2 moduri în care schimbi capturile de ecran din Android din PNG în JPG și invers

În mod implicit, sistemul de operare Android salvează toate capturile de ecran (screenshots) în formatul PNG. Unii producători de telefoane, cum ar fi ASUS, au schimbat acest comportament și salvează capturile de ecran în format JPEG. Poate dorești să schimbi formatul de fișiere folosit din PNG în JPG sau din JPG în PNG. Pentru a te ajuta cu această schimbare, avem două soluții pentru tine, care merg pe tabletele și smartphone-urile cu Android:

1. Verifică setările smartphone-ului tău cu Android (merge pe unele dispozitive)

Deschide aplicația Setări (Settings) din Android. În caseta de căutare din partea de sus, scrie cuvântul captura (screenshot). Dacă funcția de căutare găsește un rezultat precum „Captură de ecran” sau „Screenshot file format„, apasă pe el.

Android, capturi ecran, JPG, PNG

IMPORTANT: Dacă funcția de căutare nu returnează rezultate precum cele din captura de ecran de mai sus, înseamnă că versiunea ta de Android nu permite schimbarea formatului de fișiere folosit pentru capturile de ecran. În acest caz derulează acest tutorial mai jos, până la secțiunea următoare.

După ce apeși pe rezultatul de căutare menționat mai devreme, se încarcă o listă de setări. Caută o opțiune care spune „Format fișiere capturi de ecran” („Screenshot file format”) – sau ceva similar – și apasă pe ea.

Android, capturi ecran, JPG, PNG

Acum poți schimba formatul de fișiere folosit pentru capturile de ecran, din JPEG în PNG sau invers, în funcție de ceea ce dorești.

Android, capturi ecran, JPG, PNG

Închide aplicația Setări (Settings) din Android și apasă butoanele Volum Jos + Pornire, pentru a face o captură de ecran folosind noul format de fișiere.

2. Instalează o aplicație pentru capturi de ecran, precum Screen Master (funcționează în toate versiunile de Android)

Dacă ai ajuns la această soluție, înseamnă că dispozitivul tău cu Android nu-ți permite să schimbi formatul fișierelor în care sunt salvate capturile de ecran, folosind aplicația Setări (Settings).

În acest caz, singura ta soluție este să deschizi Magazinul Play și să cauți o aplicație pentru realizarea de capturi de ecran. Una dintre cele mai bune pe care le-am folosit este Screen Master: Screenshot & Photo Markup. Instaleaz-o și deschide-o. Configurează modul în care funcționează, pe ecranul său principal și apoi apasă butonul Setări (Settings) din colțul dreapta sus.

Android, capturi ecran, JPG, PNG

Sunt afișate mai multe setări avansate printre care și formatul de fișiere implicit pentru capturile de ecran. Apasă pe „Image file format” (Format fișiere pentru imagini).

Android, capturi ecran, JPG, PNG

Alege formatul pe care vrei să-l folosești: JPG sau PNG.

Android, capturi ecran, JPG, PNG

Pentru a avea o experiență de utilizare cât mai plăcută, este bine să petreci ceva timp în această aplicație și să te familiarizezi cu tot ce are de oferit. Schimbă setările pe care le dorești și nu uita să apeși pe butonul „Turn on Screen Capture” (Pornește serviciul de captură de ecran), de pe ecranul principal al aplicației. Dacă nu faci asta, aplicația nu va fi folosită de Android pentru realizarea de capturi de ecran, iar formatul fișierelor de captură nu va fi schimbat.

Cum ai schimbat formatul de fișiere pentru capturile de ecran?

Sperăm că te-am ajutat să găsești o soluție care merge bine. Dacă nu am reușit asta iar tu ai găsit o altă metodă pentru a rezolva problema, nu ezita să o împărtășești cu noi. Promitem să actualizăm acest ghid pe baza feedback-ului primit. Mulțumim!