Sony PS5 & Wi-Fi 6: Cum funcționează cu un router ASUS de gaming?

Sponsorizat de
  • misc de Ciprian Adrian Rusen publicat la 02.10.2021
  • Share:

Deși este relativ dificil să-ți cumperi o consolă Sony PlayStation 5, routerele Wi-Fi 6 se găsesc ușor pe piață, apărând din ce în ce mai multe în fiecare zi. Găsești foarte multe modele, la prețuri din ce în ce mai diverse, pentru toate buzunarele și așteptările. Te întrebi dacă Sony PS5 este compatibilă cu Wi-Fi 6 și vrei să știi cum merge pe rețelele wireless care folosesc acest standard? Atunci ai ajuns la articolul potrivit, căci noi am făcut echipă cu ASUS și-am testat PS5 împreună cu unul dintre routerele lor de top. Iată ce am aflat:

Merge Sony PS5 cu Wi-Fi 6? Poate PS5 să folosească conexiuni Wi-Fi pe 5 GHz?

Mulți pasionați de gaming se întreabă dacă Sony PlayStation 5 are suport pentru Wi-Fi 6. Răspunsul scurt este că da. PS5 are o placă de rețea Sony J20H100 Wi-Fi 6 cu suport pentru transferuri wireless 2x2 MU-MIMO și Bluetooth 5.1. Poți vedea modulul Sony J20H100 evidențiat în poza de mai jos, creată de iFixit pentru experimentul lor de demontare a PlayStation 5, pe care ți-l recomandăm.

Credit: iFixit - modulul Sony J20H100 Wi-Fi 6 din PS5

Datorită acestui modul, Sony PlayStation 5 poate folosi conexiuni Wi-Fi pe banda de 5 GHz folosind standardele Wi-Fi 6 și Wi-Fi 5.

Sony PS5 face cunoștință cu ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Am decis să facem un experiment ca să vedem ce beneficii reale de viteză obții atunci când conectezi consola Sony PS5 la o rețea Wi-Fi 6, gestionată de un router de gaming impresionant, precum ASUS ROG Rapture GT-AX11000.

Sony PS5 și ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Atunci când mă uit la poza de mai sus, nu știu ce dispozitiv îmi place mai tare: routerul masiv, care arată ca un păianjen, ori consola retro-futuristă?

Sony PS5 și ASUS ROG Rapture GT-AX11000: Testele pe care le-am efectuat

În “laboratorul” nostru de testare (este mai degrabă o sufragerie obișnuită), am folosit routerul ASUS ROG Rapture GT-AX11000 pentru a gestiona rețeaua wireless. Conexiunea noastră la internet este capabilă de descărcări de date (download) la viteza de 1 Gbps și încărcări de date (upload) la 800 Mbps. La aceste viteze, conexiunea la internet nu limitează potențialul la care putem ajunge cu un router puternic cu Wi-Fi 6.

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 este un router wireless cu trei benzi, pe care l-am setat astfel:

  • Banda de 2.4 GHz a fost setată să folosească vechiul standard Wi-Fi 4 (802.11n) și lățimea de bandă a canalului de 40 MHz.
  • Prima bandă (frecvență) de 5 GHz a fost configurată să folosească standardul Wi-Fi 5 (802.11ac) și lățimea de bandă a canalului de 80 MHz.
  • A doua bandă de 5 GHz a fost setată să folosească Wi-Fi 6 (802.11ax) și lățimea de bandă a canalului de 160 MHz.
  • După ce am terminat testele pe cele trei benzi menționate mai sus, am schimbat setările benzii de 2.4 GHz să folosească standardul Wi-Fi 6 și lățimea de bandă a canalului de 40 MHz.

Am conectat Sony PS5 la toate benzile emise de routerul ASUS cu Wi-Fi 6 și, pe fiecare dintre acestea, am efectuat testul conexiunii la internet din setările de rețea ale Sony PS 5. Acest test a fost repetat de trei ori pe fiecare bandă. Am înregistrat rezultatele și am calculat viteza medie.

Testul conexiunii la internet de pe PS5

După aceea, am luat jocul Apex Legends din PlayStation Store și am înregistrat timpul necesar pentru a-l descărca pe fiecare bandă wireless și fiecare standard menționat.

Descărcarea Apex Legends din PlayStation Store

Așa cum se vede mai jos, jocul are o mărime de 23,09 GB.

Cât de mare este Apex Legends

Apex Legends este mai mic decât multe jocuri pentru PS5, dar suficient de mare încât măsurătorile noastre să ne ofere o idee foarte bună despre viteza medie pe care o obții atunci când folosești diferitele standarde Wi-Fi.

Sony PS5 pe Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 5 vs. Wi-Fi 4, cu un router ASUS de gaming

Mai întâi am analizat conectivitatea Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 5 folosind banda de 5 GHz pe Sony PS5. În testul conexiunii la internet oferit de Sony, Wi-Fi 6 a îmbunătățit viteza de descărcare cu 24% față de Wi-Fi 5.

Sony PS5 pe banda de 5 GHz

Descărcarea Apex Legends pe PS5 a durat cu două minute mai puțin pe Wi-Fi 6 decât pe Wi-Fi 5. Dacă preferi procente, este cu 17% mai repede.

Timpul de descărcare al jocului pe banda de 5 GHz

Am calculat și viteza medie de descărcare pentru acest transfer. Atunci când am folosit Wi-Fi 6, viteza medie a fost de 307 Mbps, foarte aproape de măsurătorile noastre din testul precedent. De data aceasta, Wi-Fi 6 a oferit o îmbunătățire de 20% față de Wi-Fi 5.

Viteza de descărcare a jocului pe banda de 5 GHz

Am trecut la banda de 2.4 GHz și am comparat Wi-Fi 6 cu Wi-Fi 4. În testul oferit de Sony pentru conexiunea la internet, Wi-Fi 6 a oferit descărcări de date cu 32% mai rapide decât Wi-Fi 4.

Sony PS5 pe banda de 2.4 GHz

Descărcarea jocului Apex Legends a fost semnificativ mai lentă pe banda de 2.4 GHz față de cea de 5 GHz. Însă Wi-Fi 6 ne-a oferit un timp de descărcare cu 21% mai rapid decât Wi-Fi 4.

Timpul de descărcare al jocului pe banda de 2.4 GHz

Atunci când am măsurat viteza medie de descărcare, Wi-Fi 6 a fost cu 26% mai rapid decât Wi-Fi 4.

Viteza de descărcare a jocului pe banda de 2.4 GHz

Vreau viteza maximă posibilă de la Sony PS 5 și routerul ASUS cu Wi-Fi 6. Ce trebuie să fac?

S-ar putea să nu ai bugetul necesar pentru un router wireless ASUS ROG Rapture GT-AX11000, dar totuși vrei cea mai bună viteză posibilă pentru consola PS5. În acest caz, aruncă o privire și la alte routere de gaming ASUS cu Wi-Fi 6. Sunt disponibile mai multe modele, la prețuri diferite. Routerele mai accesibile ASUS RT-AX82U și ASUS TUF Gaming AX3000 au un port de “gaming”, ceea ce înseamnă că orice dispozitiv conectat la acesta este prioritizat automat în rețea, pentru lag minim și lățime de bandă maximă. Este ideal dacă vrei cea mai bună performanță în jocuri, fără bătăi de cap cu configurări speciale.

Portul de gaming de pe ASUS RT-AX82U

În cazul în care cablurile de rețea nu sunt ceea ce vrei, există și multe funcții orientate către gaming, care te ajută să-ți mărești lățimea de bandă disponibilă și să micșorezi latența în timp ce te joci online pe PS5:

  • Funcția Gear Accelerator de pe routerul de gaming ASUS cu Wi-Fi 6 îți permite să prioritizezi dispozitivele din rețea care sunt folosite pentru gaming.
  • Open NAT te ajută să creezi rapid reguli de redirecționare a porturilor, pentru cele mai populare jocuri, inclusiv cele mai noi, cum ar fi Cyberpunk 2077.
  • O altă funcție utilă este Adaptive QoS (Quality of Service). Cu ajutorul acesteia, poți prioritiza traficul din rețea folosit pentru jocuri, atât pe PC, cât și pe console, oferindu-ți lățimea de bandă maximă exclusiv pentru jocurile online.

Caracteristici de gaming pe routere ASUS cu Wi-Fi 6

Dacă bugetul îți permite, poți lua în considerare și modele ușor mai scumpe, precum ASUS RT-AX86U sau ASUS ROG Rapture GT-AX11000, pe care l-am folosit pentru acest articol. Acestea vin cu și mai multe funcții orientate către gaming, cum ar fi acces la WTFast GPN - un serviciu VPN unic, optimizat pentru jocurile online.

NOTĂ: Dacă ești curios/curioasă dacă Xbox Series X are Wi-Fi 6 sau dacă PlayStation 4 merge bine cu un router de gaming ASUS cu Wi-Fi 6, citește Xbox și PlayStation – Funcționează cu routerele de gaming ASUS Wi-Fi 6?.

Consola Sony PS5 și routerele de gaming ASUS cu Wi-Fi 6

Așa cum ai văzut în experimentul nostru, Sony PS5 merge bine cu rețelele wireless emise de routerele de gaming ASUS cu Wi-Fi 6. Sunt suficiente îmbunătățiri de viteză de care te poți bucura atunci când treci la Wi-Fi 6, ce se traduc în descărcări mai rapide și mai puțin timp petrecut așteptând înainte să-ți poți juca jocurile favorite. Și știm cu toții cât de masive pot fi jocurile pentru PS5. Înainte de a închide acest articol, spune-ne dacă te gândești să-ți cumperi un router de gaming cu Wi-Fi 6 alături de PS5 și ce model preferi. Este un model mai accesibil, precum ASUS RT-AX82U, sau o bestie ca ASUS ROG Rapture GT-AX11000?

  • Abonează-te: E-mail RSS Feed Facebook YouTube Twitter
  • Spune-ți părerea: Spune-ți părerea Vezi comentarii Comentează
Descoperă: Divertisment Blog Hardware și sunete Recomandate Rețea și Internet Wireless
Distribuie: Vezi comentarii Adaugă comentariu

Articole conexe

Cum îți transformi routerul ASUS într-un NAS?

ASUS mesh Wi-Fi: Ce-i mai bun din două lumi!

Cum alegi un router wireless ASUS pentru casa ta?

Cum te asiguri că transferurile P2P merg bine când ai un router wireless ASUS

Articole populare

Cum folosești o unitate media USB de recuperare pentru Windows 10

  • misc
  • Codrut Neagu
  • 04.06.2021
Te încurajăm să îți creezi o unitate media USB de recuperare de îndată ce ți-ai instalat Windows 10. Poate să fie acel lucru care te salvează atunci când Windows 10 nu mai merge și îți...

Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 5 vs Wi-Fi 4: Care-i diferența pe routerele TP-Link?

  • misc
  • Ciprian Adrian Rusen
  • 04.02.2021
Toate companiile producătoare de echipamente de rețelistică au migrat masiv către standardul Wi-Fi 6, iar piața este invadată de routere cu Wi-Fi 6. Dacă ai nevoie de un router nou, TP-Link...

Cum înregistrezi un apel telefonic pe Android (4 metode)

  • misc
  • Codrut Neagu
  • 03.25.2021
Opțiunea de a putea înregistra apelurile telefonice poate fi importantă pentru unii oameni. Poate că vrei să-ți înregistrezi apelurile pentru că memoria ta nu este extraordinară și ai...

Recenzii populare

Recenzie Samsung Galaxy A32 5G

  • review
  • Ciprian Adrian Rusen
  • 04.08.2021
Galaxy A32 5G face parte din cea mai recentă gamă de smartphone-uri Samsung cu prețuri accesibile, care răspund nevoilor utilizatorilor care nu-și pot permite produsele de top ale companiei....

Review Crucial P5 500GB PCIe M.2 2280SS SSD

  • review
  • Codrut Neagu
  • 04.01.2021
P5 500GB PCIe M.2 2280SS este una din cele mai rapide unități solid-state PCIe 3.0 produse de Crucial. Ne promite viteze foarte mari de citire și scriere, ce se apropie de limitele maxime ale...

Review AMD Radeon RX 6700 XT: Gaming la rezoluții 1440p!

  • review
  • Codrut Neagu
  • 03.30.2021
Recent, am avut plăcerea să testăm ultima placă video de la AMD: RX 6700 XT. Aceasta se adresează segmentului de “performanță” al pieței de componente, venind cu promisiunea de a oferi un...

Caută

Abonează-te

Categorii

  • Productivitate
  • Divertisment
  • Securitate
  • Smartphone
  • Smarthome
  • Sănătate

Altele

  • Opțiuni de abonare
  • Despre noi
  • Înscriere la newsletter
  • Termene și condiții
  • Cookie-uri
  • Contactează-ne

Digital Citizen

Caută

Categorii

  • Acasă
  • Productivitate
  • Divertisment
  • Securitate
  • Smartphone
  • Smarthome
  • Sănătate

ALTELE

  • Opțiuni de abonare
  • Despre noi
  • Înscriere la newsletter
  • Termene și condiții
  • Cookie-uri
  • Contactează-ne

Abonează-te

  • RSS Feed
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter

Politica de confidențialitate

Folosim fișiere mici numite cookie-uri pentru a ne ajuta să îmbunătățim și să personalizăm experiența ta. Află detalii în politica de cookies.

Granular Cookie Control