetul nu are tonuri prea înalte. Mai mult, nivelul maxim este destul de scăzut și atunci când dai volumul la maxim, difuzorul are tendința să distorsioneze sunetele. Din păcate, va trebui să folosești o pereche de căști pe care le ai deja, sau să cumperi una, deoarece nu găsești căști incluse în pachet.

Autonomia pe care o primești de la TP-Link Neffos X1 Lite este bună dar nu impresionantă. În condiții de utilizare normală, a reușit să țină pentru o zi, dar nu mai mult. Asta înseamnă apeluri telefonice și folosirea smartphone-ului timp de câteva ore pentru navigare pe internet, mesaje trimise pe Messenger și Skype, precum și răsfoirea Facebook-ului. Până la finalul zilei, aceste activități îți termină bateria și trebuie să o reîncarci.

Smartphone-ul TP-Link Neffos X1 Lite oferă o experiență de telefonie rezonabilă. În activitățile de zi cu zi pe care oricine le are pe un smartphone, precum navigarea pe internet sau verificarea rețelelor tale sociale preferate, se descurcă bine și nu se mișcă greu, nici nu se blochează. Apelurile telefonice au o claritate bună a vocilor și ecranul arată bine chiar și în lumină puternică. Însă, difuzorul este slab și, mai important, recepția semnalului radio este mai puțin grozavă dacă nu locuiești într-o zonă cu o acoperire mobilă bună.

Experiența de utilizare a camerei de pe TP-Link Neffos X1 Lite

Camera principală de pe TP-Link Neffos X1 Lite are un senzor de imagine cu o rezoluție de 13 megapixeli, o diafragmă f/2.0, autofocus PDAF rapid și un bliț cu două leduri care o ajută în condiții de iluminare slabă. Aplicația camerei și cel mai probabil și camera însăși sunt aceleași pe care le-am văzut și pe TP-Link Neffos X1: este simplă, cu doar câteva setări pe care le poți modifica și fără controale manuale complexe.

Camera poate să facă fotografii de calitate medie. Deși are un autofocus PDAF rapid, de numai 0.2 secunde, camera principală are probleme în a focaliza uneori. Cele mai bune fotografii pe care le-am făcut cu camera principală de pe acest smartphone au fost acelea realizate afară, în condiții bune de lumină. Totuși, nici măcar acelea nu arată foarte bine, multe dintre ele având un contrast excesiv și fiind suprasaturate. Fotografiile pe care le-am făcut în lumină slabă au mult zgomot. De asemenea, este o probă de îndemânare să reușești să ții acest smartphone destul de fix pentru a nu face fotografii neclare. Dacă vrei să îți faci o idee mai bună despre cât de bune sunt fotografiile făcute TP-Link Neffos X1 Lite, răsfoiește exemplele pe care le-am inclus în galeria de mai jos.

TP-Neffos X1 Lite poate să înregistreze clipuri video la o rezoluție maximă Full HD de 1920 x 1080 de pixeli. Din păcate, nu are stabilizare a imaginii, așa că va trebui să ai grijă să nu îți tremure mâna când filmezi clipuri video. Altfel, clipurile s-ar putea să fie mișcate. Dacă vrei să vezi cum înregistrează videoclipuri cu imagine mai mult statică, urmărește clipul de mai jos:

Dacă ești curios să vezi cum se descurcă smartphone-ul când trebuie să înregistreze clipuri video cu mișcare, urmărește acest video:

Experiența de utilizare a camerei de pe TP-Link Neffos X1 Lite nu este extraordinară. Camera principală face fotografii bune, dar clipurile video nu au opțiuni de stabilizare a imaginii. Fotografiile tind să fie suprasaturate și suferă de contrast excesiv, în timp ce clipurile video tind să fie tremurate.

Android 7 Nougat, NFUI 2 și aplicațiile preinstalate

TP-Link Neffos X1 Lite vine cu o versiune modernă de Android, mai exact Android 7.0 Nougat și cu o interfață de utilizare proprietară numită NFUI, versiunea 2.0.0. Interfața de utilizare nu este foarte diferită de felul cum arată și funcționează interfața stoc din Android. Singurele diferențe notabile sunt faptul că poți să aplici ușor teme diferite și că nu există un sertar de aplicații. Din păcate, nouă nu ne place lipsa acestui sertar de aplicații și sperăm că TP-Link va implementa unul în versiunile viitoare ale NFUI.

TP-Link Neffos X1 Lite

TP-Link a preinstalat și câteva aplicații pe smartphone, pe lângă cele implicite din Android:

  • Compass - îți arată punctele cardinale.

  • Feedback - poate fi utilă dacă vrei să trimiți feedback companiei TP-Link despre smartphone-ul Neffos X1 Lite.

  • File Manager - poate fi utilizat pentru a îți răsfoi și gestiona fișierele de pe smartphone.

  • FM Radio - îți oferă posibilitatea de a asculta posturi radio care sunt emise în regiunea ta. Trebuie să conectezi o pereche de căști la smartphone, ele acționând ca antenă.

  • Notes - poți să folosești această aplicație pentru a crea note rapide pe smartphone.

  • Sound Recorder - util pentru înregistrarea de sunete cu ajutorul microfonului smartphone-ului.

  • Themes - îți dă opțiunea de a schimba tema interfeței cu altele care îți plac.

  • Weather - îți arată prognoza meteo pentru locația ta sau pentru alt loc pe care îl alegi tu.

TP-Link Neffos X1 Lite vine cu sistemul de operare modern Android 7 Nougat, iar nouă ne place că smartphone-ul nu are prea multe aplicații preinstalate. Totuși, am fi preferat ca interfața de utilizare NFUI să fi avut un sertar de aplicații.

Performanțele în benchmark-uri

Cea mai bună metodă de a ne confirma impresiile despre performanțele lui TP-Link Neffos X1 Lite este să rulăm niște benchmark-uri și să îi comparăm rezultatele cu cele ale altor smartphone-uri similare.

Am început prin a rula Vellamo, o aplicație dezvoltată de Qualcomm. Prima dată i-am rulat testele Multicore, ce s-au finalizat cu un scor care reflectă performanțele procesorului în multitasking. TP-Link Neffos X1 Lite a obținut 1836 de puncte, un scor mult mai bun decât cel al unor smartphone-uri precum Xiaomi Redmi 4A, Motorola Moto E4 sau ASUS Zenfone Live. Totuși, este cu 37% mai slab decât fratele său mai mare, TP-Link Neffos X1.

TP-Link Neffos X1 Lite

Apoi am rulat testele Vellamo Metal, care măsoară performanța procesorului per nucleu. Aceasta este importantă pentru aplicații precum jocurile, care cer o performanță bună și o frecvență ridicată pe nucleu. TP-Link Neffos X1 Lite a obținut 1082 de puncte. Acesta este un scor similar cu cel al lui Xiaomi Redmi 4A și al lui Motorola Moto E4, precum și un scor mult mai bun decât cel al unui ASUS Zenfone Live. Totuși, este cu aproape 11% mai slab decât TP-Link Neffos X1.

TP-Link Neffos X1 Lite

Vellamo include și o serie de teste care măsoară performanțele smartphone-ului în navigarea pe internet. Pe TP-Link Neffos X1 Lite, testele Browser s-au terminat cu un scor de 2622 de puncte. Acesta este un scor mult mai bun decât cel obținut de Xiaomi Redmi 4A, Motorola Moto E4 sau ASUS Zenfone Live. Totuși, este cu aproximativ 12% mai slab decât cel al lui TP-Link Neffos X1.

