Folosește Media Creation Tool pentru a crea un fișier ISO sau stick USB cu Windows 10

Dacă vrei să instalezi Windows 10, trebuie mai întâi să creezi un suport fizic de instalare, precum un stick de memorie USB sau un DVD bootabil. Din fericire, este ușor să faci asta în Windows 10, deoarece Microsoft a dezvoltat Media Creation Tool, special pentru acest motiv. Dacă vrei să afli de unde să descarci Media Creation Tool și cum să îl folosești pentru a crea propriul suport fizic de instalare Windows 10 sau pentru a descărca un fișier ISO cu ultimul Windows 10 May 2020 Update (cunoscut și drept Windows 10 versiunea 2004 sau 20H1), citește acest ghid:

NOTĂ: Acest ghid este bazat pe Windows 10 May 2020 Update, ultima versiune de Windows 10, și Media Creation Tool 2004, ambele fiind lansate oficial pe data de 27 mai 2020.

Ce trebuie să știi înainte de a continua

Înainte de a crea un fișier ISO, un stick de memorie USB sau un DVD cu Windows 10, verifică următoarele cerințe și recomandări:

  • Trebuie să ai disponibilă o conexiune la internet, astfel încât să poți descărca fișierele de instalare.
  • Trebuie să ai suficient spațiu pe hard disk sau pe SSD pentru fișierele de instalare. Este o idee bună să ai cel puțin 12 GO de spațiu de stocare liber.
  • Dacă vrei să creezi un stick de memorie USB, reține faptul că toate datele de pe el se pierd, deoarece Media Creation Tool îl formatează înainte de a copia pe el fișierele de instalare Windows 10.
  • Dacă vrei să creezi o unitate media cu fișiere de instalare Windows 10, ai nevoie de un DVD sau stick USB cu cel puțin 8 GO spațiu de stocare.
  • Dacă intenționezi să faci upgrade calculatorului sau dispozitivului pe care lucrezi acum, verifică întâi dacă îndeplinește cerințele minime. Le găsești aici: Specificații și cerințe de sistem Windows 10.

Ce este Windows 10 Media Creation Tool și de unde îl descarci

Nu contează dacă vrei să-ți creezi propriul mediu de instalare ori doar să descarci un fișier ISO cu kit-ul de instalare pentru cea mai nouă versiune de Windows 10. Pentru ambele sarcini îți trebuie Media Creation Tool. Dacă te întrebi ce este Media Creation Tool, răspunsul este acesta: un mic fișier executabil creat de Microsoft, ce-ți permite să descarci Windows 10 și să îți creezi propriile tale unități media de instalare. În plus, Media Creation Tool te ajută și să-ți actualizezi direct calculatorul sau dispozitivul cu cea mai nouă versiune de Windows 10.

Următoarea întrebare evidentă este: "Unde găsesc Windows 10 Media Creation Tool?". Pentru a descărca Media Creation Tool, deschide navigatorul tău web favorit și mergi aici: Descărcați Windows 10. Derulează pagina până găsești butonul "Descărcați instrumentul acum" și apasă pe el. Este în secțiunea "Doriți să instalați Windows 10 pe PC?".

Legătura pentru Media Creation Tool de pe pagina de download Windows 10

Microsoft îți cere să descarci un fișier executabil numit MediaCreationTool, cu o dimensiune de 18,5 MB. Numele fișierului este urmat de numărul de versiune 2004, lucru care îți spune că primești Windows 10 cu May 2020 Update. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre versiunile de Windows 10, citește Verifică versiunea de Windows 10, compilarea OS, ediția și tipul sistemului.

Fișierul executabil Media Creation Tool

Salvează-l undeva pe PC-ul tău și apoi rulează-l. În funcție de ceea ce dorești să faci, citește următoarea secțiune din acest ghid sau pe cea de după.

Cum folosești Media Creation Tool pentru a un stick USB de instalare pentru Windows 10

Poți folosi Media Creation Tool ca instrument de creare a unui stick USB de instalare a Windows 10. Cu alte cuvinte, poate să descarce fișierele de instalare pentru Windows 10 și să creeze automat un stick de memorie USB bootabil, cu care poți apoi să instalezi acest sistem de operare pe orice calculator. Reține faptul că trebuie să fii autentificat cu un cont de administrator pentru a putea rula MediaCreationTool2004.exe. Când Controlul Contului Utilizatorului (CCU) te întreabă dacă vrei să rulezi acest program, apasă pe Da pentru a continua.

Permisiune cerută de CCU pentru Media Creation Tool

Apoi, Media Creation Tool încarcă interfața de utilizare și îți cere să accepți termenii de licență. Apasă pe butonul Acceptare pentru a continua.

Termenii de licență pentru Media Creation Tool

Media Creation Tool are nevoie de câteva secunde pentru a "finaliza câteva lucruri". Apoi, te întreabă dacă vrei să faci upgrade-ul pentru PC-ul de pe care lucrezi, ori vrei să creezi o unitate media de instalare pe care să o poți folosi apoi pentru a instala Windows 10 pe orice calculator sau dispozitiv. Alege cea de-a doua opțiune: "Creați un suport fizic de instalare (unitate flash USB, DVD sau fișier ISO) pentru alt PC".

Alegerea de a crea un suport fizic de instalare pentru Windows 10

În continuare, alege Limba, Ediția de Windows 10 și Arhitectura care vrei să fie folosite pentru crearea unității media de instalare. Arhitectura poate fi 64 de biți, 32 de biți sau ambele. Îți recomandăm să folosești 64 de biți cât mai des cu putință. De asemenea, poți să alegi și să folosești "opțiunile recomandate pentru acest PC", opțiune ce selectează automat limba, ediția și arhitectura care se potrivesc PC-ului pe care lucrezi în acest moment. După ce ai ales ceea ce dorești, apasă pe Următorul.

Alege limba, arhitectura și ediția de Windows 10 pe care o vrei

Mai departe, alege ce tip de unitate media vrei să folosești. În scenariul nostru, alege "Unitate flash USB" și apasă pe Următorul.

Alegerea de a crea un stick de memorie USB bootabil, cu Windows 10 pe el

Acum vezi toate stick-urile USB (unități amovibile) conectate la calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows. Selectează-l pe cel pe care vrei să-l folosești pentru crearea unității media de instalare pentru Windows 10. Nu uita că toate datele de pe el vor fi șterse, deoarece va fi formatat. Asigură-te că ai o copie de siguranță a acelor date, înainte de a continua.

Selectarea unității flash sau a hard disk-ului extern folosit pentru instalare

După ce ai selectat stick-ul de memorie USB, Media Creation Tool începe descărcarea fișierelor de instalare pentru Windows 10. În funcție de viteza conexiunii tale la internet și de cât de solicitate sunt serverele Microsoft, acest proces poate dura destul de mult. Ai nevoie de ceva răbdare.

Procesul de descărcare al fișierelor de instalare Windows 10

După ce s-a terminat descărcarea fișierelor, este verificată integritatea acestora. După aceea, se creează stick-ul de memorie USB bootabil, cu kit-ul de instalare al Windows 10. Acest proces durează câteva minute.

Crearea sticku-ului USB cu Windows 10

Când s-a terminat procesul de creare, ți se spune că unitatea flash USB este gata. Apasă pe Terminare și poți folosi stick-ul pentru a instala Windows 10 pe orice dispozitiv vrei.

Finalizarea procesului de creare a stick-ului USB cu Windows 10

Pentru a instala Windows 10 fără probleme, citește: Instalează Windows 10 de pe un stick USB, de pe DVD ori dintr-un fișier ISO.

Cum folosești Media Creation Tool pentru a descărca o imagine ISO cu cel mai nou Windows 10 May 2020 Update

Poți folosi Media Creation Tool și pentru a crea o imagine ISO cu Windows 10. Începe prin a executa fișierul MediaCreationTool2004.exe, folosind un cont de utilizator cu drepturi de administrator. Atunci când Controlul Contului Utilizatorului (CCU) te întreabă dacă vrei să rulezi acest program, apasă pe Da.

Notificarea CCU îți cere drepturi administrative

Media Creation Tool se încarcă și îți cere să accepți termenii de licențiere. Apasă pe butonul Acceptare.

Termenii de licențiere pentru software-ul Microsoft

Media Creation Tool te întreabă ce vrei să faci. Selectează opțiunea "Creați un suport fizic de instalare (unitate flash USB, DVD sau fișier ISO) pentru alt PC" și apasă pe Următorul.

Crearea unui suport fizic de instalare (stick de memorie USB, DVD sau fișier ISO)

În continuare, alege Limba, Ediția și Arhitectura care vrei să fie folosite pentru crearea fișierului ISO pe care îl vei descărca. De asemenea, poți să alegi și să folosești "opțiunile recomandate pentru acest PC", opțiune ce selectează automat limba, ediția și arhitectura care se potrivesc PC-ului pe care lucrezi în acest moment. După ce ai ales ceea ce dorești, apasă pe Următorul.

Alege limba, arhitectura și ediția pentru kit-ul de Windows 10

Ți se cere să alegi ce tip de unitate media vrei să folosești. Selectează "Fișier ISO" și apasă pe Următorul.

Selectarea opțiunii de creare a unui fișier ISO

Media Creation Tool îți cere să alegi locația unde vrei să salvezi fișierul ISO. Răsfoiește pe calculatorul tău și alege folderul unde salvezi fișierul. Dacă vrei, dă-i și un nume. După aceea, apasă pe Salvare pentru a începe descărcarea fișierului ISO.

Alege unde vrei să salvezi fișierul ISO cu Windows 10

Media Creation Tool începe descărcarea fișierelor de instalare pentru Windows 10. În funcție de viteza conexiunii tale la internet și de cât de solicitate sunt serverele Microsoft, acest proces poate dura un timp. Așteaptă câteva minute.

Descărcarea fișierelor de instalare pentru Windows 10

După ce s-a terminat descărcarea, îi este verificată integritatea. După aceea, fișierul ISO este creat în locul ales de tine mai devreme.

Fișierul ISO cu Windows 10 este creat

După ce fișierul ISO a fost creat, este afișată locația sa. Apasă pe Terminare și poți folosi fișierul ISO pentru a-l scrie pe un DVD ori a-l monta într-o mașină virtuală.

Finalizarea creării fișierului ISO cu Windows 10

Pentru a instala Windows 10 fără probleme, te sfătuim să citești cu atenție ghidul nostru: Instalează Windows 10 de pe un stick USB, de pe DVD ori dintr-un fișier ISO.

Ai avut probleme la crearea unui suport media de instalare a Windows 10?

După cum ai văzut, utilizarea aplicației Media Creation Tool este intuitivă și facilă, chiar dacă nu ești un expert în tehnologie. Urmând instrucțiunile noastre, nu ar trebui să ai probleme în a îți crea singur(ă) un stick de memorie USB ori un fișier ISO cu kit-ul de instalare Windows 10. Dacă ai întrebări despre procedura de mai sus, nu ezita să ne spui, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows