Securitate pentru toți - Review Comodo Internet Security Complete 10

Rating

Ușurința în utilizare și configurare

Comodo Internet Security Complete 10 are o interfață de utilizare care arată bine. Pe consola sa principală, îți spune dacă ești în siguranță ori nu. De asemenea, ai câteva butoane mari pe care poți să apeși pentru a începe o scanare antivirus, pentru a debloca aplicații, pentru a actualiza suita de securitate sau pentru a deschide mediul securizat "Secure Shopping".

Comodo, Internet Security, Complete

Dacă preferi să vezi mai multe detalii despre orice, interfața de utilizare include o vizualizare avansată. Apasă pe butonul numit "Advanced View" din colțul dreapta sus al ferestrei pentru a o deschide.

Comodo, Internet Security, Complete

În partea de sus a interfeței de utilizare, Comodo Internet Security Complete 10 afișează o bară de unelte care îți dă acces rapid la o serie de Tasks (Sarcini), Settings (Setări) și Live Support (Suport în timp real). Deși numele său nu este cel mai intuitiv, butonul Tasks (Sarcini) este cel pe care trebuie să apeși pentru a primi acces la acțiunile, opțiunile și setările pentru toate modulele de protecție incluse de această suită de securitate.

Tasks (Sarcinile) sunt împărțite în General Tasks (Sarcini generale), Firewall Tasks (Sarcini firewall), Containment Tasks (Sarcini de izolare) și Advanced Tasks (Sarcini avansate). Pentru utilizatorul ocazional, aceste denumiri nu sunt intuitive, cu excepția sarcinilor de firewall. Dacă deschizi General Tasks poți să vezi că acesta este locul de unde se poate lansa o scanare antivirus, o actualizare, se pot debloca aplicații, deschide Secure Shopping, obține suport tehnic și accesa Cloud Backup.

Comodo, Internet Security, Complete

Sarcinile de firewall au opțiuni legate de modulul firewall. Poți să folosești această secțiune pentru a permite sau bloca aplicații de la a accesa internetul, administra rețelele și vizualiza conexiunile sau gestiona porturile ascunse.

Comodo, Internet Security, Complete

Containment Tasks (Sarcinile de izolare) îți dau voie să rulezi aplicații într-un mediu sigur și să administrezi mediile virtuale, lucru pe care utilizatorii avansați probabil că îl vor aprecia.

Comodo, Internet Security, Complete

Iar Advanced Tasks (Sarcinile avansate) îți oferă opțiunea de a crea un disc de recuperare, un disc bootabil pe CD sau USB cu care poți să dezinfectezi PC-uri infectate rău, poți să vezi jurnale, carantina și așa mai departe.

Comodo, Internet Security, Complete

Comodo Internet Security Complete 10 oferă multe setări avansate, lucru care va face orice geek în securitate fericit. Însă, începătorii s-ar putea să fie intimidați de numărul mare de setări avansate și de numele lor ciudate.

Comodo, Internet Security, Complete

Dacă ai nevoie de ajutor să înțelegi pentru ce folosește o anumită opțiune sau setare, Comodo Internet Security Complete 10 îți oferă ajutor online. Este detaliat și util, dar sunt unele setări avansate care sunt greu de înțeles chiar dacă le citești documentația.

Pentru și mai mult ajutor, Comodo Internet Security Complete 10 îți oferă GeekBuddy - un instrument care te pune în contact cu echipa de suport tehnic al Comodo. GeekBuddy nu este instalat în mod implicit, dar dacă apeși pe butonul Live Support din consola principală a suitei de securitate, îl poți descărca și instala.

Comodo, Internet Security, Complete

Cel mai bun lucru la instrumentul GeekBuddy este faptul că este disponibil 24 de ori pe zi, în fiecare zi a săptămânii. Însă te costă bani în plus. De fapt, te costă la fel de mult ca o licență completă pentru Comodo Internet Security Complete 10. Dacă ești gata să cheltuiești acești bani, care acum la ofertă înseamnă 130 de dolari americani, poți să folosești GeekBuddy pentru a cere ajutor pentru orice fel de problemă ai pe PC, de la probleme legate de antivirus la probleme legate de imprimantă sau de placa de sunet, de exemplu. Este un serviciu de suport clienți bun, dar ar fi trebuit să fie inclus în costul licenței originale al suitei de securitate.

Comodo, Internet Security, Complete

Dacă ești curios să vezi ce s-a întâmplat pe calculatorul tău din punct de vedere al securității, Comodo Internet Security Complete 10 îți oferă atât statistici vizuale care sunt ușor de înțeles, cât și jurnale detaliate despre fiecare eveniment care a avut loc pe PC-ul tău.

Comodo, Internet Security, Complete

Din punct de vedere al alertelor și notificărilor, Comodo Internet Security Complete 10 nu este nici vorbăreț dar nici tăcut. Am văzut alerte despre detecții de malware, dar nu am văzut nimic despre firewall.

Comodo, Internet Security, Complete

Comodo Internet Security Complete 10 are o interfață de utilizare decentă care își face treaba bine. Însă, în perioada de timp în care am folosit acest produs, am avut impresia că ar fi putut să fie mai bine organizată și explicată. Începătorii se vor simți pierduți printre toate setările și opțiunile disponibile și probabil că nu vor înțelege ce fac multe dintre ele.

Protecție firewall

Când te conectezi la o rețea nouă, modulul firewall inclus în Comodo Internet Security Complete 10 te întreabă ce fel de rețea este. Deși Windows 10 are doar două opțiuni pentru profilele de rețea pe care le folosește - Public și Privat - firewall-ul Comodo îți dă trei opțiuni: Home, Work și Public. Aceste opțiuni sunt similare cu ce găsești în Windows 7 și, dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1, faptul că ai trei profile de rețea în Comodo dar numai 2 în Windows, poate să creeze confuzie.

Comodo, Internet Security, Complete

Firewall-ul Comodo poate să detecteze automat rețelele private și își schimbă profilul de securitate corespunzător. Însă este ciudat că Comodo nu are niciun comutator evident pentru schimbarea profilului de protecție după ce acesta a fost setat. După ce am căutat prin interfața de utilizare, am descoperit că firewall-ul Comodo îți dă voie doar să schimbi o rețea cunoscută din Trusted (De încredere) în Blocked (Blocată) sau viceversa. Aceste opțiuni nu se potrivesc nici ele cu abordarea "acasă, public, serviciu" folosită de firewall atunci când te conectezi la o rețea nouă și asta ne face să fim și mai confuzi.

Comodo, Internet Security, Complete

Pentru a verifica eficiența firewall-ului oferit de Comodo, am rulat câteva teste cu Nessus și Nmap, două dintre cele mai bune scanere de vulnerabilități în rețea. Am rulat testele atât pe un profil de rețea privat cât și pe unul public. Din păcate, firewall-ul Comodo nu a fost la fel de bun pe cât ne așteptam să fie. Când am folosit profilul de rețea privată, Nessus a găsit 6 porturi deschise, o vulnerabilitate numită Etherleak, cu un impact mic asupra securității și o vulnerabilitate mai serioasă la atacurile de tip man-in-the-middle. Nmap a găsit 8 porturi deschise. Când am trecut la un profil de rețea public, atât Nessus cât și Nmap au găsit 1 port deschis, dar asta a fost tot. Singura informație interesantă în ambele situații a fost adresa MAC a calculatorului de teste, dar aceasta nu este importantă din punct de vedere al securității.

Modulul firewall inclus de Comodo Internet Security Complete 10 este decent atunci când te conectezi la rețele publice. Însă este mai slab decât ne așteptam atunci când te conectezi la rețele private și te lasă vulnerabil la atacuri. De asemenea, este slab configurat din punct de vedere al utilizării. Numele pentru profilele de rețea se tot schimbă și te fac să fii confuz foarte ușor.

Protecție antivirus și antispyware

Primul lucru pe care l-am testat la modulul antivirus oferit de Comodo Internet Security Complete 10 a fost să vedem cât de bun este la a te proteja atunci când ești online. Acesta filtrează traficul de internet indiferent de browser-ul web pe care îl folosești, iar asta este un lucru bun. Totuși, nu pare să blocheze foarte bine saiturile periculoase. L-am testat cu cele mai populare browsere web - Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer și Opera - și am încercat să vizităm o serie de saituri web malițioase. Rezultatele pe care le-am obținut au fost mixte: Comodo Internet Security Complete 10 ne-a blocat din a accesa unele saituri dar nu a reacționat deloc la altele. Din ce putem să ne dăm seama, protecția web funcționează bine când este vorba de malware, dar este slabă în cazul saiturilor de phishing. Când protecția web funcționează corect, primești un mesaj ca cel de mai jos.

Comodo, Internet Security, Complete

În continuare, ne-am uitat la modul în care se comportă modulul antivirus în cazul unităților de memorie externe infectate. Pentru asta, am pus mai mulți viruși pe un stick de memorie, pe care apoi l-am conectat la calculatorul de teste care rula Comodo Internet Security Complete 10. Modulul antivirus nu a scanat stick-ul de memorie când l-am conectat, dar a început să detecteze virușii atunci când am deschis stick-ul în File Explorer. Comodo a reușit să identifice și să curețe 8 fișiere malware din 12. Celelalte 4 fișiere nu au fost detectate de scanarea manuală. Însă, atunci când am încercat să le executăm, încă 3 au fost detectate și blocate. Unul a rămas neatins. Comodo ar fi putut să fie mai bun.

Comodo, Internet Security, Complete

Pentru testul nostru final, am instalat Windows 10 pe calculator și apoi l-am infectat cu multe fișiere malware. Apoi, i-am cerut lui Comodo Internet Security Complete 10 să se instaleze și să ne curețe calculatorul de teste. Din fericire, suita de securitate a făcut acest lucru fără probleme majore și, după ce a identificat și eliminat câteva fișiere infectate în timpul instalării sale, am rulat și o scanare antivirus completă, ca să fim siguri. După aproximativ zece minute, calculatorul de teste nu mai avea viruși pe el și era utilizabil din nou. Acesta este un rezultat bun pentru motorul antivirus oferit de Comodo.

Comodo, Internet Security, Complete

De asemenea, ne-am uitat la cât de rapid este motorul antivirus Comodo. Am rulat o scanare completă de sistem pe partiția de Windows 10, care are 126 de GO spațiu total și 35 de GO de date pe ea. Comodo Internet Security Complete 10 a avut nevoie de 9 minute pentru a o scana. Este un motor antivirus rezonabil de rapid la scanare.

Pentru o a doua opinie, am verificat ce au avut de zis și alte organizații de securitate IT independente despre produsele antivirus Comodo:

 • AV-TEST a evaluat Comodo Internet Security Premium cu 6 puncte din 6 pentru protecție, 2 din 6 pentru performanță și 4,5 puncte din 6 pentru utilizare.
 • Din păcate, nici AV-Comparatives și nici Virus Bulletin nu au analizat produsele de securitate Comodo.

Comodo Internet Security Complete 10 oferă un motor antivirus care te poate proteja eficient de fișierele malware. Însă este regretabil că nu este foarte bun la blocarea saiturilor web malițioase.

Caracteristici suplimentare

Comodo Internet Security Complete 10 include o serie de caracteristici suplimentare care se pot sau nu dovedi utile clienților săi:

Comodo, Internet Security, Complete
 • Comodo Dragon - un browser web bazat pe Chromium (aceeași tehnologie aflată la baza Google Chrome și Opera). Promite să îți ofere îmbunătățiri în ceea ce privește confidențialitatea, în comparație cu Google Chrome și promite să fie mai sigur decât alte navigatoare web. Totuși, Google spune că browser-ul Dragon oferit de Comodo nu este atât de sigur cum promite.
 • GeekBuddy - un produs care îți oferă posibilitatea de a intra în contact direct cu echipa de suport Comodo și de a primi ajutor pentru orice fel de probleme pe care ai putea să le ai cu calculatorul tău. Echipa tehnică a Comodo te poate ajuta să elimini virușii, dar și să configurezi o imprimantă nouă, de exemplu. Totuși, abonamentul anual costă aproape la fel de mult ca o licență de Comodo Internet Security Complete 10.
 • Sandbox - este o caracteristică de securitate disponibilă în Comodo Internet Security Complete 10 care îți permite să rulezi orice aplicație într-un mediu izolat. Atunci când faci acest lucru, aplicația este izolată de restul sistemului de operare și nimic din ce face ea nu are efecte permanente asupra calculatorului tău. Este cu siguranță o opțiune utilă, mai ales atunci când ai de-a face cu aplicații sau programe în care nu ai încredere. Poți găsi această caracteristică în secțiunea Tasks (Sarcini): "Containment Tasks (Sarcini de izolare) -> Run Virtual (Executare virtuală)".
 • Virtual Desktop - este un desktop virtual care include scurtături către diferite servicii web. De asemenea, îți permite să rulezi aplicații în mod sandbox, lucru care nu ni s-a părut necesar - poți să rulezi aplicații în sandbox și fără acest Virtual Desktop.
 • Rescue Disk (Disc de recuperare) - îți oferă posibilitatea de a crea un CD/DVD sau un stick de memorie USB boot-abil cu Comodo, cu care poți să cureți infecțiile malware complexe.
 • KillSwitch - este un manager de activități avansat care include calificative pentru aplicațiile/procesele care rulează în memoria calculatorului tău. Aceste calificative te pot ajuta să identifici care procese sunt de încredere și care nu.
 • Secure Shopping - îți protejează tranzacțiile financiare pe care le faci online, împotriva fraudelor și intercepției.
 • Comodo Backup - îți dă opțiunea de a îți stoca fișierele importante într-un spațiu de stocare online sigur. Îți oferă 50 de GO de spațiu de backup gratuit, dar poți să faci upgrade la mai mult dacă ai nevoie.
 • TrustConnect - un serviciu VPN care ar trebui să îți cripteze comunicațiile atunci când ești conectat la rețele nesigure, cu fir sau wireless. Din păcate, acest instrument este disponibil doar pentru clienții care plătesc pentru acest serviciu specific. Nu este inclusă o versiune de evaluare, așa că nu am putut să îl testăm. Dacă știi mai multe despre el, spune-ne și nouă în secțiunea de comentarii.
Comodo, Internet Security, Complete

Comodo Internet Security Complete 10 include instrumente de securitate suplimentare, dar numai câteva dintre ele sunt utile. Altele, precum GeekBuddy, te costă mai mulți bani dacă vrei să le folosești. Apreciem faptul că această suită de securitate include o soluție VPN dar, din păcate, costă suplimentar.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

Comodo Internet Security Complete 10 este în general bine configurat, dar dacă vrei să îi personalizezi modul de funcționare, există o mulțime de setări avansate disponibile. Iată câteva lucruri pe care credem că vei vrea să le ajustezi:

Comodo, Internet Security, Complete
 • Dezactivează "Show welcome screen on startup" ("Afișare ecran de bun venit la pornire"), "Show desktop widget" ("Afișare widget desktop") și "Play sound when an alert is shown" ("Redare sunet atunci când este afișată o alertă"). Dacă nu vrei ca Comodo să afișeze aceste lucruri ori să redea sunete, poți să găsești toate aceste setări în "Advanced Settings (Setări avansate) -> General Settings (Setări generale) -> User Interface (Interfață de utilizare)" .
 • În mod implicit suita verifică după actualizări la fiecare 6 ore. Dacă vrei ca ea să facă această verificare mai des, îi vei găsi setările în "Advanced Settings (Setări avansate) -> General Settings (Setări generale) -> Updates (Actualizări) ".
 • Dacă lucrezi des cu fișiere în rețeaua ta locală, poate vrei să activezi scanarea lor după cod malițios în timp real, de fiecare dată când le accesezi. Pentru asta, bifează opțiunea "Enable realtime scanning of files on network" ("Activare scanare fișiere din rețea în timp real") din "Advanced Settings (Setări avansate)-> Antivirus -> Realtime Scan (Scanare în timp real)".
 • Dacă lucrezi într-un mediu periculos, în care te întâlnești des cu malware și alte amenințări, poate vei vrea să activezi sistemul HIPS. HIPS vine de la Host Intrusion Prevention System și este o tehnologie care te alertează atunci când un malware sau un atacator neautorizat încearcă să preia controlul sistemului. Poți să activezi această caracteristică în "Advanced Settings (Setări avansate) -> HIPS -> HIPS Settings (Setări HIPS)".

Comodo Internet Security Complete 10 este o suită de securitate configurată bine în mod implicit, dar pentru că sunt multe setări disponibile, găsești câteva pe care este posibil să vrei să le ajustezi.

Care este părerea ta despre Comodo Internet Security Complete 10?

Comodo Internet Security Complete 10 nu ne-a lăsat o impresie bună. Are câteva aspecte bune, dar și multe lucruri negative. De asemenea, Comodo cere bani pentru multe instrumente suplimentare, astfel crescându-i costul final destul de mult. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai despre acest produs antivirus.

Descoperă: Securitate Recenzii Sistem și Securitate
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează