Recenzie ASUS RT-AX82U: jocurile întâlnesc Wi-Fi 6!

Recenzie ASUS RT-AX82U: jocurile întâlnesc Wi-Fi 6!
Rating

ASUS RT-AX82U este un router de gaming dual-band cu suport pentru standardul Wi-Fi 6. Acesta vine cu iluminare RGB și un preț mai rezonabil decât alte routere cu Wi-Fi 6, precum și funcții și unelte interesante pentru pasionații de jocuri online. Pentru a-l face și mai interesant, acest router poate fi folosit și drept un nod într-un sistem mesh Wi-Fi, alături de un alt router ASUS. Dacă vrei să știi părerea noastră despre routerul wireless ASUS RT-AX82U AX5400 și ce îți oferă, citește review-ul nostru:

Reclamă

ASUS RT-AX82U: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest router wireless este o alegere bună pentru:

 • Persoanele care vor să treacă la standardul Wi-Fi 6
 • Pasionații de jocuri online
 • Părinții care doresc controale parentale pentru rețeaua lor
 • Utilizatorii care vor o rețea sigură, cu protecție antivirus și firewall de calitate
 • Persoanele care vor să-și controleze routerul de oriunde de pe internet, folosind o aplicație mobilă
 • Utilizatorii care vor să-și controleze rețeaua prin comenzi vocale către asistentul Alexa
 • Persoanele interesate de serviciul de automatizare IFTTT (If This, Then That)

Pro și contra

Sunt multe lucruri care ne plac la acest router:

 • Suport pentru cel mai nou standard wireless - Wi-Fi 6 sau 802.11ax
 • Performanță foarte bună atunci când folosești standardul Wi-Fi 5
 • Iluminare RGB și funcții utile pentru gaming-ul pe internet
 • Are un port USB 3.0 rapid
 • Unelte de securitate de foarte bună calitate
 • Hardware puternic, care poate gestiona mulți clienți și conexiuni
 • Poate fi controlat de oriunde de pe internet printr-o aplicație mobilă
 • Suport și documentație de ajutor disponibile în multe limbi, inclusiv română

Există și unele neajunsuri de luat în considerare:

 • Performanța pe banda de 2.4 GHz și standardul Wi-Fi 4 merită îmbunătățiri
 • Este nevoie să-ți actualizezi driverele plăcilor de rețea mai vechi, ca să poți folosi Wi-Fi 6
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Routerul dual-band ASUS RT-AX82U AX5400 este un model interesant, cu un aspect agresiv, iluminare RGB, funcții și unelte pentru pasionații de jocuri, unelte de securitate de top și W-Fi foarte rapid pe banda de 5 GHz. Dacă vrei un router cu suport pentru standardul Wi-Fi 6 (802.11ax) la un preț mai rezonabil, ASUS RT-AX82U este un model care merită luat în considerare.

Despachetarea routerului wireless ASUS RT-AX82U

Routerul wireless dual-band ASUS RT-AX82U AX5400 vine într-o cutie mare, neagră, cu o poză a dispozitivului pe partea de sus. Pachetul arată bine și este ușor de deschis. Pe lateralele cutiei sunt tipărite foarte multe informații despre router, configurația hardware și funcțiile pe care le oferă. Este evident de la început că este vorba de un dispozitiv construit cu pasionații de jocuri în minte și că oferă suport pentru noul standard Wi-Fi 6.

Cutia în care vine ASUS RT-AX82U

Cutia în care vine ASUS RT-AX82U

Atunci când deschizi cutia, mai întâi vezi un pliant cu informații despre utilizarea Wi-Fi 6 pe acest router și faptul că trebuie să-ți actualizezi driverele pe calculatoarele mai vechi pe care vrei să le conectezi la rețeaua wireless. Problema este că multe laptopuri și calculatoare vechi nu pot vedea rețelele cu Wi-Fi 6, dacă nu au driverele la zi.

Despachetarea ASUS RT-AX82U

Despachetarea ASUS RT-AX82U

După ce ai despachetat totul, găsești următoarele elemente în cutie: routerul, alimentarea sa, un cablu de rețea CAT5e, garanția, ghidul pentru configurarea rapidă și pliantul menționat mai devreme.

ASUS RT-AX82U - Ce găsești în cutie

ASUS RT-AX82U - Ce găsești în cutie

Despachetarea routerului wireless ASUS RT-AX82U este rapidă și ușoară. În cutie, găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru a-l porni și folosi imediat.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

ASUS RT-AX82U este un router de gaming dual-band cu un aspect agresiv, inspirat de avioanele militare sau navele din Star Wars. Pe partea de sus avem ledurile care semnalează starea de funcționare și funcțiile routerului (stânga-sus), un buton pentru comutarea între modurile de iluminare RGB (mijloc) și logoul ASUS (dreapta-sus). De asemenea, pe mijloc sunt niște găuri de aerisire.

Iluminarea RGB de pe ASUS RT-AX82U

Iluminarea RGB de pe ASUS RT-AX82U

ASUS RT-AX82U are patru antene externe care emit semnalul wireless pe benzile de 2.4 GHz și 5 GHz. Pe spatele său, avem mufa pentru alimentare, butonul pentru pornire/oprire, un port USB 3.0, patru porturi Ethernet la viteza de 1Gbps, un port WAN, butonul WPS și butonul Reset. O funcție mișto este că al patrulea port Ethernet de pe spate este un port de “gaming", ceea ce înseamnă că orice dispozitiv conectat la el este prioritizat în rețea, pentru lag minim și lățime de bandă maximă.

Porturile de pe spatele ASUS RT-AX82U

Porturile de pe spatele ASUS RT-AX82U

Pe partea dorsală a ASUS RT-AX82U, sunt multe grile pentru ventilație, care ajută la răcirea routerului, patru piciorușe de cauciuc, care-l țin stabil pe suprafața pe care îl așezi, și abțibilduri cu informații despre router, unde a fost produs și când. Din păcate, acest model nu poate fi montat pe pereți ci doar pe suprafețe plane.

Partea dorsală a ASUS RT-AX82U

Partea dorsală a ASUS RT-AX82U

ASUS RT-AX82U este un router AX5400 dual-band, cu o lățime maximă de bandă împărțită astfel: 574 Mbps pe banda de 2.4 GHz și 4804 Mbps pe cea de 5 GHz. Acest router are un SoC (System on a Chip) cu trei nuclee Broadcom BCM6750 la frecvența de 1.5 GHz, 512 MO de RAM și 256 MO spațiu de stocare pentru firmware. Folosește transferuri wireless 4x4 MU-MIMO pe banda de 5 GHz și 2x2 MU-MIMO pe banda de 2.4 GHz.

Antenele externe de pe ASUS RT-AX82U

Antenele externe de pe ASUS RT-AX82U

ASUS RT-AX82U are o mărime de 275.5 x 184.4 x 165 mm în lungime x lățime x înălțime și o greutate de 740 grame. Așa cum vezi, este destul de ușor, deoarece este construit în principal din materiale plastice.

Dacă vrei să afli mai multe despre specificațiile acestui model, mergi la ASUS RT-AX82U Specificații.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului wireless ASUS RT-AX82U

Configurarea routerului ASUS RT-AX82U este asemănătoare cu alte routere ASUS cu Wi-Fi 6. Procesul implică detecția tipului de conexiune la internet pe care o ai, introducerea detaliilor de conectare pentru aceasta, alegerea unui nume și a unei parole pentru Wi-Fi și a decide dacă activezi sau nu standardul Wi-Fi 6. ASUS te avertizează că este nevoie să actualizezi driverele pe unele plăci de rețea, care au probleme de conectivitate cu acest standard. De aceea, înainte de a-l activa, asigură-te că ți-ai actualizat driverele pe laptopuri și alte calculatoare.

Activarea Wi-Fi 6 pe routerul ASUS RT-AX82U

Activarea Wi-Fi 6 pe routerul ASUS RT-AX82U

NOTĂ: Dacă ai o consolă Xbox sau PlayStation și vrei să știi dacă merge cu routerele de gaming ASUS, precum ASUS RT-AX82U, citește: Xbox și PlayStation – Funcționează cu routerele de gaming ASUS Wi-Fi 6?

La finalul expertului de configurare, ASUS verifică dacă există actualizări de firmware. Este o idee bună să instalezi cel mai nou firmware, pentru a beneficia de cele mai noi rezolvări de buguri și îmbunătățiri de performanță. Atunci când se termină configurarea inițială, poți conecta calculatoarele și dispozitivele tale la rețea. De asemenea, poți accesa interfața de administrare, pentru opțiuni mai avansate. Aceasta este ușor de folosit, organizată logic și disponibilă în 25 de limbi, inclusiv limba română. Ai control asupra oricărui aspect de funcționare. Toți utilizatorii, indiferent dacă sunt începători sau avansați, ar trebui să fie mulțumiți de nivelul de control pe care-l au la dispoziție.

Firmware-ul de pe ASUS RT-AX82U

Firmware-ul de pe ASUS RT-AX82U

Documentația de ajutor este ușor accesibilă: atunci când muți cursorul peste o setare pe care nu o înțelegi, este afișat un semn de întrebare. Dacă dai clic pe semnul respectiv, vezi informații care explică setarea. Din păcate, documentația de ajutor nu a fost actualizată să includă informații despre toate funcțiile din cea mai nouă versiune de firmware, așa că acest truc nu funcționează pentru orice setare.

Poți configura routerul ASUS RT-AX82U și de pe orice iPhone sau telefon cu Android, folosind aplicația ASUS Router. Aceasta poate fi folosită oricând, de oriunde de pe internet, și include multe opțiuni de configurare, fiind mult mai utilă decât ale aplicații similare ale altor producători.

Aplicația mobilă ASUS Router

Aplicația mobilă ASUS Router

Ai acces la multe opțiuni avansate de configurare, inclusiv la funcțiile de gaming cum ar fi activarea Mobile Game Mode ori controlul luminilor RGB de pe ASUS RT-AX82U.

Activarea Mobile Game Mode

Activarea Mobile Game Mode

Laptopuri mai vechi cu drivere neactualizate au avut probleme în a detecta rețeaua Wi-Fi 6 emisă de ASUS RT-AX82U, dar, după ce le-am actualizat, totul a mers ok chiar și pentru aceste dispozitive. Per total, experiența pe care am avut-o în rețea a fost una pozitivă și ne-am bucurat de conexiune rapide, mai puțin pe banda de 2.4 GHz. Atunci când am folosit standardul Wi-Fi 4, am observat că viteza de upload era surprinzător de joasă în unele camere din apartamentul nostru de test. Discutăm mai mult despre asta în pagina a doua acestui review, în secțiunea despre “Performanța wireless". Pentru a vedea calitatea rețelei Wi-Fi emise de ASUS RT-AX82U, am luat laptop-ul nostru și ne-am mutat într-o cameră separată de router printr-un perete. Am făcut un transfer wireless folosind o aplicație specializată care măsoară viteza medie și variabilitatea transferului. Pe banda de 2.4 GHz, prin standardul Wi-Fi 4, viteza medie nu ne-a impresionat. De asemenea, variabilitatea a fost relativ mare, așa cum se vede mai jos.

ASUS RT-AX82U - transfer wireless folosind standardul Wi-Fi 4

ASUS RT-AX82U - transfer wireless folosind standardul Wi-Fi 4

Am trecut pe banda de 5 GHz și standardul Wi-Fi 5. Am fost foarte mulțumiți de viteza medie măsurată. De asemenea, variabilitatea rețelei a fost în limite normale. Așa cum vei vedea în a doua pagină acestui review, standardul Wi-Fi 5 reprezintă un punct forte pentru routerul ASUS RT-AX82U.

ASUS RT-AX82U - transfer wireless folosind standardul Wi-Fi 5

ASUS RT-AX82U - transfer wireless folosind standardul Wi-Fi 5

Pe banda de 5 GHz și standardul Wi-Fi 6, viteza medie a crescut puțin, dar variabilitatea nu a rămas la fel de bună ca pe standardul Wi-Fi 5.

ASUS RT-AX82U - transfer wireless folosind standardul Wi-Fi 5

ASUS RT-AX82U - transfer wireless folosind standardul Wi-Fi 5

ASUS RT-AX82U oferă o experiență pozitivă, mai ales atunci când folosești standardele Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6. Primești conexiuni rapide și multe funcții și unelte utile. Cu toate astea, performanța sa când folosești standardul Wi-Fi 4 merită îmbunătățiri.

Dacă vrei să știi mai multe despre performanțele reale oferite de ASUS RT-AX82U, inclusiv comparații cu alte routere wireless, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless