3 Moduri de a vedea dacă un program Windows este pe 32-biți sau 64-biți

Mai mult de 90% dintre instalărille de Windows 8.1 sunt pe 64-biți, asta însemând că din ce în ce mai multe persoane folosesc programe și sisteme de operare pe 64-biți. Chiar și aplicații populare precum Google Chrome sau 7-Zip folosesc arhitectura pe 64-biți ce asigură o performanță mai bună. Pe un sistem de operare pe 64-biți puteți rula aplicații care folosesc atât arhitectura pe 64-biți cât și cea pe 32-biți. Dar, cum puteți afla dacă un program este pe 32-biți sau 64-biți? Pentru a vă ajuta, vom arăta trei moduri pentru a face asta. Metodele sunt funcționale atât în Windows 7 cât și în Windows 8.1.

Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator

Înainte de toate, trebuie să vedeți ce versiune de Windows folosiți. Este o versiune pe 32-biți sau 64-biți? Dacă nu sunteți sigur ce versiune aveți instalată, citiți acest tutorial: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator.

Dacă folosiți o versiune de Windows pe 32-biți, toate aplicațiile instalate sunt de asemenea pe 32-biți. Nu puteți instala sau folosi aplicații pe 64-biți, pe un sistem de operare pe 32-biți.

Dacă folosiți o versiune de Windows pe 64-biți, puteți utiliza aplicații pe 64-biți dar și aplicații pe 32-biți. Haideți să vedem cum aflăm care programe sunt pe 32-biți și care sunt pe 64-biți.

Cum vedem dacă un program este pe 64-biți sau pe 32-biți folosind Windows Explorer

De obicei, când instalați un program sau o aplicație, ea va fi localizată într-unul dintre aceste directoare: "C:\Fișiere program" sau "C:\Fișiere program (x86)". Aplicațiile pe 64-biți tind să se instaleze în directorul "C:\Fișiere program" în timp ce aplicațiile pe 32-biți se instalează în directorul "C:\Fișiere program (x86)".

Dar, sunt și excepții de la această regulă. De exemplu, versiunea pe 64-biți a navigatorului de internet Google Chrome se instalează în directorul "C:\Fișiere program (x86)". Nu știm motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Desigur, puteți întâlni și alte aplicații pe 64-biți care se află în aceeași situație.

Cum vedem dacă un program este pe 64-biți sau pe 32-biți folosind Managerul de activități

Pentru început, trebuie să deschideți Managerul de activități prin orice metodă doriți. Cea mai rapidă cale este să folosiți scurtătura Ctrl + Shift + Esc.

Dacă folosiți Windows 8.1, prima dată când porniți Managerul de actvități, acesta va fi afișat în vizualizare compactă. Apăsați pe "Mai multe detalii".

Selectați panoul Detalii.

Faceți clic dreapta sau apăsați și tineți apăsat pe capul de tabel și alegeți Selectare coloane.

Acum, trebuie să cautați și să bifați căsuța Platformă. Apoi, apăsați pe OK.

Porniți aplicația care vă interesează și vizualizați coloana Platformă din Manageul de activități. Pentru fiecare proces în parte, această coloană vă spune dacă este pe 32-biți sau 64-biți.

În Windows 7, procesul este puțin diferit față de Windows 8.1. Odată pornit Managerul de activități, selectați panoul Procese.

Aici veți vedea lista proceselor care rulează în acest moment. Dacă un program este pe 32-biți, lângă numele lui veți vedea textul: "*32". Dacă un program este pe 64-biți, veți vedea doar numele lui fără "*32" la sfârșit.

Cum vedem dacă un program este pe 64-biți sau pe 32-biți analizându-i proprietățile

Altă metodă care funcționeză foarte bine este să analizăm proprietățile fișierului executabil al programului care ne interesează. Mai întâi, trebuie să localizați fișierul care lansează aplicația (*.exe) sau una dintre scurtăturile acestuia. Faceți clic dreapta pe fișier sau apăsați și țineți apăsat pe el. Selectați Proprietăți.

Deschideți panoul Compatibilitate.

Aici, trebuie să bifați căsuța "Programul se execută în modul compatibilitate pentru:" și să deschideți lista derulantă. Dacă lista începe cu Windows Vista, atunci aplicația pe care ați selectat-o este o aplicație pe 64-biți.

Dacă lista începe cu Windows 95, atunci aplicația pe care ați selectat-o este o aplicație pe 32-biți.

IMPORTANT: Nu aplicați nicio setare de compatibilitate și închideți fereastra Proprietăți după ce v-ați asigurat că nu ați facut vreo modificare.

Concluzie

Acestea sunt cele trei metode prin care puteți vedea dacă o aplicație este pe 32-biți sau 64-biți, fară să instalați instrumente de la terți. Încercați-le pe fiecare și spuneți-ne care vă place cel mai mult. De asemenea, dacă știți alte metode, nu ezitați să le împătășiți într-un comentariu.