Întrebări simple: Ce este & Cum lucrăm cu Clipboard-ul în Windows?

Dacă aţi folosit un calculator înseamnă că ştiţi ce înseamnă Copiere şi Lipire şi probabil aţi auzit de conceptul Clipboard. Dar ştiţi cu adevărat ce înseamnă? Știţi că există instrumente ce pot ajuta la o administrare mai eficientă şi o transformare a Clipboard-ului într-un concept mai flexibil?

Ce este Clipboard în Windows?

În Windows şi alte sisteme de operare, Clipboard-ul este zona de stocare pe termen scurt a informaţiilor pe care le-ai copiat dintr-un loc şi pe care intenţionezi să le foloseşti într-un alt loc. În Clipboard, poţi copia aproape orice: şiruri de text, imagini, video, fişiere, foldere, scurtături, etc.

Când copiezi (sau decupezi ceva), acel lucru este stocat în clipboard. Când copiezi (sau decupezi) încă ceva, acea nouă informaţie rescrie conţinutul anterior. Acest lucru se datorează faptului că Windows oferă suport doar pentru o singură tranzacţie în clipboard.

Atunci când lipeşti conţinutul Clipboard-ului, el rămâne disponibil şi pentru viitoare operaţii de lipire. Este rescris doar atunci când copiezi sau decupezi altceva.

Ce poţi Copia în Clipboard?

Aproape orice poate fi selectat în Windows: toate felurile de text, grafică, fişiere (inclusiv scurtături) sau foldere.

Ce poţi Lipi din Clipboard?

Lipirea conţinutului Clipboard-ului depinde de locul unde vrei să efectuezi lipirea. De exemplu, dacă lucrezi cu text, poţi lipi text doar în aplicaţii şi programe ce lucrează cu text. Urmând aceeaşi regulă, poţi lipi imagini doar în aplicaţii şi programe ce lucrează cu imagini, ş.a.m.d.

În cazul în care conţinutul Clipboard-ului nu poate fi lipit acolo unde vreţi, el nu va fi lipit acolo dar va rămâne intact în clipboard.

Cum Administrezi Clipboard-ul în Windows?

Windows XP avea un instrument ce permitea utilizatorilor să vizualizeze conţinutul clipboard-ului local, să îl golească sau să salveze elementele copiate sau decupate.

Din nefericire, acest program a fost eliminat din Windows Vista şi versiunile următoare de Windows, inclusiv din Windows 8.1.

Ca urmare, dacă vrei să vizualizezi şi să administrezi conţinutul clipboard-ului, va trebui să foloseşti programe provenite din terţe-părţi, dezvoltate de alte companii. În cazul în care căutaţi sugestii pentru astfel de utilitare, încercaţi această listă.

Din toate programele din listă, unul ne-a atras atenţia ca fiind o soluţie foarte elegantă şi în acelaşi timp uşor de folosit şi înţeles. Este numit Shapeshifter. Un alt plus al acestui program este faptul că oferă suport pentru limba română.

Cum îţi Administrezi Clipboard-ul cu Shapeshifter

După ce instalezi Shapeshifter, va trebui să selectezi una din cele trei posibile metode de a interacţiona cu el: Modul mixt, Modul integrat şi Modul extern.

clipboard, Windows

Dacă îl foloseşti pentru prima dată, recomand să alegi Modul mixt. Aceasta pentru că oferă ambele metode de utilizare (Integrat şi Extern) combinate într-una singură. După ce înveţi să foloseşti programul mai bine, poţi alege să lucrezi cu metoda pe care o preferi.

clipboard, Windows

Modul extern este pentru cei care vor folosi această aplicaţie cu mausul şi tastatura. Pe bara de activităţi, atunci când treci cu mausul pe deasupra pictogramei, vei vedea toate elementele ce au fost copiate în Clipboard. Pentru a copia pe oricare din ele, dă clic pe elementul pe care îl vrei copiat. Uşor şi eficient!

clipboard, Windows

Modul integrat este pentru cei care preferă tastatura. După ce ai copiat cel puţin două elemente în Clipboard, apasă şi ţine apăsat Ctrl + V. Este afişată o listă cu toate elementele ce au fost copiate în Clipboard.

clipboard, Windows

Selectează elementul pe care vrei să îl lipeşti.

Când ieşi din aplicaţie sau când închizi Windows, conţinutul Clipboard-ului este şters.

Concluzie

Sper că acest articol vă va fi util. Dacă vreţi să adăugaţi sau să ne întrebaţi ceva, nu ezitaţi să folosiţi comentariile de mai jos.

Despre autor: Ciprian Adrian Rusen
Sunt pasionat de tehnologie și lucrez în acest domeniu de mai bine de un deceniu. În cadrul echipei Digital Citizen îndeplinesc rolul de editor șef și, pe lângă munca editorială pentru acest sait, sunt autor al mai multor cărți publicate internațional, cărți ce au fost traduse în 12 limbi. În 2014 am fost recunoscut de Microsoft pentru expertiza mea tehnică și munca în comunitatea utilizatorilor de soluții Microsoft, cu titlul de MVP - Windows Consumer Expert.