Cum folosești Clipboard-ul în Windows 10: lipești elemente, ștergi elemente, etc.

Cum folosești Clipboard-ul în Windows 10: lipești elemente, ștergi elemente, etc.

În Windows 10 October 2018 Update, Microsoft introduce o nouă experiență de lucru cu clipboard-ul. Acesta este mult mai puternic decât a fost vreodată și vine cu o mulțime de facilități noi care ne pot ușura experiența de utilizare. Acum putem să vedem conținutul clipboard-ului, să lipim elemente mai vechi din clipboard, să fixăm elemente la clipboard, să ștergem elemente, să le sincronizăm pe alte calculatoare cu Windows 10, precum și să golim întregul clipboard. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre cum se lucrează cu noul clipboard din Windows 10, citește acest ghid:

Reclamă

NOTĂ: Noile facilități din clipboard sunt disponibile începând cu Windows 10 October 2018 Update. Dacă ai o versiune mai veche de Windows, nu poți să folosești noul clipboard. Iar dacă noile opțiuni ale clipboard-ului nu funcționează pe PC-ul tău, asigură-te că ai activat Istoric clipboard, așa cum arătăm în prima secțiune a acestui ghid: Sincronizează clipboard-ul din Windows 10 cu alte PC-uri și dispozitive.

Cum vezi clipboard-ul în Windows 10

În Windows 10 October 2018 Update, este ușor să verifici conținutul clipboard-ului: apasă pe tastele Windows + V simultan și ar trebui să vezi o fereastră numită Clipboard care listează toate elementele pe care le-ai copiat în clipboard. Ea arată similar cu cea de mai jos:

Fereastra Clipboard
Fereastra Clipboard

Toate elementele pe care le-ai copiat recent în clipboard sunt listate vertical, începând de la cea mai recentă, din partea de sus. Dacă vrei să vezi elementele mai vechi din clipboard, derulează în jos în fereastra Clipboard.

Lista de elemente din fereastra Clipboard
Lista de elemente din fereastra Clipboard

NOTĂ IMPORTANTĂ: Clipboard-ul din Windows 10 suportă doar text, cod HTML și imagini mai mici de 1 MO. Orice alt tip de conținut sau conținutul mai mare de 1 MO nu este salvat în clipboard și nu primești niciun mesaj despre acest lucru.

Cum lipești cel mai recent element din clipboard, în Windows 10

Dacă vrei să lipești ultimul element pe care l-ai trimis în clipboard, deschide aplicația în care vrei să îl lipești și apasă tastele Ctrl + V. De obicei, poți să faci același lucru și dând clic dreapta în fereastra aplicației și apoi apăsând pe opțiunea Lipire din meniul contextual afișat.

Lipirea ultimului element din clipboard
Lipirea ultimului element din clipboard

Poți să folosești și fereastra Clipboard pentru a lipi ultimul element din clipboard. Mergi la fereastra în care vrei să îl lipești, apasă pe tastele Windows + V și apoi apasă pe primul element din fereastra Clipboard.

Lipirea ultimului element din clipboard, folosind fereastra Clipboard
Lipirea ultimului element din clipboard, folosind fereastra Clipboard

Cum lipești elemente mai vechi din clipboard, în Windows 10

Dacă vrei să lipești elemente mai vechi din clipboard, mergi la fereastra aplicației în care vrei să faci asta. Apoi, apasă pe tastele Windows + V și dă clic pe elementul pe care vrei să îl lipești din fereastra Clipboard.

Lipirea de elemente mai vechi din clipboard
Lipirea de elemente mai vechi din clipboard

Cum fixezi elemente la clipboard, în Windows 10

Uneori, este posibil să ai informații pe care le folosești des și la care vrei să ai acces rapid. Un exemplu bun este o adresă sau un număr de telefon pe care trebuie să îl lipești în mai multe documente, la momente diferite. Într-o astfel de situație, clipboard-ul Windows 10 poate fi foarte util. Poți să copiezi acele informații în clipboard și apoi să le fixezi, astfel încât să fie disponibile mereu în clipboard, chiar dacă îți repornești PC-ul cu Windows 10 sau dacă golești conținutul clipboard-ului.

Reclamă

Pentru a fixa un element la clipboard, deschide fereastra Clipboard apăsând simultan pe tastele Windows + V. Apoi, găsește elementul pe care vrei să îl fixezi și apasă pe butonul mic în formă de ac, din partea sa dreaptă.

Fixarea unui element la clipboard
Fixarea unui element la clipboard

Când fixezi un element la clipboard, acel ac mic din dreapta sa își schimbă direcția din orizontală în diagonală.

Un element fixat la clipboard
Un element fixat la clipboard

Pentru a anula fixarea unui element din clipboard, urmează aceiași pași și apasă pe același buton în formă de ac.

Cum ștergi elemente din clipboard, în Windows 10

Dacă vrei să ștergi un element din clipboard, deschide fereastra Clipboard (apasă pe Windows + V), găsește elementul pe care vrei să îl ștergi și apasă pe butonul X din partea sa dreaptă sus.

Ștergerea unui element din clipboard
Ștergerea unui element din clipboard

Cum golești clipboard-ul din Windows 10

Dacă vrei să golești clipboard-ul, deschide fereastra Clipboard (apasă pe tastele Windows + V) și apoi apasă pe butonul Goliți tot din partea dreaptă sus a ferestrei.

Golirea clipboard-ului
Golirea clipboard-ului

Această acțiune elimină tot conținutul clipboard-ului, cu excepția elementelor fixate.

Ție îți place noul clipboard din Windows 10?

În versiunile mai vechi de Windows 10, nu puteai să vezi conținutul clipboard-ului decât dacă foloseai o aplicație terță creată pentru acest scop. Ne place faptul că acum poți să faci asta folosind doar Windows 10 și apreciem faptul că poți să fixezi elemente la clipboard. Este o cale utilă de a avea mereu la îndemână informațiile pe care le folosești des. Mai mult, noul clipboard poate inclusiv să sincronizeze text între dispozitivele tale, dar vom vorbi mai mult despre asta într-un alt tutorial. Până atunci, spune-ne ce impresie ți-a făcut noul clipboard. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows