Recenzie TP-LINK Neffos X1 - Surprinzător de bun, la un preț rezonabil

Recenzie TP-LINK Neffos X1 - Surprinzător de bun, la un preț rezonabil
Rating

TP-LINK este o companie cunoscută mai ales pentru dispozitivele lor de rețelistică. De aproximativ un an sunt prezenți și pe piața smartphone-urilor cu Android. Compania a lansat de curând o nouă serie de telefoane: Neffos X1 și Neffos X1 Max. Am testat Neffos X1 timp de o săptămână și astăzi vrem să îți spunem ce părere ne-am făcut despre acest smartphone. Este Neffos X1 o alegere bună? Ce are de oferit pe o piață atât de plină de telefoane cu prețuri accesibile? Citește acest review și află dacă este o alegere care ți se potrivește:

Reclamă

Specificații hardware și despachetare

TP-Link Neffos X1 vine într-o cutie frumoasă, realizată din carton de calitate. Este de formă pătrată, cu un model de puncte mici pe toată suprafața și un X mare stilizat cu ajutorul unor linii gravate în carton. Numele Neffos X1 este imprimat pe partea de sus a cutiei.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Pe spatele pachetului, vei găsi un abțibild cu informații legate despre smartphone. Vei vedea lucruri precum numele exact al modelului, dimensiunea ecranului și tipurile de rețele mobile pe care le suportă. În interiorul cutiei, vei găsi smartphone-ul, încărcătorul și cablul micro USB detașabil, o pereche de căști audio, documentația și cardul de garanție.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Smartphone-ul TP-Link Neffos X1 este disponibil în două modele de culori: Cloudy Gray (Gri înnorat) și Sunrise Gold (Auriu de răsărit). Modelul pe care l-am testat noi a fost varianta Cloudy Gray, o opțiune de culoare care se potrivește majorității utilizatorilor.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Smartphone-ul Neffos X1 are un ecran de 5 inci cu o rezoluție HD de 1280 x 720 de pixeli și o densitate a pixelilor per inci de 293,7 PPI. Ecranul folosește tehnologie IPS, lucru care se traduce prin unghiuri de vizualizare generoase și o reproducere a culorilor care ar trebui să fie foarte bună. Ecranul este acoperit de sticlă 2.5D, care îl protejează de zgârieturi și praf. 2.5D înseamnă că sticla nu are margini ascuțite, ci se pierde gradual în corpul telefonului.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Dacă ești curios despre hardware-ul dinăuntru, TP-Link Neffos X1 este alimentat de un procesor cu opt nuclee de la MediaTek, Helio P10. Acest procesor are patru nuclee care rulează la 1,8GHz și 4 nuclee care rulează la 1 GHz (MT6755M 4*Cortex-A53 1.8GHz + 4*Cortex-A53 1.0GHz). Partea grafică este oferită de un cip video Mali-T860MP2 care rulează la o frecvență de 550MHz.

TP-Link produce smartphone-ul Neffos X1 în două variante diferite din punct de vedere al cantității de memorie RAM și al spațiului de stocare intern. Îl poți achiziționa cu 2GO de memorie RAM și 16GO de spațiu de stocare ori cu 3GO de memorie RAM și 32 de GO de spațiu de stocare intern. Indiferent de versiunea pe care o ai, poți să extinzi spațiul de stocare intern cu ajutorul unui card microSD de maxim 128 de GO. Smartphone-ul Neffos X1 pe care l-am testat a venit cu 2GO de memorie RAM și 16GO de memorie ROM (de stocare).

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Camera principală de pe TP-Link Neffos X1 este bazată pe un senzor Sony IMX 258 și are o rezoluție maximă de 13 megapixeli, o diafragmă f2.0 și focus automat cu o viteză de 0,2 secunde. În partea frontală, primești o cameră de selfie-uri cu 5 megapixeli și efecte de înfumusețare.

Din punct de vedere al opțiunilor de conectivitate, TP-Link Neffos X1 vine cu un port micro USB 2.0, un jack audio de 3,5 mm, un cip Bluetooth 4.1 și o placă de rețea wireless capabilă să se conecteze la rețele emise pe 2,4GHz și pe 5GHz care folosesc standardele 802.11 a/b/g/n. Nu oferă suport pentru standardul 802.11ac.

Smartphone-ul TP-Link Neffos X1 este un dispozitiv Dual SIM și are suport pentru 2G/3G WCDMA/4G LTE pe ambele cartele SIM, în Dual SIM Dual Standby. Acest lucru înseamnă că deși ambele cartele SIM sunt active atunci când nu le folosești, dacă preiei un apel pe una dintre ele, cealaltă devine inactivă. Iar dacă vei adăuga un card microSD la smarthpone pentru a îi crește spațiul de stocare, trebuie să știi că el va ocupa slotul cartelei numărul doi - ceea ce înseamnă că nu vei mai putea folosi două cartele simultan. TP-Link Neffos X1 beneficiază și de o serie de senzori. Are un accelerometru, o busolă, un senzor de proximitate, un senzor de lumină ambientală și un scaner de amprentă pe spate.

TP-Link a echipat smartphone-ul Neffos X1 cu o baterie de 2250mAh care ar trebui să reziste pentru o zi. Vom vedea mai tâziu în această recenzie dacă este adevărat.

Ca dimensiuni, Neffos X1 are 142 de milimetri în înălțime, 71 de milimetri în lățime și 7,95 milimetri în grosime. Cântărește doar 135 de grame. Dacă vrei să vezi toate specificațiile oficiale ale acestui smartphone, vizitează această pagină web: Specificații Tehnice TP-Link Neffos X1.

Deși este un smartphone Android din categoria entry-level, TP-Link Neffos X1 vine într-o cutie premium și include hardware destul de puternic pentru a oferi o experiență de utilizare bună.

Design și calitatea construcției

Deși este un smartphone cu un preț foarte accesibil, TP-Link Neffos X1 arată ca un dispozitiv premium. În primul rând, este un smartphone cu carcasă de tip unibody, lucru impresionant pentru nivelul său de preț. Am avut în teste și precedentul TP-Link Neffos C5 care nu ne-a impresionat foarte mult. Din fericire, Neffos X1 este într-o clasă net superioară din punct de vedere al design-ului și al calității construcției.

Partea superioară a lui Neffos X1 este dominată de ecranul de 5 inci. Nu este Full HD, având o rezoluție de doar 1280 x 720 de pixeli, dar ce este plăcut este că are o luminozitate ridicată, făcându-l ușor de folosit chiar și în lumină puternică, atunci când ești afară.

În partea de jos a ecranului, vei găsi cele trei butoane standard: Înapoi, Acasă și Aplicații recente. De obicei, nu sunt prea multe lucruri de spus despre aceste butoane. Totuși, în cazul lui Neffos X1, există câteva lucruri care merită să fie menționate. În primul rând, ele sunt capacitive, adică sunt separate de ecran. În cel de-al doilea rând, TP-Link nu le-a pus pe pozițiile implicite pentru Android: în loc de Înapoi, Acasă și Aplicații recente, de la stânga la dreapta, Neffos X1 are Aplicații recente, Acasă și Înapoi, de la stânga la dreapta. Nu este neapărat o problemă, dar îți va lua puțin timp să te acomodezi la acest aranjament. În al treilea rând, niciunul dintre butoane nu este iluminat, ceea ce le face puțin mai greu de identificat în timpul nopții.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Dacă te uiți la spatele smartphone-ului, vei găsi o suprafață plană, întreruptă doar de lentilele camerei foto, de blițul dual-LED și de scanerul de amprentă. Cât timp am folosit acest smartphone, scanerul de amprentă s-a comportat bine. Deși mai citește greșit amprenta câteodată, în general o identifică foarte rapid.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Atât spatele cât și sticla 2.5D de pe ecranul lui Neffos X1 se pierd treptat în marginile telefonului, nelăsând în urmă niciun punct ascuțit.

Celelalte butoane importante pentru orice smartphone - butonul de pornire și butoanele de volum - se află toate pe partea dreaptă a lui Neffos X1, înspre partea sa superioară. Butonul de pornire are o textură ceva mai aspră. Astfel că este ușor de identificat chiar dacă nu te uiți la el.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Pe partea stângă a lui Neffos X1, vei găsi suportul SIM și un buton pentru punerea telefonului în modul silențios. Acesta este un buton pe care nu îl vezi prea des pe alte smartphone-uri. Totuși, dacă ai folosit un iPhone, cu siguranță vei vedea o asemănare de design aici. 🙂

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Partea de jos a lui Neffos X1 găzduiește portul micro USB și grilele difuzorului și microfonului, în stânga și dreapta.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

La final, pe partea superioară a lui Neffos X1, vei găsi doar jack-ul audio de 3,5 mm pentru conectarea căștilor.

Reclamă

Deși vine la un preț accesibil, smartphone-ul TP-Link Neffos X1 nu dezamăgește din punct de vedere al design-ului și al calității construcției sale.

TP-Link Neffos X1 ne-a lăsat o impresie bună în termeni de calitate a apelurilor telefonice. Atât noi cât și cei cu care am vorbit ne-am putut auzi clar și destul de tare. Totuși, Neffos X1 are o problemă în ceea ce privește semnalul. Nu am avut probleme afară, la exterior, dar în interior, telefonul nu a reușit să păstreze un semnal radio puternic sau măcar mediu în rețeaua Digi Mobil de pe Valea Prahovei. Alte smartphone-uri pe care le-am folosit au avut o recepție a semnalului mult mai bună, în aceleași locuri.

TP-LINK Neffos X1
TP-LINK Neffos X1

Difuzorul lui Neffos X1 face o treabă bună dacă vrei să te uiți la un film pe smartphone, dar nu te va impresiona dacă vrei să asculți muzică. Volumul maxim al difuzorului este destul de ridicat, dar sunetului îi lipsește basul și are frecvențe cam înalte. Nu ezita să folosești perechea de căști pe care o primești cu Neffos X1, deoarece vei avea parte de o calitate a sunetului mult mai bună.

TP-Link Neffos X1 se descurcă bine și la multitasking. Nu am reușit să îl blocăm sau să îl facem să meargă greu. Procesorul său pare să se descurce destul de bine la acest capitol.

Dacă vrei să te joci pe Neffos X1, nu te aștepta să ai parte de o experiență extraordinară. 2 GO de memorie RAM și procesoarele MediaTek nu sunt o combinație foarte bună dacă vrei să te joci jocuri 3D cu pretenții.

Bateria pare să fie la limită: 2250 de miliamperi ar trebui să te țină o zi dacă nu îți folosești telefonul foarte mult. Însă, dacă îl folosești intens, îl vei încărca înainte să treacă ziua.

TP-Link Neffos X1 este un smartphone bun dar nu este un telefon foarte bun. Din păcate, are probleme exact acolo unde un telefon nu ar trebui: are o recepție a semnalului destul de slabă. Dacă locuiești într-un oraș mare, cu o acoperire celulară bună, acest lucru nu va fi o problemă, dar dacă locuiești într-un orașel mai mic, unde acoperirea mobilă nu este foarte bună, Neffos X1 ar putea avea probleme.

Citește pagina următoare a acestui review pentru a afla mai multe despre experiența de utilizare a camerei, software-ul instalat pe TP-Link Neffos X1, performanța sa în benchmark-uri și verdictul nostru final.

Descoperă: Smartphone Android Recenzii