Activează sau dezactivează protecția cloud și real-time din Windows Defender

Una dintre facilitățile mai puțin vizibile din Windows 10 este aceea că Windows Defender îți oferă o securitate îmbunătățită cu ajutorul protecției antivirus bazată pe cloud. Atunci când este activată, Windows Defender trimite informații către Microsoft despre problemele pe care le identifică. Aceste informații sunt apoi utilizate cu scopul de a afla care sunt problemele care te afectează pe tine dar și pe alți utilizatori de Windows 10. Cu ajutorul tău, Microsoft poate să dezvolte noi semnături anti-malware care vor face lupta contra malware-ului mai eficientă. Iată cum activezi sau dezactivezi protecția bazată pe cloud și protecția în timp real oferită de Windows Defender în Windows 10:

NOTĂ: Opțiunile despre care discutăm în acest articol au fost introduse odată cu Windows 10 Anniversary Update. Totuși, unele lucruri s-au schimbat în Windows 10 cu October 2018 Update, așa că am decis să actualizăm acest articol.

Pasul 1. Deschide aplicația Securitate Windows

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a putea schimba setările de scanare în timp real și în cloud pentru Windows Defender este să deschizi aplicația Securitate Windows. O metodă ușoară de a face acest lucru este să apeși pe scurtătura Securitate Windows din Meniul Start.

Scurtătura Securitate Windows din Meniul Start

O altă metodă de a deschide Securitate Windows este să o cauți: apasă pe butonul de căutare de pe bara de activități, tastează cuvântul securitate și apoi apasă pe Securitate Windows (sau pe Deschideți, în zona de previzualizare).

Căutarea după Securitate Windows

O a treia metodă de a deschide Securitate Windows este să o faci din aplicația Setări. Deschide Setările și urmează această cale: "Actualizare și securitate -> Securitate Windows". Apoi, apasă pe butonul "Deschideți Securitate Windows" din partea dreaptă a ferestrei.

Secțiunea Securitate Windows din aplicația Setări

Pasul 2. Deschide setările Protecție antivirus și împotriva amenințărilor

În aplicația Securitate Windows, apasă pe Protecție antivirus și împotriva amenințărilor.

Setările Protecție antivirus și împotriva amenințărilor

Derulează în jos până găsești secțiunea numită "Setări de protecție antivirus și împotriva amenințărilor". În ea, ar trebui să vezi o legătură numită "Gestionare setări". Apasă pe ea.

Legătura Gestionare setări din Securitate Windows

Pasul 3. Activează sau dezactivează protecția în timp real și protecția bazată pe cloud

Pe pagina următoare a aplicației, ar trebui să găsești o opțiune numită "Protecție în timp real" și o alta numită "Protecție oferită de cloud".

"Protecție în timp real" este o caracteristică a Windows Defender care îi permite să detecteze și să oprească malware-ul atunci când vrea să se instaleze sau să se execute pe calculatorul tău. Este foarte recomandat să lași această opțiune activată sau să o activezi dacă este dezactivată.

Comutatorul pentru protecția în timp real oferită de Windows Defender Antivirus

Dacă ai un alt software antivirus instalat, atunci această opțiune s-ar putea să fie dezactivată de Windows 10. În acest caz, comutatorul este oprit complet și nu îl poți folosi.

Protecția în timp real este dezactivată atunci când un alt antivirus este instalat

"Protecție oferită de cloud" este și ea activată în mod implicit, oferindu-ți "protecție crescută și rapidă, cu acces la cele mai recente date de protecție din cloud". De asemenea, această caracteristică funcționează cel mai bine atunci când ai activată și opțiunea "Trimitere automată a eșantioanelor", opțiune care transmite eșantioane ale fișierelor suspicioase către Microsoft, fără a te mai întreba dacă ești de acord sau nu.

Dacă ești îngrijorat de confidențialitatea ta, ar trebui să iei în considerare posibilitatea dezactivării acestei opțiuni. Însă, dacă securitatea este cel mai important lucru pentru tine, atunci lasă activă atât opțiunea "Protecție oferită de cloud" cât și "Trimitere automată de eșantioane".

Windows Defender Antivirus: Protecție oferită de cloud și Trimitere automată a eșantioanelor

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre ce informații sunt transmise către Microsoft și cum sunt folosite, poți oricând să apeși pe legăturile de "Angajament de respectare a confidențialității" aflate chiar sub aceste setări.

Ai activat protecția în timp real și protecția oferită de cloud din Securitate Windows?

După cum vezi, activarea opțiunilor de protecție în timp real și de protecție bazată pe cloud, oferite de Windows Defender în Windows 10, este ușor de realizat. Noi îți recomandăm să lași ambele setări activate, deoarece vor ajuta Windows Defender să te protejeze mai bine împotriva malware-ului și a altor amenințări. Pentru alte informații și sfaturi, citește și articolele conexe de mai jos.