Securitate pentru toți - Recenzie Comodo Internet Security Complete 8

Rating:
1 out of 5 stars

Comodo este o companie americană care și-a creat un renume destul de puternic, în principal datorită produselor sale de securitate gratuite, precum Comodo Free Internet Security sau Comodo Free Firewall. Ei dezvoltă însă și produse de securitate comerciale care oferă mai multe opțiuni și mai multe instrumente decât produsele gratuite. Cel mai complet produs de securitate de la ei este Comodo Internet Security Complete 8. Acesta include caracteristici precum un mediu securizat (sandbox) pentru rularea aplicațiilor necunoscute, un motor antivirus bazat pe cloud, criptare datelor transmise prin Wi-Fi și altele. Am fost curioși să vedem cât de eficient este acest produs în a securiza un calculator cu Windows, așa că l-am testat timp de o săptămână. Citește acest review pentru a afla ce am descoperit:

Primele impresii

Primul pas în a-ți proteja calculatorul cu Comodo Internet Security Complete 8 este, bineînțeles, să îl descarci și să îl instalezi. De pe saitul web oficial , va trebui să descarci fișierul de instalare, acesta fiind un executabil de proporții generoase. Fișierul ciscomplete_installer.exe are o dimensiune de 207 MO și conține toate fișierele necesare instalării suitei.

Când rulezi expertul de instalare, Comodo îți cere să faci câteva alegeri referitoare la instalare. Pentru început, Comodo Internet Security Complete 8 îți va cere să alegi în ce limbă vrei să folosești această suită de securitate. Unele dintre limbile disponibile sunt create de către Comodo, în timp ce altele sunt create de comunitate. Din fericire, suita de securitate este disponibilă și în limba română, traducerea fiind realizată de comunitatea de utilizatori.

Ți se va cere să oferi o adresă de email și va trebui să alegi dacă vrei să activezi opțiunea “Cloud Based Behavior Analysis” (“Analiză comportamentală bazată pe cloud”) și dacă vrei să transmiți statistici anonime despre utilizarea programului, către Comodo. Toate aceste alegeri sunt opționale așa că este în regulă dacă nu vrei să îți oferi adresa de email sau dacă nu vrei să activezi niciuna dintre celelalte două opțiuni.

La următorul pas al instalării, Comodo încearcă să te convingă să îți schimbi browserul web implicit cu Chromodo - un browser web bazat pe Chromium (la fel ca Google Chrome sau Opera) dezvoltat de către Comodo. Nouă nu ne-a plăcut acest lucru și majoritatea oamenilor probabil că vor prefera să își păstreze browserul web pe care îl folosesc deja. În plus, inginerii Google au demonstrat că Chromodo - acest browser web dezvoltat de Comodo și care este prezentat a fi un browser mai sigur decât altele - este de fapt un navigator web nesigur, care își pune utilizatorii în pericol.

Din fericire, poți să oprești instalarea browser-ului Chromodo : apasă pe butonul Customize Installation (Personalizare instalare) și debifează opțiunea Chromodo.

Așa cum ai observat din captura de ecran anterioară, Comodo Internet Security Complete 8 instalează și un instrument numit Comodo GeekBuddy - 24/7 Live PC Support. Vom vorbi despre el mai târziu în acest review dar, pentru moment, trebuie să menționăm că poți să alegi să nu instalezi nici acest instrument.

După ce ai ales ce vrei să instalezi, procesul va continua și va dura câteva momente până când va fi terminat. Apoi, Comodo Internet Security Complete 8 va porni imediat o actualizare automată a bazei de date cu definiții de viruși. Spre surpriza noastră, acest lucru înseamnă că vei mai descărca încă 235 MO de date, de pe serverele Comodo. Faptul că definițiile de viruși sunt actualizate este un lucru bun. Totuși, să descarci 235 de MO de fișiere după ce ai descărcat inițial încă 207 MO, nu este un aspect bun. În total, ajungi să descarci 442 de MO de date, ceea ce este foarte mult.

În timp ce Comodo Internet Security Complete 8 încă își instala actualizările (proces care este foarte lent), desktop-ul nostru a fost “invadat” de mai mutle ferestre și notificări. Comodo Internet Security Complete 8 și-a încărcat fereastra principală, ne-a întrebat la ce fel de rețea suntem conectați, a afișat o notificare despre GeekBuddy și a încărcat și un gadget în colțul din dreapta sus al Desktop-ului. Acest comportament ni s-a părut agresiv și credem că mulți utilizator vor simți același lucru.

Ah… cum am putut să uităm? Trebuie să îți repornești calculatorul dacă vrei ca suita de securitate să funcționeze așa cum trebuie. Așa că iată-ne: încă o notificare, pentru că poate aveam un Desktop prea gol. :)

Primele noastre impresii în ceea ce privește interacțiunea cu Comodo Internet Security Complete 8 sunt în general negative. Instalarea acestei suite înseamnă să descarci foarte multe fișiere, Comodo încearcă să instaleze lucruri pe care poate nu le vrei pe calculatorul tău și, atunci când instalarea este terminată, te sperie cu o mulțime de notificări și ferestre. Cu siguranță, utilizatorii începători nu vor aprecia primele interacțiuni cu acest produs.

Integrarea cu Windows 8.1 & aplicațiile moderne

Primul lucru la care ne-am uitat în termeni de integrare cu Windows a fost să vedem dacă Comodo Internet Security Complete 8 dezactivează Windows Firewall și Windows Defender. Suita de securitate a dezactivat Windows Defender dar nu a dezactivat și Windows Firewall. Acest lucru nu este unul bun, deoarece să ai două firewall-uri care rulează simultan poate duce la conflicte și probleme de performanță.

Apoi, am verificat dacă modulul firewall oferit de Comodo își ajustează setările conform profilului de rețea pe care îl folosești în Windows. Prima dată când te conectezi la o rețea, Comodo Internet Security Complete 8 te întreabă ce fel de rețea este ea: Public (Publică), Work (Birou) sau Home (Acasă). Aceste opțiuni sunt inspirate din Windows 7. Versiunile moderne de Windows însă folosesc doar două profiluri de rețea: Private sau Publice. Acest lucru poate să provoace confuzie pentru utilizatori.

Un aspect ciudat la Comodo Internet Security Complete 8 este faptul că poți seta acest profil de rețea ( Public, Work sau Home ) o singură dată - atunci când te conectezi la acea rețea. După aceea, dacă vrei să schimbi nivelul de protecție al unei rețele cunoscute, o poți seta doar ca fiind de încredere sau să o blochezi. Din nou, acest lucru nu face decât să provoace și mai multă confuzie pentru utilizator.

Ca aspecte pozitive, Comodo Internet Security Complete 8 este bine integrat cu toate opțiunile de rețelistică din Windows 8.1. Noi nu am avut niciun fel de probleme când am creat sau când ne-am asociat la Grupuri de domiciliu și nu am avut probleme nici la partajarea de fișiere, foldere sau când am redat media în stream prin rețeaua locală. Aplicațiile moderne au funcționat bine de asemenea, fără probleme.

În termeni de securitate online, Comodo Internet Security Complete 8 stă slab: primești puțină protecție dar numai dacă îți schimbi serverele DNS și multor oameni acest lucru probabil că nu le va plăcea. Comodo Internet Security Complete 8 nu îți filtrează traficul HTTP și nu îți oferă extensii pentru browser care să te protejeze în fața saiturilor web malițioase. Dacă ești un profesionist IT și știi că va urma să vizitezi un sait web malițios, ai putea să folosești opțiunea de sandboxing (izolare) oferită de Comodo Internet Security Complete 8. Aceasta te lasă să folosești orice browser web într-un mediu izolat astfel încât niciun fel de virus să nu poate să scape și să îți infecteze calculatorul. Cu toate acestea, nu vei fi protejat în fața saiturilor web de phishing, de exemplu, iar informațiile tale personale pot să fie furate foarte ușor. Din păcate, utilizatorii normali nu vor ști când să folosească mediul de sandboxing (mediul izolat) oferit de Comodo, așa că ei cu siguranță nu vor fi protejați eficient împotriva amenințărilor de pe internet.

