3 metode de a schimba browserul web implicit în Windows 10

Browserul web implicit în Windows 10 este Microsoft Edge, cel mai nou dezvoltat de Microsoft. Deși Edge are multe îmbunătățiri și funcționalități în plus față de browserul precedent – Internet Explorer – îți poți dori să alegi alt browser implicit, unul cu care ești deja obișnuit. Fie că îți place Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Internet Explorer, Edge sau oricare alt browser, setarea lui ca browser implicit este destul de ușoară și, depinzând de metoda aleasă, rapidă.

1. Schimbă browserul implicit din aplicația Setări din Windows 10

Mai întâi, trebuie să deschizi aplicația Setări. O metodă rapidă este să deschizi Meniul Start și să apeși pictograma de Setări.

Deschide Setări din Meniul Start din Windows 10

Apoi, în aplicația Setări, apasă pe Aplicații.

Deschide Aplicații în Setări în Windows 10

Apoi, apasă pe „Aplicații implicite” în meniul din stânga. Acum, în partea dreaptă a ferestrei, derulează până la secțiunea „Browser web”. Vei observa imediat că secțiunea afișează browserul web setat ca implicit pe dispozitivul tău Windows 10. Dacă ai deja alte browsere instalate, îl poți seta pe oricare dintre ele ca implicit. Pentru asta, apasă browserul web curent, care în cazul nostru este Microsoft Edge.

Setează browserul web implicit în Windows 10

Windows 10 va afișa o listă care conține toate browser-ele instalate pe dispozitivul tău. Pentru a-l seta pe oricare dintre ele ca implicit, selectează-l pe cel dorit.

Alege browserul web implicit în Windows 10

Ai observat probabil că lista oferă o opțiune numită „Căutați o aplicație în Microsoft Store„. Apăsarea acestei legături deschide aplicația Microsoft Store și oferă opțiunea de a descărca și instala alte browsere web. Totuși, cel puțin pentru moment, variantele includ doar aplicații universale și nu vei găsi niciunul din browserele web pentru desktop importante aici.

Aplicații browser în Microsoft Store

2. Cum modifici browserul web implicit utilizând setările browserului în Windows 10

Dacă nu ai instalat deja browserul tău favorit pe dispozitivul tău Windows 10, va trebui ca mai întâi să îl descarci și să îl instalezi. În timpul procesului de instalare sau imediat după, cele mai multe browsere îți vor cere să le setezi ca implicite.

Să luăm, spre exemplu, Google Chrome, care îți va cere de fiecare dată când îl vei deschide, să îl setezi ca browser prestabilit.

Setează Google Chrome ca browser implicit în Windows 10

Când apeși butonul „Setează ca prestabilit”, Windows 10 deschide aplicația Setări și te duce la aceeași fereastră „Aplicații implicite”, unde poți să îți alegi browserul web implicit.

Alege browserul web implicit în Windows 10

Dacă îndemnul de „Setează ca prestabilit” nu apare, poți să ajungi la el în setările de Google Chrome. Apasă butonul cu trei puncte din colțul dreapta-sus pentru a deschide meniul „Personalizați și controlați Google Chrome”. În meniu, alege Setări.

Deschide Setări în Google Chrome

Derulează în jos prin fila de Setări până ajungi la secțiunea Browserul prestabilit. Apasă butonul „Setează ca prestabilit”.

Setează Google Chrome ca browser prestabilit (implicit)

Când apeși acest buton, Windows 10 deschide aplicația Setări și te duce la aceeași fereastră Aplicații implicite pe care am văzut-o la începutul acestui articol.

Acum, urmează aceeași pași pe care i-am arătat mai devreme și setează browserul implicit.

Alege browserul web implicit în Windows 10

La fel ca și Chrome, toate browserele web de desktop majore includ în setările lor opțiunea să le setezi ca implicite deschizând aplicația Setări din Windows 10.

Ca excepție, browserul Opera se poate seta pe sine ca implicit fără să mai treacă prin aplicația Setări. Apasă butonul „Stabilește ca implicit” din setările din Opera.

Setează browserul implicit în Opera

Opera se setează pe sine ca browser implicit imediat fără să mai lanseze o altă aplicație.

Opera este browserul tău implicit

3. Cum modifici browserul web implicit din Panoul de control în Windows 10

Panoul de control putea să seteze browserul web implicit în Windows 10. În ultimele versiuni de Windows 10, Panoul de control te trimite direct la fereastra Aplicații implicite din aplicația Setări. Uite cum se poate naviga în Panoul de control către această legătură cu Setări.

Mai întâi, deschidem Panoul de control. Sunt multe feluri de a face asta, dar unul rapid este să scrii cuvintele „panou de control” în câmpul de căutare de pe bara de activități și apoi să selectezi rezultatul corespunzător din listă.

Caută și deschide Panou de Control în Windows 10

După ce ai deschis Panoul de control, mergi la Programe.

Deschide Programe în Panou de control în Windows 10

În fereastra Programe din Panou de control, apasă pe Programe implicite.

Deschide Programe implicite în Panou de control în Windows 10

În fereastra Programe implicite, apasă pe „Setare programe implicite”.

Setare programe implicite în Panou de control

Când apeși acest buton, Windows 10 deschide aplicația Setări și te duce la aceeași fereastră Aplicații implicite pe care am văzut-o în prima secțiune a acestui articol.

Îți place centralizarea setării de aplicații implicite din Windows 10?

Așa cum ai văzut, modificarea browserului web implicit din Windows 10 nu este dificilă și oricine o poate face. Majoritatea browserelor nu mai setează direct browserul web implicit. După părerea noastră, noi credem că Microsoft a făcut o alegere bună atunci când a decis să standardizeze toată procedura și să ofere o soluție general valabilă pentru a seta lucrurile. Dar tu ce crezi despre acest lucru? Îți place soluția centralizată sau preferi să setezi din interiorul fiecărui browser? Nu uita să folosești formularul de comentarii de mai jos și hai să discutăm.