7 moduri de a face o captură de ecran (screenshot) în Android (inclusiv pe Samsung Galaxy)

Când faci o captură de ecran pe smartphone sau tabletă, Android-ul tău salvează ce este pe ecranul tău exact în acel moment. Asta este folositor dacă vrei să te lauzi cu ultimul scor la un joc sau trebuie să arăți cuiva ce a avut tupeul să spună șeful tău. 🙂 Oricare ar fi motivele tale, acest tutorial îți arată șapte moduri de a face o captură de ecran în Android, pe smartphone-urile Samsung Galaxy și pe dispozitive Android de la alți producători:

NOTĂ: Acest ghid este valabil pentru Android 10. Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă. Pașii sunt similari pe majoritatea dispozitivelor cu Android, deși poți da peste mici diferențe, în funcție de producător. Dacă folosești un smartphone de la Samsung, nu rata secțiunile dedicate de la sfârșitul acestui ghid.

1. Cum faci o captură de ecran cu butoanele Pornire și Volum Jos (inclusiv pe Samsung Android)

Aceasta este cea mai populară metodă de a face o captură de ecran în Android și merge pe majoritatea dispozitivelor (inclusiv Samsung Galaxy). Tot ce trebuie să faci este să deschizi ecranul pe care vrei să-l capturezi și, apoi, să apeși simultan butonul de Pornire și pe cel pentru Volum mai jos. Deci este necesar să le localizezi pe Android-ul tău. Pe majoritatea dispozitivelor Android de azi, poți găsi cele două butoane unul deasupra altuia, pe marginea dreaptă a telefonului tău, după cum vezi mai jos.

Volum mai jos și Pornire sunt plasate de obicei pe marginea dreaptă a smartphone-ului tău

Butoanele Pornire și Volum mai jos pot fi plasate diferit, în funcție de Android-ul tău. O altă așezare populară este cu butonul Pornire pe partea dreaptă a telefonului și butonul Volum mai jos pe stânga.

Cele două butoane se pot afla pe margini diferite ale smartphone-ului

O altă variabilă este cât de mult timp apeși cele două butoane pentru a face o captură de ecran pe Android-ul tău. Pe majoritatea dispozitivelor, trebuie să menții apăsate cele două butoane până observi un flash alb, un sunet și/sau o animație. Poate apărea și o fereastră pop-up cu o miniatură a imaginii tale, informându-te că ai capturat cu succes conținutul ecranului tău.

Este posibil să primești o notificare că a fost salvată captura ta de ecran

Pe smartphone-ul nostru Samsung Galaxy, trebuie să apeși scurt pe cele două butoane. Android-ul tău Samsung afișează apoi un meniu animat în partea de jos a ecranului. Asta oferă mai multe opțiuni pentru captura ta de ecran, precum „Captura de ecran extinsă”, pe care o discutăm în ultimul capitol al acestui tutorial.

Pe Samsung, notificarea pentru o captură de ecran este afișată în partea de jos a ecranului

NOTĂ: Dacă această metodă nu merge pe smartphone-ul tău, încearcă altceva: apasă simultan butoanele Pornire și Home pentru a face o captură de ecran. Această combinație este folosită mai mult pe dispozitivele Samsung cu Android care includ un buton fizic Home, deci este posibil să meargă și pentru tine. Oricum ar fi, suntem siguri că vei găsi cel puțin încă un mod de a face o captură de ecran pe Android-ul tău, deoarece majoritatea dispozitivelor oferă mai multe opțiuni pentru asta.

Butonul Home poate arăta diferit pe dispozitivul tău

2. Cum faci o captură de ecran în Android din setările rapide

Unii producători de smartphone-uri oferă un buton pentru a face capturi de ecran în meniul setări rapide din Android. Pentru a-l accesa, glisează în jos din partea de sus a ecranului.

Deschizi setările rapide glisând de sus în jos

Pentru a găsi ce ai nevoie, este posibil să trebuiască să extinzi lista de setări rapide glisând din nou în jos.

Caută un buton numit Captură de ecran. Când apeși pe el, meniul de setări rapide dispare, iar Android-ul tău face o captură cu ce rămâne pe ecranul tău.

Fă o captură de ecran pe Android din setările rapide

PONT: Pe anumite dispozitive, s-ar putea ca butonul Captură ecran să trebuiască adăugat în setările rapide. Citește tutorialul nostru despre personalizarea setărilor rapide din Android și află cum faci asta și cum muți butonul pentru a-l accesa mai ușor, dacă îți place această metodă.

3. Cum faci o captură de ecran în Android din meniul butonului Pornire

Unii producători includ o opțiune pentru capturarea ecranului în meniul butonului Pornire, probabil pentru a-i ajuta pe cei care se luptă cu prima metodă. Pe dispozitivul nostru, aceasta se numește Instantaneu. Din moment ce vrei să capturezi ceva pe ecran, e clar că știi să-ți pornești Android-ul, deci ai identificat deja unde se află butonul Pornire pe dispozitivul tău. 🙂 Menține apăsat pe el și apare un meniu în partea dreaptă a ecranului. Din puținele opțiuni disponibile, apasă pe Instantaneu sau Captură de ecran.

Apasă Instantaneu din meniul butonului Pornire

Meniul dispare și Android-ul tău face o captură de ecran.

PONT: Orice captură de ecran pe care o faci pe smartphone este salvată în aplicația Google Photos, iar Samsung oferă și aplicația Galerie pe dispozitivele sale cu Android. Navighează prin fila Foto/Imagini sau accesează fila Fototecă/Albume pentru a găsi folderul Screenshots/Capturi de ecran.

Poți vedea toate capturile de ecran în același folder

Citește tutorialul nostru, Unde sunt salvate capturile de ecran?, pentru a afla mai multe despre acest subiect.

4. Cum faci o captură de ecran cu o aplicație pentru capturi de ecran, precum Screen Master (merge pe toate dispozitivele cu Android)

Deschide Magazinul Google Play și caută aplicații aplicație din terțe părți pentru capturi de ecran. Există multe aplicații care te ajută să faci asta, dar, după părerea noastră, una dintre cele mai bune este Screen Master: captură de ecran & Longshot, Photo Markup. Instalează și deschide aplicația - poți consulta acest tutorial dacă ai nevoie de ajutor în a lua o aplicație din Magazinul Google Play.

Obține Screen Master din Google Play

Screen Master îți permite să activezi un buton plutitor pentru a face capturi de ecran, care este mereu disponibil, sau ai opțiunea „Scutura sa capturezi” - ambele fiind alternative valide pe care s-ar putea să le preferi pentru a face capturi de ecran pe Android.

Screen Master oferă noi opțiuni pentru a face o captură de ecran pe Android

[DC-END]

Aplicația îți permite să personalizezi și alte detalii legate de capturile de ecran, cum ar fi schimbarea formatului capturilor de ecran pe Android. Poți folosi și Atasari colaje pentru a-ți lipi pozele una deasupra celeilalte, deși utilizatorii de Samsung Galaxy vor prefera, probabil, caracteristica încorporată „Captura de ecran extinsă”, discutată în ultima secțiune a acestui tutorial.

5. Cum faci o captură de ecran pe Android Samsung folosind Glisarea cu palma pentru capturare

Pe lângă cele două metode deja discutate, dispozitivele Samsung Galaxy oferă mai multe moduri în plus de a face o captură de ecran pe Android. Din nefericire, majoritatea nu sunt chiar intuitive, deci este mai bine dacă știi ce cauți.

Vom începe cu „Glisarea cu palma pentru capturare”, pentru că este minunată și nu înțelegem de ce nu este prezentă pe fiecare dispozitiv cu Android. Pentru a o activa, deschide Setări, derulează în jos și apasă pe Caracteristici avansate.

Accesează Caracteristici avansate în aplicația Setări

Pe pagina Caracteristici avansate, derulează în jos și, apoi, accesează „Mișcări și gesturi”.

Apasă pe Mișcări și gesturi

„Glisarea cu palma pentru capturare” are un comutator în dreptul ei. Apasă pe comutator pentru a activa caracteristica. Alternativ, poți apăsa și pe „Glisarea cu palma pentru capturare” pentru a accesa un ecran adițional.

Activează Glisarea cu palma pentru capturare

Și pe următorul ecran ai un comutator pentru a activa „Glisarea cu palma pentru capturare”. Însă ne interesează mai mult animația de mai jos, pentru că te învață cum s-o folosești. Pe scurt, poziționează latura mâinii perpendicular, ca și cum ai vrea să dai în ecran cu o lovitură de karate. Apoi, păstrând acea poziție, glisează întreaga latură a mâinii, atingând ușor ecranul dintr-o parte în alta (de la stânga la dreapta sau vice-versa) pentru a face o captură de ecran.

Animația arată cum folosești Glisarea cu palma pentru capturare

6. Cum faci o captură de ecran pe Samsung Android din panoul Selecție inteligentă

Alt mod de a face capturi de ecran pe Android Samsung este folosind panoul lateral Selecție inteligentă. Îl poți folosi pentru a captura cât vrei din ecran, eliminând nevoia de a edita imaginile mai departe. Selecție inteligentă este unul din panourile laterale. Pentru a-l accesa, găsește întâi reperul panourilor laterale. Reperul arată ca o bară de derulare și este poziționat undeva pe marginea ecranului (pe Samsung Galaxy, era plasat implicit pe marginea din dreapta sus). Apasă pe el și trage degetul spre interior pentru a accesa panoul lateral. Poți chiar să glisezi la stânga sau la dreapta pentru a naviga diferite panouri laterale până găsești Selecție inteligentă. Cele două butoane de sus îți permit să decizi forma capturii tale.

Folosește Selecție inteligentă pentru a face capturi de ecran

Redimensionează grila pentru a cuprinde ce vrei să capturezi și termină de făcut captura de ecran apăsând Efectuat.

Apasă Efectuat pentru a face o captură de ecran

Dacă ai probleme cu această metodă pe Android Samsung, poți configura niște opțiuni deschizând aplicația Setări. Apoi, apasă pe Afișaj.

Accesează Setări Afișaj

Derulează în jos și apasă pe opțiunea Ecran lateral.

Apasă Ecran lateral

În partea de sus a ecranului următor, poți vedea o animație despre cum accesezi Panourile laterale. Asigură-te că sunt pornite apăsând comutatorul din dreptul opțiunii cu același nume. Apasă pe Panouri later.

Activează comutatorul sau apasă Panouri later. pentru mai multe setări

În continuare, poți vedea Panourile laterale disponibile și activa opțiunea de la comutatorul din partea de sus. Selecție inteligentă ar trebui să fie activat în mod implicit, dar poți adăuga și alte panouri pe care vrei să le folosești. Dacă ai ajuns până în acest punct și nu poți localiza panourile, apasă pe butonul Mai multe din colțul din dreapta sus.

Apasă pe Mai multe pentru opțiuni adiționale

Accesează Setări reper, unde poți modifica reperul panourilor laterale pentru a-l face vizibil și ușor de folosit.

Schimbarea aspectului reperului poate face mai simplă folosirea acestei caracteristici

7. Cum folosești Bixby pentru a face capturi de ecran pe Samsung Galaxy

Dacă folosești Bixby, asistentul digital de la Samsung, el poate face o captură de ecran pentru tine pe Android Samsung. Din nefericire, el nu este disponibil în română, dar îl poți folosi. Mergi la ecranul pe care vrei să-l capturezi, asigură-te că Bixby ascultă și, apoi, spune „screenshot”.

Folosește comenzi vocale pentru a face o captură de ecran cu Bixby

Bixby îți capturează imediat ecranul.

NOTĂ: Eram pregătiți să includem și o secțiune despre Asistentul Google, dar, din nefericire, la momentul scrierii acestui tutorial, caracteristica nu funcționează pe niciunul dintre dispozitivele noastre. Asistentul Google pare să recunoască comanda, dar se blochează când vine momentul să facă o captură de ecran. Momentan, Bixby pare opțiunea pe care te poți baza dacă insiști să-ți folosești vocea pentru a face o captură de ecran.

BONUS: Folosește Captura de ecran extinsă pe Samsung Android pentru o imagine lungă cu ce ai deschis

Samsung mai are un avantaj: butonul ușor accesibil „Captură de ecran extinsă”, care-ți permite să faci capturi de ecran lungi, care cuprind toate datele de care ai nevoie într-o imagine. De fiecare dată când faci o captură de ecran pe dispozitivul tău Samsung Galaxy, bara meniului animat este afișată în partea de jos a ecranului, oferind mai multe opțiuni.

Meniul de baza pentru capturi de ecran

Dacă poți derula pe ecran, indiferent dacă vorbim de o pagină web sau de meniul unei aplicații, apare o opțiune în sus, numită „Captură de ecran extinsă” în partea stângă a meniului. Pictograma sa include o săgeată dublă în jos. Apasă pe ea și Android-ul tău Samsung Galaxy capturează și zona de sub captura ta inițială, lipindu-le automat pe cele două.

Apasă Captură de ecran extinsă pentru a include ecranul de sub captura inițială

Poți continua să apeși butonul până când ai terminat ce voiai să capturezi. Poți vedea o previzualizare a capturi tale de ecran în colțul din stânga jos și o poți apăsa pentru a-ți accesa imaginea când ai terminat.

Previzualizarea capturii de ecran este afișată în stânga

Nu uita că rezultatul poate fi foarte lung, după cum vezi mai jos.

Captură de ecran extinsă de pe Samsung Android

Tu cum faci capturi de ecran pe Android?

După cum vezi, dacă ai nevoie să salvezi ce este pe ecranul Android-ului tău, există multe moduri de a o face, indiferent de dispozitivul pe care îl folosești. Noi lucrăm pe mai multe smartphone-uri de la diferiți producători, deci folosim instinctiv prima metodă. Însă, pe Samsung Galaxy, eu prefer să fac capturi de ecran cu „Glisarea cu palma pentru capturare”, pentru că îmi dă impresia că scanez ecranul cu mâna. 🙂 Tu ce metodă preferi? Spune-ne în comentarii și, dacă Android-ul tău are o metodă specială pentru a captura ecranul, o poți împărtăși.

Descoperă: Smartphone Accesibilitate Android Ghiduri Programe Recomandate
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează