De când sistemul de operare Android a văzut pentru prima oară lumina zilei, aplicațiile au condus ecosistemul dispozitivelor mobile, iar Magazinul Google Play este locul de unde instalezi cele mai noi aplicații și jocuri și de unde poți accesa diverse tipuri de conținut digital. Îți poți lua un browser nou, un client de email pentru mesagerie, aplicația ta preferată de social media sau cele mai populare jocuri ca să concurezi cu prietenii tăi. Acest tutorial îți arată cum găsești o aplicație, cum îi vezi detaliile și cum o instalezi din Magazinul Google Play pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android:
Mai întâi: Conectează-te la un cont Google pentru a putea utiliza Google Play
Pentru sistemul de operare Android, Google a creat un magazin de aplicații numit Magazinul Google Play. Dacă vrei să instalezi o aplicație aprobată de Google pe dispozitivul tău cu Android, trebuie să folosești Magazinul Google Play. Dar, pentru a utiliza Magazinul Google Play, trebuie să conectezi mai întâi un cont Google pe smartphone-ul sau tableta cu Android. Pentru a afla mai multe detalii, citește Cum îți conectezi contul Google la un smartphone ori o tabletă cu Android. Odată ce ai terminat acel pas și contul tău este conectat, deschide Magazinul Google Play pe dispozitivul tău cu Android.
Găsește aplicația pe care vrei s-o instalezi în Magazinul Google Play
Poți folosi Magazinul Google Play pentru a găsi toate aplicațiile și jocurile aprobate de Google, gratuite sau contra cost, împărțite pe categorii și etichetate corespunzător. Când un dezvoltator înscrie o aplicație sau un joc în Magazinul Google Play, Google cere o versiune minimă de Android pe care poate funcționa, precum și o serie de cerințe de sistem necesare pentru ea. Dacă smartphone-ul sau tableta ta cu Android nu îndeplinește cerințele minime ale unei aplicații, Magazinul Google Play nici măcar nu ți-o arată, având în vedere că oricum nu poți să o rulezi. În mod similar, dacă o categorie nu este disponibilă în țara ta, nici nu este afișată. Noi avem trei file în partea de jos a ecranului, una pentru fiecare categorie disponibilă nouă: Jocuri, Aplicații și Cărți.
Poți naviga secțiunile din fiecare categorie după pofta inimii. Verifică aplicațiile și jocurile recomandate sau sugerate Pentru dvs., vezi Topurile, sortează conținutul digital pe Categorii, descoperă Alegerea editorilor și altele. Dacă nu ești sigur ce vrei, există multe feluri de a răsfoi ultimele aplicații, jocuri și conținut digital până găsești ceva interesant.
Dacă știi exact ce aplicație sau ce joc cauți, poți căuta apăsând pe câmpul "Căutați aplicații și jocuri" din partea de sus și introducându-i numele.
Ca alternativă, dacă preferi să folosești Asistentul Google, apasă pe microfon și spune numele jocului sau aplicației dorite.
Eu am introdus Firefox Focus, browserul meu preferat de mobil - și aplicația pe care o folosim pentru a ilustra cea mai mare parte a acestui tutorial, de vreme ce procesul este identic atunci când instalezi o aplicație sau un joc. Pe măsură ce tastezi, Magazinul Google Play începe să-ți arate sugestii de la aplicațiile disponibile. Apasă pe rezultatul care te interesează sau pe butonul de Căutare din partea de jos a ecranului.
Pe ecranul următor, poți instala aplicația dacă ești sigur de alegerea ta sau poți apăsa pe ea pentru a-i deschide pagina din Google Play și a învăța mai multe despre ea. Exceptând cazul în care cunoști aplicația, recomandarea noastră este să verifici mai întâi informațiile adiționale și să afli mai multe despre ce urmează să instalezi pe dispozitivul tău cu Android.
Ce găsești pe pagina unei aplicații din Magazinul Google Play?
Fiecare aplicație și joc are o pagină în Google Play, pe care o poți accesa apăsând pe numele aplicației. Pagina se deschide, afișând niște imagini sau capturi de ecran, împreună cu informații de bază, care te pot ajuta să-ți faci o părere generală despre aplicație, cum ar fi:
- Numele aplicației, uneori urmat de o scurtă descriere.
- Dezvoltatorul aplicației. Poți apăsa pe acesta pentru a afla mai multe despre dezvoltator și a vedea alte aplicații pe care le pune la dispoziție pe Magazinul Google Play.
- Dacă aplicația conține reclame sau achiziții.
- Nota de evaluare a aplicației pe Google Play și numărul total de recenzii. Apasă pe acestea pentru a accesa toate recenziile aplicației din pagina "Evaluări și recenzii".
- Numărul total de descărcări pentru aplicație.
- Clasificarea jocului în funcție de vârstă după standardele PEGI. Apasă pe ea pentru a afla mai multe.
- Butonul Instalați. Următoarea secțiune a acestui tutorial ilustrează procesul de instalare inițiat când îl apeși.
- Secțiunea Despre aplicație, unde poți afla mai multe despre aplicație.
- Categoria aplicației - în cazul nostru, Comunicare. Apas-o pentru alte aplicații din aceeași categorie.
Apasă pe săgeata de lângă Despre aplicație pentru a citi Detalii despre aplicație.
Pagina Detalii este plină cu informații despre despre caracteristicile aplicației și cele mai noi îmbunătățiri pe care le-a primit. Aceste informații sunt controlate de dezvoltatorul aplicației și reprezintă de obicei cea mai bună metodă de a vedea ce este deosebit și nou când vine vorba de o aplicație.
Derulează în jos pentru a vedea din nou recomandarea de vârstă a aplicației.
Sub ea, poți consulta secțiunea "Informații despre aplicație" pentru încă o serie de informații folositoare, care includ, dar nu se limitează la:
- Versiune - versiunea de aplicație disponibilă în Google Play în prezent.
- Ultima actualizare - ultima oară când a fost actualizată aplicația în Magazinul Google Play.
- Descărcări - de câte ori a fost descărcată aplicație până acum.
- Dimensiune descărcare - cantitatea de date care trebuie descărcate când iei aplicația.
- Oferit de - vânzătorul aplicației.
- Lansat pe - când exact a fost lansată aplicația.
- Permisiuni pentru aplicație - permisiunile care i-ar putea fi necesare aplicației; dacă apeși pe "Vedeți mai multe", este afișată o listă cu ele.
Când ți-ai satisfăcut pofta de informații despre aplicație, apasă pe săgeata Înapoi pentru a ieși din Detalii și a te întoarce pe pagina aplicației. Derulează pentru opțiunea "Evaluați această aplicație", pe care o poți folosi după ce ai încercat aplicația și știi mai multe despre ea. Secțiunea "Evaluări și recenzii" afișează un grafic cu evaluările primite, împreună cu o recenzie pozitivă și cu una critică.
Există mai multe săgeți și un link care accesează pagina "Evaluări și recenzii", unde poți să vezi și să sortezi recenziile postate.
Dacă derulezi în continuare, poți apăsa pe săgeata de lângă "Datele de contact ale dezvoltatorului" pentru a arăta sau a ascunde câteva linkuri folositoare care te ajută să vizitezi Site-ul dezvoltatorului, să contactezi dezvoltatorul prin E-mail și să verifici datele din Politică confidențialitate.
Derulează peste mai multe reclame și recomandări din Google Play, sortate în categorii diferite. Pentru unele aplicații și jocuri, ai opțiunea "Încercați versiunea beta". Ultimul lucru interesant este "Politica privind rambursările Google Play" (la capătul paginii aplicației), pe care poți apăsa pentru mai multe informații.
Cum instalezi o aplicație sau un joc din Magazinul Google Play
După ce ai toate informațiile necesare despre aplicație și ești pregătit s-o instalezi, apasă pe butonul Instalați de pe pagina aplicației.
PONT: Dacă aplicația sau jocul tău nu sunt gratuite, atunci trebuie în loc să apeși pe prețul afișat. Asta ar putea necesita să setezi unei metode de plată, în caz că nu ai deja una.
Sistemul începe să descarce aplicația. În funcție de mărimea aplicației și de viteza ta de internet, asta poate dura oricât de la câteva secunde până la câteva minute. Este afișată o bară de progres înconjurând pictograma aplicației.
Când se termină descărcarea, dispozitivul începe să instaleze aplicația. Aplicațiile mici se instalează în câteva secunde, în timp ce jocurile pot dura multe minute sau chiar ore, pe conexiuni lente de internet.
Când aplicația se termină de instalat, o poți deschide imediat din Google Play folosind butonul Deschideți, care devine disponibil pe pagina ei.
Și ai terminat! Aplicația este instalată și gata să o folosești. O poți accesa și din ecranul Toate Aplicațiile al smartphone-ului tău.
Permisiunile unei aplicații instalate din Magazinul Google Play
Când deschizi pentru prima dată o aplicație nouă, este posibil să ți se ceară să îi acorzi anumite permisiuni. Ești întrebat de permisiuni doar dacă, pentru a putea rula corect, aplicația are nevoie de acces la unele informații, caracteristici sau senzori de pe dispozitivul tău cu Android.
Permisiunile sunt modul lui Google de a se asigura că știi în ce te bagi. 🙂 De exemplu, aplicația Imagini de fundal de la Google are nevoie de acces la spațiul de stocare al dispozitivului pentru a afișa imaginea de fundal curentă. Asta are sens dacă ții cont de faptul că aplicația este folosită pentru a-ți schimba fundalul, deci, în acest caz, este ok să apeși Permite accesul.
NOTĂ: Ai mare grijă pentru că unele aplicații dubioase îți solicită permisiuni pentru lucruri de care nu au nevoie. Când dai peste astfel de aplicații, este o idee bună să nu le mai folosești și să le dezinstalezi de pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android.
Ai găsit vreo aplicație grozavă în Magazinul Google Play?
Acum că știi cum folosești Magazinul Google Play pentru a găsi aplicații și jocuri noi, lumea nu mai are bariere. Libertatea pe care ți-o oferă lumea digitală este în mâinile tale, așa că nu ezita să explorezi și să încerci aplicații. Însă nu uita că prea multe aplicații inutile instalate îți pot încetini dispozitivul din ce în ce mai mult, așa că, din când în când, fă-ți timp și elimină aplicațiile și jocurile de care nu mai ai nevoie. Noi suntem mereu în căutare de jocuri și aplicații noi, inedite, deci, dacă găsești ceva interesant, spune-ne într-un comentariu mai jos.