În continuare, am folosit Managerul de activități din Windows pentru a vedea câtă memorie RAM este necesară pentru ca Comodo Internet Security Complete 8 să poată să își ruleze toate procesele. Am aflat că, în condiții normale, Comodo are nevoie de aproximativ 75 MO de RAM. Atunci când are loc ceva deosebit, precum o detecție de malware sau o scanare antivirus, RAM-ul consumat de Comodo crește cu încă 10-20 MO. În schimb, suita folosește mult procesor și, pe calculatorul nostru de teste a ajuns să consume chiar și 100% din puterea sa de procesare. Dacă ești curios, pe calculatoul nostru de teste avem un procesor Intel Core 2 Duo cu patru nuclee la 2GHz și 6GO de memorie RAM DDR3.

Apoi, am folosit BootRacer pentru a măsura timpul mediu de pornire al calculatorului nostru de teste înainte și după ce am instalat Comodo Internet Security Complete 8. Din păcate, după ce am instalat Comodo, calculatorul nostru de test aproape că și-a dublat timpul de pornire. Acesta a crescut cu 31 de secunde, adică a devenit cu 92% mai lent decât înainte de a instala Comodo. Aceasta este o creștere uriașă.

Pentru a ne face o idee mai bună despre cât de mult a afectat această suită de securitate performanțele calculatorului nostru, am rulat și o serie de teste cu instrumentul de benchmarking PCMark 8. Am rulat testele Home conventional înainte și după ce am instalat Comodo Internet Security Complete 8 și am aflat că această suită de securitate are un impact destul de important asupra performanței. Calculatorul nostru de teste a fost mai lent cu 8% decât înainte de a instala Comodo.

Un alt aspect negativ la Comodo este faptul că el nu își protejează procesele de la oprire: am putut să le închidem cu ușurință, pe toate, iar acest lucru înseamnă că orice virus poate face același lucru.

De asemenea, am observat că, dacă dezinstalezi Comodo Internet Security Complete 8 , trebuie să fii atent pentru că el nu dezinstalează tot ce a instalat la început. Browser-ul web Chromodo și instrumentul GeekBuddy rămân instalate pe calculatorul tău. Trebuie să le elimini manual pentru a scăpa de tot software-ul Comodo de pe calculatorul tău. Și acest aspect este unul negativ și cu siguranță nu va fi apreciat de utilizatori.

Comodo Internet Security Complete 8 are o serie de probleme mari în ceea ce privește integrarea sa cu Windows 8.1. Opțiunile de rețelistică funcționează bine însă suita de securitate nu dezactivează Windows Firewall, iar modulul firewall din Comodo nu își ajustează nivelul de protecție în funcție de profilul pe care l-ai setat pentru rețea în Windows. Comodo Internet Security Complete 8 este un produs cu cerințe mari din punct de vedere al resurselor, un produs care aproape a dublat timpul de pornire al calculatorului nostru. De asemenea, deoarece practic nu are niciun fel de mod de a te proteja online, Comodo te lasă descoperit în fața amenințărilor de pe saiturile web malițioase.

Ușurința în utilizare și configurare

Comodo Internet Security Complete 8 oferă o interfață de utilizare care arată bine. Pe consola principală, ea îți arată imediat dacă te afli în siguranță sau nu. De asemenea, poți să vezi dintr-o privire detalii despre amenințările detectate și despre atacurile de rețea.

O apăsare pe oricare dintre modulele afișate pe consola principală va întoarce “dala” sa și îți va arăta și mai multe detalii despre el, sau îți va da acces rapid la unele acțiuni contextuale.

În partea de jos a interfeței de utilizare, Comodo Internet Security Complete 8 afișează o bară de unelte care îți dă acces rapid la o serie de acțiuni precum scanarea antivirus, rularea unei verificări manuale după actualizări, deschiderea carantinei ș.a.m.d.

Deși nu are un nume tocmai intuitiv, butonul Tasks (Activități) din colțul din dreapta sus al consolei principale este butonul pe care trebuie să apeși pentru a accesa acțiunile, opțiunile și setările tuturor modulelor de protecție incluse de această suită de securitate.

Dacă vrei să accesezi setările cu adevărat avansate, va trebui să mergi la Tasks (Activități) , apoi la Advanced Tasks (Activități avansate) și apoi la Open Advanced Settings (Deschidere activități avansate).

În ceea ce privește setările avansate, trebuie să spunem că Comodo Internet Security Complete 8 oferă o mulțime. Cu siguranță, numărul lor va face fericit orice utilizator profesionist.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a înțelege ce face o anumită opțiune sau setare, Comodo Internet Security Complete 8 îți oferă ajutor doar online. Ajutorul este detaliat și îți poate fi de folos, dar unele setări avansate sunt greu de înțeles chiar dacă le citești documentația.

În cazul în care ai nevoie de suport, Comodo Internet Security Complete 8 îți oferă GeekBuddy - un instrument care te va pune în contact cu un inginer de suport de la Comodo. Totuși, chiar dacă este instalat împreună cu Comodo Internet Security Complete 8 , acest instrument numit GeekBuddy nu face parte din suita de securitate. Dacă vrei să folosești GeekBuddy , va trebui să plătești o sumă de bani suplimentară semnificativă către Comodo. Modul în care Comodo își prezintă produsele ni s-a părut a fi destul de ciudat. În mod normal, oferta lor pentru tine este să achiziționezi Comodo Internet Security Complete 8 la un preț de 89,99 USD. Dar acesta nu include GeekBuddy din câte am văzut pe sait. Dacă vrei să cumperi Comodo Internet Security Complete 8 with GeekBuddy vei plăti aproape 200 de dolari (pentru 3 calculatoare), un preț uriaș pentru orice soluție de securitate.

Dacă ești curios să vezi ce s-a întâmplat pe calculatorul tău din punct de vedere al securității, este bine să știi că Comodo Internet Security Complete 8 oferă atât statistici vizuale ușor de înțeles, cât și jurnale detaliate despre fiecare eveniment de securitate care a avut loc pe calculatorul tău, indiferent cât de insignifiant.

În ceea ce privește alertele și notificările, Comodo Internet Security Complete 8 nu este un produs silențios dar nici unul “vorbăreț”. Totuși, trebuie să recunoaștem că toate acele notificări care au fost afișate de GeekBuddy ne-au agasat destul de repede și vă recomandăm să nu instalați și această aplicație care vine cu Comodo.

Comodo Internet Security Complete 8 are o interfață de utilizare care funcționează bine. Totuși, cât timp am folosit acest produs am avut mereu impresia că ar fi putut fi mai bine organizată. Setările avansate, de exemplu, sunt mai greu de găsit decât ar fi trebuit să fie. Un aspect foarte negativ este faptul că, dacă ai nevoie de ceva mai mult ajutor în utilizarea acestei suite, trebuie să cumperi Comodo Internet Security Complete 8 with GeekBuddy, care costă aproximativ de trei ori prețul pe care ar trebui să îl plătești pentru o altă suită de securitate, de la un alt producător.

Pe pagina următoare a acestui review poți să afli ce rezultate au obținut modulele firewall și antivirus în testele noastre.