Scrie discuri CD, DVD sau Blu-Ray, în Windows, cu ajutorul File Explorer sau Windows Explorer

Cum scrii un disc pe care îl poți folosi în orice player CD sau DVD

Dacă vrei un disc pe care să îl poți folosi pe orice dispozitiv care nu funcționează cu Windows neapărat, după ce introduci discul în PC-ul tău, alege să îl folosești "Cu un player CD/DVD" și apasă pe Următorul.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Adăugarea de fișiere pe disc se face la fel cum am descris și mai devreme, singura diferență fiind faptul că fișierele nu sunt scrise automat pe disc atunci când le adaugi, ci sunt doar adăugate la un folder de fișiere temporare. Primul pas este să te asiguri că ai adăugat toate fișierele pe care vrei să le scrii pe disc.

După ce ai adăugat toate fișierele și sunt gata pentru a fi scrise, Windows îți va afișa o notificare care îți spune că "Aveți fișiere care așteaptă să fie inscripționate pe disc".

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Pentru a începe procesul de scriere, trebuie să apeși pe butonul corect. În Windows 10 el se numește "Terminare inscripționare" și se găsește în fila Gestionare din File Explorer.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

În Windows 7, trebuie să apeși pe "Inscripționare pe disc".

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

În Windows 8.1, apasă pe "Terminare inscripționare" din grupul Media din fila Gestionare.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Înainte de începerea procesului de scriere, vei putea să alegi un nume pentru disc și să selectezi viteza de scriere. Fă alegerile pe care le dorești, după care apasă pe Următorul. De aici mai departe, procedura este aceeași în toate versiunile de Windows.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Dacă alegi să scrii fișiere audio pe un CD, Windows te întreabă dacă vrei să creezi un Audio CD care să poată fi redat în orice player de CD-uri, ori dacă vrei să creezi un "CD de date". Alege opțiunea pe care o preferi și apoi apasă pe Următorul.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Acum va trebui să aștepți până când sunt scrise fișierele pe disc. Timpul necesar pentru acest pas depinde de cantitatea de date, tipul discului, configurația hardware și viteza de scriere pe care ai ales-o.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Când se finalizează procesul, ți se dă opțiunea de a crea un alt disc cu aceleași fișiere. Dacă vrei să mai faci o copie, apasă pe "Da, aceste fișiere se vor inscripționa pe alt disc".

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Dacă nu, poți să apeși pe Terminare.

Cum ștergi fișierele temporare de pe un disc înainte de scrierea lor

Când scrii un disc pe care să îl folosești cu un player CD sau DVD, fișierele pe care le adaugi pe disc înainte de scriere sunt fișiere temporare. După ce le scrii ele nu mai pot fi șterse de pe disc, dar le poți șterge oricând vrei înainte de a încheia procesul de scriere.

Pentru a elimina fișiere individuale, selectează-le, dă clic dreapta (sau apasă lung) pe ele și alege Ștergere. Este la fel ca și cum ai șterge un fișier obișnuit în File/Windows Explorer.

De asemenea, poți să dai clic dreapta și să apeși oriunde în interiorul unui disc CD sau DVD și să alegi "Ștergere fișiere temporare". Această acțiune este posibilă în toate versiunile de Windows, eliminând instantaneu toate fișierele temporare care nu au fost încă scrise pe disc.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

În Windows 7, ai și opțiunea de a da clic pe "Ștergere fișiere temporare" în bara de unelte de sus, în fereastra Windows Explorer.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Cum adaugi fișiere și foldere pe discurile închise

După ce ai închis un disc, indiferent de formatul pe care l-ai ales, poți să reintroduci discul și să continui să lucrezi cu el. Pe un disc care a fost inscripționat ca să fie folosit precum un stick USB, poți să adaugi fișiere noi ori de câte ori vrei, la fel cum poți să și ștergi fișiere ori de câte ori vrei. Atâta doar că trebuie să ții minte că la fiecare sesiune închisă mai sunt consumați aproximativ 20 de MO din spațiul discului.

Pe discurile care au fost scrise pentru a fi utilizate cu un player CD sau DVD, poți să adaugi fișiere noi, dar nu vei putea să le elimini odată ce au fost inscripționate. Adăugarea de fișiere noi pe un disc închis funcționează la fel ca și adăugarea lor pe un disc nou.

Cum ștergi un CD/DVD reinscriptibil

Unele discuri, inclusiv CD-RW, DVD-RW ori BD-RE, pot fi șterse indiferent de formatul pe care alegi să îl folosești pentru a le scrie. File/Windows Explorer poate șterge aceste discuri. Începutul procesului diferă de la Windows 10 la Windows 8.1 și la Windows 7, dar pașii care urmează după aceea sunt aceiași. În Windows 7, deschide Windows Explorer și mergi la secțiunea Computer. Acolo, selectează discul pe care vrei să îl ștergi, fără a îl deschide efectiv. Dă clic pe "Ștergere disc" în bara de unelte de sus.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

În Windows 10 și Windows 8.1, deschide File Explorer și mergi la secțiunea Acest PC/Computer. Acolo, selectează discul pe care vrei să îl ștergi, fără a îl deschide. Apasă apoi pe fila Gestionare din meniul panglică și apasă pe "Ștergere disc", în secțiunea Media.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Expertul care va fi lansat îți va da opțiunea să selectezi dacă vrei ca el să se închidă la finalul procesului. Dacă nu vrei să primești o notificare când se termină procesul, bifează această opțiune înainte de a apăsa pe Următorul.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Trebuie să aștepți până când discul este golit. Timpul necesar depinde de cantitatea de date de pe disc, tipul discului și unitatea ta optică.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Dacă nu ai bifat opțiunea "Se închide acest expert după ștergerea discului" vei primi o notificare la final, care îți spune că discul a fost șters. Apasă pe Terminare.

Windows, File, Explorer, inscriptionare disc

Dacă ai bifat "Se închide acest expert după ștergerea discului", expertul se va închide singur când este finalizată ștergerea discului.

Concluzie

După cum vezi, scrierea de date pe discuri optice cu File/Windows Explorer este ușor de făcut. Însă, pentru că mulți producători includ software de inscripționare discuri pe dispozitivele lor, mulți utilizatori nu observă că și Windows oferă un instrument similar. Este păcat pentru că, pentru ce au nevoie majoritatea utilizatorilor, File/Windows Explorer poate să se ofere tot ce este necesar. Dacă folosești un software de la o altă companie, încearcă și File/Windows Explorer. S-ar putea să economisești niște timp, spațiu pe hard-disk și bani.

Descoperă: Productivitate Explorer Ghiduri Programe Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează