Securitate pentru toți - Recenzie AVG Internet Security

Securitate pentru toți - Recenzie AVG Internet Security
Rating

Protecție firewall

AVG Internet Security are un modul firewall bine integrat cu Windows și caracteristicile sale de rețelistică. Merită apreciat faptul că modulul firewall monitorizează activ profilul de rețea pe care îl setezi în Windows și își ajustează protecția corespunzător.

AVG Internet Security, 2018
AVG Internet Security, 2018

Pentru a testa cât de bine te protejează modulul firewall de atacurile de rețea, am apelat la două scanere de vulnerabilități de rețea: Nessus și Nmap. Am rulat testele atât pe un profil de rețea privată, cât și pe unul de rețea publică. Atunci când am folosit un profil de rețea publică, nici Nmap și nici Nessus nu au reușit să găsească vreun port deschis.

Reclamă

Apoi, am setat calculatorul de test să folosească un profil de rețea privată. De această dată, Nmap a găsit 9 porturi deschise și a identificat corect sistemul de operare care rula pe laptopul nostru de teste. Nessus a găsit 5 porturi deschise plus o vulnerabilitate la atacurile de tip man-in-the-middle.

În ambele situații, atât Nmap cât și Nessus au putut să identifice adresa MAC a calculatorului nostru, dar aceasta nu este o informație critică din punct de vedere al securității. Acesta este un rezultat mediu în ce privește protecția firewall.

Modulul firewall inclus în AVG Internet Security îți oferă un nivel foarte bun de protecție atunci când folosești rețele publice. Însă, atunci când te conectezi la rețele private, protecția pe care o primești este slabă, iar calculatorul tău este vulnerabil la atacurile din rețea.

Protecție antivirus și antispyware

Primul lucru pe care l-am verificat din punct de vedere al protecției antivirus a fost calitatea scutului web pe care îl primești în AVG Internet Security. Așa cum am menționat mai devreme, AVG scanează și filtrează tot traficul de internet care are loc pe calculatorul tău, iar asta este foarte bine deoarece înseamnă că ești protejat indiferent de ce browser sau aplicație preferi să folosești. Din păcate, motorul de filtrare web nu funcționează întotdeauna bine. Am testat scutul web în Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome și Opera pentru a încerca să vizităm mai multe saituri web periculoase. În multe cazuri, AVG ne-a blocat accesul, dar în la fel de multe situații, nu a făcut nimic și am primit mai multă protecție de la browsere decât de la el. Se pare că ai o șansă de 50% de a fi protejat de scutul web AVG, iar asta reprezintă un aspect dezamăgitor.

AVG Internet Security, 2018
AVG Internet Security, 2018

În continuare, am verificat ce face AVG Internet Security atunci când este pus față în față cu o unitate de memorie amovibilă care conține malware. Pentru a face acest lucru, am copiat mai mulți viruși pe un stick de memorie USB, pe care l-am conectat apoi la calculatorul nostru de teste. Am fost dezamăgiți: AVG nu a pornit automat o scanare antivirus a stick-ului de memorie, nici nu ne-a întrebat dacă vrem să îl scanăm. Nu a scanat fișierele de pe stick nici măcar când l-am deschis în File Explorer. Singurul moment în care scanează fișierele după malware este atunci când încerci să rulezi fișierele infectate. Această abordare nu este deloc proactivă.

AVG Internet Security, 2018
AVG Internet Security, 2018

Pentru testul nostru final, am instalat Windows 10 pe calculatorul nostru, l-am infectat cu multe fișiere infectate cu malware și apoi i-am cerut lui AVG Internet Security să se instaleze și și să ne curețe calculatorul de viruși. Nu a avut niciun fel de probleme în a face acest lucru și după ce a găsit câțiva viruși și i-a eliminat, am rulat și o scanare antivirus completă. AVG Internet Security a eliminat acum toți virușii care rămăseseră pe calculatorul nostru de teste. În final, aveam din nou un sistem de operare care putea fi folosit.

AVG Internet Security, 2018
AVG Internet Security, 2018

În perioada în care am folosit AVG Internet Security, am măsurat și timpul de care are nevoie pentru a executa scanări antivirus pe partiția noastră de sistem de 126 GO cu 35 de GO de date pe ea. În medie, a avut nevoie de 6 minute, o viteză rapidă în comparație cu alte produse antivirus.

Pentru o a doua opinie, ne-am uitat și la ce au avut de spus alte organizații de securitate independente despre AVG:

  • AV-Test a acordat pentru AVG Internet Security un scor de 6 puncte din 6 pentru protecție, 5 puncte pentru performanță și 5,5 puncte din 6 pentru utilizare.

  • AV-Comparatives au acordat calificativul lor de top Advanced+ în toate testele lor: "Real World - Protection Test," "Malware Protection Test," "Performance Test".

  • Virus Bulletin a acordat pentru AVG calificativul VB100 și a măsurat o rată de detecție proactivă de 67,90% și o rată de detecție reactivă de 94,10%.

Motorul antivirus pe care îl primești de la AVG este eficient în identificare și eliminarea malware-ului. Însă, nu are un comportament proactiv în cazul unităților de memorie externe, iar scutul web nu reușește să te oprească din a vizita multe saituri web malițioase, în special cele de tip phishing. Cu AVG, primești un motor antivirus capabil și o implementare slabă a lui, care poate fi mult îmbunătățită.

Reclamă

Caracteristici extra

AVG Internet Security include unele caracteristici extra care ar putea să fie folositoare utilizatorilor săi:

AVG Internet Security, 2018
AVG Internet Security, 2018
  • Data Safe - îți dă posibilitatea să creezi un seif criptat, protejat cu parolă, în care să îți păstrezi fișierele importante. Toate fișierele pe care le stochezi în seif sunt criptate și pot fi accesate doar de persoanele care îți cunosc parola.

  • File Shredder - îți dă posibilitatea de a șterge definitiv fișiere și foldere astfel încât să nu poată fi recuperate mai târziu.

  • PC TuneUp - îți scanează dispozitivul după erori de regiștri, fișiere inutile, discuri fragmentate și scurtături cu erori. Din păcate, acest instrument te va costa bani suplimentari dacă vrei să îl folosești. Nu credem că PC TuneUp este util pentru clienții AVG, deoarece majoritatea caracteristicilor sale sunt deja oferite de Windows.

  • AVG Password Protection - te alertează dacă conturile tale online sunt compromise, blochează accesul neautorizat la parolele pe care le folosești în browser-ul tău web și scanează după parole slabe și duplicat. Funcționează cu Google Chrome și Mozilla Firefox și costă bani în plus, deoarece trebuie să achiziționezi un abonament lunar separat pentru acest serviciu.

  • AVG Secure VPN - este un serviciu VPN care te poate proteja prin criptarea conexiunilor tale de rețea, pentru ca tu să poți naviga pe internet în siguranță și anonim. Din păcate, nu primești nimic gratuit nici în acest caz. Dacă vrei să îl folosești, va trebui să plătești o factură lunară separată. Dacă ești de acord să faci acest lucru, beneficiile sunt evidente: primești o protecție mult mai bună atunci când te conectezi la rețele nesigure. Noi am testat AVG Secure VPN conectându-ne la serverul optim pentru locația noastră, iar vitezele de transfer au scăzut semnificativ (atât viteza de descărcare cât și cea de încărcare au scăzut de la o medie de 80 Mbps la aproximativ 10 Mbps). Totuși, este o consecință rezonabilă pentru utilizarea unui VPN. Întotdeauna lucrurile se rezumă la securitate ori viteză.

AVG Internet Security include câteva instrumente suplimentare și unele dintre ele vor fi utile clienților săi. Din păcate, unele dintre ele, inclusiv cea mai importantă dintre ele, care este AVG Secure VPN, nu sunt ieftine și trebuie să plătești separat pentru ele.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

Dacă te decizi să testezi sau să cumperi AVG Internet Security, există câteva setări la care ar fi bine să arunci o privire:

  • Dacă ești foarte îngrijorat de calitatea securității pe care o primești, ar trebui să setezi Resident Shield (Scutul rezident) să scaneze absolut toate fișierele care sunt deschise, indiferent de extensia lor. Vei găsi această setare în "Menu (Meniu) -> Settings (Setări) -> Components (Componente) -> Resident Shield (Scut rezident) -> Scan when opening (Scanare la deschidere) -> Scan all files (Scanare toate fișierele)".

  • AVG Internet Security nu are nicio scanare antivirus programată. Ar trebui să configurezi cel puțin una care să fie rulată săptămânal sau la fiecare două săptămâni. Vei găsi această opțiune în "Scan computer options (Opțiuni de scanare calculator) -> Schedule scan (Programare scanare)".

  • AVG Internet Security poate să scaneze și după PUA (Aplicații potențial nedorite), dar această opțiune nu este activată în mod implicit. Dacă vrei să o activezi, o poți face în "Menu (Meniu) -> Settings (Setări) -> General".

AVG Internet Security, 2018
AVG Internet Security, 2018

AVG Internet Security vine cu o mulțime de opțiuni și setări avansate și majoritatea lor sunt configurate bine. Dar, pentru a îți îmbunătăți și mai mult protecția, poți face câteva schimbări.

Care este părerea ta despre AVG Internet Security?

Acum că știi mai multe despre AVG Internet Security și ce are de oferit, crezi că este o investiție bună pentru banii tăi? După părerea ta, este un produs de securitate bun, sau ai prefera să cauți altceva? Te așteptăm să postezi orice comentarii sau întrebări ai, în secțiunea de mai jos.

Descoperă: Securitate Programe Recenzii Sistem și Securitate Windows