4 metode de a afla cât spațiu ocupă aplicațiile din Windows (toate versiunile)

Există momente în care ai nevoie să eliberezi spațiul de stocare, sau când vrei să afli cât spațiu ocupă fiecare aplicație instalată. Dacă te afli în căutarea acestei informații, nu există metode evidente de urmat. S-ar putea să fii tentat să cauți programe speciale pentru acest lucru, dar nu este nevoie de așa ceva. Windows are propriile sale căi de a îți spune aceste detalii. Iată patru metode de a afla cât spațiu de stocare este folosit de fiecare din aplicațiile pe care le ai instalate:

NOTĂ: Acest ghid acoperă Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Unele metode funcționează în toate cele trei versiuni de Windows, altele doar în una sau două. Pentru fiecare metodă, îți spunem în ce versiune de Windows merge. Dacă nu știi ce Windows ai, citește: Ce versiune de Windows am pe calculatorul meu? (5 metode).

1. Află cât spațiu ocupă aplicațiile tale, folosind aplicația Setări (doar în Windows 10)

Dacă ai Windows 10 și vrei să știi cât spațiu ocupă un anumit program desktop sau o aplicație universală, cea mai ușoară metodă de a afla este prin intermediul aplicației Setări. Deschide-o apăsând pe butonul Setări din Meniul Start. De asemenea, sunt și alte metode, pe care le-am descris aici: 10 metode de a deschide aplicaţia Settings (Setări) din Windows 10.

Deschide aplicația Setări

În aplicația Setări, mergi la Aplicații.

Deschide secțiunea Aplicații

Pe bara din stânga, mergi la Aplicații și caracteristici.

Deschide Aplicații și caracteristici

În partea dreaptă a ferestrei, derulează la secțiunea Aplicații și caracteristici. Ea conține o listă lungă cu toate programele desktop și toate aplicațiile Windows moderne pe care le-ai instalat din Magazinul Microsoft, dar și din alte surse.

Secțiunea Aplicații și caracteristici

Derulează până găsești programul desktop sau aplicația pentru care vrei să afli cât spațiu ocupă. Apoi, uită-te la informațiile afișate în partea dreaptă. Acolo ar trebui să îi vezi și dimensiunea. De exemplu, în captura de ecran de mai jos, poți vedea că 7-Zip ocupă 4,93 MO pe PC-ul nostru.

Vezi dimensiunea aplicațiilor

Singurul neajuns la această metodă este că unele aplicații nu oferă informații despre dimensiunea lor și aplicația Setări nu știe cât spațiu ocupă acestea. În cazul acestor aplicații, poți să le estimezi dimensiunea folosind una dintre celelalte metode din acest ghid.

2. Află cât spațiu ocupă aplicațiile tale de desktop, folosind Panoul de control (toate versiunile de Windows)

Unul dintre primele locuri unde ar trebui să te uiți este secțiunea "Programe și caracteristici" din Panoul de control.

Deschide "Programe și caracteristici" din Panoul de control

Lista cu programele instalate (aplicațiile de desktop) include o coloană numită Dimensiune, în partea dreaptă. Dacă nu poți să o vezi, mărește fereastra astfel încât să aibă loc. Apasă pe coloana Dimensiune și poți să îți vezi toate programele sortate după dimensiune.

Vezi spațiul ocupat de fiecare program, în coloana Dimensiune

Dacă selectezi un program, în partea de jos a ferestrei Programe și caracteristici găsești o zonă unde sunt afișate informații suplimentare. Acestea pot include și un câmp numit Dimensiune.

Vezi dimensiunea unui program, în secțiunea sa de detalii

Neajunsul acestei metode este că niciuna dintre aplicațiile din Magazinul Microsoft și nici măcar toate aplicațiile de desktop nu oferă această informație în Programe și caracteristici. Pentru aceste aplicații, poți să le estimezi dimensiunea folosind una dintre celelalte metode din ghid.

3. Află cât spațiu ocupă aplicațiile tale de desktop, folosind Explorer (Windows 10 și Windows 8.1) sau Windows Explorer (Windows 7)

Această metodă este puțin mai lungă și funcționează doar pentru aplicațiile de desktop, clasice. Deschide Explorer (în Windows 10 și Windows 8.1) sau Windows Explorer (în Windows 7). Folosește-ți apoi managerul de fișiere pentru a naviga la folderul unde se află instalat programul. De obicei, acesta este un subfolder din Fișiere program sau Fișiere program (x86).

Deschide folderul programului în Explorer sau Windows Explorer

Dă clic dreapta sau apasă lung pe folder și alege Proprietăți. Alternativ, poți să selectezi folderul și să apeși pe Alt + Enter pe tastatură. Fereastra Proprietăți se deschide pentru folderul selectat.

Deschide Proprietățile folderului

În fila General, caută liniile de text Dimensiune și Dimensiune pe disc. Ele îți spun cât spațiu ocupă acea aplicație.

Mergi la fila General și vezi dimensiunile programului

Neajunsul acestei metode este că nu îți spune spațiul de stocare exact ocupat de o aplicație. Poți să vezi doar cât ocupă folderul de instalare al acesteia. Unele aplicații pot avea foldere specifice pentru utilizare, unde stochează date. Ele sunt separate de folderul de instalare și, în anumite cazuri, pot fi mai mari decât folderul de instalare.

4. Află cât spațiu ocupă aplicațiile tale din Magazinul Microsoft, folosind ecranul Setări PC (doar în Windows 8.1)

Aplicațiile universale pe care le-ai instalat din Magazinul Microsoft în Windows 8.1 nu apar în secțiunea Programe și caracteristici din Panoul de control. De asemenea, nu poți să le accesezi folderele de instalare fără a le prelua drepturile de proprietate și prin a trece prin complicații inutile. Din fericire însă, Windows 8.1 oferă o metodă precisă de a afla ce dimensiune are fiecare dintre aplicațiile instalate.

În primul rând, mergi la Setări PC. Dacă nu știi cum, citește acest ghid: Șase moduri de a accesa Setări PC în Windwos 8.1. Apoi, pe bara din stânga, mergi la PC și dispozitive -> Spațiu pe disc. În partea dreaptă a ecranului, în secțiunea Aplicații, apasă pe "Afișați dimensiunile aplicațiilor".

Deschide secțiunea de aplicații din ecranul Setări PC

Apoi, Windows 8.1 afișează o listă cu toate aplicațiile instalate din Magazinul Microsoft, ordonate după dimensiunea lor.

Vezi dimensiunile aplicațiilor universale din Windows 8.1

De ce ai vrut să știi cât spațiu ocupă o anumită aplicație pe PC-ul tău cu Windows?

A fost pentru că aveai nevoie să eliberezi niște spațiu și vroiai să știi care dintre aplicațiile tale este mare? Indiferent de motiv, acum că știi cât spațiu ocupă fiecare aplicație, te poți decide dacă să dezinstalezi vreuna dintre ele sau pe cele pe care nu le folosești des dar ocupă mult spațiu. Dacă știi și alte metode de a afla cât spațiu de stocare este folosit de aplicațiile instalate, nu ezita să ni le spui în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează