Recenzie Xiaomi Redmi 4A: Alegerea de super buget a anului?

Recenzie Xiaomi Redmi 4A: Alegerea de super buget a anului?
Rating

Deși a fost înființată relativ recent, în 2010, Xiaomi a devenit rapid unul dintre cei mai producători de smartphone-uri din lume. Compania se descurcă excelent pe piețele de buget precum China, India și Europa de Est. De curând, am primit în teste cel mai nou smartphone de buget redus al companiei: Xiaomi Redmi 4A. Acest smartphone vine cu Android 6 și promite o experiență de utilizare bună, la un preț de aproximativ 500 - 600 de lei. Este vândut pe multe piețe, inclusiv România. Oferă acest smartphone foarte accesibil ca preț o experiență bună de utilizare? Hai să aflăm împreună, în acest review:

Reclamă

La ce este bun smartphone-ul Xiaomi Redmi 4A?

Xiaomi Redmi 4A este un smartphone excelent pentru:

 • Îndeplinirea nevoilor de bază ale oricărui utilizator de smartphone, precum navigarea pe internet, rularea de aplicații pentru rețele sociale sau pentru a face fotografii rapid
 • A te ține conectat la internet fără să fie nevoie să îl încarci zilnic, deoarece bateria sa te poate ține și două zile la rând
 • A îl oferi copilului tău sau persoanelor în vârstă, ca primul smartphone pe care îl folosesc
 • A fi un smartphone de rezervă, în cazul în care principalul tău smartphone se strică sau rămâne fără baterie

Pro și contra

Xiaomi Redmi 4A are destul de multe lucruri cu care se poate lăuda:

 • Este foarte accesibil la preț
 • Camera sa principală este mai bună decât media la același preț
 • Bateria sa îl poate ține în funcțiune pentru mai mult de o zi
 • Ecranul are culori și luminozitate bune
 • Are destulă putere hardware pentru a face față nevoilor de bază ale utilizatorilor
 • Este un smartphone Dual-SIM, ceea ce înseamnă că poți să folosești două cartele SIM în același timp
 • Oferă conectivitate 4G LTE așa că internetul ar trebui să fie destul de rapid

Pe de altă parte, există și câteva lucruri mai puțin pozitive:

 • Aplicațiile cu cerințe mai mari ar putea să devină lente în timp, din cauza hardware-ului său mai slab
 • Jocurile nu sunt o experiență extraordinară
 • Recepția semnalului ar putea fi mai bună
 • Conform xiaomidevices.com, nu există un plan oficial pentru actualizarea la Android 7 Nougat
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Xiaomi Redmi 4A este un chilipir. Costă foarte puțin și oferă toate elementele de bază de care ai nevoie. Nu impresionează prin hardware-ul său și nici prin estetica sa, dar reușește să impresioneze cu bateria care ține mult și cu calitatea bună a ecranului, a camerei și construcției generale. Xiaomi Redmi 4A nu este destinat acelora care vor sesiuni de internet foarte rapide sau celor care vor un număr mare de cadre pe secundă în jocuri. Este, însă, o alegere excelentă pentru copii sau pentru bunici. Ar putea fi, de asemenea, o alegere bună ca smartphone de rezervă, pe care să îl ții în rucsac atunci când călătorești sau când ți se strică smartphone-ul principal. Într-o lume cu multe smartphone-uri de ultra buget, Xiaomi Redmi 4A s-ar putea să fie cea mai bună alegere pe care ai putea-o face anul acesta.

Caracteristici hardware și despachetare

Smartphone-ul Xiaomi Redmi 4A vine într-o cutie mică și albă, cu un design simplu. Este realizată din carton, cu un text mare 4A gravat în alb pe partea sa superioară. Una dintre lateralele sale are un mic logo Mi și încă un text scris în chineză.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Dacă întorci cutia, poți să vezi că sunt câteva etichete lipite. Ele îți spun modelul exact al smartphone-ului, precum și alte informații precum numerele IMEI și numărul serial. Majoritatea celorlalte detalii imprimate pe acele etichete sunt scrise în chineză însă, așa că dacă nu vorbești această limbă, ele nu sunt utile.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Deschide cutia și poți să vezi smartphone-ul Xiaomi Redmi 4A așezat peste un suport din hârtie.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

După ce scoți smartphone-ul afară, poți să arunci o privire la ce este inclus: un încărcător, un cablu USB 2.0, cardul de garanție, ghidul de utilizare și un ac pentru scos suportul de SIM-uri. Nu sunt incluse căști, probabil pentru că ele ar fi crescut prețul smartphone-ului.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Smartphone-ul Xiaomi Redmi 4A este disponibil în trei variații de culori: Gold (Auriu), Rose (Roz) și Dark Gray (Gri închis). Modelul pe care l-am testat noi a fost cel mai sobru, Dark Gray (Gri închis).

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Xiaomi Redmi 4A are un ecran de 5,0 inci IPS LCD cu o rezoluție de 720 x 1280 de pixeli și o densitate a pixelilor de 296 PPI. Poți să citești mai mult despre PPI și ce înseamnă, în acest ghid: Întrebări simple: Ce înseamnă PPI și de ce contează?. Din păcate, ecranul nu este protejat de Corning Gorilla Glass. Smartphone-ul vine cu un procesor Snapdragon 425 la o viteză maximă de 1,4 GHz și are o unitate grafică Adreno 308 la 500 de MHz. Lucrează cu 2 GO de RAM și oferă un spațiu de stocare intern de 16 GO. Dacă ai nevoie de mai multă capacitate de stocare, poți să folosești slotul de SIM secundar pentru a introduce un card microSD cu o dimensiune maximă de 128 GO.

Camera de pe spatele lui Xiaomi Redmi 4A are un senzor de 13 megapixeli, o deschidere de f/2.2, autofocus și beneficiază de un bliț cu led pentru fotografia în lumină scăzută. Camera frontală are 5 megapixeli și o deschidere de f2.2.

Din punct de vedere al conectivității, Xiaomi Redmi 4A vine cu suport pentru standardele wireless 802.11 b/g/n dar nu pentru 802.11ac. Acest lucru înseamnă că se poate conecta doar la rețelele wireless la frecvența de 2,4 GHz. De asemenea, ai la dispoziție și un cip Bluetooth 4.1 pentru a te conecta la diverse dispozitive.

Xiaomi Redmi 4A este un smartphone Dual SIM și funcționează în modul Dual SIM Dual Standby. Atunci când ai două cartele SIM inserate, smartphone-ul suportă apeluri și conexiuni de date prin 4G doar pe SIM-ul principal, în timp ce cel secundar funcționează doar în 2G.

Xiaomi Redmi 4A vine cu o varietate de senzori instalați, precum un accelerometru, un giroscop și un senzor de proximitate. De asemenea, are un cip GPS, radio FM și chiar și un port infraroșu. Xiaomi Redmi 4A are o baterie nedetașabilă de 3120 de mAh care ar trebui să îi ofere o autonomie generoasă.

Din punct de vedere al dimensiunii și greutății sale, Xiaomi Redmi 4A este mic și ușor: are 139,9 mm în înălțime, 70,4 mm în lățime, 8,5 mm în grosime și cântărește doar 131,5 grame.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Dacă vrei mai multe detalii despre specificațiile și caracteristicile lui Xiaomi Redmi 4A, vizitează această pagină: Specificații Xiaomi Redmi 4A.

Xiaomi Redmi 4A oferă o experiență de despachetare simplă, dar totuși plăcută. Specificațiile hardware ale acestui smartphone nu sunt impresionante dar ele sunt bune pentru acest nivel de preț ultra scăzut.

Reclamă

Design și calitatea construcției

Xiaomi Redmi 4A are un design clasic, cu linii mai ascuțite puțin decât predecesorii săi. Este un smartphone mic, cu un ecran de 5 inci. De asemenea, este și un telefon foarte ușor, în principal datorită faptului că are o carcasă realizată din policarbonat. La prima vedere, ți se pare că este realizată din metal, dar aparențele sunt înșelătoare.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Butoanele hardware se află toate în locurile lor tradiționale: atât butoanele de volum cât și butonul de pornire sunt poziționate pe marginea din stânga sus a smartphone-ului. Deși ele nu au texturi diferite, nu ar trebui să ai probleme în a le identifica deoarece butoanele de volum sunt realizate dintr-o singură bucată de plastic, mult mai lungă decât butonul de pornire.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Pe marginea din stânga, găsești suportul de SIM-uri, pe care îl poți scoate cu ajutorul acului din cutie sau cu orice agrafă de birou ai la îndemână. Marginea de jos este locul unde găsești portul micro USB 2.0 folosit atât pentru încărcare cât și pentru transferuri de date, iar marginea de sus este locul unde se află portul infraroșu și mufa audio.

Pe spatele smartphone-ului, poți să găsești camera principală și blițul cu led, poziționate în partea de sus. Din păcate, camera este foarte aproape de margine și asta înseamnă că poți să o acoperi foarte ușor cu degetele atunci când faci fotografii sau filmezi un clip video.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Pe spate, înspre partea de jos a smartphone-ului, găsești grila difuzorului și un logo argintiu MI.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Butoanele software se află toate sub ecran, pe partea frontală a smartphone-ului. Ne place faptul că sunt separate de ecran. Totuși, există și două lucruri care nu ne plac la ele: primul este că nu sunt iluminate și astfel sunt destul de greu de identificat noaptea, iar cel de-al doilea este că sunt poziționate invers față de smartphone-urile cu Android standard. De la stânga la dreapta, Xiaomi Redmi 4A are Aplicații, Acasă și Înapoi. Ordinea normală este Înapoi, Acasă și Aplicații. Funcționează dar trebuie să te adaptezi la această poziționare.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Pe partea de sus a ecranului, găsești o grilă mică pentru difuzorul de ureche și camera frontală.

Xiaomi Redmi 4A
Xiaomi Redmi 4A

Per total, Xiaomi Redmi 4A nu dezamăgește din punct de vedere al design-ului și al calității construcției. Sigur, nu arată extraordinar, nici nu are o carcasă din metal sau sticlă așa cum au smartphone-urile mai scumpe. Totuși, carcasa din policarbonat pare să fie bine asamblată și te face să ai încredere că nu se va strica repede, iar așezarea (în general) tradițională a elementelor principale precum butoane, camere sau difuzoare, îi oferă o înfățișare decentă și sobră.

Dacă vrei să citești mai multe despre experiența de utilizare oferită de Xiaomi Redmi 4A, camera sa, aplicațiile incluse și performanțele sale în testele sintetice, deschide pagina doi a acestei recenzii.

Descoperă: Smartphone Android Recenzii Recomandate