TP-Link Neffos X1 Lite

Apoi am trecut la testele de gaming. Pentru a ne face o idee despre nivelul de performanță oferit de TP-Link Neffos X1 Lite, am folosit testele 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen oferite de GFXBench GL Benchmark. Am luat în considerare doar versiunile 1080p Offscreen ale acestor teste deoarece sunt rulate la aceeași rezoluție pe orice dispozitiv, indiferent de rezoluția lor nativă. Are mai mult sens când compari rezultatele cu cele ale altor dispozitive.

În testul 1080p Car Chase Offscreen, TP-Link Neffos X1 Lite a reușit să randeze 112,5 cadre, acesta fiind un rezultat foarte slab. Din păcate, nu l-am putut compara cu aceleași smartphone-uri pe care le-am menționat în celelalte teste: Xiaomi Redmi 4A, Motorola Moto E4 sau ASUS ZenFone Live. Acele smartphone-uri nu sunt compatibile cu API-ul grafic OpenGL ES 3.2 folosit de testul Car Chase. Acesta este un plus pentru Neffos Xi Lite, deoarece oferă acest suport. Totuși, trebuie să știi că rezultatele pe care le-am obținut sunt destul de slabe.

TP-Link Neffos X1 Lite

În testul 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, TP-Link Neffos X1 Lite a randat 218,1 cadre. Este un scor mai bun decât cel al unui Xiaomi Redmi 4A sau al unui Motorola Moto E4. Din păcate, pentru TP-Link Neffos X1 și pentru ASUS Zenfone Live, noi am rulat testul original 1080p Manhattan 3.0 Offscreen care era disponibil în trecut, nu versiunea îmbunătățită Manhattan 3.1.

TP-Link Neffos X1 Lite

În cel de-al treilea și ultim test de gaming pe care l-am rulat, 1080p T-Rex Offscreen, TP-Link Neffos X1 Lite a randat 720,5 de cadre. Acesta este un rezultat care este mult mai bun decât cel al lui Motorola Moto E4 și este mai mult decât dublu față de ceea ce primești de la un ASUS Zenfone Live. De asemenea, este mai bun decât numărul de cadre randate de Xiaomi Redmi 4A. Comparativ cu TP-Link Neffos X1, versiunea Lite a randat cu doar 50 de cadre mai puțin, adică o diferență de performanță de doar 7 procente.

TP-Link Neffos X1 Lite

Am folosit și Speedtest pentru a verifica viteza și stabilitatea 4G oferite de TP-Link Neffos X1 Lite. Măsurătorile pe care le-am realizat ne-au oferit rezultate bune, similare cu cele ale altor smartphone-uri pe care le-am testat.

TP-Link Neffos X1 Lite

Înainte de a finaliza acest review, am testat și performanțele bateriei de pe TP-Link Neffos X1 Lite. Pentru a face asta, am apelat la aplicația de benchmarking PCMark. În timp ce am rulat testul Work 2.0 battery life, TP-Link Neffos X1 a reușit să stea pornit timp de 9 ore și 3 minute. Acesta este un rezultat bun, care ne arată că smartphone-ul te poate ține pentru o zi sau chiar mai mult la o singură încărcare.

TP-Link Neffos X1 Lite

TP-Link Neffos X1 Lite nu este un dispozitiv extraordinar pentru gaming sau pentru alte activități cu cerințe hardware mari. Totuși, se descurcă onorabil în activitățile de zi cu zi pe care oricine le face pe smartphone. Din punct de vedere al navigării pe internet, de exemplu, se descurcă mai bine decât alte smartphone-uri cu prețuri similare.

Care este părerea ta despre TP-Link Neffos X1 Lite?

Ai petrecut zece minute citind opiniile noastre despre acest smartphone și cum s-a descurcat în teste. În acest moment ar trebui să știi dacă TP-Link Neffos X1 Lite este o alegere foarte bună pentru tine. Înainte de a închide acest articol, spune-ne și părerea ta: te interesează TP-Link Neffos X1 Lite? Ți se pare că ar putea fi o alegere bună pentru tine? Poți să accesezi formularul de comentarii mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii Recomandate
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează