Review GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G

Review GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G
Rating

După cum îi spune și numele, GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G este o placă video bazată pe subsistemul grafic RTX 4080 SUPER de la NVIDIA, cea mai recentă și probabil ultima iterație din seria GeForce RTX 40. Un aspect pozitiv important este că placa video RTX 4080 Super a beneficiat de o reducere de preț mai mare, comparativ cu predecesorul său, iar aceasta este o veste excelentă pentru gameri.🙂 În timp ce Nvidia continuă să fie lider în ceea ce privește performanța grafică, în special în domeniul ray tracing, rămâne întrebarea dacă GeForce RTX 4080 SUPER își poate depăși concurența de la AMD. În această recenzie, îți voi spune mai multe despre această placă video GIGABYTE specifică și îți voi arăta cât de bine se comportă în jocuri:

Reclamă

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G: Pentru cine este o alegere potrivită?

Această placă video este o alegere excelentă dacă vrei:

 • Să te joci jocuri la setări Ultra pe un monitor cu rezoluție 4K
 • Abilități superioare de ray tracing și compatibilitate cu DLSS 3
 • O placă video de mare performanță pentru sarcini de calcul intensive

Pro și contra

Iată ce îmi place la această placă video:

 • Performanță de top la rezoluție 4K
 • Capacități excelente de ray tracing
 • Compatibilitate cu NVIDIA DLSS 3 și cu Frame Generation
 • Dispune de suficientă (16 GB) memorie RAM video rapidă GDDR6X
 • Calitate excelentă a construcției și sistem de răcire eficient
 • Oferă un consum de energie decent pentru nivelul său de performanță
 • GIGABYTE include un adaptor de alimentare de la 16 pini la triplu-8 pini
 • Preț mai mic decât cel al plăcilor NVIDIA GeForce RTX 4080 originale

În ceea ce privește aspectele negative, această placă video:

 • Nu are porturi DisplayPort 2.1 (o problemă pentru toate plăcile video RTX 4000)
 • Este foarte mare și ocupă mult spațiu în carcasa calculatorului tău
Notă produs 4.5/5
Verdict

Verdict

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G este o placă video cu performanțe de top. Este excelentă pentru a juca jocuri la calitate vizuală maximă, chiar și pe monitoarele mari, cu rezoluții ridicate 4K. Oferă, de asemenea, compatibilitate cu tehnologia DLSS 3, care ajută la a rula fără probleme chiar și cele mai dificile jocuri. Această placă eclipsează concurența, iar prețul său de lansare este mai mic decât cel al modelelor RTX 4080 anterioare. Așadar, acestea fiind spuse, dacă ești în căutarea unei plăci care să ofere o calitate excelentă a jocurilor și să rămână rece, dar nu ești interesat de caracteristici suplimentare, precum lumini colorate sau o estetică specială, GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G ar putea fi alegerea potrivită pentru tine.

Despachetarea plăcii video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G

O placă video atât de mare este ambalată într-o cutie pe măsură, una care măsoară nici mai mult nici mai puțin de 40,5 cm în lungime, 23,7 cm în lățime și 9 cm în înălțime. Ambalajul conține sigla GIGABYTE și un ochi mare cyberpunk în partea superioară, precum și culorile caracteristice NVIDIA, gri închis și verde. Deși pe partea superioară a cutiei sunt afișate doar câteva detalii despre placă, partea din spate include o mulțime de informații referitoare la caracteristicile și specificațiile acesteia.

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G sosește într-o cutie gigantică

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G sosește într-o cutie gigantică

Când deschizi cutia, primul lucru pe care îl vezi este placa video. Împreună cu aceasta, se află un ghid de pornire rapidă, un adaptor de alimentare de la 16 pini la triplu-8 pini, plus un suport anti-îndoire și un set de șuruburi pentru instalarea sa.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

Despachetarea modelului GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G este o experiență plăcută. Ambalajul are un design atractiv, iar placa video în sine pare rezistentă și bine realizată. Este de apreciat din partea companiei să includă și conectorul de alimentare cu 16 pini, de care ai nevoie pentru placă.

Reclamă

Design și specificații hardware

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G este construită folosind arhitectura Ada Lovelace de la NVIDIA și este menită să facă jocurile să ruleze fără probleme, la un număr excelent de cadre, chiar și la rezoluții ridicate 4K.

Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G

Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G

Placa video funcționează pe PCI Express 4.0, are 10240 de nuclee CUDA (procesoare paralele în cadrul subsistemului grafic, care se ocupă în principal de calculele fizice) și este echipată cu 16 GB de memorie GDDR6X. Accesul la memoria RAM se face prin intermediul unui bus larg de 256 de biți, care oferă viteze de până la 23 de gigabiți pe secundă. În condiții normale, placa video rulează la o frecvență de 2295 MHz, dar poate crește până la 2550 MHz pentru o performanță sporită. Mai mult, în timpul testelor, am văzut că placa depășește această frecvență, ajungând până la 2640 MHz.

Specificațiile tehnice ale plăcii video

Specificațiile tehnice ale plăcii video

Placa video dispune de un sistem dual BIOS, care îi permite să funcționeze în modul overclocking (OC) sau în modul silențios. Poți trece de la un mod la altul cu ajutorul micului comutator situat pe partea laterală a plăcii: modul OC este marcat ca BIOS OC, iar modul silențios este indicat prin termenul SILENT.

Placa video poate fi folosită în modul overclocking sau în modul silențios, în funcție de ceea ce preferi.

Placa video poate fi folosită în modul overclocking sau în modul silențios, în funcție de ceea ce preferi.

RTX 4080 SUPER dispune de nuclee RT de generația 3, nuclee Tensor de generația 4 și compatibilitate completă cu DLSS 3. Astfel, performanța crește de până la patru ori față de randarea tradițională. Tehnologia DLSS de la NVIDIA folosește inteligența artificială pentru a permite o experiență de joc mai fluidă cu mai multe cadre, asigurând o iluminare, umbre și reflexii realiste, chiar și în jocurile solicitante la rezoluții mari. Deși există o ușoară reducere a fidelității vizuale, aceasta rămâne, în general, imperceptibilă pentru ochiul uman.

Această placă video are nuclee RT de generația 3 și nuclee Tensor de generația 4

Această placă video are nuclee RT de generația 3 și nuclee Tensor de generația 4

Placa grafică GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER are patru porturi de ieșire, inclusiv un port HDMI 2.1a și trei porturi DisplayPort 1.4a, ceea ce îți permite să conectezi până la patru monitoare simultan. Acceptă o rezoluție maximă de 7680 x 4320 pixeli pe toate ecranele. Totuși, merită remarcat că seria RTX 4000 de la NVIDIA, inclusiv RTX 4080 SUPER, nu dispune de noul DisplayPort 2.1, ceea ce poate fi o lipsă dezamăgitoare pentru unii utilizatori.

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER are patru porturi de ieșire

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER are patru porturi de ieșire

Pentru a răci această placă video, GIGABYTE a folosit sistemul său WINDFORCE. Această soluție de răcire include trei ventilatoare mari de 100 mm care se rotesc în direcții alternative. Acest lucru minimizează turbulențele cauzate de obicei de ventilatoarele care funcționează în proximitate și îmbunătățește, de asemenea, presiunea fluxului de aer. În plus, acestea sunt îmbunătățite cu un lubrifiant din grafen nano, care, potrivit companiei, le crește durabilitatea de 2,1 ori și reduce nivelul de zgomot.

Sistemul de răcire este mare și eficient

Sistemul de răcire este mare și eficient

În partea de sus, placa video este acoperită de o placă metalică. Aceasta îi conferă un aspect mai profesional și mai frumos și, totodată, o protejează împotriva unor eventuale deteriorări.

Placa este protejată de o placă metalică

Placa este protejată de o placă metalică

În cutia plăcii, se găsește, de asemenea, un suport metalic anti-îndoire, creat pentru a fi poziționat sub placă. Acest suport ajută la distribuirea uniformă a greutății plăcii, împiedicând-o să se îndoaie.

Reclamă

În ceea ce privește alimentarea, trebuie să știi că RTX 4080 SUPER necesită un conector de alimentare cu 16 pini. Atunci când funcționează la performanțe maxime, această placă video poate consuma peste 300 de wați; prin urmare, vei avea nevoie de o sursă de alimentare (PSU) cu o capacitate minimă de 750 de wați. Deși GIGABYTE oferă un adaptor de alimentare cu 16 pini împreună cu placa video, ceea ce merită apreciat, unitatea de alimentare trebuie să aibă la dispoziție trei conectori de alimentare cu 8 pini pentru a se conecta la ea.

Placa video folosește un conector de alimentare cu 16 pini

Placa video folosește un conector de alimentare cu 16 pini

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G se concentrează mai mult pe performanța pură, acordând prioritate puterii grafice în detrimentul îmbunătățirilor estetice. O consecință este că îi lipsește iluminarea RGB. Dacă ești în căutarea mai multor caracteristici și opțiuni de personalizare, ar trebui să consulți ofertele GIGABYTE din seriile AORUS și EAGLE.

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER se concentrează mai degrabă pe performanță decât pe estetică

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER se concentrează mai degrabă pe performanță decât pe estetică

Dacă te gândești să achiziționezi GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G, este important să reții că această placă video este foarte mare. Cântărind 1,36 kg, are o lungime de 33 cm, o lățime de 13,6 cm și o înălțime de 5,6 cm. Acesta va acoperi aproape patru sloturi PCIe, detaliu de care trebuie să ții cont dacă intenționezi să instalezi plăci suplimentare în sloturile PCI Express situate sub placa video.

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G este o placă video high-end cu specificații de top și cu un design funcțional. Bazată pe arhitectura Ada Lovelace de la NVIDIA, este concepută pentru a oferi performanțe remarcabile în jocurile 4K.

Pentru mai multe detalii despre specificațiile și caracteristicile tehnice ale acestei plăci video, accesează această pagină web: GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G - Specification.

Performanța în jocuri și benchmarkuri

Pentru a vedea cât de bine funcționează placa video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G, am testat-o într-o serie de jocuri. Apoi, am verificat ce performanță în jocuri are această placă comparativ cu alte trei plăci video, pe care le-am mai folosit: AMD Radeon RX 7900 XTX, AMD Radeon RX 7900 XT și NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti. Acesta a fost calculatorul pe care l-am folosit pentru toate cele trei plăci video:

Am jucat toate jocurile folosind cele mai bune setări grafice și am activat, de asemenea, ray tracing pentru imagini mai bune în jocurile compatibile. Nu am folosit nicio funcție specială, precum NVIDIA DLSS sau AMD FSR, care ar putea face ca jocul să ruleze mai fluid, deoarece am vrut să văd adevărata putere brută a plăcilor video. Și acum, fără alte comentarii, să vedem cum s-a descurcat GeForce RTX 4080 SUPER în teste, mai ales comparativ cu principalul său rival de la AMD, Radeon RX 7900 XTX.

Reclamă

Am început prin evaluarea performanțelor în CyberPunk 2077, un joc frumos, care necesită o placă video puternică. Folosind cele mai bune setări pentru ray tracing, GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G a oferit o medie de 96 de imagini pe secundă la o rezoluție de 1080p, 62 de cadre pe secundă la 1440p și 31 fps la 4K. Aceste cifre sunt foarte bune și arată că NVIDIA se descurcă în continuare mai bine decât AMD atunci când vine vorba de performanța de ray tracing. RTX 4080 SUPER a fost mult mai rapid decât principalul său rival de la AMD, Radeon RX 7900 XTX, cu 47% până la 52% mai multe cadre redate în fiecare secundă. De asemenea, a învins cu o marjă bună celelalte două plăci video testate, Radeon RX 7900 XT și GeForce RTX 4070 Ti.

Rezultate în Cyberpunk 2077

Rezultate în Cyberpunk 2077

Al doilea titlu pe care l-am evaluat a fost The Callisto Protocol, un alt joc care are nevoie de o placă video puternică pentru a arăta cât mai bine. Am folosit cele mai înalte setări și am dat la maximum efectele de ray tracing. Placa video GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G a rulat jocul fără probleme, cu mai mult de 60 de imagini pe secundă, chiar și atunci când am jucat la rezoluție 4K. Placa video a fost mai rapidă decât toate celelalte, cu o creștere remarcabilă de 29% a numărului de cadre în 4K, comparativ cu placa video AMD Radeon RX 7900 XTX.

Rezultate în The Callisto Protocol

Rezultate în The Callisto Protocol

Când am măsurat performanța în The Witcher 3: Wild Hunt's Next-Gen Update, a devenit clar că o experiență de joc fluidă cu presetul grafic RT Ultra a reprezentat o provocare semnificativă pentru toate plăcile video testate. Însă GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G și-a depășit în mod constant concurența cu o marjă semnificativă. În comparație cu Radeon RX 7900 XTX, RTX 4080 SUPER a oferit o creștere impresionantă de 40% a numărului de cadre pe secundă la rezoluție 4K. Acest lucru dovedește încă o dată că placa video de top de la NVIDIA este mult mai bine pregătită pentru a face față unor setări grafice solicitante pe ecrane 4K de mari dimensiuni.

Rezultate în The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen Update

Rezultate în The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen Update

Apoi, am testat Total War WARHAMMER III, un joc fără efecte de ray-tracing. Plăcile AMD Radeon și GeForce 4070 Ti nu au fost la fel de puternice ca GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G, dar diferențele de performanță nu au fost la fel de mari ca în celelalte jocuri. La rezoluția 4K, RTX 4080 SUPER a reușit să redea o medie de 80 fps (cadre pe secundă), ceea ce reprezintă o creștere de 14% comparativ cu AMD Radeon RX 7900 XTX.

Rezultate în Total War WARHAMMER III

Rezultate în Total War WARHAMMER III

Assassin's Creed Valhalla de la Ubisoft arată foarte bine, chiar dacă nu are efecte de ray-tracing, și are nevoie de o placă video puternică pentru a rula bine. Așa cum era de așteptat, GeForce RTX 4080 SUPER a redat un număr de cadre uimitor de mare la toate rezoluțiile, inclusiv la 4K, unde a obținut 104 cadre pe secundă. Totuși, acesta a fost singurul joc pe care l-am testat unde a fost depășită de AMD Radeon RX 7900 XTX, deși cu o marjă foarte mică, de numai două sau trei cadre pe secundă.

Rezultate în Assassin's Creed Valhalla

Rezultate în Assassin's Creed Valhalla

Am continuat cu Resident Evil Village, care nu este un joc nou, dar are totuși o grafică excelentă. Deși are efecte de ray tracing, jocul nu este la fel de solicitant ca altele, iar acest lucru se vede imediat din rezultatele pe care le-am obținut. Indiferent de calitatea sau de placa video folosite, jocul a rulat fluent la peste 100 de cadre pe secundă. GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G s-a descurcat foarte bine, mai bine decât orice altă placă video. Mai mult decât atât, atunci când m-am jucat la calitate 4K, aceasta a oferit o creștere a performanței cu 7% comparativ cu Radeon RX 7900 XTX.

Rezultate în Resident Evil Village

Rezultate în Resident Evil Village

În F1 22, GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G a fost din nou mai rapidă decât restul plăcilor video testate. La fel ca în jocul anterior (Resident Evil Village), la rezoluție 4K, creșterea numărului de cadre comparativ cu AMD Radeon RX 7900 XTX a fost de aproximativ 7%.

Rezultate în F1 22

Rezultate în F1 22

Din nefericire, am testat Radeon RX 7900 XTX și GeForce RTX 4070 Ti înainte de lansarea jocului Starfield, de la Bethesda, așa că nu am cifre pentru ele. Totuși, am testat din nou acest joc cu actuala mea placă video, o AMD Radeon RX 7900 XT, și cu GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G. Cea din urmă s-a dovedit din nou mai rapidă decât concurența sa, oferind o creștere a numărului de cadre de aproximativ 8% la rezoluție 4K.

Rezultate în Starfield

Rezultate în Starfield

Același lucru este valabil și pentru ultimul joc testat, Assassin's Creed Mirage, care a fost lansat după ce am evaluat AMD Radeon RX 7900 XTX și NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti. Deși nu există efecte de ray tracing în el, cerințele de sistem ale jocului sunt ridicate, mai ales în ceea ce privește performanța grafică. Totuși, GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G este suficient de puternică pentru a rula acest joc cu imagini de foarte bună calitate și un număr ridicat de cadre pe secundă. Deși diferențele dintre placa video GeForce RTX 4080 SUPER și Radeon RX 7900 XT a mea nu au fost foarte mari la rezoluția 1080p, a devenit evident că placa NVIDIA este semnificativ mai bună la rezoluții mai mari, cu până la 21% mai multe cadre pe secundă în 4K.

Rezultate în Assassin's Creed Mirage

Rezultate în Assassin's Creed Mirage

La final, am evaluat placa video NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER cu câteva teste din 3DMark. La fel ca în toate jocurile, rezultatele sale sunt impresionante. Din testele Time Spy Extreme, Speed Way și Port Royale reiese clar că această placă video este foarte puternică, mai ales atunci când vine vorba de a face față cerințelor DirectX 12 Ultimate și ray tracing. RTX 4080 SUPER se evidențiază ca fiind o alegere mai bună decât AMD Radeon RX 7900 XTX, oferind performanțe excepționale acolo unde contează cu adevărat.

Rezultate în 3DMark

Rezultate în 3DMark

Atunci când te uiți la o placă video, este de asemenea important să iei în considerare cât de mult se încălzește și cât de multă energie electrică consumă. GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G nu se încălzește prea tare; se menține în jurul valorii de 77 de grade Celsius chiar și în condiții de utilizare intensă.

Temperatura maximă înregistrată

Temperatura maximă înregistrată

Pe de altă parte, consumă o cantitate considerabilă de energie, până la 332 de wați, dar totuși mai puțin decât principalul său concurent, AMD Radeon RX 790 XTX.

Consumul maxim de energie electrică

Consumul maxim de energie electrică

GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G este o placă video de top, care oferă performanțe excelente, în special în rezoluții 4K. Este mai bună decât principalul său rival, AMD Radeon RX 7900 XTX, iar singura placă video care o depășește este NVIDIA GeForce RTX 4090.

Ce părere ai despre GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER WINDFORCE 16G?

Așadar, ai o mulțime de detalii despre această placă video și despre abilitățile sale de gaming. După cum ai văzut, este o placă video puternică, nu există nicio îndoială în această privință. Singura întrebare care rămâne este dacă ai bugetul necesar pentru ea. Înainte de a încheia această recenzie, sunt curios dacă te gândești să ți-o achiziționezi sau ai în vedere alte plăci video. Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows